Startsida / Inlägg

Megaskrällen – vad hände Storvreta?

av Jonas Gustavsson

Ny innebandydag. Såg Pixbo mot Dalen och sedan Pixbo mot Falun (nej, jag är ingen Pixbo-anhängare, dagen bara tedde sig så webbsändningsmässigt).

Men skit samma: dagens snackis är ju Höllvikens seger mot Storvreta i hemmapremiären i Halörhallen.

Kort sagt: Vilken. Jävla. Skräll.

Jag hade ju redan börjat fila på artikeln ”historiens sämsta nykomling”, men skrällgänget Höllviken – som uppenbarligen skiter i vad andra säger och inte förstår att man inte ska kunna vinna i SSL med ett lag bestående av lirare som spelade division fyra-innebandy för bara några år sedan – bara kör på.

Jag ska inte ta något från Höllviken. Inget alls.

Men – jag tycker att frågetecknen hopar sig kring Storvreta. Visst, Viktor Klintsten har inte vaktat buren i säsongsinledningen och man har brottats med annan frånvaro, men det förringar inte att man tappat i slutet mot Växjö, blivit taktiskt utmanövrerade av Warberg samt alltså fått stryk av totalt uträknade nykomlingen Höllviken.

Frågan måste ju ställas: hur bra är Storvreta egentligen?

– Alla vet att vi har ett bra lag på pappret. Men man spelar inte matcherna på pappret. Vi får facit när serien är slut, säger en – som jag tolkade det – mycket, mycket besviken Henrik Stenberg.

Sedan är det klart att frånvaron av Klintsten, Rickie Hyvärinen och Mika Kohonen känns.

– Det är klart. Alla lag är beroende av sina bästa spelare och när tre landslagspelare är borta märks skillnad. Dessutom blir det omkastning i femmorna. Men vi har många bra spelare och ska kunna leverera ändå, säger Stenberg.

Lagets akilleshäl hittills? Målskyttet, givetvis. 13 mål framåt på tre matcher är enormt lite för ett lag av Storvretas kaliber. Och att Henrik Stenberg, måltjuvarnas måltjuv, gjort noll mål är ju en sensation.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är för dåligt, säger huvudpersonen.

Ja, lite så är det. För dåligt. Men med all den kompetens som finns i Storvreta så är det väl bara en tidsfråga innan det lossnar.

***

Höllviken. Vilken skräll alltså. Coachen Vidar Jonsson är lagets nyckel till framgång. Han är en smart rackare. Bra surr med honom för en stund sedan, lite av det bästa här:

– Vi har varit naiva i de första matcherna. Vi har försökt spela en innebandy framåt som vi blivit enormt straffade för. Vi kan inte spela som i allsvenskan och tro att det löser sig. Idag tänkte vi om. Spelade mer taktiskt. Killar som Alexander Rudd och Henrik Stenberg är bäst i världen om de får sina ytor på spelvändningarna, men när de får möta ett uppställt försvar är det inte lika enkelt. Sedan så måste vi har bra målvaktsspel om vi ska vinna och Carl Hansson var fantastisk idag. Han har varit lite olycklig i de första matcherna, men idag visade han hur bra han kan vara. Men visst, vi hade en del flyt och tur också, men det måste vi ha om vi ska vinna mot ett lag som Storvreta.

Ödmjukt. Man får ha tur. Helt klart.

***

I skymundan av Höllvikens megaskräll så körde Pixbo över regerande mästarna Falun. Jag har Pixbo som en rejäl outsider i serien och en seriös kandidat till SM-guldet, och jag tippade etta i matchen, men att Falun skulle bli överkörda – det trodde jag inte.

Matchen blixtrade kanske inte, men Falun hade egentligen ingen chans. Pixbo hade bättre försvar, bättre bollrull och visade en fantastisk effektivitet när man väl fick läge. Laget högg på allt.

Falun slarvade mer. Talande var väl Jonas Adrianssons såsande när Patrik Malmström helt enkelt snodde bollen, fick över den till Daniel Calebsson som satte upp Kasper Hydén som dundrade in 4-1. Ridå.

I sista perioden rullade visserligen Emil Julkunen ut röda mattan till Falun när han spearade (som det såg ut) Mattias Carlgren och fick matchstraff och fem minuters utvisning, men inte ens den gratischansen räddade gästerna. Visserligen gjorde Falun två mål under överläget, men en brytning och solomål av Daniel Calebsson släckte drömmen om en upphämtning (men, för att ta en parentes, så såg det löjligt ut när Carlgren låg och vred sig i smärtor på plan men så fort domaren visat Julkunen det röda kortet så hoppade han upp, sprang till båset och gjorde high-five med sina kompisar – såg inte snyggt ut alls).

Pixbo ser verkligen bra ut. Med nyförvärvet Linus Henriksson har man fått in en spets till vilket gör att man har två riktigt vassa offensiva enheter, och i tredjekedjan med Alexander Andersson, Patrik Doza och väldige Victor Selindh har man en riktigt tung enhet som tröttar ut motståndarna.

Falun? Jodå, några intentioner fanns. Men Rasmus Enström plockades bort tämligen enkelt. Tero Tiitu kom inte till. Sedan saknades ju Alexander Galante Carlström, Thomas Holmgren och Johannes Larsson vilket givetvis hämmade.

***

Pixbo körde över Falun. Storvreta vacklar. Just nu är Pixbo Sveriges hetaste lag. Utan tvekan.

***

Så till damerna. Fasen vad det small från start mellan Pixbo och Dalen. Sex gånger om. Pixbo raderade helt enkelt ut Dalen, vann första akten med 6-0 och hade redan där avgjort matchen. Till slut blev det 9-1.

Men – hade inte första perioden blivit en sådan sprakande urladdning från hemmalaget så vet i katten. Dalen samlade sannerligen mod inför andra, kom ut som ett helt annat lag och var stundtals bättre än hemmalaget. Förstakedjan med Amanda Öhman, Sandra Larsson och Emma Torikka skrapade fram ett gäng chanser, men Sara Hjorting i kassen var fenomenal.

Dalens ork tröt dock i takt med utebliven utdelning och sista perioden spelades mer eller mindre av i Pixbos regi. Hjorting var bara minuten från att hålla nollan innan Öhman vände upp i slottet och via Larsson föste in gästernas enda mål – surt för Hjorting, men samtidigt ett mål som Dalen var värda.

9-1 kanske var i överkant, men Pixbo var klart bättre och vann välförtjänt.

Därmed kanske Pixbo, efter en okej men inte bländande säsongstart, har kommit igång. Coach Johan Eliasson har ju tre kedjor av klass (Linn Lundström-Sara Helin-Julia Larsson, Johanna Dahlin-Camilla Jordansson-Caroline Böcker, Alicia Fylke-Lisa Andebratt-Cecilia Habib Westh) och sådan bredd brukar ge utdelning offensivt till slut, och nu lossnade det ju på allvar.

Dalen då? Jo, i andra perioden visade man att man kan spela bra, så jag tror inte man behöver hissa någon krisflagga för det här. Jag måste också säga att jag var imponerad av Natalie McNeil, det där är en forward som vågar ta tag i spelet, komma in på obekväma ytor och som är skicklig på att täcka bollen.

***

I övrigt idag:

Kais Mora – Djurgården 9-4: Noll poäng av superstjärnan Emelie Lindström – då undrar man ju om hon ens spelade (vet inte eftersom jag inte såg matchen). Nåväl, Real Mora med sin breda stjärnuppsättning vann som väntat mot ett tunt Djurgården. En liten revansch för vårens SM-finalförlust. Läste jag inte snett så hade Kais Mora dessutom åtta (!) olika målskyttar, vilket ytterligare visar på lagets magiska bredd. 32-7 i målskillnad efter tre matcher – som sagt, vad ska stoppa Mora i år?

Falun – Endre 2-7: Väntad bortaseger för gotländskorna som drog ifrån rejält i sista perioden när Falun inte orkade längre. Schweiziskan Corin Rüttimann fortsätter göra poäng och lastade in dubbla mål, 4-1 och 5-1, och de båda Falun-förvärven Mikaela Målström och Sara Steen hamnade båda i målprotokollet.

Karlstad – Uppsala 3-5: Magkänslan fick rätt. För en gångs skull. Uppsala, som hajpat sig själva men fått en usel start på säsongen, lyckades mala ner Karlstad och ta en för laget viktig seger. Spetsförvärvet Julia Nordin sköt 3-3 och sedan, bara 18 sekunder efter en välplanerad timeout, gjorde Anna Torstensson 4-3.

Telge – Huddinge 5-3: Experten Ann-Sofi Sundholm trodde Telge skulle ta max fem poäng i år – efter tre omgångar har man redan sex pinnar. Stark hemmaseger mot Huddinge som förvisso haft en svag säsongsstart, men som ändå har betydligt mer SSL-rutin än nykomlingen. Nu är frågan – handlar Telges framgångar om motståndarnas underskattning eller är man ”the real deal”? Telge är just nu femma i en haltande tabell.

Granlo – Mullsjö 4-10: Granlo stod emot oväntat länge, men i sista perioden gasade unga Mullsjö på och vann akten med hela 6-1. Tre mål och två assist av Kevin Lundgren – en lirare som AIK kanske skulle gett lite mer utrymme? Nåväl, en match som styrker förhandstipsen: Mullsjö blir riktigt bra i år, Granlo kommer få jobba hårt för nytt kontrakt.

***

Nya fajter imorgon: två matcher på damsidan och fyra matcher på herrsidan.

Så länge så kan ju ni innebandyvänner läsa igenom denna utmärkta krönika, ”Länge leve innebandyn!”, av Mattias Hjälm i Helsingborgs Dagblad. Stilistiskt och innehållsmässigt underhållande – och han har en jäkligt bra poäng.

Fan vad vi älskar plast.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB