Startsida / Inlägg

Chockerande nyheter: du förändras!!

av Linnea Molander

Dan Gilbert är en av de främsta experterna inom positiv psykologi, psykolog vid Harvarduniversitetet och författare till boken Snubbla på lyckan om hur vi missbedömer vad som kommer göra oss lyckliga. För 10 år sedan gjorde han ett TED-talk på samma tema som boken, och i år gjorde han ett till, som handlar om hur vi missbedömer oss själva över tid.

Misstaget vi gör är att tro att saker och ting kommer kännas likadant i framtiden som de gör idag, trots att vi av erfarenhet vet att så inte är fallet. Forskningen visar att vi drastiskt underskattar hur mycket vi kommer förändras de kommande 10 åren, vilket naturligtvis påverkar hur vi tar beslut om framtiden.

Vi tror att allt från våra personligheter, vänner och hobbies till musikintressen och mycket annat kommer vara ungefär som de är nu om tio år – trots att vi klart och tydligt ser att våra liv förändrats radikalt sedan 10 år tillbaka!!

Dan Gilbert säger att detta förmodligen beror på att det är lätt att titta bakåt men svårt att föreställa sig framtiden – och eftersom vi har svårt att förställa oss en annorlunda framtid tror vi naivt att en sådan inte är särskilt sannolik.

Med andra ord, oavsett hur lycklig eller olycklig du är just nu, har du alla möjligheter att vara lycklig i framtiden – oavsett om du kan föreställa dig det eller inte!

Lägg 7 minuter på att lyssna på Dan Gilbert!

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB