Startsida / Inlägg

Kungliga bröllop genom tiderna

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-26 kl. 12.35.17

Det mesta handlar om bröllop i mitt jobb just nu. Förmiddagen har varit full av intervjuer med utländska medier som vill veta allt om Carl Philips och Sofias bröllop. Många detaljer är ju redan offentliga, men mycket återstår att ta reda på. Jag är nog mest nyfiken på vilken designer Sofia har valt till sin klänning och håller tummarna för att det blir svenskt.

Det hör till jobbet att blicka tillbaka i historien och se hur de kungliga bröllopen såg ut förr i Bernadottefamiljen. Det är en väldigt spännande uppgift, jag älskar att grotta ner mig i bröllopsdetaljer, brudklänningar och middagar. Allt var inte bättre förr om man säger så. En del bröllop har fört med sig sorger och bedrövelser, kungens farbror Sigvard Bernadotte förlorade till exempel sin kungliga status när han gifte sig med en kvinna av folket och sörjde det resten av sitt liv. Tur att det ser annorlunda ut i dag!

I år har jag haft väldigt bra hjälp av den här boken: Kungliga bröllop 1905 – 2015 som är skriven av Katarina Danielsson. I den finns ett helt arkiv av gamla bilder och mycket detaljer kring vigsel och kläder.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB