Startsida / Inlägg

Tennissiffor – inte godkänt AIK

av Jonas Gustavsson

Oj, AIK blev nollade på hemmaplan mot Helsingborg.

0-6 är ju inte godkänt någonstans. Inte för en klassisk klubb av AIK:s kaliber. Bläddrade i rullorna, hittade ingen hemmanolla, inte sedan 2007 i alla fall (på bortaplan blev man ju nollade av Falun i våras…).

Snackade med vältalige Henrik Lorendahl – ultraveteranen – och han kunde inte erinra sig någon nolla heller. Han var besviken, men samlad. Han skyllde inte på lagets skadelista som börjar bli lika lång som Warbergs spelarförlustlista, men medgav att det spelade in.

– Det blir nya konstellationer hela tiden. Men nu slickar vi såren, tränar bra och blickar framåt, sa han.

Någon kris i AIK ska vi inte surra om heller. Bara tre matcher spelade. Men målskyttet i eran efter Kim Nilsson kan bli ett aber. Oavsett, noll mål hemma får inte hända. Gissar att det inte är några muntra miner innanför AIK-organisationens väggar just nu.

***

På tal om Lorendahl, han gjorde ju mål som 40-åring i SSL nyligen och skrev därmed in sig i historieböckerna som äldste målskytt någonsin.

– Det är kul att man kan spela så länge. Och en ära att vara äldste målskytt. Det tycker jag borde lyftas fram mer. Det görs det ju i NHL till exempel, sa han, men lovade inte att han lirar resten av säsongen.

– Jag passar på att ge ett besked. Fysiskt är det inga problem, men det är annat i livet som ska passas in också.

***

Helsingborg sprakade ju knappast från start, men gjorde en solid förstaperiod och åt sig sedan in i matchen mot ett ganska uddlöst AIK. När det skånska maskineriet väl började tugga igång där någonstans i mittperioden, så gjorde man det riktigt bra.

Jani Kukkolas 1-0 var visserligen en strumprullare, men Philip Häggströms 2-0 – hans första SSL-kasse – var en riktig bomb. Efter det rullade Helsingborg på.

Jag har ju hackat lite på Jani Kukkola och Mika Moilainen tidigare, men nu tycker jag de varvade upp lite. Speciellt Kukkola. Men också Moilanen, som säkerligen mådde bra av att få slå och sätta en straff i sista perioden. Linus Nordgren var som brukligt bra.

AIK då? Det märks att man dras med skador. Karl-Johan Iraeus, axel, och Patrik Hagberg, revben, matchades bara i power play. Alex Kjellbris, knä, och Alexander Egebrant, timeout, spelade inte alls. Niklas Sävström fick en smäll och avbröt. AIK har sannerligen ingen flyt. Det var nog en och annan som höll andan när Joel Kanebjörk – lagets för kvällen bäste spelare – fick en smäll och blev liggande i sista perioden, men han lirade vidare. Jäkla kraftpaket det där. Fakta är att AIK inte tål för mycket skador – som blev övertydligt idag. Sedan måste ju en måltjuv som Kevin Björkström hota mer (och inte sparka in bollar i egen kasse).

***

Just det: verkar som att Pixbos Emil Julkunen blev anmäld för spearingen på Faluns Mattias Carlgren. Rätt, givetvis. Det där hör inte hemma i innebandyn.

***

På damsidan idag: Iksu slog tillbaka Rönnby med 7-4.

Trodde inte på den. Men visar att Iksu är starka, vilket i och för sig är väntat. Lagets defensiv är ju ramstark – eller som Emelie Wibron sa: ”vi kanske är lite baktunga…”. Just Emelie Wibron fick ju lira forward idag och satte dubbla baljor. En annan kan ju tycka att det är slöseri att matcha en av världens bästa backar som forward, men å andra sidan så sitter Iksu på en oerhört stark och bred backbesättning att man har råd med ett sådant experiment. Sedan tror jag ju att hon lirar back när det väl drar ihop sig.

Madelene Backlund dunkade in fyra poäng. 13 poäng på tre matcher och ledning i poängligan för Rönnby-spetsen. 47 pinnar kvar till 60 poäng.

***

Snackade med Emelie Wibron också. Fokus på hennes positionsbyte så klart. Men frågade också om tiden i Pixbo lite kort, om att coachen Jonas Eliasson kanske inte tyckte att hon bidrog med allt hon skulle.

– Det får stå för honom. Jag är nöjd med det jag presterade med de förutsättningarna som jag fick, sa hon.

Sitter nog någon tagg där.

***

I övrigt idag:

Täby – Jönköping 6-5: 2-2 efter första, 4-4 efter andra, 6-5 efter tredje. Jämnt så det förslår. Varnade för Jönköping inför matchen, men man orkade inte hela vägen fram. Täby fick därmed revansch för den något överraskande hemmatorsken mot Telge. Malin Söderberg målade två gånger om för hemmalaget. Viktoria Hornbrink gjorde detsamma för gästerna.

Dalen – Linköping 1-6: Linköping hade aldrig tagit någon trea borta mot Dalen i SSL. Nu tog man det. Med besked, dessutom. Jag ska inte hymla om att jag krysstippade matchen, men ett Dalen som var utan Ketil Kronberg orkade inte stå emot maskinen – ja, jag tycker det börjar lika en maskin – Linköping. Laget verkar, efter premiärdebaclet mot Pixbo, ha hittat ett effektivt spel.

Växjö – Kais Mora 9-4: Trodde Kais Mora skulle orka störa Växjö mer. Men smålänningarna sprang ifrån till 6-0 efter halva matchen – och då var det givetvis avgjort. Nyblivne landslagsbacken Johan Roos firade rejält med att sätta tre bollar.

Sirius – Warberg 3-4 (ot): Lika jämnt och tätt som väntat. Och luriga Warberg bärgade nya poäng, två poäng den här gången, och precis som i den taktiska skrällvinsten mot Storvreta så klev nye målkungen Mattias ”jag är glad för alla mål jag gör för det blir inte så många” Hasselström fram. Han avgjorde på övertid, efter att hallänningarna vänt underläge med 0-3. Warberg har sannerligen fått en stark start på säsongen.

***

Tredje omgången lirad. Både för damerna och herrarna. Tidigt ännu – men visst ser man vissa linjer, vissa intressanta saker. Men några tabeller har inte satt sig ännu. På långa vägar. Ser med tillförsikt fram emot fortsättningen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB