Arkiv för January 2012

- Sida 1 av 5

Sista dagen – vad händer?

av Jonas Gustavsson

Idag är det sista dagen för övergångar i hockeysverige. Händer det något under dagen idag så tänkte jag ge mina kommentarer och funderingar här. Blir några F5-tryckningar på EP idag, om man säger så. 

Hojta gärna till i kommenteringsfältet om det händer något. Börjar morgonen med att ge min syn på om lagen behöver något – samt ger kommentar på samtliga transfers under januari. 

Gjort två tidigare transferinlägg också: ett 1 januari och ett 26 januari, om det är någon som vill läsa mer.

***

UPPDATERAT 00.04

Sådär, transferfönstret stängt. Det kan ha hänt något mer än det som är officiellt, bara att det inte är presenterat. Men det handlar om någon enstaka lirare i så fall. 

Sparsamt med värvningar i år.

Vinnare är ju Karlskoga som får in två klasslirare i Magnus Nygren och Fredrik Orrsten. De kommer stärka laget ordentligt. Värmlänningarna och Tingsryd – som plockade in backen Marcus Johansson från Växjö – var enda lag att värva idag. 

Sedan lånade Örebro in Robin Sterner också.

Därmed har vi sammanfattat hela dagen: två lån och två värvningar. Inte mycket.

Vi konstaterar två saker: 

Några lag lyckades inte fylla behov: Örebro ville ha en back, Södertälje var intresserad av en center, Västerås ville ha in en center – ingen lyckades.

Malmö och Västerås ville dumpa spelare (Miroslav Lazo respektive David Lundbohm) men lyckades inte.

***

UPPDATERAT 22.41

Södertälje sällar sig till Malmö, Rögle och Leksand och tar det lugnt ikväll.

– Vi fick nej från en spelare som inte ville spela så lågt i seriesystemet, i övrigt ingenting, säger sportchefen Per Nygårds till lt.se angående värvningsläget. 

***

UPPDATERAT 22.33

Växjö Lakers släpper backen Marcus Johansson till Tingsryd. 32-åringen blir därmed ersättare för flyktande danske backen Philip Hersby som försvann häromdagen. 

Johansson har gjort nio säsonger i TAIF sedan tidigare och har också gjort fyra matcher i klubben på lån i vinter. 

Stabil värvning som tryggar defensiven.

***

UPPDATERAT 22.30

Så kom den där forwarden till Karlskoga! Klubben lastade upp ett oväntat namn när man presenterade veteranskytten Fredrik Orrsten. 33-åringen har gjort 17 mål och 42 poäng på 26 matcher med Arboga i ettan i år, och gjorde så sent som ifjol 18 kassar för Örebro i allsvenskan.

– Han valde att lämna Örebro efter förra säsongen av familjära skäl. Han bor med fru och barn i Arboga. Mycket positivt att vi kunde lösa den här övergången med Arboga och även med Fredrik. Det här är verkligen en spelartyp som vi sökt, säger sportchefen Stefan Bengtzén till nwt.se.

Precis den målskytten man behöver nu när offensiven klickar. Orrsten och Magnus Nygren blir utmärkt spets i PP.

***

UPPDATERAT 21.33

Leksand kommer inte värva något idag. Det bekräftar sportchefen Tommy Salo.

– Vi har ett bra lag och en hälsosam nivå av konkurrens om platserna till match. Vår trupp ser bra ut och vi börjar även få en väldigt kort skadelista vilket är roligt. Vi har en bra mix mellan olika åldrar och gruppen har gjort framsteg under vinterns gång, säger Salo till klubbens hemsida.

***

UPPDATERAT 20.52

Västersbottens-Kuriren meddelar att David Lundbohm – så sent som ifjol allsvenskans bästa pp-skytt i Växjö- är på glid från Västerås. Ny klubbadress kan bli Asplöven. 

Att VIK är missnöjda med Lundbohms prestation (och produktion) är ingen hemlighet. 

***

UPPDATERAT 20.43

Inga värvningar ännu under dagen, bara ett par lån. Frågan är om det smäller till under de sista timmarna. 

Malmö och Rögle är två lag som meddelat att det troligen blir lugnt på deras fronter.

***

UPPDATERAT 19.07

Erik Karlsson rapporterar på Aftonbladets officiella silly-blogg att Skellefteå kan låna ut Johan Alm och Petter Emanuelsson

Alm har spelat i Västerås tidigare under säsongen, men de har det ganska välbeställt på backsidan just nu. Kanske blir det VIK ändå.

För Petter Emanuelsson ligger nog Sundsvall närmast. Forwarden lirade där ifjol.

***

UPPDATERAT 17.20

Tingsryd har gått ut på sin hemsida och meddelat att inga spelare kommer att lämna klubben.

”Det florerar just nu en del rykten om våra spelare. Vi vill lugna alla oroliga med att det INTE kommer att säljas några spelare under resten av säsongen. De som ingår i truppen idag kommer att finnas kvar säsongen ut”, skriver klubben. 

***

UPPDATERAT 15.54

Västerås jagar centrar. Ingen hemlighet. Men marknaden är som alla påtalar tunn.

– Marknaden är sådan just nu att det finns ovanligt lite spelare av bra kaliber som skulle höja oss nämnvärt. De få som finns ligger inte inom en rimlig lönenivå för tillfället, säger sportchefen Niklas Johansson till vikfancentral.se.

Finske Matias Loppi är en spelare som kopplas samman med VIK.

***

UPPDATERAT 15.52

Enligt mrmadhawk.se kan defensivt starke backen Robin Jacobsson vara på glid från Tingsryd. Frölunda gjorde som bekant en framstöt på honom tidigare under säsongen. 

Frågan är dock om TAIF släpper ”Robocop” med tanke på att det allsvenska kontraktet inte är helt klart.

***

UPPDATERAT 14.17

Färjestad lånar ut dubbla spelare.

Karlskoga får in duktige Magnus Nygren som var i klubben ifjol. En uppgradering jämfört med Marcus Fagerudd, Luleå, som man släppte igår. Och ja: Karlskoga behöver få igång sitt slumrande lag och Nygren blir en bra injektion. 

Örebro lånar in forwarden Robin Sterner som stärker upp laget när Jared Aulin och Ville Nieminen nu går skadade. Känns som en bra lösning för alla inblandade: Sterner behöver istid för att utvecklas.

– Båda behöver få speltid och eftersom båda kan återkallas är det här en bra lösning, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

***

UPPDATERAT 12.06

Sundsvall vill låna Anton Wedin och Jeremy Boyce Rotevall av Timrå innan transferfönstret stänger.

– Men vi vet ännu inte hur det blir, säger klubbchefen Magnus Holmvall till st.nu och meddelar att klubben inte förhandlar med någon annan spelare just nu.

***

UPPDATERAT 12.01

Marcus Fagerudd är ett avslutat kapitel i Karlskoga. Han återvänder till Luleå därifrån han lånades in.

– Vi tyckte att det var en bra lösning att låna in Fagerudd när Nick Plastino blev avstängd. Det här är absolut en lovande framtidsman med starka offensiva kvaliteter men som vi bedömer det nu kör vi på med befintlig trupp i stället, säger sportchefen Stefan Bengtzén till nwt.se.

Bengtzén öppnar för både back- och forwardsvärvningar under dagen.

***

UPPDATERAT 09.47

Örebro har namngivit Frölundas Magnus Hellberg som målvakt. Tveksamt om han blir aktuell för spel, men nu finns han tillgänglig i alla fall. Om Frölunda blir nia eller tia i Elitserien och har spelat klart i början av mars kan Hellberg säkerligen ansluta till Örebro i kvalserien. 

– Vi kan inte låna spelare av en klubb i samma serie, så säger reglerna. Det här var ändå vårt bästa alternativ, säger Lars Andersson, sportchef i Örebro Hockey till na.se.

Och Örebro öppnar upp för en tyngre värvning under dagen.

***

UPPDATERAT 09.26

Kommentarer om alla januari-transfers:

1 januari: Fernando Pisani, från Chicago Blackhawks till Södertälje
Kommentar: Många hade väntat på att SSK skulle förstärka offensiven – och när man landade veteranen Fernando Pisani med fina NHL-meriter så väcktes förhoppningarna om att man gjort ett fynd. Lyckan över 34-åringen varade i tio dagar.  

2 januari: Ville Nieminen, från Dinamo Riga till Örebro
Kommentar: Örebro ville få in mer rutin i truppen – och fyllde på sin stjärnaktiga forwardsbesättning med Stanley Cup-mästaren Ville Nieminen. 34-åringen har blivit en injektion med sin rivighet – men även levererat en del poäng. Ska visa sin nytta framförallt i kvalserien. 

4 januari: Christoffer Bengtsberg, från Mora till Stjernen
Kommentar: Bengtsberg fick lämna sin allsvenska klubb för andra året i rad (ifjol var det Växjö) när utländsk spetskompetens handlades in. Med både Daniel Hansen och Tyler Plante i buren blev Bengtsberg överflödig.  

4 januari: Dan Pettersson, från Mora till Borlänge
Kommentar: Den store forwarden – 198 cm och 99 kg – lyckades aldrig kriga till sig en plats i Mora och därför kändes det vettigt med istid bland seniorer ett steg ner i seriesystemet för 19-åringen. 

5 januari: Henrik Björklund, Örebro upphävde kontraktet
Kommentar: Konsekvensen av värvningen av Ville Nieminen blev att Henrik Björklund – som redan hade svårt att ta en plats – fick lämna klubben. Den skottstarke talangen sköt 16 mål för Rögle ifjol, men satte bara sex kassar för Örebro (vilket i och för sig är imponerande med tanke på hans knappa istid). 

8 januari: Henrik Björklund, från Örebro till Troja
Kommentar: Henrik Björklund hamnade i kläm i Örebro där det vimlade av skickliga forwards, och där ”Björka” blev ”the odd man out”. Kom till Troja för att laget ville bredda offensiven och gjorde sitt första mål i sin sjätte match. 21-åringen har mer att visa.  

10 januari: Fernando Pisani, valde att bryta samarbetet med Södertälje
Kommentar: Efter tre matcher och en assist insåg Pisani att han inte hade motivationen för att spela – eller var han helt enkelt chockad över kvaliteten i HockeyAllsvenskan? Han bröt sitt kontrakt, åkte hem och lämnade SSK förundrade över varför han ville komma till Sverige överhuvudtaget. 

13 januari: Marcus Högström, från Timrå till Malmö
Kommentar: Malmö behövde få in mer rörlighet på backsidan och det har man fått i Högström. Dock: det är orande när ett lag med elitseriemabitioner tar in en back som inte platsar i elitseriens sämsta lag. Högström har gjort det helt okej i Malmö i början – bland annat avgjort en match.  

16 januari: Tero Konttinen, från Herning till Oskarshamn
Kommentar: Oskarshamn hade letat efter en back ett längre tag, och när man fick grepp om nygamle Konttinen så var det inte mycket att tveka om. Finländaren var en av lagets bästa backar ifjol innan han föll för locktonerna från Malmö – där han kickades omgående. Mycket bra värvning.

20 januari: Ned Lukacevic, från Las Vegas Wranglers till Sundsvall
Kommentar: Att värva utländsk spetskompetens tillhör inte vanligheterna i Sundsvall, men nu slog man till på kanadensaren Ned Lukacevic (som är född i Montenegro) för att spetsa offensiven. 25-åringen är poänglös efter tre matcher, men har visat fina offensiva intentioner.  

23 januari: Greger Hanson, Södertälje upphävde kontraktet
Kommentar: Greger Hanson blev aldrig den offensiva injektion som SSK hade hoppats på – och det i kombination med en påstådd schism med tränaren Johan Strömwall gjorde att 23-åringen fick lämna klubben. Det blev totalt fem poäng på 24 matcher. 

23 januari: Marcus Fagerudd, från Luleå J20 till Karlskoga (lån)
Kommentar: Karlskoga ville bredda backsidan och fick in en spelskicklig back med fina händer. Inte gjort underverk ännu, men spetsar spelskickligheten. Svårt med speltid när Karlskogas topp-6 är skadefri.  

24 januari: Joel Mustonen, från Skellefteå till Västerås (lån)
Kommentar: Västerås har letat centrar under hela hösten och letar fortfarande. Under tiden har man plockat in lovande och skicklige Joel Mustonen från SAIK – och han har gjort det bra som tredjecenter i de matcher han lirat. Men hur länge stannar han…? 

25 januari: Kirill Starkov, Rögle upphävde kontraktet
Kommentar: Starkov värvades för att bli en offensiv spetsspelare, men dansk-ryssen har inte varit i närheten av att uppfylla de kraven. När sedan Rögles juniorer började leverera på allvar blev han överflödig och kickad. De flesta undrar bara varför det tog så lång tid. 

26 januari: Henrik Karlsson, från Yunost till Mora
Kommentar: Eftersom Patrik Andersson missat i princip hela säsongen på grund av en hjärnskakning ville Mora bredda backsidan och plockade in doldisen Karlsson. Har spelat för lite för bedömning, men är en stor, tung och effektiv back som även kan hantera pucken. 

26 januari: Magnus Häggström, Rögle upphävde kontraktet
Kommentar: Häggström gjorde det riktigt bra i Sundsvall i fjol, var jagad på transfermarknaden och fick spela ganska mycket i Rögle under vintern – och att han skulle få gå var ganska överraskande, även om kraven på honom var högre. Han blev dock inte klubblös speciellt länge…

27 januari: Magnus Häggström, från Rögle till Malmö
Kommentar: … för dagen efter skrev han på för rivalen Malmö. Riktigt bra värvning givetvis: en tung, rivig och skicklig forward som är ansvarsfull defensivt men som även kan leverera offensivt. 

30 januari: Linus Fröberg, från Färjestad J20 till Mora (lån)
Kommentar: Spännande juniorforward som snittat nästan en poäng per match i J20 SuperElit och som fått vara med i åtta elitseriematcher i Färjestad. Osäker status seniormässigt, men ska främst bredda och inte spetsa Mora. Väntas debutera i veckan.

30 januari: Tyler Plante, från Mora till Djurgården
Kommentar: Kanadensaren Plante lyckades aldrig erövra förstaspaden i Mora utan fick stå tillbaka för Daniel Hansen, och därför kändes det som en logisk lösning när klubben fick chansen att skeppa iväg honom till Djurgården. Plante gjorde dock flera fina matcher när han väl fick chansen – grejen var bara att Hansen var hetare.

30 januari: Tim Sandberg, från Djurgården till Mora
Kommentar: Som kompensation för tappet av Tyler Plante fick Mora in Tim Sandberg – en mycket dukig målvakt, vilket han inte minst visade i Sundsvall ifjol. Kommer utmana Hansen om förstaspaden. 

30 januari: Philip Hersby, från Tingsryd till Odense
Kommentar: Danske landslagsbacken Hersby blev aldrig den backklippa som Tingsryd hoppats på och efter att ha fått nöta bänk en hel del på sistone så valde 27-åringen att lämna klubben för att få speltid i hemlandet och därmed få chansen att försvara sin landslagsplats. 

***

UPPDATERAT 08.36

Min syn på läget i lagen:

Almtuna: Värvar inte

Karlskoga: Kan värva en forward/center

Borås: Värvar inte

Leksand: Värvar inte (Pelle Prestberg är fit for fight igen)

Malmö: Värvar inte (men kan släppa spelare)

Mora: Värvar inte

Oskarshamn: Värvar inte (har redan fått in sin back)

Rögle: Värvar inte (har framgångsrika juniorer, en frisk Andrée Brendheden och en Dennis Everberg på väg tillbaka)

Sundsvall: Kan värva en forward

Södertälje: Kan värva en forward/center (har ju släppt Greger Hanson och Fernando Pisani)

Tingsryd: Kan värva en back (tveksamt, men Philip Hersby försvann i dagarna)

Troja: Värvar inte 

Västerås: Kan värva en eller två centrar

Örebro: Kan värva en back 

Älskar den där Klasen-magin

av Jonas Gustavsson

Kvällens behållning: Linus Klasens dragning som gav 2-1 för Malmö i skånederbyt mot Rögle.

Fy fasen vad snyggt: Klasen kom mot Jesper Jensen, Jensen chansade lite framåt, Klasen gick förbi, vek in mot mål och placerade in pucken bakom Jonas Fransson. Snyggt, distinkt, viktigt. 

Malmö vann till slut på straffar och sett över hela matchen kan jag tycka att det var rättvist. Det var en riktigt bra och fartfylld match med många chanser. Ett jäkligt bra derby helt enkelt. 

***

Malmö har dock en del skärpa att jobba på, det såg man inte minst i första perioden. Robin Alvarez skulle ta emot en puck men den studsade ifrån, Dragan Umicevic skulle frispela Alvarez men pucken hamnade på skridskorna – och det var fler sådana situationer. Där måste Malmö bli mycket, mycket bättre. 

Bättre skärpa, bättre precision. Kunnandet finns ju där.

***

Skoj att se Andrée Brendheden back in action i Rögle. Inte den där snipern han en gång var, men han visar fina intentioner, river, sliter och försöker komma in på kassen. 

***

I övrigt var det NOLLORNAS kväll: 

***

Julius Hudacek höll säsongens sjunde nolla och Christopher Blid sköt säsongens första mål när Södertälje besegrade Örebro med 3-0. 

Jäkligt skoj för Blid. Han var ju en ögonbrynshöjande värvning i somras. Han öste in poäng i division två och spelade till sig ett kontrakt med SSK via en tryout, vilket överraskade många. Kan man verkligen ta steget från tvåan till allsvenskan direkt?

Blid har haft det svårt med produktionen i allsvenskan och har också fått blandat med istid. Han har ju också skickats tillbaka till Åkers IF ett par gånger för att hitta självförtroendet.

Kanske lossnar det på allvar nu.

***

En spelare som har haft sin islossning sedan länge är ju Västerås amerikan Broc Little. Idag sköt han dubbla mål och ledde västmanlänningarna till en 2-0-seger mot Tingsryd. 

Det var för övrigt TREDJE MATCHEN I RAD som Little blev tvåmålsskytt. Magiskt bra.

Västerås vann skotten klart: 37-19.

***

Tidigare idag meddelade Mora att Tyler Plante lämnar klubben för spel i Djurgården. Plante har ju inte lyckats ta förstaspaden utan Daniel Hansen har varit bäst – och Hansen visade också att klubben gjorde rätt när han höll nollan när Oskarshamn besegrades. 

Hansen räddade 17 av 17 skott i 3-0-segern.

Mora ska också få in DIF-keepern Tim Sandberg som backup – eller utmanare? – till Hansen. Så Mora och Djurgården byter helt enkelt målvakter.

Sandberg förresten – han är ju också namngiven för Almtuna, för tanken var ju att han skulle lira där när Djurgården var lediga. Men det har inte blivit så mycket av den varan sedan Alexander Hamberg började storspela. 

Senaste nytt, omgång 42 (del 2)

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför kvällens matcher i HockeyAllsvenskan (och nu är det klart att det blir senaste nytt inför ALLA matcher resten av säsongen).

***

UPPDATERAT 14.17:

* Mrmadhawk.se meddelar att Linus Klasen spelar i Malmö. Både Miroslav Lazo och Ivan Ciernik är petade, juniorerna André Burawkovsky och Viktor Holmqvist med istället. 

* Enligt na.se så får Örebro klara sig utan Robin Olsson, Andreas Frisk, Jared Aulin och Ville Nieminen ikväll.

UPPDATERAT 18.02:

* Mora lånar in Linus Fröberg från Färjestad, men han lirar inte ikväll. Mora byter målvakt med Djurgården: Tyler Plante lämnar, Tim Sandberg kommer in. Mot Oskarshamn backar Gustav Knutsby upp Daniel Hansen, eftersom Sandberg inte är på plats.

* Ingen Juha Uotila i Oskarshamn

* Ingen Tim Heed i Malmö

* Junioren Jakob Lilja med som extraspelare i Rögle

* Ingen Dustin Johner i Tingsryd

* Andreas Frisk spelar för Örebro trots rapport om att han inte skulle vara med. Junioren Rasmus Fyrpihl med på bänken.

UPPDATERAT 18.27:

* Linus Fernström står inte i Oskarshamn på grund av sjukdom, Alexander Bengtsson vaktar kassen med Robin Andersson som backup.

***

Malmö (9) – Rögle (6)

Skånederby!

Malmö gjorde en slätstruken insats borta mot Västerås i helgen och förlorade till slut med 5-2 efter att ha förlorat skotten med otroliga 16-0 (!) i den första perioden. 

Lagkaptenen Linus Klasen kunde inte spela senast på grund av sjukdom. Han testade under uppvärmningen, men klev sedan av. Han fanns inte med på morgonens värmning heller, och det är osäkert om han kan spela mot Rögle.

Saknas gör Alexander Ribbenstrand. Det finns också frågetecken för Pathrik Westerholm

Patrik Sjögren vaktar målet, skriver mrmadhawk.se.

Rögle bröt sin 4-3-trend senast genom att ladda ur ordentligt och besegra Karlskoga med hela 6-1 i Nobelhallen. 

Senast saknades kanadensiske backen Sean Curry på grund av skada och han kan inte heller spela i derbyt.

Centern Daniel Sylwander fick ett matchstraff mot Karlskoga – men det ändrades i efterhand till en game miconduct vilket innebär att han kan spela mot Malmö. Därmed ställer Rögle upp med exakt samma manskap som man gjorde senast. 

Eventuellt kan någon junior komplettera truppen på bänken, skriver Rögle på sin hemsida.

Dennis Everberg är ende man kvar på den tidigare så digra skadelistan. 

UPPDATERAT 14.17:

* Mrmadhawk.se meddelar att Linus Klasen spelar i Malmö. Både Miroslav Lazo och Ivan Ciernik är petade, juniorerna André Burawkovsky och Viktor Holmqvist med istället. 

Preliminära uppställningar

Malmö

Pontus Sjögren (Hannu Toivonen)

Stefan Lassen – Marcus Högström
Robin Weihager – JD Forrest
Tim Heed – Daniel Josefsson
Jean-Luc Grand-Pierre

Linus Klasen – Robert Carlsson – Tomas Kollar
Magnus Häggström – Morten Green – André Burakowsky
Robin Alvarez – Alexander Barta – Dragan Umicevic
Roger Olsson – Jesper Mattsson – Lukas Eriksson
Viktor Holmqvist

Rögle

Joel Gistedt (Jonas Fransson)

Daniel Glimmenvall – Alexander Bonsaksen
Daniel Sondell – Hampus Lindholm
Victor Panelin-Borg – Jesper Jensen

Nils Bergström – Eric Himelfarb – Viktor Lindgren
Andrée Brendheden – Jakob Johansson – Alexander Bergström
Simon Olsson – Ted Brithén – Christopher Liljewall
Alexander-Lindqvist-Hansen – Daniel Sylwander – Alexander Johansson

***

Mora (8) – Oskarshamn (5)

Moras vinstsvit stannade vid åtta matcher efter att man torskat på straffar mot Leksand senast, men det faktum att laget har poäng i tio raka matcher skvallrar om att man är i riktigt bra form. 

Kalle Ekelund spelade inte senast till följd av sin knäskada och han är inte heller aktuell mot Oskarshamn, meddelar klubbens hemsida.

Saknas sedan tidigare gör Patrik Andersson (hjärnskakning) och Alexander Sundström (ljumskar). 

Vem som vaktar målet avgörs under värmningen.

Oskarshamn har tre segrar på de fyra senaste matcherna och gjorde tre mål på en magisk minut senast mot Örebro och vann den matchen med 4-2.

Skadeläget är okej, men laget saknar två spelare mot Mora: Stefan Öhman spelade inte senast och han är inte heller med idag. Han är krasslig, meddelar Oskarshamns hemsida. Inte heller Mikael Lidhammar kommer att spela – i hans fall handlar det om en avstängning. Det gör att laget har elva forwards redo för spel.

Saknas gör Troy Davenport (skadad) samt Martin Olsson och Jacob Bertilsson som är utlånade. 

Linus Fernström vaktar kassen.

Preliminära uppställningar

Mora

Daniel Hansen (Tyler Plante)

Mikael Wikstrand – Dan Iliakis
Peter Nolander – Tom Nilsson
Robin Gartner – Jens Hellgren
Henrik Karlsson

Alexander Hilmerson – Niklas Fogström – Jens Jakobs
Johan Alcén – Jonathan Johansson – Daniel Viksten
Mattias Beck –  Dion Knelsen – Kim Nabb
Henrik Eriksson – Tobias Ericsson – Henrik Olsén

Oskarshamn

Linus Fernström (Alexander Bengtsson)

Juha Uotila – Sam Lofquist
Daniel Ljungkvist – Linus Hultström
Linus Morin – Tero Konttinen
Tobias Jonsson – Maxim Matushkin 

Carl-Johan Svensson – Andreas Valdix – Victor Löfstedt
Morten H Poulsen – Matt Ryan – Nicklas Jadeland
Joakim Hagelin – Evan McGrath – David Rodman
Chris Nybeck – Viktor Sjödin 

***

Västerås (4) – Tingsryd (11)

Västerås gjorde en bra match senast då Malmö besegrades med 5-2 och laget har poäng i fyra raka matcher (även om två av dem är förluster).

Andreas Lindh kunde inte spela senast på grund av problem med ljumskarna och han vilar mot TAIF också.

Saknas gör även Marcus Söderkvist och Fredrik Johansson, båda på grund av skador. Viktor Mårtensson är nyopererad och borta en tid till. 

Målvakt spikas under dagen.

Noterbart är att förstakedjan med William Karlsson, Broc Little och Peter Öberg har kombinerat in 17 poäng på de fyra senaste matcherna. 

Tingsryd bröt en negativ trend med två raka förluster när man besegrade seriejumbon Borås med 4-2 senast, en viktig seger i resan mot att säkra nytt kontrakt. 

Läget i laget är fortfarande ljust: man har inga skador alls utan trummar på med samma manskap med undantag för danske backen Philip Hersby.

Hersby har valt att själv bryta sitt kontrakt med TAIF på grund av för lite istid som riskerar hans plats i danska landslaget, skriver SMP. 27-åringen kommer att spela resten av säsongen i Odense och finns således inte med mot VIK. 

Noterbart: Mark Santorelli har gjort poäng i fyra raka matcher.

Preliminära uppställningar

Västerås

Lars Johansson (Daniel Sperrle)

Matt DeMarchi – Stefan Andersson
Per Helmersson – Thomas Mitell
Robin Nilsson – Niclas Lundgren
Jonas Emmerdahl

Broc Little – William Karlsson – Peter Öberg
Jonte Berg – Mikael Zettergren – Kenneth Bergqvist
Marcus Jonsson – Joel Mustonen – Markus Ljungh
David Lundbohm – Markus Kinisjärvi – Arvid Strömberg

Tingsryd

Johan Salomonsson (Michal Zajkowski)

Tom Koivisto – Robin Jacobsson
Robin Olsson – Christoffer Björklund
Christoffer From-Björk – Sean McMonagle

Thomas Larsson – Dustin Johner – Mark Santorelli
Richard Mueller – Victor Rollin-Carlsson – Simon Stark
David Laudius – Jari Kauppila – Henrik Bankelius
Filip Owesson – Markus Molin – Mattias Lindström

***

Örebro (1) – Södertälje (7)

Örebro, som mer eller mindre är klara för kvalserien, blandar och ger en del just nu men har ändå tre segrar på de fem senaste. Laget hade 2-1 mot Oskarshamn senast, men tappade till en 4-2-förlust.

Lagledningen har dribblat en del med formationerna på sistone, och bland annat spräckt på kedjan med Conny Strömberg, Henrik Löwdahl och Johan Wiklander. Hur man väljer att formera mot SSK är oklart. 

Senast saknades Ville Nieminen på grund av småskador, men han ska vara tillbaka mot SSK. Däremot finns det frågetecken för backen Robin Olsson

Mest glädjande: Dustin Kohn gör comeback efter sin hjärnskakning och finns med i truppen mot SSK, rapporterar klubbens hemsida. 24-åringen har inte spelat sedan 12 december. 

Södertäljes svit om fem raka segrar tog slut i förra omgången då laget föll med 2-0 på hemmaplan mot Troja. 

Backen Alexander Ytterell har avverkat sin avstängning om två matcher och är återigen tillgänglig för spel, men om han får chansen mot Örebro är oklart. Det finns frågetecken för backkollegan Andreas Hjelm som varit sjuk, skriver klubbens hemsida.

Lagkaptenen Tony Lagerström är dock fit for fight igen efter att ha missat fyra matcher och han går in och bildar kedja med slovenerna Robert Sabolic och Ziga Jeglic

Veteranbacken Stefan Bemström (axel) är borta resten av säsongen.

Julius Hudacek vaktar målet.

UPPDATERAT 14.17:

* Enligt na.se så får Örebro klara sig utan Robin Olsson, Andreas Frisk, Jared Aulin och Ville Nieminen ikväll.

Preliminära uppställningar

Örebro

Nicklas Dahlberg (Andro Michel)

Martin Filander – Dustin Kohn
Christoffer Norgren – Jens Skåhlberg
Peter Andersson – Stefan Warg

Conny Strömberg – Henrik Löwdahl – Daniel Åhsberg
Johan Wiklander – Marcus Weinstock – Matt Keith
Peter Wennerström – Pär Edblom – Emil Kåberg
Thomas Enström – Jonas Karlsson – Johan Adolfsson

Södertälje

Julius Hudacek (Sebastian Idoff)

Viktor Lööv – Mikko Kalteva
Jason Strudwick – Kurt Davis
Fredrik Sonntag – Andreas Hjelm
Blaz Gregorc – Alexander Ytterell

Ziga Jeglic – Tony Lagerström – Robert Sabolic
Emil Lundberg – Julian Jacobsen – Thom Flodqvist
Andreas Gröndahl – Mathias Månsson – Gustav Björklund
Jonas Engström – Emil Billberg – Jacob Dahlström 
Alexander Lagerström, Christopher Blid

***

Övriga matcher i omgången spelades under söndagen.

Viktigt trendbrott, Karlskoga

av Jonas Gustavsson

Efter en dyster tid (fyra raka nederlag) lyckades Karlskoga idag vinna igen via en 3-0-viktoria på bortaplan mot Sundsvall. 

Viktigt givetvis, då laget haft ett stukat självförtroende på sistone och fått se det fina försprånget man haft i toppen sakta men säkert minska. Kvalserieplatsen är på intet sätt säker – men tre pinnar idag gav lite arbetsro inför fortsättningen. Förlust hade kunnat skapa panik. 

Inte för att man ska slappna av bara för att man slår nästjumbon, men ändå.

Jag är ytterst nyfiken på om Karlskoga kommer värva innan 31 januari. Jag tror faktiskt det. Och det behövs.

***

Lite typiskt också att retstickan Martin Sandgren nätade för Karlskoga mot Sundsvall. Han gjorde två mål i seriepremiären men har sedan varit mållös – men när han mötte sin gamla klubb Sundsvall så slog han till igen alltså. Ifjol avgjorde Sandgren två matcher för Sundsvall mot dåvarande Bofors – båda gångerna på straffar. 

Släkten är värst, Martin.

***

Sundsvalls förslust i kombination med Almtunas seger mot Troja gör att bottenstriden allt mer känns avgjord, även om Sundsvall aldrig, aldrig kan räknas ut. 

Nu skiljer det hela elva poäng mellan lagen där nere. 

Almtuna vann för övrigt med hela 5-2 mot Troja och har därmed gjort tio mål på två matcher. Inte dåligt för ett lag som haft stort trubbel med att få in trissan i mål tidigare. Dessutom var målskyttet utspritt på fem spelare. 

***

Leksand vann planenligt med 5-1 mot Borås.

Jag har hyllat Martin Janohls utveckling tidigare och gör det igen. Ett mål och två ass från hans klubba idag och nu håller han på allvar att etablera sig som en topp 6-forward. I höstas dög han ju inte alls och lånades ut till norska Stjernen – nu är han en av Leksands hetaste offensiva lirare. 

Det går snabbt i svängarna.

Senaste nytt, omgång 42

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför eftermiddagens matcher i HockeyAllsvenskan (och nu är det klart att det blir senaste nytt inför ALLA matcher resten av säsongen).

***

UPPDATERAT 13.48:

* Ändringar i Leksands lag: Pelle Prestberg vilar, Tommy Enström är sjuk och Michael Raffl gör comeback. Erik De La Rose tar Enströms plats. Jens Holmström står i mål.

UPPDATERAT 15.10:

* Ingen Niklas Anger i Almtuna

***

Borås (14) – Leksand (3) (sänds på S24)

Ekonomiskt ansatta Borås har bara en trepoängare på de tio senaste matcherna och föll mot Tingsryd i den senaste matchen. 

SAIK-lånet Marcus Sörensen saknas på grund av en hjärnskakning och det är frågetecken för Henrik Eriksson som har problem med sina ljumskar och som missat de tre senaste matcherna. 

Victor Backman är hemkallad till Frölunda. 

Noterbart är att centern Erik Andersson gjort poäng i tre raka matcher.

Leksand vann derbyt mot Mora med 3-2 efter straffar senast och har plockat poäng i sju av de åtta senaste matcherna och är således i bra form. 

Mest positivt i den matchen var givetvis comebacken för Pelle Prestberg. 36-åringen hade missat elva raka matcher men klev nu in och avgjorde matchen på straffar, samt hade en assist. 

Kvar på skadelistan finns Michael Raffl (magmuskel) och Fredrik Händemark (käke). Backen Johan Svedberg spelade inte heller senast, av oklar anledning.

Leksand ställer troligen upp med samma lag som senast.

UPPDATERAT 13.48:

* Ändringar i Leksands lag: Pelle Prestberg vilar, Tommy Enström är sjuk och Michael Raffl gör comeback. Erik De La Rose tar Enströms plats. Jens Holmström står i mål.

Preliminära uppställningar

Borås

Magnus Åkerlund (Jonatan Bjurö)

Mats Hansson – Markus Karlsson 
Brent Davidson – Ola Svanberg
Patrik Magnusson – Olov Lundqvist
Jonathan Prim – Oliver Bohm

Simon Mitman – Erik Andersson – Oscar Andersson
Sebastian Benker – Magnus Isaksson – Tim Bränholm
Linus Fagemo – Adam Hobson – Rasmus Ericsson
Pontus Gulldén – Jens Karlsson

Leksand

Jens Holmström (Erik Hanses)

Patrik Hersley – Patrik Norén
Alen Bibic – Mattias Timander
Mads Bödker – Joonas Rönnberg
Erik De La Rose

Mark Hurtubise – Johan Ryno – Jens Bergenström
Michael Raffl – Jacob Blomqvist – Martin Janohls
Jon Knuts – Gabriel Karlsson – Tobias Forsberg
Filip Forsberg – Ken Andre Olimb – Jacob De La Rose
Lucas Sandström 

***

Sundsvall (13) – Karlskoga (2)

Sundsvall har bara tagit två poäng på de fyra senaste matcherna och förlorade nyckelmatchen mot Almtuna senast med hela 5-0.

Sundsvalls hemsida meddelar att laget kommer till spel med samma trupp som senast vilket innebär att forwarden Anton Byström är borta igen.

Saknas i laget sedan tidigare gör långtidsskadade Niklas Zetterström samt forwarden Mattias Wennerberg som inte får spela mer den här säsongen. Christoffer Persson är också indisponibel och har missat de sju senaste matcherna.

Karlskoga är nere i en svacka. Laget står på fyra raka nederlag och på de matcherna har man bara gjort fyra mål. Senast förlorade man med hela 6-1 på hemmaplan mot Rögle. 

Calle Berglund gjorde comeback efter sin knäskada senast, och därmed är truppen skadefri. 

Nu är dessutom backen Nicholas Plastino tillbaka i truppen efter sin avstängning. I och med att Marcus Fagerudd är inlånad från Luleå så är det därmed tuff konkurrens på backsidan och både Mattias Nilsson och Robert Bergh får troligen stanna hemma i Värmland.

Noterbart är att klubben nu officiellt går under namnet BIK Karlskoga. 

Preliminära uppställningar

Sundsvall

Gustaf Lindvall (Axel Brage)

Eric Moe – Victor Berglind
Dennis Bozic – Johan Burlin
Fredrik Mannström – Niklas Enberg
Johan Eriksson

Ned Lukacevic – Oscar Lindberg – Adam Pettersson
Gustaf Thorell – Joakim Mattsson – Pär Lindholm
Oscar Johansson – Adam Runqvist – Emil Sandin
Christopher Thörn – Tobias Lindström – Aatu Hämäläinen

Karlskoga

Daniel Bellissimo (Andreas Ollikainen)

Martin Thelander – Marcus Fagerudd
Kasper Jensen – David Lidström
Christian Carlsson – Niklas Arell
Nick Plastino

Kristofer Näslund – Tobias Thermell – Linus Persson
Alexander Wiklund – Daniel Wessner – Marcus Nilsson
Fredrik Höggren – Björn Kindahl – Johan Nilsson
Martin Sandgren – Eetu Qvist – Adam Björklund
Carl Berglund 

***

Troja/Ljungby (10) – Almtuna (12)

Troja/Ljungby är i kanonform med fyra raka segrar och nu har man på allvar vittring på en playoffplats. Smålänningarna har fyra poäng upp till strecket. 

David Åslin (familj) och Jesper Williamsson (skada) spelade inte senast, och missar också matchen mot Almtuna, meddelar klubbens hemsida.

Backen Viktor Amnér fanns inte med senast på grund av en automatisk avstängning eftersom han sprutat vatten på domaren i matchen mot Oskarshamn, men han får inget förlängt straff utan bara en tillrättavisning och kan därmed vara med mot Almtuna. 

Laget har också tillgång till HV71-lånet Oscar Fantenberg i en match till. Hur hans framtid sedan ser ur är oklar, skriver Troja på sin hemsida.

Almtuna tog en tung 5-0-seger mot Sundsvall senast och skapade därmed nytt andrum i bottenstriden. Laget står på två raka segrar, eftersom man vann mot Rögle i matchen innan. 

Alexander Hamberg är i bra form, höll sin första nolla senast och finns kvar i buren mot Troja, och offensivt – där Fredrik Vestberg fortfarande saknas – gör man inga ändringar. 

Defensivt så har man dock tappat DIF-lånet Kim Lennhammer som är hemkallad till Stockholm för att täcka upp tappet av Josef Boumedienne. Därför möblerar man om lite: Henrik Nilsson går in i par med Fredrik Sandgren, Magnus Eriksson spelar med Eric Norin och Victor Aronsson går in med Julius Larsson. Allt enligt unt.se.

Jonathan Sjölund är långtidsskadad.

Både Mattias Guter och Joachim Gellerstedt har gjort mål i två raka matcher.

Preliminära uppställningar

Troja

Trevor Koenig (Andreas Lundin)

Oscar Fantenberg – Viktor Amnér
Joakim Nettelbladt – Joel Johansson
Daniel Karlsson – Ziga Pavlin
Per Johnsson – Niclas Edman

Robin Dahlström – Jacob Berglund – Mattias Åkesson
Istvan Bartalis – Janos Vas – Carl Gustafsson
Andrej Hebar – Mattias Nilsson – Mikael Ahlén
Henrik Björklund – Johan Linnander – Patrik Kannerling
Ted Nilsson 

Almtuna

Alexander Hamberg (Adam Reideborn)

Fredrik Sandgren – Henrik Nilsson
Julius Larsson – Victor Aronsson
Eric Norin – Magnus Eriksson
Rickard Rollin-Carlsson

Jimmie Kraft – Jonas Westerling – Daniel Hermansson
Mattias Guter – Robert Kimby – Stefan Gråhns
Martin Karlsson – Mikael Simons – Johan Berggren
Niklas Anger – Tobias Hage – Joachim Gellerstedt

***

Övriga matcher i omgången spelas under måndagen.

The Botten Is Nådd, Malmö

av Jonas Gustavsson

Just när man inte trodde att det skulle kunna bli värre för Malmö så åker laget till Västerås och torskar med 5-2.

Okej, att åka till Västmanland och förlora är inget att skämmas för, men den förstaperiod som Malmö stod för måste vara en av de sämsta den här säsongen. Västerås vann skotten med förkrossande 16-0. Jag tror aldrig jag sett ett lag skjuta noll skott på mål i en period faktiskt.

Visst blev Malmö överkörda i den första perioden – men jag blev ändå förvånad när jag såg skottstatistiken.

Nu spelade visserligen Malmö upp sig under matchen, men man var aldrig nära att störa Västerås som vann ytterst välförtjänt. 

The Botten Is Nådd nu Malmö. Det bara måste den vara. Annars kommer det här gå åt helvete – om det nu inte redan har gjort det. 

Satt och såg matchen med en kompis och han frågade vad som vad fel med Malmö. Jag hade svårt att svara på det. Jag sa att de inte hade tillräckligt med karaktär, men det har man väl egentligen? Robert Carlsson, Robin Alvarez, Alexander Barta och Tomas Kollar är killar som vet vad som krävs, vet hur mycket man måste jobba för att nå framgång. 

Jag sa också att man har virriga backar – och det har man ju. Daniel Josefsson är för ensam om att stå för lite trygghet.

Något är fel helt enkelt – för det känns som att Malmö har bra ingredienser i sin trupp, men man har verkligen inte fått ihop det till en deg, utan det har skurit sig på flera ställen. 

***

Västerås då?

Ja, jag har hyllat William Karlsson innan och jag gör det igen. Hans passning till Broc Littles 3-0-mål är bara så jävla bra. Må hända att hela Malmös försvar är passiva, men William har fantastisk blick för spelet och hans crosspass skar sönder hela Malmös box och friställde Little som iskallt väntade ut Pontus Sjögren innan han lade in trissan i tom kasse. 

***

Nu vet i fasen om inte Malmö bränner förkvalserien.

För andra året i rad.

Min känsla just nu är faktiskt att jag skulle bli överraskad om man är bland de sju bästa lagen när serien summeras. Så dåligt var det idag mot Västerås.

Senaste nytt, omgång 41 (del 2)

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför eftermiddagens match i HockeyAllsvenskan (och nu är det klart att det blir senaste nytt inför ALLA matcher resten av säsongen).

***

Västerås (4) – Malmö (9)

Västerås har bara en seger på de fyra senaste matcherna, men har ändå häng på Leksand och den tredje direktplatsen till kvalserien. Västmanlänningarna är fem pinnar efter.

Mest positivt senast var givetvis att robuste backen Niclas Lundgren gjorde comeback efter den smäll han fick av Karlskogas Kasper Jensen vilket ledde till en 18 matcher lång frånvaro. I den matchen gjorde också SAIK-lånet Joel Mustonen debut.

Inför matchen mot Malmö finns frågetecken för backen Andreas Lindh, skriver Västerås hemsida. Klart är att Viktor Mårtensson missar drabbningen till följd av en operation och han väntas bli borta i en till två veckor.

Saknas sedan tidigare gör forwarden Fredrik Johansson som har opererat bäckenbenet och som inte spelat sedan i början av oktober. 

Malmö tog en oerhört viktig 2-1-seger mot Karlskoga i den senaste matchen och nu har skåningarna poäng i tre raka matcher. Laget är nia i sammandraget med fyra poäng upp till en playoffplats.

I onsdags fick forwarden Magnus Häggström kicken av Rögle och redan under fredagen blev han klar för Malmö. Han gör debut redan mot Västerås och går in i en kedja med Morten Green och Ivan Ciernik.

– Vi var ute efter Magnus redan i somras, vi ville verkligen ha hit honom. Han är otroligt arbetsvillig och jobbar stenhårt. Jag har följt honom under lång tid. Han har gått den långa vägen, säger sportchefen Stefan Nyman till skanskan.se.

Häggströms intåg får till följd att Miroslav Lazo blir trettondeforward.

Saknas gör Alexander Ribbenstrand och Pathrik Westerholm, båda på grund av skador, uppger skanskan.se.

Pontus Sjögren står i mål, meddelar mrmadhawk.se.

Preliminära uppställningar

Västerås

Lars Johansson (Daniel Sperrle)

Matt DeMarchi – Stefan Andersson
Per Helmersson – Thomas Mitell
Andreas Lindh – Niclas Lundgren
Robin Nilsson – Jonas Emmerdahl

Broc Little – William Karlsson – Peter Öberg
Jonte Berg – Mikael Zettergren – Kenneth Bergqvist
Marcus Jonsson – Joel Mustonen – Markus Ljungh
David Lundbohm – Markus Kinisjärvi – Arvid Strömberg

Malmö

Pontus Sjögren (Hannu Toivonen)

Stefan Lassen – Marcus Högström
Jean-Luc Grand-Pierre – JD Forrest
Tim Heed – Daniel Josefsson
Robin Weihager

Linus Klasen – Robert Carlsson – Tomas Kollar
Magnus Häggström – Morten Green – Ivan Ciernik
Robin Alvarez – Alexander Barta – Dragan Umicevic
Roger Olsson – Jesper Mattsson – Lukas Eriksson
Miroslav Lazo

***

Övriga matcher i omgången spelades igår fredag.

En succéartad comeback

av Jonas Gustavsson

Jag blev överraskad över att Pelle Prestberg gjorde comeback i Leksand idag.

Tidigare rapporter har varit oerhört negativa, och så sent som igår läste jag att han var på väg tillbaka, var i träning och kanske skulle kunna spela efter februariuppehållet. Kanske alltså.

Men idag var han alltså med på isen i det heta hemmaderbyt mot Mora – och han klev fram och visade sina skills direkt. 36-åringen satte båda sina straffar och spelade hem segern till leksingarna.

Jag tycker också att värmlänningen visade hyfsade intentioner i spelet, även om han givetvis var rostig.

Jag hade annars ganska höga förväntningar på Prestberg inför den här säsongen. Han är ju en kille som visat att han kan skjuta 30 mål på en säsong i den här serien, och jag trodde att han skulle kunna göra något liknande i år. Nu är det visserligen svårt att sia om hur mycket han faktiskt hämmats av den där höften, men stiger han fram nu i slutet och leder Leksand mot Kvalserien så spelar det ingen roll – då har han gjort sitt jobb.

Hur som haver: jäkligt skoj att han är tillbaka igen!

***

Tom Nilssons tackling på Filip Forsberg var grymt skön. Nilsson bara stod upp och var granithård när Forsberg körde in i honom. Smällen såg inte ut att beröra Nilsson alls.

Just Tom Nilsson – som berömdes av Toronto Maple Leafs förra sommaren – är verkligen en spännande spelartyp. Stor, stark och lagom elak – men ändå bra med pucken.

***

Almtuna tog ett stort steg mot nytt allsvenskt kontrakt via 5-0 mot Sundsvall. Det var för övrigt AIS-keepern Alexander Hambergs första nolla i serien.

Men visst borde det vara den andra? Hamberg höll ju nollan i 65 minuter borta mot Karlskoga, men till slut förlorade Almtuna på straffar. Och Hamberg förlorade sin nolla.

Jag tycker inte att målvaktsstatistiken ska beröras av straffläggningen. Men det är bara vad jag tycker.

***

Av liverapporteringen på unt.se att döma så verkade Ned Lukacevic göra en stark match för Sundsvall mot Almtuna. Lovar gott för ”De Blå”.

***

Efter fem raka 4-3-förluster bröt Rögle förbannelsen mot Karlskoga där det blev en 6-1-seger. Glimtade på tillställningen och det kändes som en gjuten skånsk seger.

Bra för Rögle – men hur bra är Karlskoga just nu egentligen?

Idag hade klubben premiär för nya tröjorna och nya loggan, men fakta är att laget bara tagit två poäng på de sex senaste matcherna. Det är sju poäng ner till fjärdeplatsen, men Västerås har en match mindre spelad och kan minska gapet till fyra pinnar i morgondagens drabbning mot Malmö. Karlskoga, som såg ut som ett givet kvalserielag länge, känns inte alls lika givna längre.

***

Trevor Koenig höll säsongens första nolla, Henrik Björklund sköt sitt första mål och Troja bärgade tre tunga poäng mot formstarka Södertälje.

Det innebar att smålänningarna tryckte ihop hela playoffkampen, nu ligger sex lag inom fem poäng och det finns tre playoffplatser i potten. Transportsträcka? Verkligen inte.

***

Oskarshamn hakar också på i playoffkampen efter att ha gjort tre mål på en dryg minut och avgjort matchen mot Örebro som vanns med 4-2. Genombrottsforwarden Joakim Hagelin sköt två nya mål och har nu gjort 16 baljor – vilket placerar honom bland seriens tio bästa målskyttar.

Ifjol gjorde Hagelin ett (!) mål.

Det är vad jag kallar genombrott.

***

Tingsryds förstakedja med Dustin Johner, Mark Santorelli och Thomas Larsson låg bakom tre av målen i 4-2-segern mot Borås – och därmed känns TAIF:s kontrakt i serien spikat. Med elva matcher kvar är det elva poäng ner till Sundsvall – det tappar smålänningarna inte.

Senaste nytt, omgång 41

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför kvällens matcher i HockeyAllsvenskan (och nu är det klart att det blir senaste nytt inför ALLA matcher resten av säsongen).

***

UPPDATERAT 17.47

* Pelle Prestberg gör comeback i Leksand efter sina höftproblem, betydligt tidigare än väntat alltså. Han går in i en kedja med Jacob Blomqvist och Martin Janohls mot Mora. Johan Svedberg och Erik De La Rose spelar inte.

* Uppgifter gjorde gällande att Kalle Ekelund var aktuell för spel mot Leksand, men Morabacken vilar på grund av den knäskada han fick mot Tingsryd.

* Ingen Ville Nieminen i Örebro

* Ingen Stefan Öhman i Oskarshamn

***

Karlskoga (2) – Rögle (9) (sänds i S24)

Karlskoga är nere i en svacka: laget har bara två poäng på de fem senaste matcherna och står på tre raka nederlag. Dessutom har man bara gjort fyra spelmål på de fem senaste matcherna. Avståndet ner till den jobbiga fjärdeplatsen är sju poäng för serietvåan. 

Efter två veckors frånvaro och tre missade matcher är forwarden Calle Berglund tillbaka i laget efter sin knäskada. 

– Det är naturligtvis positivt att Calle är tillbaka med det hjärta han visar i spelet, säger tränaren Sam Hallam till nwt.se. 

Till följd av Berglunds comeback så får inte backen Mattias Nilsson plats i truppen, rapporterar nwt.se. Nick Plastino är avstängd i sin andra raka match och saknas.

Rögle har en osannlik svit om fem raka 3-4-förluster. Den skrala formen gör att laget återigen halkat utanför playoffplatserna. 

Lagledningen har också valt att kicka spelarna som inte levererat, och både Kirill Starkov och Magnus Häggström har de senaste dagarna fått lämna truppen. 

Deras frånvaro gör att veteranen Andrée Brendheden – som gjorde comeback senast – går in från start med Jakob Johansson och Alexander Bergström. Det blir också ändringar i samtliga kedjor och bland annat så återförenas fjolårets succékedja med Ted Brithén, Simon Olsson och Christopher Liljewall, och Nils Bergström är tillbaka i förstakedjan med Eric Himelfarb och Viktor Lindgren. Allt enligt Rögles hemsida.

På backsidan är Sean Curry skadad vilket gör att Victor Panelin-Borg går in från start i par med Jesper Jensen.

Målvaktsvalet är inte offentliggjort.

Preliminära uppställningar

Karlskoga

Daniel Bellissimo (Andreas Ollikainen)

Martin Thelander – Marcus Fagerudd
Kasper Jensen – David Lidström
Christian Carlsson – Niklas Arell
Robert Bergh

Kristofer Näslund – Tobias Thermell – Linus Persson
Alexander Wiklund – Daniel Wessner – Marcus Nilsson
Fredrik Höggren – Björn Kindahl – Johan Nilsson
Martin Sandgren – Eetu Qvist – Adam Björklund
Carl Berglund 

Rögle

Joel Gistedt (Jonas Fransson)

Daniel Glimmenvall – Alexander Bonsaksen
Daniel Sondell – Hampus Lindholm
Victor Panelin-Borg – Jesper Jensen

Nils Bergström – Eric Himelfarb – Viktor Lindgren
Andrée Brendheden – Jakob Johansson – Alexander Bergström
Simon Olsson – Ted Brithén – Christopher Liljewall
Alexander-Lindqvist-Hansen – Daniel Sylwander – Alexander Johansson

***

Leksand (3) – Mora (7)

Daladerby igen! Och det är två formstarka lag som möts. 

Leksand har visserligen två raka nederlag, men har tagit poäng i sex av de sju senaste matcherna. Senast föll laget snöpligt mot Örebro, där man tappade ledningen och förlorade med 4-3.

Pelle Prestberg (höft), Michael Raffl (magmuskel) och Fredrik Händemark (käke) spelar inte. Både Prestberg och Raffl är dock i träning, och man hoppas på en comeback efter februariuppehållet, meddelar dalademokraten.se. 

Mattias Timander fick en tand utslagen mot Örebro men spelar mot Mora.

Jens Bergenström, som har problem med en fot, spelade på sprutor senast och lär bita ihop igen när det vankas derby. Senast gjorde också Tommy Enström comeback efter att ha missat 17 matcher och gjorde det som forward (hans naturliga position, även om han i princip bara spelat back de senaste säsongerna). 

Erik Hanses har gjort 16 raka starter i mål och lär starta igen. 

Mora är i kalasform med åtta raka vinster och den senaste tiden har man framförallt visat styrka genom att vända flera till synes jobbiga målmässiga underlägen. Senast blev det vinst mot Tingsryd, lagets tredje raka 5-4-seger!

Under torsdagen signade klubben backen Henrik Karlsson som provspelat ett tag. 21-åringen kommer närmast från ryska Yunost och stannar resten av säsongen. Han spelar mot Leksand om alla papper blir klara.

– Han är puckskicklig back med bra offensiva kvaliteter, men som dessutom är bra i egen zon, säger tränaren Lars Ivarsson till klubbens hemsida.

Tom Nilsson har problem med en axel och har missat tre matcher och senast mot Tingsryd fick Kalle Ekelund kliva av med en knäskada. Båda var dock enligt dalademokraten.se i träning under torsdagen och är således aktuella för spel. 

Offensivt rapporteras inga förändringar.

Patrik Andersson och Alexander Sundström saknas sedan tidigare.

Preliminära uppställningar

Leksand

Erik Hanses (Jens Holmström)

Patrik Hersley – Johan Svedberg
Alen Bibic – Mattias Timander
Patrik Norén – Mads Bödker
Joonas Rönnberg – Erik De La Rose

Mark Hurtubise – Johan Ryno – Jens Bergenström
Ken-Andre Olimb – Jacob Blomqvist – Martin Janohls
Jon Knuts – Gabriel Karlsson – Tobias Forsberg
 Filip Forsberg – Jacob De La Rose – Tommy Enström

Mora

Daniel Hansen (Tyler Plante)

Mikael Wikstrand – Dan Iliakis
Peter Nolander – Jens Hellgren
Robin Gartner – Henrik Karlsson
Tom Nilsson – Kalle Ekelund

Alexander Hilmerson – Niklas Fogström – Jens Jakobs
Johan Alcén – Jonathan Johansson – Daniel Viksten
Mattias Beck –  Dion Knelsen – Kim Nabb
Henrik Eriksson – Tobias Ericsson – Henrik Olsén

***

Almtuna (12) – Sundsvall (13)

Snacka om viktig match i botten: fem poäng skiljer tolvan Almtuna från trettondeplacerade Sundsvall och mellan lagen finns kvalstrecket. 

Efter tre raka förluster så lyckades Almtuna vinna mot Rögle med 4-3 i den senaste matchen, något som skapade andrum inför matchen mot Sundsvall.

Dock: backen Patrik Nevalainen åkte på en skada senast och kan inte spela. Hans frånvaro beräknas till mellan fyra och sex veckor.

– Han fick ett slag över fingret när det bara återstod tio sekunder, dessvärre visade det sig att fingret gick av, säger Almtunas tränare Johan Silfwerplatz till unt.se.

AIK-lånet Henrik Nilsson som var petad senast kommer därmed in i laget igen, skriver klubbens hemsida.

I övrigt saknas backen Jonathan Sjölund och forwarden Fredrik Vestberg. Alexander Hamberg startar i mål.

Sundsvall vinner och förlorar varannan match just nu och föll med 3-1 på hemmaplan mot Södertälje senast. 

Kanadensaren Ned Lukacevic gjorde debut mot SSK. 

– Det var svårt för honom att spela match efter bara två ispass med laget. Han försöker gnugga på, men vi får ge honom lite tid, säger assisterande tränaren Mathias Svedberg till dagbladet.se. 

Saknas gör långtidsskadade Niklas Zetterström samt Mattias Wennerberg som fått spelförbud för resten av säsongen. Inte heller Christoffer Persson kan spela. 

Laget ställer upp på samma sätt som senast, meddelar klubbens hemsida.

Observera starttiden för matchen: 18.00.

Preliminära uppställningar

Almtuna

Alexander Hamberg (Adam Reideborn)

Fredrik Sandgren – Kim Lennhammer
Julius Larsson – Henrik Nilsson
Eric Norin – Magnus Eriksson
Rickard Rollin-Carlsson – Victor Aronsson

Jimmie Kraft – Jonas Westerling – Daniel Hermansson
Mattias Guter – Robert Kimby – Stefan Gråhns
Martin Karlsson – Mikael Simons – Johan Berggren
Niklas Anger – Tobias Hage – Joachim Gellerstedt

Sundsvall

Gustaf Lindvall (Axel Brage)

Eric Moe – Johan Eriksson
Dennis Bozic – Johan Burlin
Fredrik Mannström – Niklas Enberg
Victor Berglind

Gustaf Thorell – Oscar Lindberg – Adam Pettersson
 Ned Lukacevic – Joakim Mattsson – Pär Lindholm
Oscar Johansson – Adam Runqvist – Emil Sandin
Christopher Thörn – Tobias Lindström – Aatu Hämäläinen
Anton Byström

***

Södertälje (5) – Troja/Ljungby (10)

Södertälje är i riktigt bra form med fem raka segrar – den senaste via 3-1 borta mot Sundsvall – och har etablerat en playoffplats. 

Inga nya skavanker är rapporterade i laget enligt klubbens hemsida, utan man ställer upp med samma lag som senast.

Backen Alexander Ytterell är avstängd och Blaz Gregorc får därmed fortsatt förtroende. 

Lagkaptenen Tony Lagerström kan inte spela men har gått på is och ska enligt rapporter vara spelklar till nästa vecka. Saknas gör också backen Stefan Bemström (axel) som inte spelar mer i vår. 

Troja/Ljungby har tre raka segrar och poäng i sju av de åtta senaste matcherna och har därmed blandat sig i playoffstriden som en dark horse. För att få häng på allvar så behövs en vinst mot SSK. 

Forwarden David Åslin står över sin tredje raka match på grund av familjeskäl. Saknas gör också backarna Jesper Williamsson (sjuk) och Viktor Amnér (avstängd). 

I övrigt inga skador då både Mattias Åkesson och Johan Linnander gjort comeback.

Backen Oscar Fantenberg från HV71 är inlånad och kommer därmed att göra säsongens andra Trojamatch.

Preliminära uppställningar

Södertälje

Julius Hudacek (Sebastian Idoff)

Viktor Lööv – Mikko Kalteva
Jason Strudwick – Kurt Davis
Fredrik Sonntag – Andreas Hjelm
Blaz Gregorc

Andreas Gröndahl – Ziga Jeglic – Robert Sabolic
Emil Lundberg – Julian Jacobsen – Thom Flodqvist
Christopher Blid – Mathias Månsson – Gustav Björklund
Jonas Engström – Emil Billberg – Jacob Dahlström 
Alexander Lagerström 

Troja

Trevor Koenig (Andreas Lundin)

Niclas Edman – Joel Johansson
Joakim Nettelbladt – Oscar Fantenberg
Daniel Karlsson – Ziga Pavlin
Per Johnsson 

Robin Dahlström – Jacob Berglund – Henrik Björklund
Istvan Bartalis – Janos Vas – Carl Gustafsson
Andrej Hebar – Mattias Nilsson – Mikael Ahlén
Mattias Åkesson – Patrik Kannerling – Ted Nilsson
Johan Linnander 

***

Oskarshamn (7) – Örebro (1)

Oskarshamn har bara en trepoängare på de sju senaste matcherna, men har å andra sidan poäng i fyra av sju matcher. Senast blev det en 3-1-torsk på bortaplan mot Troja.

Konkurrensen på backplats har onekligen spetsats till. Daniel Ljungqvist och Tero Konttinen var sjuka senast men är redo för spel mot Örebro, och man har också LHC-lånet Linus Hultström tillbaka. 

– Jag vill kalla det för angenäma problem, det finns ingen anledning att se det på något annat sätt. Jag tror på konkurrens, det håller spelarna beredda och vakna, säger tränaren Fredrik Söderström till klubbens hemsida. 

I övrigt är laget så när som på keepern Troy Davenport skadefria. Martin Olsson och Jacob Bertilsson är utlånade. 

Enligt barometern.se kan det bli ändringar i kedjorna, bland annat så placerades Joakim Hagelin, Evan McGrath och David Rodman tillsammans på torsdagens träning.

Örebro är starka hemma med tre raka segrar, men har däremot två raka förluster på bortaplan. Senast vann laget med 4-3 på hemmaplan mot Leksand. 

Rapporterna inför kvällen är knapphändiga. 

Lagledningen fortsätter att snurra runt på sina spelare och senast var det centern Pär Edblom som var utanför laget. Troligen är han tillbaka mot Oskarshamn.

Backen Dustin Kohn är i träning efter sin hjärnskakning, och det är bara en tidsfråga innan det blir tal om en comeback, enligt tidigare rapporter på klubbens hemsida.

Efter att ha vikarierat som back så var Emil Kåberg tillbaka som forward senast.

Preliminära uppställningar

Oskarshamn

Linus Fernström (Alexander Bengtsson)

Juha Uotila – Sam Lofquist
Daniel Ljungkvist – Linus Hultström
Linus Morin – Tero Konttinen
Tobias Jonsson – Maxim Matushkin 

Andreas Valdix – Stefan Öhman – Victor Löfstedt
Morten H Poulsen – Matt Ryan – Nicklas Jadeland
Joakim Hagelin – Evan McGrath – David Rodman
Mikael Lidhammar – Chris Nybeck – Viktor Sjödin 
Carl-Johan Svensson

Örebro

Nicklas Dahlberg (Andro Michel)

Andreas Frisk – Robin Olsson
Christoffer Norgren – Jens Skåhlberg
Peter Andersson – Stefan Warg
Martin Filander

Conny Strömberg – Henrik Löwdahl – Johan Wiklander
Ville Nieminen – Jared Aulin – Marcus Weinstock
Daniel Åhsberg – Pär Edblom – Matt Keith
Thomas Enström – Jonas Karlsson – Johan Adolfsson
Peter Wennerström, Emil Kåberg

***

Tingsryd (11) – Borås (14)

Tingsryd har bara en trepoängare på de nio senaste matcherna och föll med 5-4 mot Mora i den senaste matchen. 

Skadeläget är fortsatt ljust och man saknar inga spelare och således lär det inte heller bli några stora förändringar i laget. 

Johan Salomonsson startade i mål senast men nu tar säkerligen Michal Zajkowski över förstaspaden igen. 

Borås gnetar på och har hittat ett embryo till fin form efter att ha plockat poäng i fem av de sex senaste matcherna. Senast vann laget mot Västerås efter övertid. 

Henrik Eriksson har problem med sina ljumskar skriver klubbens hemsida. Han har missat två matcher och kommer inte till spel mot Tingsryd.

SAIK-lånet Marcus Sörensen har ådragit sig en hjärnskakning. Han spelade inte senast och kommer inte heller att spela mot TAIF.

Således så ställer man troligen upp precis som senast där Frölundalånet Oliver Bohm – som tidigare under säsongen spelat några matcher i Almtuna – säsongsdebuterade för västgötarna.

Preliminära uppställningar

Tingsryd

Johan Salomonsson (Michal Zajkowski)

Tom Koivisto – Robin Jacobsson
Robin Olsson – Christoffer Björklund
Christoffer From-Björk – Sean McMonagle
Philip Hersby

Thomas Larsson – Dustin Johner – Mark Santorelli
Richard Mueller – Victor Rollin-Carlsson – Simon Stark
David Laudius – Jari Kauppila – Henrik Bankelius
Filip Owesson – Markus Molin – Mattias Lindström

Borås

Magnus Åkerlund (Jonatan Bjurö)

Mats Hansson – Markus Karlsson 
Brent Davidson – Ola Svanberg
Patrik Magnusson – Olov Lundqvist
Jonathan Prim – Oliver Bohm

Simon Mitman – Erik Andersson – Oscar Andersson
Sebastian Benker – Magnus Isaksson – Tim Bränholm
Linus Fagemo – Rasmus Ericsson – Victor Backman
Pontus Gulldén – Adam Hobson – Jens Karlsson

***

Matchen Västerås-Malmö ingår också i omgången och spelas imorgon lördag.

Sex dagar kvar

av Jonas Gustavsson

1 januari skrev jag ett inlägg och siade om vad klubbarna möjligen kunde tänka sig att agera i transferväg under januari månad. 

Nu är det bara sex dagar kvar innan deadline – och det har redan hänt en del och kommer säkert att hända mer.

Nedan en reflektion – lag för lag – med kommentaren jag gav 1 januari, vad som hänt sedan dess och en fundering om det kommer att hända något de kommande sex dagarna.

***

ALMTUNA

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Almtuna värvar inget mer. Blir det mot förmodan något så blir det en back.

SEX DAGAR KVAR: Almtuna har inte gjort något efter att forwardskvartetten Joachim Gellerstedt, Jimmie Kraft, Mikael Simons och Martin Karlsson anslöt till truppen. Någon ny back har det inte heller blivit, och nu när DIF-lånet Kim Lennhammer är på plats och Rickard Rollin-Carlsson visat att han kan vara backvikarie så lär det inte bli något mer värvat heller. Sitter lugnt i båten.

***

BORÅS

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Blir ingenting. Bombsäkert. Får sikta på att försöka behålla det man har, snarare. 

SEX DAGAR KVAR: Ingenting har hänt, och det är knappast en skräll med tanke på det ekonomiska läget klubben befinner sig i. Om något händer så är det någon som lämnar, ingen som tillkommer. 

***

KARLSKOGA

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Jo, det kan komma in en forward eller center. Men då ska det vara en spets: bredden finns redan. Anledningen? Klubben ser sin chans att skrälla hela vägen till elitserien.

SEX DAGAR KVAR: Ingen ny forward och det är ganska tyst ryktesmässigt också, men kanske kan Calle Berglunds knäskada göra att man letar upp den där saknade forwarden. Däremot har laget förstärkt defensiven med Luleålånet Marcus Fagerudd, 19 – men det är knappast ett namn som skrämmer kvalseriekonkurrenterna (om nu laget ens orkar hålla undan sin kvalseriebiljett, man har förlorat en hel del på sistone). 

***

LEKSAND

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Pelle Prestbergs skadeproblem, där man inte vet när han ska kunna spela igen, kan tvinga klubben att agera. Tippar att en forward kommer in innan januari är över.

SEX DAGAR KVAR: Det har inte hänt något ännu, men laget har en hel del skadeproblem och Pelle Prestberg är fortfarande inte i speldugligt skick. Tror fortfarande att en forward landas innan 31 januari. Kanske inte en storfräsare, men en bra lirare. 

***

MALMÖ

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Minst två spelare lämnar Malmö under januari och minst två tillkommer. 

SEX DAGAR KVAR: Ingen har försvunnit, en har tillkommit: den Timråratade och spelskicklige Marcus Högström som så sent som igår blev matchvinnare mot Karlskoga. Känslan är att mer kommer att hända i Malmö innan 31 januari – tipset om ytterligare en ny spelare står fast. Plus att någon eller några får lämna skeppet.

***

MORA

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Mora värvar inget. Så känns det i alla fall.

SEX DAGAR KVAR: Inget har hänt – mer än att klubben släppt Christoffer Bengtsberg och Dan Pettersson eftersom de inte platsar. Med åtta raka segrar i bagaget och en fungerande lagmaskin talar heller inte för att det kommer att ske något med truppen inom det närmaste. 

***

OSKARSHAMN

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Oskarshamn kommer värva en back. Inom kort. I övrigt sitter nog sportchef Roger Jönsson lugnt i båten.

SEX DAGAR KVAR: En ny back är landad i gamle bekante Tero Konttinen och därmed känns Oskarshamn nöjda med sin trupp. Laget är fullt manskap och klubben har ett gäng lirare utlånade som kan kallas hem om det uppstår skador.

***

RÖGLE

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Rögle håller sig kyliga och värvar inget mer. Spelartruppskrutet kommer istället läggas på att försöka signa upp talangerna man har.

SEX DAGAR KVAR: Som väntat så har man inte värvat, utan lagt krutet på att behålla sina nyckelspelare: i dagarna har Viktor Lindgren, Jesper Jensen och Alexander Lindqvist-Hansen signat nya avtal. Dock så har laget en tung trend just nu och frågan är om det skapar utrymme för en panikvärvning? I övrigt har laget släppt floppen Kirill Starkov samt så sent som idag Magnus Häggström, som inte levererat i paritet med klubbens förväntningar.

***

SUNDSVALL

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Signar en transatlantisk forward eller center innan januari är över. Jag vet, det låter inte typiskt Sundsvall, men ändå…

SEX DAGAR KVAR: Sundsvall har signat en transatlantisk forward i Ned Lukacevic som redan hunnit debutera. Lösa rykten säger att man söker vidare på transfermarknaden, men det känns tveksamt att man har ekonomisk kraft att hämta in mer. Noterbart är också att man lånat in SAIK-centern Oscar Lindberg under januari månad.

***

SÖDERTÄLJE

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Värvar två offensiva spelare under januari. 

SEX DAGAR KVAR: Forwarden och NHL-veteranen Fernando Pisani värvades, men tappade motivationen och försvann. Sedan har det inte kommit mer, men man har också gjort sig av med Greger Hanson. Med dem två borta bör det finnas medel att värva för – men frågan är om man hittar något. Tippar dock fortfarande att man landar en forward innan januari är över. 

***

TINGSRYD

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Värvar ingenting under januari. Tror man sitter ganska lugnt, och dessutom har man ett gäng juniorer som hoppat in och gjort det bra – och då tror jag hellre man satsar på dem än några legeknektar (för det fungerade ju inte ifjol). 

SEX DAGAR KVAR: Har inte värvat något och känslan är att man kör vidare med det man har. Vilket var väntat.

***

TROJA/LJUNGBY

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Nej, Troja värvar inget mer. 

SEX DAGAR KVAR: Jo, Troja värvade ju Örebroratade Henrik Björklund för att skapa bredd offensivt (fast det har blivit noll mål på fem matcher). Man har också signat upp backen Ziga Pavlin. Men nu händer det inte mer – laget har gått bra på sistone, har häng på playoff och behöver inte oroa sig för någon negativ kvalserie.

***

VÄSTERÅS

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Västerås kommer värva en center/forward innan månaden är över. 

SEX DAGAR KVAR: Lånade nyligen in SAIK-centern Joel Mustonen eftersom man är tunna på centersidan, speciellt nu när Marcus Söderkvist är skadad. Sportchefen Niklas Johansson har öppnat för ytterligare någon center, och jag tror det kommer innan 31 januari.

***

ÖREBRO

BLOGGEN TRODDE 1 JAN: Örebro kommer göra klart med en offensiv back. Offensivt har man redan ett överflöd av folk, så där kommer det inte hända något. 

SEX DAGAR KVAR: Örebro högg på LHC-ratade Johan Åkerman, men fick nobben. Nu är Dustin Kohn snart spelklar efter sin hjärnskakning (ett tag trodde man säsongen var över) och därmed kanske det inte blir någon backvärvning. Å andra sidan, Mikael Fahlander & Co har överraskat förr…

***

Vad har ni hört för rykten om spelare som är på gång till HockeyAllsvenskan?

Sida 1 av 5
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB