Startsida / Inlägg

Prins Nicolas dop sänds i SVT

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-09-28 kl. 15.27.34

Det blev ett tv-sänt dop trots allt. SVT var ju till en början inte intresserade av att sända prins Nicolas dop den 11 oktober med motiveringen att det då blir för mycket kungligt under 2015. Men nu har de ändrat sig, tydligen har väldigt många hört av sig till SVT och bett att få se dopet.

– Många tittare har hört av sig och sagt att de absolut vill se ceremonin, och något som gjort intryck där är att många sagt att de inte har någon snabb bredbandsuppkoppling och därför inte kan se den på nätet. Så vi har valt att tillgängliggöra den här händelsen för hela svenska folket, säger Clara Mannheimer, programbeställare av kultur och evenemang på SVT till Aftonbladet. 

Skärmavbild 2015-09-28 kl. 15.27.07

Ja, kanske har det varit mycket kungligt det här året, både bröllop och födslar. Men å andra sidan kommer det komma år då det inte är lika mycket stora händelser på gång i kungafamiljen. Vi kommer såklart att sända på aftonbladet.se också och jag vet att många tittar på SVT samtidigt som de har datorn i knät. Ett sätt att få både traditionell sändning och studioprat och inslag från Aftonbladet. Vi hade ju rekordsiffror på vår sändning från Schibested-taket under Carl Philips bröllop. Kul!

Skärmavbild 2015-09-28 kl. 15.26.01

De två bilderna här ovan är från prinsessan Leonores dop. Precis som sin storasyster kommer Nicolas att döpas i Drottningholms slottskyrka och det är ärkebiskop Antje Jackelén, assisterad av överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor och hovpredikant, Michael Bjerkhagen som är officianter.

Efter dopceremonin bjuder kungaparet in till en mottagning och därefter en privat lunch på slottet. Jag tror inte att vi kommer att få se så många kungliga gäster, det är den närmaste familjen och representanter från riksdag och regering och det officiella Sverige som står på gästlistan.

Nicolas döps i källvatten från Öland. Och han kommer döpas i samma klänning som Estelle och Leonore döptes i. Det är en klänning som gjordes till prins Gustaf Adolf när han döptes 1906. Den bars även av Gustaf Adolfs syskon Sigvard, drottning Ingrid, prins Bertil och Carl Johan. Hagasessorna och kungen bar den också, likaså Victoria, Carl Philip och Madeleine.

Till Prinsessan Margarethas dop 1935 tillverkades en cape med mössa av crèmefärgad sidensatin. I fodret på capen har samtliga dopbarns namn och datum broderats.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB