Startsida / Inlägg

Visste du det här om kungen?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-03-16 kl. 15.23.46

Det närmar sig kunglig födelsedag och hovet har planerat festligheterna sedan våren 2015. Jag har ju tidigare berättat att det blir nästan en veckas firande och hovet har lagt ut ett digert program på sin hemsida. Kungen kommer att firas med pompa och ståt och nu har hovet skapat en egen specialsajt för regenten och hans 70-årsdag. Porträttet här ovan är startbild för festligheterna.

Under en av flikarna hittar jag massor med spännande fakta om kungen. Visste du till exempel att han föddes på Haga slott (inget sjukhus här inte!) och blev kronprins när han var fyra år gammal. (Det var då hans farfars far gick ur tiden och farfar Gustaf VI blev kung).

 • På den tiden var det inte tal om att sätta en kronprins på kommunal förskola så som kungafamiljen gör idag med sina små. Kungen fick istället gå på förskoleverksamhet på Kungliga slottet. Jag gissar att han gjorde det tillsammans med en skara väl valda vänner.
 • På sin femårsdag fick han en trampbil, murslev, tegelstenar, trädgårdsverktyg och ett ok med två hinkar. Och det speglar nog kungens intressen än idag – snabba bilar och lantbruk.
 • Han har åkt Vasaloppet tre gånger 1977, 1987 och 1997.
 • Efter gymnasiet specialsydde man ett program för kungen, han pluggade  historia, sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid Uppsala universitet. Och så nationalekonomi vid Stockholms universitet.
 • Kungens första statsbesök gick till Norge den 8 oktober 1974
 • Kungens valspråk ”För Sverige – I tiden” syftar på hans strävan att uppfylla de krav som samhället ställer på en modern monark.

Läs mer om kungen här!

 • Tjänstgörande redaktörer: Aleksandra Wojcik, Paula Westerberg och Karl Meyer von Bremen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB