Startsida / Inlägg

Han blir av med sin kungliga titel

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-08-12 kl. 10.43.03

Kan en person plötsligt få en kunglig titel i gåva för att bara ett par år senare brutalt bli av med den? Jodå. I alla fall om man är barnbarn till ex-kungen av Rumänien. Kung Michael verkar vara en mycket sträng man. Hans sonson prins Nicholas fick titeln prins och kunglig status 2010 då han fyllde 25 år. Det betyder att han är nummer tre i tronföljden efter sin mamma och sin moster. Eftersom mostern är barnlös skulle det bli Nicholas som tar över tronen (ja endast om Rumänien någonsin blir en monarki igen) när hans mamma går bort.

Men prins Nicholas leverne verkar inte falla ex-kungen i smaken.  I ett pressmeddelande informerade han nyligen rumänerna om att Nicholas från och med nu inte får kalla sig prins och inte heller ha kunglig status. Anledningen är att kungen vill att tronföljaren ska vara en person som är ”anspråkslös, välbalanserad och med hög moral”. Med andra ord verkar Nicholas inte leva upp till dessa krav.

Hm… Det lilla jag vet om Nicholas är att han är djupt engagerad i välgörenhet. I våras cyklade han över 100 mil genom Rumänien i välgörenhetsloppet Childhood books on bicycle för att samla in pengar för att fler barn ska få lära sig läsa i Rumänien. Han är även passionerat intresserad av sport, expeditioner och äventyr, han har bland annat jobbat som forsränningsinstruktör och för den brittiska armén.

Men på något sätt har han retat upp sin morfar. Ex-prinsens kommentar till degraderingen var ett enkelt: ”Det kungliga livet innebär att jag måste leva på ett sätt som jag har svårt att acceptera. Av den anledningen, accepterar jag Hans Majestät kung Michaels beslut med stor sorg i mitt hjärta”.

Det spekuleras nu i om kungens beslut har med en avundsjuk släkting att göra. Eller om han kan ha blivit påverkad av den kritik han fick när han gav Nicholas titeln. En del menar att kungen inte hade rätt att ändra på successionsordningen. Den senaste successionsordningen är daterad 1923 och innebär att om det inte finns några nära manliga tronarvingar till kung Michael så kommer nästa tronföljare att komma från den tyska Hohenzollern-familjen, något som kungen såklart vill förhindra.

Allt det här är såklart mest bara ett teoretiskt resonemang, Rumänien är en republik och kungen har ingen reell makt. Men tronföljaren kommer en dag att få kontroll över familjens pengar och fastigheter så en viss betydelse har det.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB