Startsida / Inlägg

Hjärnan motarbetar din lycka

av Linnea Molander

En viktig anledning att ta dina lyckostrategier på allvar är att din hjärna naturligt motarbetar dig. Ur ett evolutionärt perspektiv är det faktiskt ganska fördelaktigt att vara orolig, pessimistisk och negativt inställd. Under mänsklighetens utveckling har sådana egenskaper gjort det lättare att upptäcka faror – och därmed överleva – vilket gjort att de förts vidare till kommande generationer.

Lyckligtvis hotas vi sällan till livet idag (i den här delen av världen), men hjärnan har inte hängt med i den utvecklingen utan är fortfarande anpassad till en betydligt farligare livsstil. Det gör att din hjärna fortfarande har ett så kallat ”negativity bias”. Helt naturligt letar den efter hot och faror, men är inte fullt lika uppmärksam på bra grejer – att missa en tiger i buskarna är ju en större risk än att missa att stanna och lukta på blommorna…

Vill du vara lycklig behöver du alltså se till att vara det själv, för hjärnans utgångsläge är lite dystrare än de flesta trivs med. Lyckligtvis kan du påverka hur du mår ganska enkelt om du bara är medveten om det och tar ditt välbefinnande på allvar.

Välj några lyckostrategier att aktivt tillämpa i vardagen för att balansera upp hjärnans naturliga fallenhet för att leta efter problem. Egentligen är det ju inte konstigare än att motionera för att undvika att kroppens funktioner försämras.

Skärmavbild 2014-08-13 kl. 13.46.56
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB