Startsida / Inlägg

Vägen till målet

av Linnea Molander

Det finns massor av spännande forskning om mål. Hur vi sätter dem på bästa sätt, når dem på utsatt tid och vad som händer på vägen dit och när vi kommer fram

Kopplingen till välbefinnande har visat sig vara en annan än vi ofta tror. Det finns en bild av att grejen är att komma fram. Att nå målet och klara det där vi drömde om. Och vi tror att vi kommer bli väldigt besvikna om vi inte når fram.

Detta är både sant och osant. Vad vi tror i förväg och minns i efterhand är just detta, höga förväntningar och stor lycka eller besvikelse. Men när människor får berätta om sina känslor vid själva tillfället då målet nåddes (eller inte) svarar de betydligt mindre dramatiskt. Det var inte lika omvälvande eller förkrossande som de hade trott.

Men det upplevande jaget och det reflekterande jaget är inte alltid överens. När de tillfrågas om händelsen några veckor senare pratas det återigen om stora känslor. Och så fortsätter vi jaga mål som egentligen inte alls får oss att uppleva det vill längtar efter…

Jag känner en stor tillfredsställelse av att göra klart saker, men själva mållinjen är bortsett från det ofta något av en besvikelse. Jag blir istället upplyft av insikten att jag KAN nå mål och göra nya saker, för det vidgar min bild av vad som är möjligt. Det tycker jag är häftigt. Sedan är det kul att skapa det, och när det är klart, ja då är det ju över och inget av det som gav mig tillfredsställelse finns längre kvar. Men det är då applåderna kommer.

Det är lite bakvänt.

För mig blev detta väldigt tydligt när jag nyligen gjorde något jag för bara några veckor sedan trodde var helt otänkbart; jag blev publicerad i Huffington Post.

När jag insåg att det var fullt möjligt att göra det blev jag väldigt exhalterad för det fick min världsbild att växa. Att skriva själva artikeln var också kul, men sen var det bara administrationen kvar. Min pepp var likom över. När jag såg artikeln på sidan blev jag förstås stolt och glad, men mest för att artikeln symboliserade mitt växande och påminde mig om vägen dit.

Skärmavbild 2015-02-27 kl. 14.17.56

(Klicka på bilden om du vill se hela artikeln)

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB