Oväntad hjälte sänkte SSK i 08-derbyt

Daniel Muzito Bagenda utgick skadad för AIK. 
Då fick Oscar Öhman chansen – och tog den. 
Med två mål på drygt två minuter sänkte han SSK i 08-derbyt.
– Vi äger hela matchen, säger Oscar Öhman till Sportbladet. 

Det blev en rivstart för AIK i 08-derbyt. Efter fem minuter hade den oväntade hjälten Oscar Öhman fått pucken i mål två gånger, vilket bäddade för stockholmarnas seger med  6–3 mot Södertälje.

– Vi äger hela matchen. En grymt viktig seger för oss och viktigt att få göra det i ett derby inför fansen, säger matchhjälten till Sportbladet.

Blev oväntad hjälte för AIK

Inför matchen var det inte många som trodde på Oscar Öhman som hjälte i matchen. 25-åringen startade som extraforward, men fick chansen efter att Daniel Muzito Bagenda blivit knockad och tvingats utgå i efter 30 sekunder i den första perioden. I sin första puckkontakt skickade Öhman iväg trissan som letade in sig bakom Fredrik Bergvik i SSK:s mål.

– Det gäller att vara redo. Det hände redan i första bytet den här matchen. Det vara bara in och försöka göra mitt och ta pucken på mål så händer det bra grejer, säger Öhman till Sportbladet.

Det var inte slut där. Drygt två minuter senare höll han sig framme igen och skickade in en retur efter att Jacob McGrew brutit in på mål. AIK hade fått en drömstart.

– Det är bara lättnad att det lossnar lite grann, jag har haft lite lägen men den har inte gått in, säger Öhman.

Har du skickat en tydlig signal att du ska vara bland de tolv första nu? 

– Ja det hoppas jag att jag har.

”Det blev en liten blackout”

Daniel Muzito Bagenda kom senare tillbaka i matchen. Efteråt berättar han att det var en armbåge som knockade honom i en närkamp.

– Jag hoppar in mellan två spelare och så blir det blev en liten blackout. Jag gick av och gjorde lite tester och som visade att det var lugnt, så det var skönt. Det var inget fult, det var lite dålig tajming från mig, säger Muzito Bagenda.

Efteråt hyllar han sin ersättare.

– Det är jättestarkt av Öhman. Det är inte lätt att komma in som extraforward och kul för honom.

Är du rädd att det blir konkurrens nu? 

– Haha. Det är ”Blommans” (Anton Blomqvist, tränare) val. Det är klart att han gjorde två mål idag och får en boost av det och vi har konkurrens i laget. Nu har vi en dag ledigt och så får vi se när vi kommer tillbaka.

Hyllas av tränaren: ”Kemi”

Även tränare Anton Blomqvist stämmer in i hyllningskören.

– Han får en drömstart och tar verkligen vara på chansen. Vi vet vikten av att ha en bred trupp. Jag är jätteglad för oss och jätteglad för Öhman givetvis.

Det var aldrig någon tvekan om att skicka ner Öhman som trettonde gubbe när Muzito Bagenda senare kom tillbaka i matchen.

– Det blir rätt enkelt för mig när han kommer in och gör två mål. Jag tycker också att jag ser lite kemi i den kedjan under de bytena de får. Då får jag trycka in Bagenda där jag känner att han kan fylla en funktion.

Efter att AIK öst på och fått in hela 5–1 i den andra perioden kom Södertälje tillbaka något i slutakten. Det räckte dock inte hela vägen och Oscar Nord fastställde slutresultaten till 6–3.

AIK Almtuna Björklöven Djurgården Hockeyallsvenskan Karlskoga Kristianstad Modo Mora Oscar Pettersson Södertälje Tingsryd Vita Hästen Västervik Västerås Östersund