Startsida / Inlägg

Psykologisk coach FAQ

av Linnea Molander

Jag blir ofta kontaktad av personer som är nyfikna på coachyrket och har frågor om min utbildning och jobbmöjligheterna. Jag hjälper gärna till, eftersom jag älskar både utbildningen och yrket, men det är lite ineffektivt att maila samma svar gång på gång till olika personer så här kommer svaren på de vanligaste frågorna i ett blogginlägg istället. 

1. Vad innehåller utbildningen Psykologisk coach vid Högskolan i Skövde?
Du läser bland annat positiv psykologi, lyckoforskning, kognitiv neurovetenskap, medvetandestudier, MI (motiverande samtal) och psykologisk coachning. Du tar examen i kognitiv neurovetenskap. De flesta kurser och kursböcker är på engelska. Just engelskan gör många nervösa men de ord som är svåra på engelska är främst neurovetenskapliga termer som är precis lika krångliga på svenska (det är dem utbildningen går ut på att du ska lära dig). Du hittar högskolans hemsida om psykologisk coach-programmet här.

2. Är utbildningen seriös?
Ja, mycket. Tre års studier på Sveriges enda coachutbildning på högskolenivå ger dig en gedigen utbildning och trovärdighet. Coachyrket är inte kontrollerat, så vem som helst kan kalla sig coach eller skapa en coachutbildning. Det är därför av högsta vikt att du kan styrka din seriositet och kunskap på ett bra sätt. 

Lärarna på högskolan är otroligt välutbildade och kunniga. Flera av dem är i grunden psykologer, neurologer och forskare som specialiserat sig inom positiv psykologi och närliggande områden. Undervisningen är högklassig och all kunskap har sin grund i modern forskning.

3. Ingår någon praktiskt coachning?
Ja, du både coachas och coachar. Studenterna börjar i årskurs två med att coacha varandra för att därefter coacha utomstående klienter.

4. Finns det jobb? 
Detta är den vanligaste frågan jag får i olika varianter. ”Finns det jobb?” ”Vad kan jag jobba med?” ”Vem kan jag hjälpa?” Jag brukar säga att frågan är inte vad du kan jobba med utan vad du vill jobba med. Som psykologisk coach har du expertkunskaper om vad som får människor att må och fungera så bra som möjligt både enskilt och i grupper (tex skola, organisationer och arbetsplatser). Den kunskapen behövs verkligen. Frågan är därför inte var du kan jobba utan vem du helst vill helst hjälpa? Vad vill du jobba med utifrån dina styrkor och intressen?


Många av studenterna på programmet arbetar efter examen med jobbcoaching, på behandlingshem, inom psykiatrin, på stödboenden, med ungdomsgrupper, inom skolan, med entreprenörer mm. Vår kunskap är med andra ord eftertraktad på arbetsmarknaden. Då utbildningen är ny efterfrågas inte alltid just psykologiska coacher eftersom arbetsgivarna inte känner till yrket eller vår kunskap så du kan behöver berätta för dem vad du kan och hur din kunskap kan komma till nytta på deras arbetsplats. Många arbetsgivare blir mycket imponerade över vår kunskap och våra färdigheter när vi berättar.

Vill du hellre driva eget finns goda möjligheter även till det. På högskolan i Skövde finns Drivhuset som hjälper studenter att starta och driva företag. Många psykologiska coacher startar eget inom mängder av olika områden (ofta redan under utbildningen). De riktar sig mot att hjälpa t.ex chefer, lärare, elitidrottsmän, ungdomar, invandrare, arbetslösa, föräldrar, studenter, singlar, personalgrupper mm. Själv jobbar jag ju både som frilansjournalist, föreläsare och coach, inom både lyckoforskning och attraktionspsykologi. Det finns stora möjligheter och du bestämmer själv vad som känns rätt, viktigt och roligt för just dig.

En enorm fördel både när du söker jobb och startar eget är just dina coachkunskaper. Du kommer vara expert på att använda dina styrker, leta efter möjligheter, hantera utmaningar, tänka optimistiskt, ta saker som meningsfullhet, flow och engagemang på största allvar och skapa tro på dig själv. Det är gigantiska fördelar i arbetslivet!

 

5. Vad gör andra psykologiska coacher?
Här finns hemsidor till några av mina vänner och kollegor som alla driver eget som psykologisk coach och nischat sig inom olika områden:

Julia Ilke: www.naturligtvisare.se 
Malin Rapp: kajt.se/malinrapp
Erik Fernholm: www.lyckoaktivist.se
Josephine Hedlund: www.creacoach.se
Anton Hallin: www.flowgolfcamp.se
Tina Löfström: www.alerigo.se/konsulterna/tina
Fredrik Torberger: torberger.blogspot.se
Sabina Renck: renckppc.se
Johannes Belin: www.stressfriproduktivitet.se
Anna Gordh Humlesjö: http://www.yogashakti.se/sv/om-oss

Här finns min hemsida: www.linneamolander.se

6. Hur kom du på vad du ville göra?
Idag bloggar jag både här på Aftonbladet och på Match.com, frilansar åt mängder av olika tidningar, har coachingklienter varje vecka, skriver en bok om dejtingpsykologi (positiv psykologi tillämpat på singlars kärleksliv) och har olika planer och projekt på gång som växt fram med tiden.

Mycket av det hade jag aldrig kunnat föreställa mig under utbildningstiden och från början var det inte alls klart för mig att jag skulle jobba med det jag gör idag, utan jag testade mig fram. Jag föreläste jag på lite olika ställen, skrev någon artikel här och där, provade olika saker och inspirerades av andra. Med tiden blev det mer och mer tydligt vad jag var bäst på och mest intresserad av. Men än idag, och förmodligen för all framtid, ser jag mitt företagande som ett ”work in progress” som ständigt leder mig in på nya spännande vägar som jag sällan kan föreställa mig särskilt långt i förväg. Min plan är att göra det som känns roligast och viktigast och frågan som leder mig är ”vem vill jag helst hjälpa?”.

Ju fler du kan hjälpa desto bättre kommer det gå för dig.

skövde

Skymning över Skövde där jag pluggade i tre fina år.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sebastian Laneby och Oscar Schau
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB