Startsida / Inlägg

Så slutar SHL – PLATS 12

av Linus Norberg

SHL-säsongen 2015-16 närmar sig och i vanlig ordning har det blivit läge att blicka in i spåkulan och tippa hur tabellen slutar.
Varje lag får ett eget inlägg och vi går från plats 14 till plats 1.


PLATS 12: BRYNÄS

MÅLVAKTER: +++
> Österrikaren Bernhard Starkbaum är en pålitlig sista utpost i SHL och kan, i sina bästa stunder, agera vägg i buren och vinna matcher på egen hand. Han har däremot en tendens att vara ojämn och kan växla ”omöjliga” räddningar med att släppa in enkla puckar. Till den här säsongen har Brynäs även satsat på 18-årige Felix Sandström som backup. En jättetalang, visst, men pallar han trycket om Starkbaum blir skadad? Inte så troligt, kanske. Men Brynäs behöver egentligen inte oroa sig över målvaktssidan, den känns ändå stabil och fullt godkänd.

BACKAR: ++
> Brynäs försvarsspel svajade stundvis i fjol och taffliga ageranden avlöste varandra innan tränaren Thomas ”Bulan” Berglund kom in och fick mer ordning och reda. I slutändan var det bara Leksand och Modo som släppte in fler mål än Gävlelaget. Värvningarna, Marc Zanetti och Mathias Porseland, kittlar inte och dessutom tappade Brynäs försvarsgeneralen och VM-backen Niclas Andersén till NHL i ett sent skede – en käftsmäll för klubben.
Nu till det positiva: Jonathan Pudas. En väldigt spännande backtalang som är, vill jag påstå, Brynäs bästa värvning den här säsongen. En spelskicklig tvåvägsback som dessutom spelar för en relativt billig peng.
Jag tror också Mattias Nörstebö, 20, kan få sitt genombrott. Han var strålande i VM för Norge i våras och med regelbunden istid, större förtroende och möjlighet till spel i fem mot fyra kan han bli en positiv överraskning.

FORWARDS: +++
> Brynäs hade en av ligans bästa förstakedjor i fjol. Anton Rödin, Greg Scott och Bill Sweatt hittade en fin kemi och alla gjorde över 40 poäng vardera. Nu har visserligen den sistnämnde försvunnit, men Nick Johnson, Växjös guldhjälte från i våras, har hämtats in och han känns som en fullgod ersättare. En annan ”toppvärvning” – Petr Vrana – osar däremot flopp med tanke på att tjecker sällan lyckas i Sverige. Han har också ett tungt fjolår i ryggen.
På pappret är inte Brynäs bättre än förra säsongen, men ”Bulan” har fått chansen att prägla laget från start och påstår att laget är det mest vältränade av samtliga. Det ger ett visst hopp.

Totalt: 8 +

sandstrom
Brynäs har valt att satsa på 18-årige Felix Sandström som backup till Bernhard Starkbaum.

NYCKELSPELAREN:
Anton Rödin.

GENOMBROTTET:
Mattias Nörstebö.

UTROPSTECKNET: Förstakedjan
> Anton Rödin, Greg Scott och, antar jag, Nick Johnson är en enhet som har alla ingredienser. De har potential att bli en av SHL:s vassaste kedjor och kommer att producera starkt i vinter.

FRÅGETECKNET: Skadebenägenheten
> Brynäs skadehistorik är skrämmande. I fjol gick såväl Jesper Ollas, Sebastian Enterfeldt som Jörgen Sundqvist sönder och missade hela säsongen. Den stora frågan: vem blir det i år?

TÄNKBAR FÖRSTAFEMMA:
Simon Bertilsson, Mathias Porseland – Anton Rödin, Greg Scott, Nick Johnson.


Så slutar SHL 2015-16
1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. ?
9. ?
10. ?
11. ?
12. BRYNÄS
13. KARLSKRONA
14. RÖGLE

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB