Startsida / Inlägg

Styra vs trampa

av Linnea Molander

Min mamma brukar klokt säga att det räcker inte med att kunna styra, man måste kunna trampa också. När det gällde mina musikaldrömmar, som jag skrev om igår, fick jag trampa mig upp för många och långa uppförsbackar. Det var förstås väldigt jobbigt många gånger, men i efterhand är jag otroligt tacksam för det. Framför allt för att jag numera har full tillit till min förmåga att anstränga mig för att nå mina mål, helt enkelt för jag övat väldigt mycket på det.

Ibland blir jag ledsen  människor som aldrig haft möjligheten att kämpa för något de vill när jag ser hur otroligt handfallna när känner sig inför utmaningar. Funkar det inte direkt tror de att det inte är någon idé och ger upp. Tänk vad de går miste om mycket, kanske främst känslan av att klara något nytt och överkomma utmaningar!

Förmågan att jobba mot dina mål, genomföra dina ambitioner och förverkliga din potential är dessutom starkt förknippat med lycka och välbefinnande. Det som får dig att må bra är inte i första hand att nå målen utan att sträva efter sådant som känns viktigt och meningsfullt för dig. Lyckliga människor och optimister är betydligt bättre än andra på detta, men det är en färdighet som du kan öva upp.

Häromdagen hittade jag ett intressant (och behagligt långt, 6 min) TED-talk med rubriken ”The key to success? Grit” av Angela Lee Duckworth, som exakt matchade mina tankar om detta.

Hennes forskning om vad som skapar framgång visar tydligt att förmågan att jobba för att nå dina mål (grit) är viktigare än sådant som intelligens, ekonomisk bakgrund och talang! 

I slutet av sitt TED-talk nämner hon Carol Dweck och hennes växande mindset som jag bloggat om tidigare, som den bästa strategi hon känner till för att utveckla den förmågan.

”Grit is usually unrelated, or even inversely related to measures of talent.” Angela Lee Duckworth

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB