Startsida / Inlägg

En premiär i bästa vilda västen-anda

av Linus Norberg

AIK hade svårt att stänga matcher i fjol och visade fortsatt samma stil nu – vad betyder det?

Har Södertälje fått ihop laget efter den stora spelarrotationen?

Och säger den här premiären något om framtiden för lagen?

Nej.

Det är något som är omöjligt att besvara efter endast en match. Och därför tänker jag låta frågorna hänga i luften i ytterligare några omgångar innan man kan få en tydligare bild av respektive lag.

Jag vill fokusera på matchen i sin helhet i stället.

Hockeyallsvenskan beskrivs som den ”hetaste upplagan någonsin” och det var precis den här starten på serien, den här typ av match, jag ville se på Hovet.
Intensivt, fartfyllt och spelare som fullföljde i varje närkamp. Det var stundtals och publikvänligt nog även så övertänt att det uppstod många udda situationer på isen i form av slarv. Jag minns en situation i andra perioden när tre (!) AIK-spelare, i ostört läge, krockade med varandra och var nära att ge Södertälje ett friläge.
För att nämna något.

Och så svajade ju känslorna på isen. Och det slutade med rejäl dramatik.

Kort sagt: En premiär i bästa vilda västen-anda.

Trots det målsnåla resultatet saknades knappast målchanser. Fredrik Hynning blev till exempel helt naken i spel i numerärt underläge redan i matchupptakten och sedan flöt det på… Både AIK och Södertälje skapade så pass mycket att siffrorna borde ha varit större.

Men jag antar att det är ett bevis på att båda lagen, som dessutom gått ut med målsättningen att ta steget upp i SHL i år, har två högklassiga målvakter.Tim Sandberg i Södertälje agerade vägg och Alexander Hambergs reflexer ska inte underskattas.

Stämningen på Hovet var också i stil med något AIK inte upplevde i SHL under hela grundserien i fjol. Kan fansen fortsätta på den inslagna vägen blir de en sjätte utespelare och kan bära fram laget i vinter. Det är nämligen ingen enkel uppgift för en motståndare att komma till ett kokande Hovet.

Med risk för att dra en förhastad slutsats – det här var ju som jag nämnde ovan säsongens första match – så tycker jag att man bör hålla ett extra öga på Jacob Dahlström, 21, i vinter. Vilken arbetsinsats den Södertäljefostrade forwarden gjorde. Han gjorde ett hästjobb defensivt och låg även bakom mycket i chansväg offensivt.
Och för att lyfta fram någon i AIK så gjorde Victor Ekarv (som låg bakom båda målen) ett bra framträdande. Teknisk och irritationell.

Men, sammanfattningsvis, var det här en premiär AIK borde ha vunnit. De var det bättre laget över 60 minuter och det var oerhört onödigt att tappa 2-0-ledningen i den tredje perioden.

***

Malmö pallade också favorittrycket och fick en smakstart på säsongen hemma mot Björklöven.
6-1 är inget annat än ett kvitto på hur bra laget faktiskt är. Och hur svagt jag tycker att Björklöven ser ut i år.

***

Häftigt också att Vita Hästen, nykomlingen, kunde norpa samtliga poäng mot ett annat favorittippat lag, Västerås – på bortaplan.

Det gör den här premiäromgången, som sagt, vilda västen-artad.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB