Startsida / Inlägg

Vaknar Falun upp igen?

av Jonas Gustavsson

Inför helgen är Falun ett av lagen som jag är mest nyfiken på.

De regerande svenska mästarna har förvisso plockat tio pinnar hittills och har tätkännning, men det har liksom inte sprudlat om laget som det gjort tidigare säsonger. Om det handlar om någon Alexander Rudd-saknad eller inte, vet jag inte. Det man kan konstatera är att laget inte riktigt gått att känna igen efter utklassningstriumfen i Champions Cup. Efter det har man med nöd och näppe vunnit mot Höllviken och sedan tappat en till synes given seger mot Dalen.

Jag misstänker att Thomas Brottman inte är helt nöjd.

Lagets offensiv brukar ju sprudla. Att man då gjort minst mål (tillsammans med Warberg) av lagen som nu ligger på slutspelsplats är anmärkningsvärt. Visst har man tappat Rudd och Billy Nilsson, men det vimlar ju av offensiv kompetens som under sommaren kryddats av finske Tero Tiitu, så visst lever potentialen att vräka in mål kvar.

Men ingen ko på isen ännu: Falun är med i toppen, tar poäng och har tid att vässa spetsen.

I helgen väntar en dyngsvår match borta mot formstarka Helsingborg. Där får Falun sannerligen bekänna färg.

En av helgens mest intressanta matcher, helt klart.

***

Tycker jag läser mycket om spelare och tränare som är förbannade på domarna. Dags att fokusera på den egna insatsen kanske?

***

Måste ju tippa alla matcher också, eftersom jag redan gjort det till bloggtradition. Dock inte helt enkelt, med tanke på att skrällarna står som spön i backen just nu.

***

Damerna-tips (alla matcherna på söndag):

Jönköping-Huddinge X: Oj vad det doftar kryss. Huddinge skrällde ju till sig säsongens första poäng mot Djurgården senast och är uppumpade av självförtroende, samtidigt som Jönköping åkte på duktigt med pisk mot Pixbo. Jag tror dock inte att de matcherna spelar så stor roll nu – det är en helt ny match, nya förutsättningar och det kommer bli jämnt.

Djurgården-Endre 2: Endre – med stjärnorna Anna Jakobsson och Corin Rüttimann i högform – plöjer vidare i SSL och vägrar att förlora, även om man tappade sin första poäng mot Rönnby senast. Känslan är att gotländskorna plockar en ny seger borta mot Djurgården, när man för en gångs skull har en tämligen bekväm bortaresa och dessutom är i kalasform. Hemmalaget kommer inte orka stå emot över 60 minuter.

Karlstad-Täby 1: Nu är det väl äntligen dags för Karlstads första poäng för säsongen? Värmländskorna har spelat bättre än tabellen visar och nu känns det som att det är dags för retroaktiv utdelning. Dock ingen storseger, för Täby är i bra form med en stabil poängplockar-trend.

Telge-Kais Mora 2: Telge har sannerligen slagit expertisen på fingrarna – aj! – i SSL-upptakten. Senast en pinne mot Iksu efter storspel av rutinerade keepern Linnea Bergman. Men att plocka poäng mot Real Mora? Inte en chans. Dalkullorna har bättre bollrull än Iksu, fler spetsspelare och Bergman kan omöjligen rädda Telge i den här kampen.

Dalen-Uppsala 1: Nja, Uppsala imponerar inte så här långt. Visserligen släpper man in få mål, men man gör inte speciellt många framåt. Dalen är också missnöjda över poängtappet mot Täby senast, vilket borgar för en skärpt och noggrann insats – och den tror jag inte Uppsala lyckas luckra upp.

Falun-Iksu 2: Falun överraskade genom att vinna borta mot Uppsala senast – Iksu överraskade genom att tappa poäng hemma mot Telge. Jag tror så här: Iksu ägde boll 90 % av matchen senast, men hade lite svårt att hitta de kritiska skottytorna, och lär ha snackat om det en hel del – vilket gör att man inte går i samma fälla igen utan kommer få utdelning. Sedan är Iksu ingen extrem målmaskin, men det finns mer att kräma ur. Falun orkar inte stå emot Iksus malande över tre perioder.

Rönnby-Pixbo 1: Toppmöte. Men Rönnby håller jag som knapp favorit, i kraft av en i mitt tycke starkare säsongsstart, även om båda lagen står på samma poäng. Båda lagen sitter på breda och kompetenta trupper, men jag tycker att Rönnby har lite vassare offensiv spets, och det kommer fälla avgörandet (under förutsättning att Rönnby får tillbaka sina spelare, det var lite brandskattat senast mot Endre). Men det kommer bli jämnt. Riktigt jämnt.

***

Herrarna-tips (Höllviken-Dalen och Storvreta-Kais Mora idag lördag, resten på söndag):

Höllviken-Dalen 2: Alltså, nu har ju Höllviken skrällt till sig dubbla hemmasegrar och är, otroligt nog, obesegrade hemma i Halörhallen på SSL-nivå. Det borde skapa tillräckligt med varningsklockor hos Dalen som parkerar bakom skåningarna i sammandraget. Umeå-killarna brukar vara bra på att inte bjuda på så mycket så det kan bli ett skyttegravskrig. Jag tror på Dalen och att Alexander Bodén sätter ett par bollar.

Storvreta-Kais Mora 1: Hyperintressant match. Jag trodde att maskinen Storvreta skulle mullra igång efter den magnifika vändningen mot Pixbo, men man föll alltså mot Granlo senast. Det är något som inte klickar i Uppsala-gänget just nu. Man får i alla fall tillbaka Rickie Hyvärinen efter tre matcher och han kan bli en injektion. Kais Mora är en joker, har spelat frejdigt hittills och har några vassa spetsar. Men tror ändå på en etta eftersom Storvreta är bra hemma – det är borta man svajat mest.

Helsingborg-Falun 1: Drar till med en överraskning här. Falun har inte imponerat efter Champions Cup-triumfen och med hårt matchande är det svårt att hinna skruva på saker. Samtidigt visar Helsingborg fin form med två raka nollor och en stark upphämtning borta mot Växjö senast. Skåningarna lirar med självförtroende.

Warberg-Granlo 1: Granlo skrällde till senast genom att tvåla dit Storvreta hemma, men jag tror inte man har varken förmågan eller formen för att störa Warberg på bortaplan. Hallänningarna har sannerligen imponerat i säsongsinledningen, bet sig fast mot ett bättre Pixbo senast och var faktiskt inte så långt borta från att ta någon pinne i den matchen. Ettan känns väldigt säker.

Sirius-AIK 1: Nej, jag tror inte att det vänder för AIK riktigt ännu i samspel med att det är dags för Sirius att plocka någon mer seger nu. Egentligen grundar sig tipset mest i en magkänsla – men AIK känns väldigt oheta just nu. Sirius starka försvar, kryddat med Peter Berlin, Dan Johansson och Billy Nilsson framåt, kommer se till att det blir en etta.

Pixbo-Växjö 1: Bortamatch för båda lagen egentligen, eftersom kampen spelas i Vänersborg. Svårtippat också:  starka Pixbo som är i toppen för att stanna mot Växjö som tagit poäng i alla matcher hittills. Det doftar lite kryssvarning, men jag tror väl ändå – Martin Östholms frånvaro till trots – att Pixbo ska kunna ta hem det här. Men det kommer bli tight.

Mullsjö-Linköping 2: Ett högintressant möte mellan två av seriens mest intressanta lag, som jag ser det. Mullsjö lär ju vara duktigt revanschsugna efter torsken borta mot Höllviken, men frågan är om man räcker till mot maskinen Linköping som plöjer över det mesta just nu, med sitt fysiska och starka spel lett av Martin Karlsson. Nu är ju Henrik ”Bea” Qvist tillbaka i buren också och Jesper Johansson fortsätter ösa in poäng. Nej, tvåan känns helt rätt.

***

Har förresten dunkat in 200 kronor till #playforcharity. Missa inte den kampanjen – ett riktigt bra initiativ!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB