Startsida / Inlägg

Stillhet

av Linnea Molander
drops-427167_640

När gjorde du ingenting senast? Utan mobilen, musik, nåt att läsa eller äta. Bara du och nuet. Var det nyligen, eller är det något du gärna undviker?

En rad nya studier undersökte just människors villighet att vara stilla utan yttre stimulans. De flesta föredrog någon vardaglig syssla framför stillheten, och en stod andel valde till och med att ge sig själva smärtsamma elchocker framför intigheten!

Det finns ett stort problem med detta: vi behöver stillhet för att ladda våra batterier. Särskilt eftersom vi lever i en extremt informationstät tid och kultur som ständigt skriker efter vår uppmärksamhet. Det leder till vad neuroforskarna kallar kognitiv överbelastning och påverkar förmågan att tänka kreativt, planera, organisera, uppfinna, lösa problem, ta beslut, motså frestelser, minnas saker och kontrollera våra känslor. Det är ju ganska många och viktiga saker, inte sant?

Den enorma belastningen av information och intryck skapar stress, och får oss därför gärna att tro att vi behöver mer tid. Men det vi egentligen behöver är mer dötid. Vara i stillhet, helt utan intryck. Det kommer säkerligen kännas både ovant och obekvämt i början, men är lyckligtvis en förmåga som du kan stärka med träning. Börja med några minuter i taget. Titta ut genom bussfönstret istället för att kolla facebook på mobilen. Ta en skogspromenad och lyssna på naturen istället för musik. Betrakta människor på ett café. Andas.

Du kan läsa mer här. Eller låta bli.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB