Startsida / Inlägg

Sista dagen – vad händer?

av Jonas Gustavsson

Idag är det sista dagen för övergångar i hockeysverige. Händer det något under dagen idag så tänkte jag ge mina kommentarer och funderingar här. Blir några F5-tryckningar på EP idag, om man säger så. 

Hojta gärna till i kommenteringsfältet om det händer något. Börjar morgonen med att ge min syn på om lagen behöver något – samt ger kommentar på samtliga transfers under januari. 

Gjort två tidigare transferinlägg också: ett 1 januari och ett 26 januari, om det är någon som vill läsa mer.

***

UPPDATERAT 00.04

Sådär, transferfönstret stängt. Det kan ha hänt något mer än det som är officiellt, bara att det inte är presenterat. Men det handlar om någon enstaka lirare i så fall. 

Sparsamt med värvningar i år.

Vinnare är ju Karlskoga som får in två klasslirare i Magnus Nygren och Fredrik Orrsten. De kommer stärka laget ordentligt. Värmlänningarna och Tingsryd – som plockade in backen Marcus Johansson från Växjö – var enda lag att värva idag. 

Sedan lånade Örebro in Robin Sterner också.

Därmed har vi sammanfattat hela dagen: två lån och två värvningar. Inte mycket.

Vi konstaterar två saker: 

Några lag lyckades inte fylla behov: Örebro ville ha en back, Södertälje var intresserad av en center, Västerås ville ha in en center – ingen lyckades.

Malmö och Västerås ville dumpa spelare (Miroslav Lazo respektive David Lundbohm) men lyckades inte.

***

UPPDATERAT 22.41

Södertälje sällar sig till Malmö, Rögle och Leksand och tar det lugnt ikväll.

– Vi fick nej från en spelare som inte ville spela så lågt i seriesystemet, i övrigt ingenting, säger sportchefen Per Nygårds till lt.se angående värvningsläget. 

***

UPPDATERAT 22.33

Växjö Lakers släpper backen Marcus Johansson till Tingsryd. 32-åringen blir därmed ersättare för flyktande danske backen Philip Hersby som försvann häromdagen. 

Johansson har gjort nio säsonger i TAIF sedan tidigare och har också gjort fyra matcher i klubben på lån i vinter. 

Stabil värvning som tryggar defensiven.

***

UPPDATERAT 22.30

Så kom den där forwarden till Karlskoga! Klubben lastade upp ett oväntat namn när man presenterade veteranskytten Fredrik Orrsten. 33-åringen har gjort 17 mål och 42 poäng på 26 matcher med Arboga i ettan i år, och gjorde så sent som ifjol 18 kassar för Örebro i allsvenskan.

– Han valde att lämna Örebro efter förra säsongen av familjära skäl. Han bor med fru och barn i Arboga. Mycket positivt att vi kunde lösa den här övergången med Arboga och även med Fredrik. Det här är verkligen en spelartyp som vi sökt, säger sportchefen Stefan Bengtzén till nwt.se.

Precis den målskytten man behöver nu när offensiven klickar. Orrsten och Magnus Nygren blir utmärkt spets i PP.

***

UPPDATERAT 21.33

Leksand kommer inte värva något idag. Det bekräftar sportchefen Tommy Salo.

– Vi har ett bra lag och en hälsosam nivå av konkurrens om platserna till match. Vår trupp ser bra ut och vi börjar även få en väldigt kort skadelista vilket är roligt. Vi har en bra mix mellan olika åldrar och gruppen har gjort framsteg under vinterns gång, säger Salo till klubbens hemsida.

***

UPPDATERAT 20.52

Västersbottens-Kuriren meddelar att David Lundbohm – så sent som ifjol allsvenskans bästa pp-skytt i Växjö- är på glid från Västerås. Ny klubbadress kan bli Asplöven. 

Att VIK är missnöjda med Lundbohms prestation (och produktion) är ingen hemlighet. 

***

UPPDATERAT 20.43

Inga värvningar ännu under dagen, bara ett par lån. Frågan är om det smäller till under de sista timmarna. 

Malmö och Rögle är två lag som meddelat att det troligen blir lugnt på deras fronter.

***

UPPDATERAT 19.07

Erik Karlsson rapporterar på Aftonbladets officiella silly-blogg att Skellefteå kan låna ut Johan Alm och Petter Emanuelsson

Alm har spelat i Västerås tidigare under säsongen, men de har det ganska välbeställt på backsidan just nu. Kanske blir det VIK ändå.

För Petter Emanuelsson ligger nog Sundsvall närmast. Forwarden lirade där ifjol.

***

UPPDATERAT 17.20

Tingsryd har gått ut på sin hemsida och meddelat att inga spelare kommer att lämna klubben.

”Det florerar just nu en del rykten om våra spelare. Vi vill lugna alla oroliga med att det INTE kommer att säljas några spelare under resten av säsongen. De som ingår i truppen idag kommer att finnas kvar säsongen ut”, skriver klubben. 

***

UPPDATERAT 15.54

Västerås jagar centrar. Ingen hemlighet. Men marknaden är som alla påtalar tunn.

– Marknaden är sådan just nu att det finns ovanligt lite spelare av bra kaliber som skulle höja oss nämnvärt. De få som finns ligger inte inom en rimlig lönenivå för tillfället, säger sportchefen Niklas Johansson till vikfancentral.se.

Finske Matias Loppi är en spelare som kopplas samman med VIK.

***

UPPDATERAT 15.52

Enligt mrmadhawk.se kan defensivt starke backen Robin Jacobsson vara på glid från Tingsryd. Frölunda gjorde som bekant en framstöt på honom tidigare under säsongen. 

Frågan är dock om TAIF släpper ”Robocop” med tanke på att det allsvenska kontraktet inte är helt klart.

***

UPPDATERAT 14.17

Färjestad lånar ut dubbla spelare.

Karlskoga får in duktige Magnus Nygren som var i klubben ifjol. En uppgradering jämfört med Marcus Fagerudd, Luleå, som man släppte igår. Och ja: Karlskoga behöver få igång sitt slumrande lag och Nygren blir en bra injektion. 

Örebro lånar in forwarden Robin Sterner som stärker upp laget när Jared Aulin och Ville Nieminen nu går skadade. Känns som en bra lösning för alla inblandade: Sterner behöver istid för att utvecklas.

– Båda behöver få speltid och eftersom båda kan återkallas är det här en bra lösning, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

***

UPPDATERAT 12.06

Sundsvall vill låna Anton Wedin och Jeremy Boyce Rotevall av Timrå innan transferfönstret stänger.

– Men vi vet ännu inte hur det blir, säger klubbchefen Magnus Holmvall till st.nu och meddelar att klubben inte förhandlar med någon annan spelare just nu.

***

UPPDATERAT 12.01

Marcus Fagerudd är ett avslutat kapitel i Karlskoga. Han återvänder till Luleå därifrån han lånades in.

– Vi tyckte att det var en bra lösning att låna in Fagerudd när Nick Plastino blev avstängd. Det här är absolut en lovande framtidsman med starka offensiva kvaliteter men som vi bedömer det nu kör vi på med befintlig trupp i stället, säger sportchefen Stefan Bengtzén till nwt.se.

Bengtzén öppnar för både back- och forwardsvärvningar under dagen.

***

UPPDATERAT 09.47

Örebro har namngivit Frölundas Magnus Hellberg som målvakt. Tveksamt om han blir aktuell för spel, men nu finns han tillgänglig i alla fall. Om Frölunda blir nia eller tia i Elitserien och har spelat klart i början av mars kan Hellberg säkerligen ansluta till Örebro i kvalserien. 

– Vi kan inte låna spelare av en klubb i samma serie, så säger reglerna. Det här var ändå vårt bästa alternativ, säger Lars Andersson, sportchef i Örebro Hockey till na.se.

Och Örebro öppnar upp för en tyngre värvning under dagen.

***

UPPDATERAT 09.26

Kommentarer om alla januari-transfers:

1 januari: Fernando Pisani, från Chicago Blackhawks till Södertälje
Kommentar: Många hade väntat på att SSK skulle förstärka offensiven – och när man landade veteranen Fernando Pisani med fina NHL-meriter så väcktes förhoppningarna om att man gjort ett fynd. Lyckan över 34-åringen varade i tio dagar.  

2 januari: Ville Nieminen, från Dinamo Riga till Örebro
Kommentar: Örebro ville få in mer rutin i truppen – och fyllde på sin stjärnaktiga forwardsbesättning med Stanley Cup-mästaren Ville Nieminen. 34-åringen har blivit en injektion med sin rivighet – men även levererat en del poäng. Ska visa sin nytta framförallt i kvalserien. 

4 januari: Christoffer Bengtsberg, från Mora till Stjernen
Kommentar: Bengtsberg fick lämna sin allsvenska klubb för andra året i rad (ifjol var det Växjö) när utländsk spetskompetens handlades in. Med både Daniel Hansen och Tyler Plante i buren blev Bengtsberg överflödig.  

4 januari: Dan Pettersson, från Mora till Borlänge
Kommentar: Den store forwarden – 198 cm och 99 kg – lyckades aldrig kriga till sig en plats i Mora och därför kändes det vettigt med istid bland seniorer ett steg ner i seriesystemet för 19-åringen. 

5 januari: Henrik Björklund, Örebro upphävde kontraktet
Kommentar: Konsekvensen av värvningen av Ville Nieminen blev att Henrik Björklund – som redan hade svårt att ta en plats – fick lämna klubben. Den skottstarke talangen sköt 16 mål för Rögle ifjol, men satte bara sex kassar för Örebro (vilket i och för sig är imponerande med tanke på hans knappa istid). 

8 januari: Henrik Björklund, från Örebro till Troja
Kommentar: Henrik Björklund hamnade i kläm i Örebro där det vimlade av skickliga forwards, och där ”Björka” blev ”the odd man out”. Kom till Troja för att laget ville bredda offensiven och gjorde sitt första mål i sin sjätte match. 21-åringen har mer att visa.  

10 januari: Fernando Pisani, valde att bryta samarbetet med Södertälje
Kommentar: Efter tre matcher och en assist insåg Pisani att han inte hade motivationen för att spela – eller var han helt enkelt chockad över kvaliteten i HockeyAllsvenskan? Han bröt sitt kontrakt, åkte hem och lämnade SSK förundrade över varför han ville komma till Sverige överhuvudtaget. 

13 januari: Marcus Högström, från Timrå till Malmö
Kommentar: Malmö behövde få in mer rörlighet på backsidan och det har man fått i Högström. Dock: det är orande när ett lag med elitseriemabitioner tar in en back som inte platsar i elitseriens sämsta lag. Högström har gjort det helt okej i Malmö i början – bland annat avgjort en match.  

16 januari: Tero Konttinen, från Herning till Oskarshamn
Kommentar: Oskarshamn hade letat efter en back ett längre tag, och när man fick grepp om nygamle Konttinen så var det inte mycket att tveka om. Finländaren var en av lagets bästa backar ifjol innan han föll för locktonerna från Malmö – där han kickades omgående. Mycket bra värvning.

20 januari: Ned Lukacevic, från Las Vegas Wranglers till Sundsvall
Kommentar: Att värva utländsk spetskompetens tillhör inte vanligheterna i Sundsvall, men nu slog man till på kanadensaren Ned Lukacevic (som är född i Montenegro) för att spetsa offensiven. 25-åringen är poänglös efter tre matcher, men har visat fina offensiva intentioner.  

23 januari: Greger Hanson, Södertälje upphävde kontraktet
Kommentar: Greger Hanson blev aldrig den offensiva injektion som SSK hade hoppats på – och det i kombination med en påstådd schism med tränaren Johan Strömwall gjorde att 23-åringen fick lämna klubben. Det blev totalt fem poäng på 24 matcher. 

23 januari: Marcus Fagerudd, från Luleå J20 till Karlskoga (lån)
Kommentar: Karlskoga ville bredda backsidan och fick in en spelskicklig back med fina händer. Inte gjort underverk ännu, men spetsar spelskickligheten. Svårt med speltid när Karlskogas topp-6 är skadefri.  

24 januari: Joel Mustonen, från Skellefteå till Västerås (lån)
Kommentar: Västerås har letat centrar under hela hösten och letar fortfarande. Under tiden har man plockat in lovande och skicklige Joel Mustonen från SAIK – och han har gjort det bra som tredjecenter i de matcher han lirat. Men hur länge stannar han…? 

25 januari: Kirill Starkov, Rögle upphävde kontraktet
Kommentar: Starkov värvades för att bli en offensiv spetsspelare, men dansk-ryssen har inte varit i närheten av att uppfylla de kraven. När sedan Rögles juniorer började leverera på allvar blev han överflödig och kickad. De flesta undrar bara varför det tog så lång tid. 

26 januari: Henrik Karlsson, från Yunost till Mora
Kommentar: Eftersom Patrik Andersson missat i princip hela säsongen på grund av en hjärnskakning ville Mora bredda backsidan och plockade in doldisen Karlsson. Har spelat för lite för bedömning, men är en stor, tung och effektiv back som även kan hantera pucken. 

26 januari: Magnus Häggström, Rögle upphävde kontraktet
Kommentar: Häggström gjorde det riktigt bra i Sundsvall i fjol, var jagad på transfermarknaden och fick spela ganska mycket i Rögle under vintern – och att han skulle få gå var ganska överraskande, även om kraven på honom var högre. Han blev dock inte klubblös speciellt länge…

27 januari: Magnus Häggström, från Rögle till Malmö
Kommentar: … för dagen efter skrev han på för rivalen Malmö. Riktigt bra värvning givetvis: en tung, rivig och skicklig forward som är ansvarsfull defensivt men som även kan leverera offensivt. 

30 januari: Linus Fröberg, från Färjestad J20 till Mora (lån)
Kommentar: Spännande juniorforward som snittat nästan en poäng per match i J20 SuperElit och som fått vara med i åtta elitseriematcher i Färjestad. Osäker status seniormässigt, men ska främst bredda och inte spetsa Mora. Väntas debutera i veckan.

30 januari: Tyler Plante, från Mora till Djurgården
Kommentar: Kanadensaren Plante lyckades aldrig erövra förstaspaden i Mora utan fick stå tillbaka för Daniel Hansen, och därför kändes det som en logisk lösning när klubben fick chansen att skeppa iväg honom till Djurgården. Plante gjorde dock flera fina matcher när han väl fick chansen – grejen var bara att Hansen var hetare.

30 januari: Tim Sandberg, från Djurgården till Mora
Kommentar: Som kompensation för tappet av Tyler Plante fick Mora in Tim Sandberg – en mycket dukig målvakt, vilket han inte minst visade i Sundsvall ifjol. Kommer utmana Hansen om förstaspaden. 

30 januari: Philip Hersby, från Tingsryd till Odense
Kommentar: Danske landslagsbacken Hersby blev aldrig den backklippa som Tingsryd hoppats på och efter att ha fått nöta bänk en hel del på sistone så valde 27-åringen att lämna klubben för att få speltid i hemlandet och därmed få chansen att försvara sin landslagsplats. 

***

UPPDATERAT 08.36

Min syn på läget i lagen:

Almtuna: Värvar inte

Karlskoga: Kan värva en forward/center

Borås: Värvar inte

Leksand: Värvar inte (Pelle Prestberg är fit for fight igen)

Malmö: Värvar inte (men kan släppa spelare)

Mora: Värvar inte

Oskarshamn: Värvar inte (har redan fått in sin back)

Rögle: Värvar inte (har framgångsrika juniorer, en frisk Andrée Brendheden och en Dennis Everberg på väg tillbaka)

Sundsvall: Kan värva en forward

Södertälje: Kan värva en forward/center (har ju släppt Greger Hanson och Fernando Pisani)

Tingsryd: Kan värva en back (tveksamt, men Philip Hersby försvann i dagarna)

Troja: Värvar inte 

Västerås: Kan värva en eller två centrar

Örebro: Kan värva en back 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB