Startsida / Inlägg

Så slutar tabellen 2014-15

av Linus Norberg

Säsongen 2014-15 närmar sig och det är hög tid att blicka in i spåkulan och leverera ett tips på hur grundserien slutar.

SHL känns jämnare än på flera år och jag bedömer toppstriden som väldigt oförutsägbar. Jag hade endast ett rätt i förra årets tips, men årets dito känns betydligt mer genomtänkt och vattentätt.

Så… här har ni tabellen när den summeras efter 55 omgångar:

1. Färjestad
Kommentar: Sportchefen (fjolårets tränare) Leffe Carlsson har börjat längst bak i sitt lagbygge. Färjestad har tunga backar som blir jobbiga att möta. Niklas Arell väger över hundra pannor, Daniel Gunnarsson 93 pannor och Ole-Kristian Tollefsen 95 . Lägg där till superlöftet Oliver Kylington, 17 år, som slagit de flesta åldersrekord i högsta serien. Framåt är Jakub Klepis – Europas kanske bäste forward om man bortser från KHL – högintressant. Och Milan Gulas kan förändra matchbilder på egen hand.

2. Växjö
Kommentar: Ett i det närmaste perfekt ihopsatt lagbygge. Här snuddar Växjö nästan på fem plus och jag har tippat klubben som svenska mästare fram mot vårkanten. Men i grundserien får de nöja sig med en andraplats. Christopher Nihlstorp kan bli en av seriens bästa målvakter, Teemu Laakso en urspännande backvärvning och nyförvärven Tuomas Kiiskinen och Patrik Lundh håller hög klass. Växjö är noggranna i sin scouting och dessutom har klubben fått behålla stommen, de tongivande spelarna från förra säsongen.

3. Frölunda
Kommentar: Målvaktssidan är förvisso ett litet, litet frågetecken. Pallar verkligen Linus Fernström och Lars Johansson trycket när det börjar blåsa snålt? Men Frölunda har en suverän mix mellan talang och rutin. Nyförvärven känns också välscoutade och superintressanta. Mattias Janmark bar AIK på sina axlar i fjol och Artturi Lehkonen är en av Finlands största löften på flera år. Lägg där till HV 71:s nyckelbackar från de senaste två åren, Elias Fälth och Oscar Fantenberg, så har ni ett lag som garanterat kommer att slåss i toppen och långt in på vårkanten.

4. Brynäs
Kommentar: Visst, tappet av Ryan Gunderson – SHL:s kanske bästa back de senaste åren – svider förstås och lämnar ett öppet sår i Brynäs lagbygge. Men jämnheten i truppen är det som kittlar. Fjärdekedjan känns inte särskilt mycket sämre än förstalinan. Sportchefen Michael Sundlöv landade några smarta värvningar innan han kastade in handduken; Sondre Olden, bröderna Westerholm och Jacob Blomqvist kan få sina genombrott. Dessutom är VM-backen Niclas Andersén tillbaka i klubben, han kan ensam ge en ny dimension i lagets försvarsspel med sin tyngd, stabilitet och närvaro.

5. HV 71
Kommentar: Det har osat flopp i Jönköping under flera år nu. Är 2014-15 säsongen när allt vänder för Håve? Jag tror det. Och framför allt är det forwardsbesättningen som kommer att fixa det. Erik Christensen rankar jag som seriens bästa center, han kommer att bära laget, och får fin uppbackning av Ted Brithén, Björn Melin, Kevin Fiala, Patrik Carlsson och, inte minst, hemvändande Mattias Tedenby. Anfallsspelare av högsta SHL-klass. Däremot känns backsidan alldeles för klen för att laget ska nosa på en topp tre-placering.

6. Skellefteå
Kommentar: Ett lag brandskattat på stjärnspelare. Listan kan göra lång, väldigt lång, med tunga spelarförluster och det kommer givetvis avspeglas på isen. Nyförvärven känns inte som några ersättare för Oscar Möller, Joakim Lindström och Jimmie Ericsson. Men det finns ändå bra grundkompetens i laget och backsidan är i det närmaste intakt från guldsäsongen. Och det räcker till en direktplats till SM-slutspelet. Men jag lovar, Skellefteå kommer inte ens i närheten vara lika dominant som förra säsongen.

7. Leksand
Kommentar: Jag gillar tränaren Andreas Appelgren och han kommer att navigera Leksand till en gedigen sjundeplats. Visst, Patrik Hersley har försvunnit. Han slog målrekordet för backar förra säsongen och det bevisar hur enormt tung den förlusten är. Men kvar finns succémålvakten Oscar Alsenfelt och dessutom känns forwardsuppsättningen båda mer spetsig och bred än förra säsongen. Leksand har nu fler kedjor som kan producera och i Hersleys frånvaro är jag övertygad om att Kevin Kapstad kommer att kliva fram och visa sig vara ovärderlig för Leksand i vinter.

8. Linköping
Kommentar: Ett lag som inte berör mig över huvud taget. Slätstruket rakt igenom. I fjol hade Linköping endast en kedja som kunde producera, men Pär Arlbrandt (SHL:s poängligavinnare) och Simon Hjalmarsson har nu försvunnit. Megatunga förluster, kan tyckas, men Linköping har jobbat med bredden när luckorna skulle fyllas. Klubben har ett jämnare lag än förra säsongen och i år kommer inte Linköping vara lika beroende av endast en kedja.

9. Örebro
Kommentar: Örebro var fjolårets blysänke i tabellen, och vi får anta att klubben kommer ligga i botten och gneta även i år. Men på något sätt gillar jag årets lagbygge. Derek Ryan känns vass, Joonas Jalvanti och Jakub Krejcic är spännande nyförvärv på backsidan och dessutom finns långskånken Marko Anttila kvar, han som kom in i slutet av säsongen och skrapade ihop fina 20 poäng på 22 matcher innan han blev skadad kort innan kvalserien. Örebro kan bli farligare än vad många tror.

10. Luleå
Kommentar: Luleå blir säsongens flopp och laget kommer hålla sig flytande strax över nedflyttningsstrecket med ett hårsmån. Anledningen är att nyförvärven inte känns särskilt genomtänkta och klarar klubben omställningen till en ny ledarstab i båset? Även om Joakim Fagervall vill bygga vidare på det strikta spelsystemet Jonas Rönnqvist en gång i tiden sjösatte. Nej, jag tror inte på Luleå och jag tror att förlusten av kreatören Linus Klasen också kommer påverka stort åt det negativa hållet.

11. Djurgården
Kommentar: Djurgården kommer förmodligen charma hockey-Sverige med ett energifyllt och offensivt spel inför ett kokande Hovet. Men om jag tittar in i spåkulan kommer Djurgården bränna sitt krut inledningsvis och få det jobbigare ju säsongen pågår. Orutinen i truppen kommer påverka, det finns spelare som inte alls vet vad SHL-hockey handlar om och det kommer att fälla laget. Men att spela sig kvar i SHL, via ett kval, kommer inte Djurgården ha några problem med.

12. Modo
Kommentar: Jag ser varken struktur, kontinuitet eller tydlighet i det här lagbygget. Vem ska leda laget framåt? Vem är den tunge pjäsen bakåt? Att ha landets kanske bästa målvakt i Linus Ullmark kommer knappast räcka. Nyvörvärvet Kyle Flanagan osar det floppvarning om och han är tänkt att vara någon slags ledande center. Likaså backen Travis Roche. När jag bläddrar igenom laguppställningen hittar jag bara två spelare som känns intressanta, Gustav Possler och Adrian Kempe. Försvarsmässigt tvivlar jag inte på Modo, men laget är alldeles för blekt och slätstruket framåt. Åtminstone på pappret. Är det här Modo åker ur svensk hockeys finrum?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB