Patrick Ekwall bakom AIK:s rosa tröjor

I matchen mot Södertälje spelade AIK med rosa tröjor för att stötta kampen mot bröstcancer. 
Bakom initiativet står sportjournalisten Patrick Ekwall. 
– Det är fantastiskt, säger Ekwall till Sportbladet. 

Det var i en ny stass som AIK skrinnade ut på isen för att ta sig an Södertälje i ett hett 08-derby under fredagen. Dagen till ära bar de rosa matchtröjor i syfte att samla in pengar till kampen mot bröstcancer.

Initiativet kallas ”Rosa matchen” och är initierat av sportjournalisten Patrick Ekwall, som förlorade sin fru Hannah i sjukdomen i fjol. Tidigare har bland annat storlaget IBF Falun spelat en match för ändamålet och nu gjorde Stockholmsklubben likadant.

– Jag är superstolt över att min idé och mitt initiativ har tagit sig så här långt. Jag kände idag på Hovet att: jävlar har det blivit så här stort och känt nu, säger Ekwall till Sportbladet.

Vad betyder det för dig att en klubb som AIK ställer sig bakom ditt initiativ? 

– Det är fantastiskt. Det är otroligt fint och jag är jätteglad att det har nått den här nivån. Sen är jag lika glad om en division 5-klubb gör det, men det är klart att det klingar högre när AIK gör det.

Ekwall med sin dotter Tindra och matchens lirare Oscar Öhman. Foto: Joakim Hall.

”Jag vill inte bara vara en bild på en hemsida”

Idén föddes när Ekwall blev ambassadör för Bröstcancerförbundet. Han ville engagera idrottsrörelsen som han under hela sitt liv har varit en del av. Vilket lag som helst, oavsett nivå, kan arrangera en Rosa match. Den spelas i just rosa matchtröjor som senare auktioneras ut för det välgörande ändamålet.

– Jag ville inte bara vara en bild på en hemsida. Det är en kvinna i timmen som får besked om bröstcancer och många anhöriga som drabbas. Jag ville att man inte bara skulle samla in pengar, utan också göra något roligt av det. Nu får den som skänker pengar något unikt och sätter inte bara in pengar på ett konto, säger han.

Matchvärd för dagen var Bröstcancerförbundet och inför nedsläpp fick Ekwall tillsammans med sin dotter Tindra släppa matchpucken.

– Det var första gången Tindra var på hockey och hon tyckte det var superkul. Hon sa att hon ville börja spela hockey men hon ville ha vita skridskor, så jag vet inte… Hon tyckte framförallt att det var roligt att gå ner på isen.

Vad är drömmen med det här initiativet? Att landslaget spelar i rosa tröjor? 

– Jag har inte haft några sådana drömmar. Min dröm är att det fortsätter växa och att man på alla nivåer och i alla distrikt kan göra en sådan här sak. Om det är allsvenskan i fotboll eller högstaligan i volleyboll spelar ingen roll. Jag tycker bara det är varmt och fint att så många har gjort det redan och att så många vill vara med och bidra. Det känns häftigt att så många engagerar sig, säger Ekwall.

AIK Almtuna Björklöven Djurgården Hockeyallsvenskan Karlskoga Kristianstad Modo Mora Oscar Pettersson Södertälje Tingsryd Vita Hästen Västervik Västerås Östersund