Startsida / Inlägg

Plastdags igen – så blir helgen

av Jonas Gustavsson

Då så – snart helg och massor av SSL-innebandy. Dags att börja ladda upp.

***

Senaste avstängningsnytt: David Gillek-dom – efter snytingen på AIK:s Erik Andersson – väntas komma i början av nästa vecka. Just nu ligger bollen hos Gillek själv som ska komma med ett utlåtande. Känns som det var evigheter sedan det där hände, men nu närmar sig alltså domen. I övrigt: nej, det verkar inte som att Martin Östholm blivit anmäld för sin crosschecking. Anmärkningsvärt.

***

Har inte snappat upp så många nyheter annars. Den största är att AIK-backen Alexander Egebrant tar timeout till jul, ett stort avbräck för Solna-laget givetvis.

***

Ett lag som jag är mer nyfiken på, och som jag tror kan växa ytterligare under säsongen, är Linköping. Insatsen mot Helsingborg senast var mer eller mindre felfri. Eller som coachen Johan Astbrant säger till klubbens hemsida:

– Framförallt hade vi ett grymt tålamod i matchen. Det som såg extremt lätt ut för Pixbo i första matchen såg oerhört svårt ut för Helsingborg senast. Vi höll ihop lagdelarna på ett helt annat sätt och spelade ett mycket bra försvarsspel. På det hela taget hade vi mycket mer energi än Helsingborg och vi vinner helt klart rättvist.

Lag som får saker att se enkla ut och som får motståndarna att se fruktansvärt dåliga ut är ofta förbaskat bra. Så var min känsla senast. Men visst, en match är en match, och det såg ju å andra sidan helt under isen ut mot Pixbo i första matchen. Min känsla är ändå att Linköping blir att räkna med i höst. Tippade gänget som sexa i sammandraget, och där ska man absolut kunna landa när vi summerar.

***

På damsidan så väntar ju två riktiga tungviktsmöten. Real Mora tar emot regerande mästarna Djurgården på hemmaplan och får därmed bekänna färg på riktigt för första gången i höst. Samtidigt tar Iksu emot Rönnby – två lag som rustat rejält inför säsongen, där Iksu startat okej men inte mer, medan Rönnby imponerat. Två toppfighter helt enkelt.

***

Inför helgen; några frågor som jag är nyfiken på:

* Orkar Madelene Backlund i Rönnby att hålla sitt snitt på 4,5 poäng per match?

* Sätter Johanna Dahlin äntligen första kassen och får Pixbo att vakna?

* Kan Linköpings nye zorro-kung Jesper Alm dunka in ett zorro-mål för tredje matchen i rad?

* Noll mål hittills – vaknar Helsingborgs Jani Kukkola i helgen?

* När ska Höllviken-hajpade Johannes Wilhelmsson, som pekats ut som ett landslagsprojekt, dunka in sitt första SSL-mål?

* Spräcker Storvretas målspottare Henrik Stenberg sin poängnolla?

***

Och, som brukligt, så tippar jag matcherna i helgen. Drar upp hela helgen i ett bräde. Inget att spara på.

SSL-dam:

Falun – Endre 2: Jag tror ju, som ni vet, inte speciellt mycket på Falun den här säsongen. Trepoängaren mot Täby senast var vass, men Endre ska man inte rå på. Gotländskorna är alldeles för bra, har en bred trupp och absolut världsklasspets i Anna Jakobsson. Given tvåa.

Pixbo – Dalen 1: Pixbo har inte sprakat i säsongsinledningen. Potential finns det dock gott om. Det bör bli en seger hemma mot försvarsstarka Dalen, men det kommer inte bli några stora siffror. Seger med en eller två bollar.

Karlstad – Uppsala 2: Potentiella skrällaget Uppsala har öppnat säsongen minst sagt svagt samtidigt som Karlstad öppnat spelmässigt bra, även om man inte erövrat poäng. En ganska svårtippad kamp med stor kryssvarning, men jag sticker ut hakan lite och tror ett ganska desperat Uppsala, som har mer press på sig än Karlstad, tar hem den här kampen.

Telge – Huddinge 2: Telge skrällde genom att bortavinna mot Uppsala senast. Om man orkar upprepa det? Nej, jag tror inte det. Huddinge var inte så långt ifrån att knipa poäng borta mot Dalen, är smarta på bortaplan och kommer knipa en seger här.

Kais Mora – Djurgården 1: Djurgården har gjort det över förväntan hittills med erövrade poäng mot både Iksu och Pixbo, men borta mot Kais Mora kommer lagets bristfälliga bredd inte orka med storfavoritens anstormning. Givetvis ett speciellt möte för Kais Mora-förvärvet Moa Tschöp som möter sin gamla klubb.

Iksu – Rönnby 2: Svårtippat. Högoktaniga Rönnby har imponerat offensivt hittills och vräkt in mål, men man har inte gjort det mot topplag. Iksu däremot, har inte rosat marknaden jättemycket hittills, men sitter på ett stjärngalleri som kan explodera när som helst. Jag tror ändå att Rönnby någonstans reder ut det här, man har ett flow i spelet som Iksu inte hittat ännu och får tillbaka Åsa Tjusberg och Michelle Linhart. Plus att man har en stekhet Madelene Backlund.

Täby – Jönköping 1: Täby lär vara rejält revanschsugna efter hemmatorsken mot nykomlingen Telge. Den inspirationen blir ett vapen – även om den måste tyglas och inte blir en stress – mot Jönköping. Småländskorna fick pisk av Iksu senast, men har börjat säsongen bra och kan absolut arbeta till sig ett kryss. Men tror på en etta.

SSL-herr:

Höllviken – Storvreta 2: Stefan Forsman tog säkert fram hårtorken och blåste över truppen efter den mindre imponerande insatsen mot Warberg, så det lär vara ett taggat Uppsala-lag som söker upprättelse i bortakampen mot Höllviken. Laget flyger ner och har således ingen tung bussresa i benen. Solklar tvåa, givetvis.

Granlo – Mullsjö 2: Jag har ju vurmat för Mullsjö hela bloggupptakten och kommer fortsätta göra det. Laget är, sett till spelet hittills, givetvis storfavoriter mot ett Granlo som haft svårt att sätta färg på serien hittills. Alltså, jag tycker allt och lite till talar för västgötarna. Dessutom: noll mål på två matcher från Granlos fixstjärna Johan Samuelsson.

Pixbo – Falun 1: Stormatch. Pixbo har inte behövt anstränga sig nämnvärt ännu men har ändå två segrar. Det ger självförtroende. Samtidigt – ett Falun utan ett par viktiga spelare är mer sårbara än annars. Tror Pixbo snor hem den här fajten.

Dalen – Linköping X: Oj, svårt. Linköping manövrerade taktiskt ut ett blekt Helsingborg senast med en tight box och uppoffrande försvarsspel framför målvakten. Laget lär köra på samma taktik nu och jag har lite svårt att se hur Ketil Kronberg (som klev av mot Växjö, status oklar) & Co ska forcera igenom. Samtidigt, Dalen är duktiga på att bita i och har en hungrig Alexander Bodén som jagar mål nummer 100 i Dalen-tröjan. Lutar mig mot ett kryss.

Växjö – Kais Mora 1: Nykomlingen Kais Mora kommer från en svidande förlust mot Pixbo – och just den fajten är kanske lagets hopp mot Växjö. Nu finns en hunger och desperation att visa etablissemanget att laget håller för SSL-spel. Växjö har gnetat till sig poäng i inledningen, är svårslagna och givetvis favorit, men Kais Mora kan skrälla. Lite kryssvarning allt, även om jag spikar ettan.

Sirius – Warberg 2: Mycket svårtippat. Warberg har öppnat starkt, det viskas om att comebackande veteranen Martin Emanuelsson snart är redo för spel och smartnessen som man agerat med hittills gör att jag nog drar till med en tvåa, även om Sirius är ett tight, svårforcerat lag med några spetsar – främst Billy Nilsson – som kan måla. Ganska vidöppet, så får gå på den berömda magkänslan, och den säger Warberg.

AIK – Helsingborg X: Ett brandskattat AIK mot ett omtöcknat Helsingborg. Ja, det får väl sluta med kryss. Oerhört svårbedömt. Jag tror det tippar över lite till hemmalagets fördel trots en del frånvaro, men å andra sidan: kan Helsingborg göra en lika dålig match till som man gjorde mot Linköping? Känns inte så.

***

Till sist, den där Kim Nilsson-bilden, så jäkla rolig:

Nilsson: Trodde inte ni sett det i Sverige

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB