Startsida / Inlägg

Vad är det som händer AIK?

av Jonas Gustavsson

Åtta omgångar in i serien. 18 matcher kvar att spela. Det kanske är lite väl tidigt att snacka om kris i AIK, men visst fasen är läget prekärt för den förra storklubben.

Idag ledde laget med 2-1 borta mot Dalen, men föll till slut med 3-2 efter att veteranen Alexander Bodén på egen hand vänt matchen under den avslutande tredjedelen.

AIK står därmed kvar på fem poäng (inkasserade mot nykomlingarna Höllviken och Kais Mora), ligger näst sist i tabellen och har bara tagit en enda trepoängare på hela hösten. Det är klart att det finns begynnande panikkänslor innanför de svartgula väggarna, allt annat vore underligt. Snacka om att landslagsuppehållet kommer lägligt.

Snackade med sportchefen Erik Bjerlestam för en stund sedan. Lika lugn och sansad som vanligt. Andades ingen panik. Men medgav också att nu handlar det om att säkra nytt kontrakt. Inget annat.

– Det är bara att titta i tabellen, vi kan inte sikta mot något annat, sa han. 

Sant.

Frågade om man saknade Kim Nilsson.

– Det är inget som vi går och tänker på. Honom släppte vi tankarna på i våras, svarade Bjerlestam.

Men tungt att tappa Alexander Egebrandt?
– Vi hade en dialog men det var olyckligt att han inte fick ihop det. Vi önskar så klart att han hade spelat, men läget var som det var och vi är nöjda med den trupp som vi förfogar över. Det gäller bara att få ihop allt.

Ni har haft en del otur med skador också?
– Jo, men det är som det är, skador hör till. Alla lag har skador från och till, det är ingen ursäkt.

Ni är sista kvarvarande lag från Stockholm i SSL, det hade varit tomt om ni åkte ur?
– Det hade varit väldigt synd, men vi ska reda ut det här och fixa nytt kontrakt. Det är långt till nästa säsong, vi fokuserar på läget här och nu.

Raka och ärliga svar. Även när det går som tyngst. All heder åt Erik Bjerlestam.

Helt klart är i alla fall att AIK måste bryta mönstret på något sätt. Jag är osäker på om det räcker att sitta och snacka om det. Det måste nog till något annat, någon förändring på spelar- eller ledarsidan. Därmed inte sagt att någon måste få gå – Patrik Edgren måste få mer tid på sig – men det kan behövas omstruktureringar. Nu är det i alla fall landslagsuppehåll och AIK har tid på sig att fundera.

Föresten, undrar hur vältränad Peter Fischerström är numera…?

***

Lika dystert som det är i AIK, lika uppåt är det i Östergötland.

Linköping ångar på som värsta ångloket i tabelltoppen. Sju raka segrar efter den där förlusten i premiären mot Pixbo. 6-1 mot Warberg idag, och segern skulle varit ännu större om man får tro Martin Karlsson, som förvisso kanske är något färgad i frågan.

Fasen vad bra laget är nu. Nya serieledare dessutom.

Har ju bloggat lite om lagets bredd innan. Att nya lirare kliver fram hela tiden. ”Marre” spädde på den teorin.

– Vi har ett bredare lag i år. Fler som kan leverera. Vilket tar press från oss etablerade också. Tidigare år har vi varit ganska slitna i slutspelet eftersom vi gått så hårt under säsongen, men man känner redan nu att alla är fräschare, sa han, och förklarade också sin något blygsammare poängnotering:

– Vi spelar ju på tre femmor nu, tar man bort den speltiden om man jämför med att gå på två så blir det mindre poäng. Men visst, jag kanske borde gjort något mer också, men jag är nöjd. Framförallt vill jag jobba bort mina dippar och orka en hel säsong.

Kanske var det bra att Linköping missade sitt första slutspel sedan SSL-entrén i våras.

– Man kan bli lite mätt. Nöjd med att gå till slutspel. Nu fick sportchefen börja jobba lite igen, skrattade Martin.

På tal om jämnhet. Man brukar ju säga att SSL är jämnare än någonsin typ varje säsong, men nu känns det verkligen så. Martin Karlsson håller med:

– Alla lagens andra- och tredjefemmor är bättre numera, det tror jag är den största skillnaden. Och att stjärnorna är mer utspridda. Fler håller hög nivå. Förr kunde man gissa åtta slutspelslag och få rätt på sju av dem i alla fall, så är det inte längre, sa han.

Ligger mycket i det. Bredden är bättre än den någonsin varit.

***

Kollade på Sirius match mot Pixbo idag.

Det dröjde förvisso till 16.24 av den andra perioden innan det blev mål i matchen, men det var inget underbetyg åt drabbningen, utan det hände saker hela tiden, men så väl Petter Nilsson i Sirius som Jon Hedlund i Pixbo – för övrigt två av SSL:s bästa bollstoppare – storspelade i målburarna. Till slut vann Sirius med 4-3.

Sirius imponerade med sin tighta defensiv, men sprudlade också en hel del i anfallsspelet. Att man har bra spelare i Billy Nilsson, Dan Johansson, Peter Berlin, Erik Svenson och Johan Eriksson är ju välkänt – men nu verkar man också ha hittat den felande länken i topp-6 i form av Mattias Jällrud. Vilket yrväder! Bryter mönster, vågar ta obekväma ytor, spelar med energi. Kul att se.

Jag tycker faktiskt att Sirius vann välförtjänt. Man spelade bra defensivt och förtjänade målen framåt. Visserligen satt man i knäet på Petter Nilsson i slutminuten, men det redde ut sig ändå.

Samtidigt rullade Pixbo runt mycket utan att komma in i de kritiska ytorna. Spelare som Patrik Malmström, Emil Julkunen och Linus Henriksson syntes alldeles, alldeles för lite. Daniel Calebsson var en av få som orkade stå upp, och det räcker inte mot ett skickligt hemmalag som Sirius, som nu tagit poäng i alla matcher i hemmaborgen hittills.

12-3 mot Helsingborg senast – men idag såg Pixbo ut att ha rejäl baksmälla. Och passade också, lagom till landslagsuppehållet, på att tappa serieledningen.

Men: Pixbo är fortfarande riktigt jäkla bra. Men ska man vinna i årets jämna SSL så måste man vara på topp – och det var inte göteborgarna idag.

***

Såg även toppmötet mellan Endre och Kais Mora tidigare i förmiddags.

Eller ja, så mycket toppmöte blev det ju inte… Kais Mora rivstartade, gick upp till 3-0 och avgjorde matchen mer eller mindre direkt. Dalkullorna hade ett överlägset bollrull, stressade sönder Endres uppspel och vann i princip alla andrabollar. För att inte tala om alla bollar man åt upp i mittzon och sedan spelvände på. Endre fick liksom aldrig tid att bygga upp något.

Sedan går det ju inte att stressa Kais Mora heller. De har så otroligt bollskickliga spelare som lirkar sig ur de mest jobbiga situationer. Och är det trångt framåt, ja då vänder man hem och bygger nytt.

Idag saknade man ju några pusselbitar, som stjärnbacken Elin Reinestrand, men det spelade liksom ingen roll. Bredden är otroligt bra i Kais Mora.

Det Endre hade att sätta emot stavades Corin Rüttimann och Anna Jakobsson. Duon hade ett kanonbyte efter Kais Moras 5-1-mål i andra perioden, då etablerade de ett sanslöst tryck framåt som sedermera mynnade ut i ett power play. Det såg ut som att duon skulle byta ett par gånger där, vid ett par frislag, men de fick stanna kvar på banan vilket föranledde trycket. Om det var spelarna själva som valde att stanna, eller om det var coachen Tom Iversjö som visade fingertoppskänsla, vet jag inte. Men lyckat blev det. Endre kom upp lite bättre i andra, men hade egentligen inget att sätta emot. Kais Mora var också skickliga på att stänga ner just Anna Jakobsson, hon hade inte mycket yta att operera på, och med henne utraderad kändes Endre något vilsna.

Endre var ju faktiskt så pass nära som 3-6 i början av sista perioden, men det var mest ett spel för galleriet, så nära var man inte i praktiken.

Efter det målet tog Kais Mora en timeout, höjde tempot och avgjorde definitivt.

Anna Wijk var som vanligt grym, Malin Andréason fortsätter lasta in mål, Therése Karlsson ser bättre och bättre ut, och Amanda Larsson visar mycket vilja. Men framförallt så rullade man på med två backpar och tre kedjor hela matchen – att jämföra med Endre som började matcha redan i andra – och då maler man till slut ner sina motståndare tack vare sin fantastiska bredd (kolla bara systrarna Ingela Hansson och Petra Hansson som får lira i tredjekedjan…).

***

I övrigt idag…

Damerna:

Huddinge-Uppsala 6-3: Huddinges fina form håller i sig och laget bärgade tredje raka segern och har nu roffat åt sig nio poäng och har förbättrat sitt utgångsläge avsevärt. Stockholmarna gav egentligen aldrig Uppsala någon chans, utan seglade iväg till 3-0 och 5-1 och hade därmed punkterat matchen efter drygt två perioder. Starkt av Huddinge. Däremot fortsätter frågetecknen hopas kring detta Uppsala som blandar och ger utan någon till synes stabilitet.

Telge-Täby 3-6: Täby fortsätter att plocka poäng (fjärde matchen i rad). Det stod 3-3 mitt i matchen, sedan ökade Täby och kunde alltså dra ifrån. Jennifer Stålhult, som får anses vara en av höstens stora SSL-sensationer, sköt fyra av målen och har nu landat in 15 poäng på sju matcher vilket ger henne en sjätteplats i poängligan, före namn som Emelie Lindström, Therése Karlsson och Sandra Mattsson, för att nämna några storstjärnor.

Jönköping-Falun 6-5 (ot): Precis lika jämnt som väntat och det där krysset jag fegade ur med visade sig blir ganska pricksäkert. Jönköping sprang ifrån till 3-0, men Falun åt ikapp och kom förbi, men med bara 22 sekunder kvar att spela så kunde landslagsmeriterade JIK-slitvargen Kajsa Reingård kvittera till 5-5 och ta matchen till övertid, där stjärnbacken Stina Ander avgjorde fram till 6-5 med sitt tredje mål för kvällen.

Rönnby-Karlstad 10-1: Karlstad får som väntat vänta på sina första poäng för säsongen eftersom hyperoffensiva Rönnby fortsätter att köra över det mesta som kommer i deras väg. 10-1-segern talar sitt tydliga språk. Fyra nya poäng av Madelene Backlund som nu är uppe i 25 pinnar totalt vilket ger ledning i poängligan, och nu saknas ”bara” 35 pinnar till tränar-profetian på 60 poäng – och då är det hela 19 matcher kvar av säsongen. Som sagt, bara en skada kan stoppa den där 60-poängsplatån känns det som.

Herrarna:

Granlo-Helsingborg 8-7 (ot): Två av seriens mest lynniga lag som är svårt att veta var man har. Drog ju till med ett kryss – och det var precis vad det blev. Lagen följdes åt målmässigt genom hela matchen, aldrig mer än ett måls ledning åt något håll. På övertiden dröjde det sedan bara sex sekunder innan Anton Samuelsson avgjorde.

Falun-Växjö 6-5: Falun fortsätter att vara ett Växjö-spöke. De regerande mästarna tog sjunde raka viktorian mot smålänningarna, även om det satt ganska långt inne. Växjö ledde med 4-2 en bra bit in i den andra perioden, men sedan sköt Falun fyra raka mål – två av dem inprickade av Tero Tiitu – och den 6-4-ledningen orkade inte Växjö svara på, även om man fick in en tröstboll med 32 sekunder kvar att spela.

Kais Mora-Höllviken 7-4: Så kom den då äntligen, Kais Moras första seger i årets SSL. Nykomlingen har sannerligen skrapat ihop till det där – och nu skapade man också hopp i tabellen eftersom man får lite vittring på lagen ovanför strecket. Sett till målfabrikationen så verkar det inte varit någon fara på taket heller – och därmed får Höllviken, som nu halkat ner till en elfteplats i sammandraget, vänta på första bortapoängen.

***

Mastodontinlägg. Landslagsuppehåll. Blogguppehåll. Andningspaus. Tack för det.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB