Startsida / Inlägg

Iksu-Linnea Bergman 4-4

av Jonas Gustavsson

Kollade på Iksu mot Telge ikväll.

4-4 är ju ett skrällresultat givetvis. Nu ska vi inte älta ”experten” Ann-Sofi Sundholms profetia att Telge skulle ta max fem poäng i år, men det är lite svårt att låta bli nu när nykomlingen redan snott åt sig sju pinnar, blott fem matcher in på den 26 omgångar långa säsongen. Men vad fasen: jag har inte heller trott på Telge och är imponerad av det man uträttat hittills.

Telge sköt ju 1-0 efter 21 sekunder och jag tänkte ”vad fan händer”. Den tanken förföljde mig resten av matchen.

Inför säsongen lyftes Telges viktigaste nyckel fram: keepern Linnea Bergman.

Efter säsongsstarten är veterankeeperns betydelse övertydlig. Hon är helt enkelt för jäkla bra. Mot Iksu fick hon 54 skott (enligt statistiken) mot sig och tog 50 av dem. På 65 minuters spel. Det är otroligt mycket. Hon levererade flera prakträddningar men hade också väldigt bra hjälp av ett tight försvar som under långa stunder var bra på att hålla Iksu utanför de kritiska ytorna, och lät dem snurra långt ut – och när de skjuter därifrån krävs något exceptionellt för att överlista Bergman.

Iksu då? Nja, alltså man hade nog bollen 90 % av tiden och under sjok av matchen såg det ut att vara power play fast det inte var det, men jag tycker ändå att det gick långsamt, var anonymt och ganska uddlöst (Linnea Bergman håller inte med mig riktigt, men… jag tycker Iksu ska kunna agera kvickare med bollen). Man krånglade till det, helt enkelt. Spelare som Victoria Wikström, Elin Tjärnström och Josefina Eiremo – en trio som överträffar hela Telgens rutin med råge – var alldeles för osynliga. Wikström och Tjärnström fick varva på en plats när laget toppade i slutet, men jag tycker knappt man var förtjänta av det.

Tyckte både Malin Nilsson och Natalie Jakobsson var pigga, om man ska jämföra.

Telge? Om Iksu krånglade till det så gjorde inte Telge det. När lagen väl anföll så gick det snabbt, rakt på mål och kvicka avslut. Ingen överkreativitet. Det gav också resultat. Stjärnan Theres Ahlqvist var bra, men det var många som slet kopiöst, inte minst defensivt. Gillade vad jag såg av Johanna Norin och Caroline Rosenberg, till exempel. Hade knappt sett en enda av de där lirarna innan.

***

Tjötade lite med en trött Linnea Bergman efter matchen.

– När jag har käkat kommer jag slockna, sa hon och skrattade.

Tro sjutton det. Som hon fick jobba.

Veteranen framhävde inte sig själv så mycket, talade mest om lagets gedigna försvarsinsats.

– Vi hade en förhoppning om att lura dem på poäng. Vi hade en tydlig matchplan, en tanke om hur vi skulle lösa det. Det är klart att vi är supernöjda över att ha lyckats med det, inget snack om saken. Vi har hela tiden sagt att vi ska sätta försvaret, sedan får det andra komma av sig självt.

Ödmjukt.

Hon har ju varit med ett tag så jag frågade också om hon upplevde någon skillnad på SSL nu jämfört med förr.

– Det blir bara bättre och bättre. Framförallt tycker jag att det finns väldigt många bra målvakter nu. Kvaliteten höjs hela tiden. Det är kul att se, sa hon.

***

Hade ett öga på matchen mellan Kais Mora och Karlstad också. Fick vrida på huvudet dit många gånger i första perioden, men det ebbade ut allt eftersom. Och det var väl ganska talande för matchen: Kais Mora svarade för en sprakande start, sprang iväg till 5-0 och avgjorde bataljen. Därefter försökte man lira lite för snyggt, slog någon passning för mycket och bjöd Karlstad på ett och annat mål.

Men inget snack: Real Mora var bättre.

Laget bjöd ju på några fantastiska läckerbitar: klapp-klapp-spelet från Johanna Hultgren-Anna Wijk-Malin Andréason fram till 2-0 och Wijks fantasiska cross till en framstörtande Moa Tschöp till 6-2 var innebandy-godis. Jag satte ju ett frågetecken framför Amanda Larssons landslagsuttagning igår. Hon svarade direkt – inte minst hennes box play-mål sken av klass.

Karlstad gjorde det okej, trots att man var spelmässigt underlägsna. Framförallt under delar av andra perioden, då man störde Kais Mora rejält flera gånger.

***

Jag skrev om skrällarna i herrarnas SSL igår. I damernas SSL blir det inte samma skrällar, eller har inte varit så i alla fall. Visserligen närmar sig damlagen varandra också, men skrällarna är mer sällsynta. Det är kanske fel att ta upp just nu, efter Telges poängstöld mot Iksu och Huddinges skräll mot Djurgården igår, men ändå.

***

Övriga matcher:

Huddinge-Djurgården 9-4: Spelades ju redan igår. Och snacka om skräll. Den största hittills i serien. Huddinge kom in som nollpoängare, hängde med i två perioder och slutspurtade sedan (5-1 i sista). Imponerande. Djurgården är förvisso inte lika bra som ifjol, men det ska inte förta Huddinges insats, och det var viktigt att Alexander Brinkmanns gäng fick spräcka tabellens poängnolla inför fortsättningen.

Endre-Rönnby 5-4 (ot): Toppmöte. Och det blev jämnt, precis som förväntat, men hemmalaget Endre lyckades till slut bärga en extrapoäng. Stjärnduellen mellan Anna Jakobsson och Madde Backlund uteblev eftersom den sistnämnda inte var med, istället kunde Jakobsson via två mål och två assist ensam ta hand om den poängmässiga taktpinnen och leda sitt lag till seger. Som vi upprepat tidigare: Endre är riktigt bra.

Uppsala-Falun 2-3: Vi trycker in denna matchen i skrällfacket. Att Falun vinner borta mot Uppsala är riktigt, riktigt starkt. Tvillingarna Hanna Lindgren och Frida Lindgren hittade båda målet, där Frida blev stor matchvinnare med 3-2-kassen bara 26 sekunder från slutsignalen. Uppsala? Nja, känns mer och mer som ett icke-slutspelslag.

Pixbo-Jönköping 10-2: En väntad icke-skräll, om vi nu kan mynta det begreppet också. JIK orkade hänga med i en period, sedan drog hemmalaget iväg och vann de två avslutande akterna med sammanlagt 8-1. Precis som Amanda Larsson i Kais Mora så svarade Sara Helin på min landslagsdiss häromdagen: två mål och tre assist. Stabilt.

Täby-Dalen 6-5 (ot): Skönt att sätta ett kryss, det är ju inte varje dag. Men Täby har ju börjat hitta spelet och vägar att ta poäng, så det var inte helt oväntat att man skulle störa ett Dalen som jag har en känsla av trivs bättre mot topplagen än lagen på den nedre halvan. Nåväl: superjämnt, aldrig mer än uddamålsledning för endera laget i matchen.

***

Omladdning inför helgen. Hela omgångar för både damer och herrar, totalt 14 matcher,

Införsnack och tippning kommer imorgon förmiddag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB