Startsida / Inlägg

Tredjedelsrapport i SSL

av Jonas Gustavsson

Då så, efter någon veckas dvala så är dags att plast-blogga igen inför veckans SSL-omstart.

Vi har hunnit en knapp tredjedel in i SSL. Första landslagsuppehållet är avverkat.

Jag har sett långt ifrån alla matcher, men majoriteten av alla lag, och vågar mig på att ge min syn på det som hänt hittills, hissar några grejer, ryter om andra, tar fram något oj, och ger både kommentar och prognos om alla 28 lag i SSL.

Herr-omstart under torsdagen, dam-omstart under lördagen. Lika bra att köra:

HERR

1 LINKÖPING

Bloggen tippade: 6

Kommentar: Jovisst fasen har Linköping ångat på vassare än förväntat, trots att det inte är något snack om att man har ett något vassare lag än ifjol, med sista handpåläggningen att Henrik Qvist gjorde comeback efter en av innebandy-historiens kortaste pensioner. Efter käftsmällen i premiären mot Pixbo – laget låg under med 0-7 och förlorade med 7-10 – så har den östgötska ångvälten kört över allt i sin väg. Trots att fixstjärnan Martin Karlsson inte varit så bra som jag kanske trodde. Det som sticker ut i år i Linköping är inte spetsen – det är bredden. Fler lirar, fler levererar, livslängden för laget ökar. Imponerande start.

Bloggen hissar: Magiskt spelskicklige backen Jesper Johansson. Fina passningar, grymt skott.

Bloggen ryter till: Hade förväntat mig mer av Martin Hovlund.

Oj: Zorro-kungen Jesper Alm kan på SSL-nivå också. Artister behövs.

Prognos: Linköping ser väldigt, väldigt bra ut. Just det faktum att inte bara spetsstjärnorna drar loket, utan att kollektivet levererar, talar för att laget stannar i toppen. Inte som etta, men kanske som topp-4-lag.

***

2 PIXBO

Bloggen tippade: 3

Kommentar: Att renoverings-objektet Pixbo skulle vara redo för examensprov den här säsongen visste vi sedan innan efter att ha läst igenom den stjärntäta uppställningen, och det är bara att konstatera att David Jansson-gänget levt upp till förväntningarna och lite till. Pixbo sitter på några av SSL:s främsta spetsar – Jon Hedlund, Martin Östholm, Daniel Calebsson och Patrik Malmström – men har också en ruskig bredd, där man hittat några felande pusselbitar till i år. Pixbos frammarsch är inte överraskande på något sätt, snarare helt enligt plan.

Bloggen hissar: Målmaskinen Patrik Malmström som redan dunkat in 13 bollar (förvisso fem mot nykomlingen Kais Mora som var helt under isen den matchen, men ändå…). Killen syns knappt i spelet, men lyckas ändå fylla hela matchprotokollet med sitt namn.

Bloggen ryter till: Martin Östholms crosschecking på Filip Mbanza, Kais Mora. Så jävla onödigt.

Oj: Jens Milesson, back i division ett-brunkargänget Slätafly ifjol, som tar för sig i SSL.

Prognos: Pixbo är i toppen för att stanna, inget snack om saken. Har sett bättre ut än både Storvreta och Falun hittills och har seglat fram som den största favoriten till SM-guldet, till och med.

***

3 FALUN

Bloggen tippade: 1

Kommentar: Alltså, Falun har inte alls kommit upp i kapacitet under hösten och har också fått en del kritik för spelet. Lik förbannat är de regerande mästarna med i toppen. Det säger lite om förväntningarna på den offensiva maskinen från Dalarna. Nåväl, offensiven har inte alls sprudlat som ifjol, målen sprutar inte in, utan Falun har fått gneta till sig segrar, bland annat två med uddamålet och har tre kamper som varit oavgjorda efter full tid. Det flyter inte med samma elegans som ifjol – bland annat eftersom man tappat ett par offensiva nyckelaktörer.

Bloggen hissar: Emil Johansson. Ser inte mycket ut för världen i den där tonårsspinkiga kroppen, men fy fasen vilket spelsinne, vilket driv, vilken känsla killen har.

Bloggen ryter till: Något som vet var Johannes Skog gömt sitt patenterade målsinne?

Oj: Landslagschans för Jonas Adriansson. Har han ens bestämt sig för om han ska lira hela året ännu?

Prognos: Njae, Falun ser inte alls lika hypervassa ut som ifjol, men visst kommer man segla med i toppen och vara bland de fyra bästa lagen i tabellen. Det känns ändå tämligen givet. Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström är garanter för det.

***

4 WARBERG

Bloggen tippade: 9

Kommentar: Ni kan historien: klassiska Warberg hade en diger förlustlista med stjärnspelare inför säsongen – med namn som Magnus Svensson, Jimmy Lindblom, Tero Tiitu, Henrik Olofsson och några till – som drog ett domedagstöcken över hallänningarna. Men istället för härdsmälta och kamp om en slutspelsplats så har Warberg huserat i toppen av tabellen, spelat smart och taktisk innebandy och överraskat hela innebandy-Sverige. Stjärnorna har levererat och Per Svedin har varit grym i kassen – men även kollektivet har klivit fram. Imponerande.

Bloggen hissar: Coachen Oscar Lundin. Rookie – men smart, innovativ och skicklig på att få laget att dra åt rätt håll.

Bloggen ryter till: Schweizarna Paolo Riedi och Sandro Dominiono. Inte bidragit med speciellt mycket. Eller nja, ingenting egentligen. Inte för att det påverkat laget eftersom man vunnit, men ändå.

Oj: Industribacken Mattias Wallgren gjorde hattrick mot Pixbo. ”Once in a lifetime”?

Prognos: Ändå svårt att läsa av fortsättningen för Warberg. Laget har kunnat smyga in i serien, motståndarna har säkerligen underskattat det stjärnfattigare bygget och Warberg har kunnat ”lura” till sig ett par extrapoäng. Därmed inte sagt att Warberg kommer rasa samman. Känslan säger slutspel – men kanske inte bland de fyra bästa lagen till slut, ändå.

***

5 MULLSJÖ

Bloggen tippade: 5

Kommentar: Uppstickaren Mullsjö har spunnit vidare på skräll- och succésäsongen ifjol och verkar ha etablerat sig som ett topplag i SSL. Med tanke på spelarmaterialet man sitter på, och medelåldern där, så har man också något som kan bli bestående över tid. Förvisso så har västgötarna dippat lite på slutet, innan segern mot Storvreta, men jag tror inte det handlar om något annat än lite felstäm blandat med lite David Gillek-avsaknad. Ingen stor fara på taket alltså.

Bloggen hissar: Snacka om att miljöombytet tänt Kevin Lundgren. Från doldis och avlastningsspelare AIK till målspruta i Mullsjö. En av höstens sensationer.

Bloggen ryter till: Johan Nygårdh – oj, oj, vad mycket bättre han kan.

Oj: Straffet på David Gillek. Mastigt.

Prognos: Mullsjö är ett slutspelslag, utan tvekan. Det vimlar av kompetens i truppen: en backsida i absolut världsklass, två bra målvakter, massor av ungdomlig entusiasm och en av SSL:s bästa pådrivare och ”pain-in-the-ass”-spelare i David Gillek. Landar nog kring den här femteplatsen.

***

6 HELSINGBORG

Bloggen tippade: 7

Kommentar: Helsingborg, det ständiga mysteriet som trots starka spelartrupper har fasliga problem att få ihop allt till en enhet och fungerande pussel. I år, när man trots allt fått behålla det mesta av det bästa och har kunnat bygga lite kontinuitet, känns det intressantare än på länge. Visst, laget blandar och ger precis som vanligt (höll nollan två raka matcher, men rasade totalt mot Pixbo, till exempel), men känns ändå, på något underligt sätt, stabilare än vanligt. Men ja, skåningarna är svåra att få grepp om.

Bloggen hissar: Keepern Jonathan Paulsson har varit riktigt, riktigt bra.

Bloggen ryter till: Ojämnheten. Man vet aldrig var man har laget och ibland verkar skåningarna knappt veta var de har sig själva. Sabbar ofta mina tips.

Oj: Höll nollan i två raka matcher mot AIK och Dalen. Otroligt.

Prognos: Svårt, men visst ska Helsingborg orka försvara sin slutspelsplats, i alla fall sett till spelarmaterialet. Men som sagt, man vet aldrig med det här laget…

***

7 VÄXJÖ

Bloggen tippade: 8

Kommentar: Nykomling som ifjol, efter en svag start, samlade styrkorna och kämpade sig till en sensationell slutspelsplats. Att klubben tagit del av fjolåret, sugit in erfarenheten och värvningstäppt hålen i truppen, är tydligt. Växjö är ett stabilare, starkare och mer svårforcerat lag i år, och det var ingen tillfällighet att man var enda lag med poäng i alla matcher efter fem omgångar. Det glimrar inte om smålänningarna – men de får jobbet gjort.

Bloggen hissar: Unge Valdemar Ahlroth som levererar i hela tiden, trots en roll i tredjekedjan.

Bloggen ryter till: Fjolårssuccén Filip Kjellsson är mer gråbetonad hittills i år. Ett sparkapital, som dock börjat varva upp lite mer på slutet.

Oj: Startade säsongen med poäng i fem raka matcher. Enda laget som lyckades med det i årets jämna SSL. Starkt.

Prognos: Växjö har en helt annan erfarenhet, en helt annan stabilitet, än ifjol. Laget vet precis vad som gäller och har spelarmaterialet för att ta sig till slutspel igen. Kommer slåss kring slutspelsstrecket när det drar ihop sig.

***

8 STORVRETA

Bloggen tippade: 2

Kommentar: Storlaget Storvreta har haft en ruff start på säsongen, men där man också haft oplanerad frånvaro i form av kuggarna Viktor Klinsten och Mika Kohonen, vilket ställt till det lite. Det är kanske fel att säga att maskinen hackat igång helt och hållet, det känns som det svajar lite ännu, men Uppsala-laget är onekligen på rätt väg, även om det finns mer att kräma ur. Att det inte är samma segermaskin med de traditionellt starka tredjeperioderna vi ser är dock helt klart. Lagbygget har ännu inte fått fullt fäste.

Bloggen hissar: När Albin Sjögren, 19, fick chansen i toppenheten med Alexander Rudd och Henrik Stenberg så lossnade det rejält. Supertalangen är redan färdig spetsspelare i SSL.

Bloggen ryter till: Energispelaren Fredrik Holtz har haft svag produktion och också varit petad. Vad är det som händer?

Oj: Sju raka mål i sista perioden vände stort underläge till seger hemma mot Pixbo. Helt sjuk vändning.

Prognos: Storvreta har mer och mer fått igång spelet, men är långt ifrån det stabila topplaget som man varit i flera år. Känslan är att laget letar lite efter identiteten just nu, vilket inte är konstigt med tanke på att man tappat veteranen Hannes Öhman, varit utan Mika Kohonen och fått in Alexander Rudd. Kommer klättra, men kommer inte hinna ikapp Pixbo.

***

9 DALEN

Bloggen tippade: 11

Kommentar: Att Dalen är så högt som nia är snarare ett bevis för att man vunnit rätt matcher, än att man har kvaliteter för ett slutspel, om vi ska vara ärliga. Laget har vunnit tre av åtta matcher – mot Sirius, Kais Mora och AIK, lite av nyckelmatcher för att slippa den absoluta botten. Umeå-laget har åkt på några riktiga smällkarameller – värst var 0-8 mot Helsingborg – och har inte imponerat nämnvärt i säsongsstarten, faktiskt. Haft en tendens att hamna i tidiga underlägen, bland annat.

Bloggen hissar: Veteranen Alexander Bodén som håller ännu.

Bloggen ryter till: Understödet offensivt. Fler än Bodén och Ketil Kronberg måste kliva fram.

Oj: Tjeckiske landslagsmannen Milan Tomasik har en assist på åtta matcher…

Prognos: Dalen kommer få slåss i botten för att säkra nytt kontrakt, men det tror jag att man klarar. Men truppen är för tunn för att man ska kunna utmana om slutspel i längden. Går Kronberg eller Bodén sönder så blir det väldigt jobbigt. Hur som helst: det blir förnyad SSL-status.

***

10 SIRIUS

Bloggen tippade: 10

Kommentar: När Sirius var nykomlingar ifjol så var laget uträknade av alla. Prognosen sa att laget skulle bli toksist. Istället rullade Uppsala-laget fram en defensivt effektiv maskin, kryddat med några offensiva spetsar, och seglade igenom SSL utan något nedflyttningshot. I år är man bättre rustade, har ett lag som kan utmana om slutspel och ja, man har gjort det som kan förväntas hittills. Varken mer eller mindre. Så, sett till förhandstipsen, är Sirius helt enligt plan.

Bloggen hissar: Spännande Mattias Jällrud. Riktigt vasst energiknippe.

Bloggen ryter till: Hemvändaren och slitvargen Erik Svenson kan inte beskyllas för att ha vräkt in poäng. Har mer att ge.

Oj: Backen John Barck, mest känd för sin defensiv, har gjort poäng i sju av åtta matcher, vilket är sensationellt.

Prognos: Sirius kommer hugga på den åttonde och sista slutspelsplatsen. Om man lyckas? Svårt att sia om, kapacitet finns, men mycket måste klaffa. Samt att något annat lag dippar. Ingen risk för nedflyttning dock.

***

11 HÖLLVIKEN

Bloggen tippade: 14

Kommentar: ”Tidernas sämsta nykomling”, har man kallats. Inte konstigt, laget har sensationellt nått SSL, har inte värvat något etablerat och, ja, ingen vet något om gänget från allra sydligaste Sverige. Säsongsstarten har varit över förväntan, laget har vunnit sina tre hemmamatcher (slagit Storvreta, Mullsjö och Dalen), och skapat respekt hemma i Halörhallen. Dock har det blivit fem förluster på bortaplan. Men som sagt: nio poäng hittills är långt över prognosen.

Bloggen hissar: Efter att ha dunkat in 13 mål, bäst i serien, är det bara att stämpla SSL-debutanten Pontus Karlson som seriens största sensation. Grymt målsinne.

Bloggen ryter till: Bortaspelet. Det måste upp om Höllviken ska fixa nytt kontrakt.

Oj: Obesegrade hemma i Halörhallen efter tre matcher. Vem hade trott det?

Prognos: Kan detta verkligen hålla för Höllviken? Jag är tveksam trots den fina starten och det starka hemmaspelet. Än så länge har skåningarna kunnat flyga under radarn och överraska, men nu är det slut på det. Å andra sidan, laget har varit uträknat i flera år, men ändå levererat. Så man vet aldrig. Men nej – min tippning om nedflyttning står fast.

***

12 GRANLO

Bloggen tippade: 12

Kommentar: Det Cirkus Granlo som charmat hela SSL under en tid är borta. Laget tappade några viktiga pjäser inför säsongen, har inte fyllt på och har haft en halvjobbig start på säsongen, även om man sprattlat till ett par gånger. Laget lever i princip bara på stjärnorna Robin Nihlsberth och Johan Samuelsson i år (jo, keepern Thomas Åhrberg och backen Kristoffer Asp är också top notch i SSL, men ändå…) och frågan är hur länge de orkar hålla skeppet flytande.

Bloggen hissar: Stjärnan Robin Nihlsberth. Vilket jäkla skott han har alltså.

Bloggen ryter till: Skarpskytten Christian Hjorth måste kunna leverera mer än de två mål han bakat ihop hittills.

Oj: Fyra mål i år – tre av dem kom i skrällsegern mot Storvreta. Snacka om att Daniel Nordlund levererar i stormatcherna.

Prognos: Granlo kommer få tampas med Kais Mora, Höllviken och Dalen i botten, det känns som de fyra svagaste lagen i serien, trots allt. Plus att underpresterande AIK är med och trampar kvicksand också. Granlo borde klara det, men står absolut inte på säker mark.

***

13 AIK

Bloggen tippade: 4

Kommentar: Oj, AIK har verkligen haft en blytung höst. Laget har bara bärgat fem poäng, mot nykomlingarna Höllviken och Kais Mora, och i övrigt förlorat allt, med 0-6-förnedringen hemma mot Helsingborg som värsta plump. Visserligen har man haft en del skador, men det är inte hela sanningen. AIK har helt enkelt inte fått ihop offensiven, man levererar alldeles för lite mål. Att laget skulle sakna Schweiz-flyktande Kim Nilsson var glasklart – men att han skulle saknas så här mycket är en klar överraskning.

Bloggen hissar: Keepern Patrik Åman håller stilen i kassen. Som vanligt.

Bloggen ryter till: Offensiven. Många kan mycket mer, som Patrik Hagberg, Kevin Björkström och Simon Jirebeck. 

Oj: 40 år men ”still going strong”. Imponerande av Henrik Lorendahl.

Prognos: Det är kanske lite tidigt att sätta en krisstämpel på AIK, men vi är inte långt ifrån. Att laget ligger näst sist efter snart en tredjedel av säsongen är givetvis en fruktansvärd missräkning, oavsett skadeläge och Alexander Egebrandts sena avhopp. Något måste hända väldigt snart. Just nu är prioritet nytt kontrakt – vilket man bara ska klara. Slutspel får mer ses som en stor bonus.

***

14 KAIS MORA

Bloggen tippade: 13

Kommentar: Säsongsstarten har varit tung för nykomlingen Kais Mora som stundtals spelat ganska bra, men som inte fått med sig några poäng. Innan uppehållet tog laget en direkt nödvändig seger mot Höllviken hemma, lagets första trea i höst, vilket skapade kontakt uppåt i tabellen. Fler och fler spelare har börjat komma igång och visa sig i poängprotokollet, vilket är ett måste om laget ska fortsätta plocka poäng.

Bloggen hissar: Spelskicklige Filip Mbanza som börjat få ordning på poängproduktionen.

Bloggen ryter till: Stortalangen Max Wahlgren har inte glimrat så mycket som man kanske trodde. Men än finns tid att växa in i SSL-tempot.

Oj: Klubben väntade länge innan man anmälde Pixbos Martin Östholm för crosscheckingen på Filip Mbanza. Till slut tog man i alla fall förnuftet till fånga.

Prognos: Känslan är att dalalaget får svårt att hänga kvar, inte minst eftersom man släpper in fruktansvärt mycket mål.

***

DAM

1 KAIS MORA

Bloggen tippade: 1

Kommentar: Kais Mora var seriesuverän ifjol, lastade in ett gäng etablerade spelare under sommaren och är SSL:s storfavorit den här säsongen. Real Mora, som man fyndigt kallas i vissa kretsar, har levt upp till hajpen än så länge, även om känslan är att man borde kunna gasa på ännu mer med tanke på vilket stjärngalleri man sitter på. Å andra sidan: det är en hel del nytt i truppen, man går på mer folk i matcherna och det tar tid innan allt sitter.

Bloggen hissar: Storstjärnan Anna Wijk som numera är svensk innebandys bästa spelare. Magisk blick för spelet.

Bloggen ryter till: Ingela Hansson är en riktigt vass spelare som numera får finna sig i att lira i en tredjekedja på grund av den mördande konkurrensen. Men hon får en hel del speltid – därför känns tre poäng på sju matcher blygsamt.

Oj: Redan 14 mål från Malin Andréasons klubba. Överraskande vasst.

Prognos: Kais Mora vinner serien. Allt annat vore en stor sensation.

***

2 RÖNNBY

Bloggen tippade: 3

Kommentar: Efter ett mellanår ifjol, där man byggde nytt i eran efter pensionerade Karolina Widar, så är Rönnby tillbaka i den absoluta SSL-toppen. Laget har inte minst en ny kedja med skadefria Evelina Rösnäs, comebackande Madde Backlund och nyvärvade Mira Wickman som ökar slagstyrkan flera gånger om. Västerås-gänget har motsvarat förväntningarna med råge hittills.

Bloggen hissar: Poängmaskinen Madelene Backlund. Bästa renodlade offensiva spetsen i SSL.

Bloggen ryter till: Poängmaskinen Madelene Backlund. Ställ upp i landslaget för sjutton!

Oj: Malin Wikström har levererat fem tvåmålsmatcher i höst.

Prognos: Rönnby kommer haka på i toppen och vara bland de fyra bästa lagen. Inget snack om saken med den glimrande offensiv som man sitter på, där man dessutom har mer att hämta från exempelvis Adina Augustsson och Matilda By.

***

3 IKSU

Bloggen tippade: 2

Kommentar: Ständiga topplaget Iksu hade en mellansäsong ifjol och rök överraskande redan i kvartsfinal där man manövrerades ut av ett smart Pixbo. Nu känns det lite som den gamla lagmaskinen igen – det glimrar inte, men man maler på och tar poäng. Laget var också obesegrade i sex omgångar innan man fick stryk av Pixbo innan uppehållet. Laget är definitivt i toppen för att stanna.

Bloggen hissar: Arbetshästen Josefina Eiremo fortsätter att leverera. År efter år. Imponerande.

Bloggen ryter till: Nja, stjärnan Victoria Wikström, som efter mycket velande till slut förlängde med Iksu, har inte stått att känna igen i säsongsinledningen.

Oj: Lagledningen har testat Emelie Wibron, en av världens bästa backar, som forward. Oväntat, minst sagt.

Prognos: Iksu kommer plocka en topp-4-placering till slut. Styrkan är som vanligt bredden, orken och förmågan att mala ner sina motståndare. Lite oro finns dock kring den absoluta spetsen, där lirare som Wikström och Elin Tjärnström inte varit glimrande hittills.

***

4 ENDRE

Bloggen tippade: 6

Kommentar: Ifjol var det Anna Jakobsson-show på Gotland. Laget stod och föll med sin storstjärna. Så är det inte i år, även om Jakobsson givetvis alltjämt är en av nycklarna. Bredden är betydligt bättre, laget kan mala på ett annat sätt och motståndarna har annat än just Jakobsson att bekymra sig över. Laget är som brukligt rejält svårspelade hemma i Södervärn och har levererat en riktigt stark säsongsstart där man inledde med fem raka segrar. Endre har tagit ett kliv framåt som lag i år.

Bloggen hissar: Måste ändå lyfta Anna Jakobsson som fortsätter lasta in poäng. Alla vet att det är hon som gör det i Endre – ändå kommer hon loss. Det karakteriserar riktiga stjärnor.

Bloggen ryter till: Schweiziskan Tanja Stella har mäktat med ett mål hittills. Det räcker inte.

Oj: Endre öppnade säsongen med fem raka vinster.

Prognos: Endre är bredare och bättre än ifjol och är ett givet slutspelslag, men det kan bli tufft att ta en plats bland de fyra bästa och därmed få hemmafördel i kvarten. Varför? De tre lagen före, plus Pixbo, är helt enkelt bättre lag.

***

5 PIXBO

Bloggen tippade: 4

Kommentar: Coachen Jonas Eliasson stämplade ju sitt Pixbo som Sveriges bästa lag på SSL-upptakten, något han antagligen fått höra en del sedan dess. Nåväl, kul med tränare som sticker ut och Pixbo har ett riktigt bra lag, vilket man också visat i säsongsinledningen, även om man inte nått sin fulla potential. Att laget fick vinna borta mot Iksu senast var viktigt för självförtroendet, eftersom man inte vunnit mot några toppkonkurrenter innan dess.

Bloggen hissar: Playmakern Alicia Fylke som verkligen mognat.

Bloggen ryter till: Visst är defensiven och det uppoffrande spelet Linn Lundströms främsta fördelar som innebandy-spelare, men det finns mer poäng att hämta ur Dalen-förvärvet.

Oj: Måltjuven Julia Larsson islossning är anmärkningsvärd – ett mål på fyra första matcherna, sedan fem mål på tre matcher.

Prognos: Pixbo lär plocka en av de fyra främsta platserna. Laget har en bra bredd och kan mala på ett annat sätt än tidigare, plus att många av de unga talangerna visat sig vara redo att leverera på allvar.

***

6 TÄBY

Bloggen tippade: 9

Kommentar: Efter 4-12-smällen mot Rönnby i premiären, vilket följdes av en uddamålsförlust hemma mot Falun, så har nyrenoverade Täby sannerligen fått igång spelet och plockat poäng i fem raka matcher vilket gör att laget är sensationell sexa i tabellen efter sju omgångar. Egentligen är det ganska enkelt att summera: laget har fått fin utväxling av division ett-tillskotten och har vunnit matcherna man s-k-a vinna mot lagen som tippas på undre halvan.

Bloggen hissar: Toppkedjan med Louise Wickström, Josefin Ulvhag och Jennifer Stålhult. Den enheten har burit offensiven hittills.

Bloggen ryter till: Poängdrottning ifjol och uppvaktades av Iksu – men nu bara tre poäng på sju matcher av Sara Attermo. Där finns ett sparkapital deluxe.

Oj: Sensationen Jennifer Stålhult är sexa i poängligan och har gjort nio mål på de fyra senaste matcherna.

Prognos: Fakta är att Täby bara mött ett tippat topplag (Rönnby) under de inledande sju matcherna, vilket är en förklaring till sjätteplatsen. Samtidigt så har man vunnit matcherna man ska vinna och laget är absolut en kandidat till en slutspelsbiljett. Kommer tampas kring åttondeplatsen.

***

7 DJURGÅRDEN

Bloggen tippade: 5

Kommentar: Som väntat så är de regerande mästarna Djurgården inget absolut topplag i SSL. Laget har tappat en del, inte minst stjärnbacken Moa Tschöp, och sitter på en tunn spelartrupp. Lagets spetsfemma – med Emelie Lindström, Ranja Varli, Sandra Mattsson, Therese Andersson och Jenny Gustafsson – är magiskt bra och den som bär hela laget. Den enheten har gjort 24 av lagets 34 mål hittills, vilket säger det mesta.

Bloggen hissar: Duracellkaninen Matilda Sjödin som i skymundan av spetsfemman fått ett genombrott.

Bloggen ryter till: Bredden är svag. Bakom spetsfemman, Sjödin, Laura Mertsalmi och Emma Dahlström är det skrämmande tomt.

Oj: Äntligen så fick Ranja Varli chansen i blågult. Inte en dag för tidigt.

Prognos: Djurgårdens spetsfemma är så jäkla bra att man aldrig kan räkna bort laget. Det har vi sett flera bevis på. Slutspel är givet – men en upprepning av SM-guldet hade varit en sanslös skräll.

***

8 HUDDINGE 

Bloggen tippade: 10

Kommentar: Efter en tung start – fyra raka nederlag – så kom Huddinge-vändningen efter skrällsegern mot Djurgården, och det inledde en segersvit omfattande tre matcher innan uppehållet, vilket tog förortsgänget från sistaplatsen i tabellen upp till en slutspelsplats. Huddinge är inget glamouröst gäng med stjärnglimmer, men ett hårt arbetande lag som är tajta, svårforcerade och har ett knippe lirare som kan kliva fram i offensiven.

Bloggen hissar: Sofie Karlsson var sjuk i slutet av försäsongen, missade de två första SSL-matcherna men som sedan kommit in och börjat lasta in poäng. Överraskande bra säsongsstart.

Bloggen ryter till: Noll mål av nyvärvade Elin Roos hittills. Där finns mer att ta av.

Oj: Finska landslagsliraren Sani Klinga har gjort fyra mål – samtliga på hemmaplan.

Prognos: Huddinge är ett av flera lag som kommer tampas kring slutspelsstrecket. Laget sitter dock på mindre stjärnglans än exempelvis Täby och Uppsala, vilket brukar bli utslagsgivande. Men – laget är absolut med i racet om fortsättningsspel efter serieslut.

***

9 UPPSALA 

Bloggen tippade: 8

Kommentar: Coachen Viktor Matsenius menade att man inte skulle bli förvånad om Uppsala ledde SSL efter fem omgångar eftersom man hade ett ”lätt” spelschema. Det började med två raka förluster. Nu har väl Uppsala repat sig något, men man har fått stryk av både Falun och Huddinge på sistone, och det har man knappt råd med om man ska lira någon slutspelsinnebandy. Att man är en klass bättre än ifjol är det inget snack om dock, men laget blandar och ger friskt i prestationerna.

Bloggen hissar: Stjärnan Amanda Delgado Johansson. Duktig på att hitta yta och har ett bra skott. Kommande storstjärna och redan landslagsmaterial.

Bloggen ryter till: Anna Torstensson var magiskt bra på U19-tiden. Inte lika framstående nu. Kan mer än hon visat.

Oj: En assist på sju matcher för storbacken Elin Gabrielsson. Anmärkningsvärt.

Prognos: Uppsala hajpade sig själva inför seriestart, men har inte riktigt mäktat med att leva upp till sina egna förväntningar. Känns lynniga – ibland bra, ibland sämre. Kommer slåss om en slutspelsbiljett, men tveksamt om man räcker till. För att det ska lyckas måste man få in mer stabilitet.

***

10 JÖNKÖPING 

Bloggen tippade: 12

Kommentar: Ifjol fick Jönköping efter Uppsalas slutspurt kvala för att behålla SSL-statusen, och det klarade man, mycket tack vare inhyrningen av storstjärnan Sara Anteryd (tidigare poängspruta i Endre) från Fröjered. I år har man byggt nytt, sugit upp talangerna från närområdet och sitter på en bredare trupp. Vunnit nyckelmatcherna mot bottenkonkurrenterna hittills – så har fått en bra start sett till förutsättningarna, men har mer att plocka ut i takt med att nyförvärvens erfarenhetsbank byggs upp.

Bloggen hissar: Backen Stina Ander som har en grym framtid. Lång, gänglig och spelskicklig lirare som tar stort ansvar.

Bloggen ryter till: Med tanke på meritlistan så kan man förvänta sig ännu mer av landslagsmeriterade Kajsa Reingård.

Oj: Enormt skadedrabbade ifjol. En hel del skador i år också. Vad dricker de för vatten i Jönköping egentligen?

Prognos: Kommer slåss i botten för att säkra nytt SSL-kontrakt. Blir en tajt kamp med flera andra lag.

***

11 TELGE 

Bloggen tippade: 14

Kommentar: SSL-experten Ann-Sofi Sundholm tippade att Telge inte skulle ta mer än fem poäng i år, men laget har redan bärgat sju poäng och därmed fått en bra start. Nykomlingen har ”stulit” fyra poäng på bortaplan genom att vinna mot Uppsala och sedan ta en pinne mot Iksu. Laget har spelat tajt, uppoffrande och har haft bländande målvaktsspel. Klart över förväntan, givetvis.

Bloggen hissar: Omöjligt att inte lyfta fram rutinerade stjärnmålvakten Linnea Bergman som varit magiskt bra.

Bloggen ryter till: Nja, laget har ju presterat över förväntan så det finns inte så mycket att ryta över, men visst skulle offensiven må bra av att lyfta lite.

Oj: Linnea Bergmans målvaktsspel borta mot Iksu, vilket gav en pinne efter 4-4. Veteranen var en vägg för skottbombande Iksu-forwards.

Prognos: Får kämpa för nytt kontrakt. Har en stor fördel av Linnea Bergman i mål – men får inte bara lita på henne. Tippade sist inför säsongen och har kunnat överraska, det är nu det gäller. November-lunken brukar sålla agnarna från vetet.

***

12 DALEN 

Bloggen tippade: 7

Kommentar: Dalen är laget som varje sommar brandskattas på stjärnorna och det var samma i år, när försvarsnestorn Sofie Andersson stack till Iksu och centertanken Linn Lundström drog till Pixbo. Umeå-laget lyckas dock alltid fylla luckorna och även om man inte vunnit så mycket ännu, så ska man ha i åtanke att laget förlorat mot storlag som Pixbo, Kais Mora och Djurgården, så det är inte så illa som det kan se ut, då man har viktigare matcher som kommer framöver. Starten är godkänd.

Bloggen hissar: Viktiga Sandra Larsson blev poänglös i premiären – men har sedan dunkat in pinnar i sex raka matcher. Några spelare till skulle dock behöva haka på i offensiven.

Bloggen ryter till: Normalt pålitliga Emma Torikka är mållös efter sex spelade matcher. Det är en av spelarna som måste börja leverera mer.

Oj: 0-6 efter en period borta mot Pixbo och Dalen spräckte nollan först efter 58.49 i 9-1-förlusten. Snacka om genomklappning, inte minst i första perioden.

Prognos: Dalen är ett av lagen som kommer tampas om de två sista slutspelsplatserna när det börjar dra ihop sig. Laget känns något mer uddlöst än ifjol, men har en ganska bred trupp som troligen ger utslag i det långa loppet. Kommer i alla fall att klättra bort från den absoluta botten.

***

13 FALUN 

Bloggen tippade: 13

Kommentar: Efter en stark fjolårssäsong så försvann allt och lite till av spetsen i våras (exempelvis systrarna Ingela och Petra Hansson, storstjärnan Johanna Holmbom, rivjärnet Therese Strömberg, toppbacken Tone Einstulen, spelskicklige Sara Steen, plus fler), vilka ersatts av unga och spännande spelare, men inga färdiga SSL-stjärnor. Starten av säsongen har varit som väntad: Falun har haft det halvjobbigt, men ändå lyckats gneta till sig lite poäng.

Bloggen hissar: 19-åriga rookien Lovisa Stenberg har inlett piggt och kan växa ut till något riktigt vasst på SSL-nivå på lite sikt.

Bloggen ryter till: Schweiziskan Priska Von Richenback har värvats som spetskompetens. Två mål på sju matcher är dock under förväntan.

Oj: Fem mål på de två senaste matcherna av Frida Lindgren. Starkt.

Prognos: Kommer få kämpa och slita för nytt kontrakt. Något man gjort bra hittills, men som man måste fortsätta göra. Kommer bli jobbigt i längden att spela så uppoffrande och tajt som man gjort hittills.

***

14 KARLSTAD  

Bloggen tippade: 11

Kommentar: Stark säsong ifjol, men i år har det börjat riktigt, riktigt tungt för Karlstad som är nollpoängare efter sju omgångar. Värmländskorna har stundtals visat gott gry i spelet, men har inte fått med sig några poäng.  Sedan ska man ha i åtanke att laget haft oerhört tufft spelprogram, laget har mött fem av de sex topptippade lagen, så viktigare matcher väntar. Dock oroande att man torskat mot såväl Uppsala som Täby hemma, det hade man inte räknat med.

Bloggen hissar: Skickliga Filippa Rosendahl som levererar på löpande band. Poäng i alla matcher hittills.

Bloggen ryter till: Tilda Flodell, stortalangen som gjorde det så bra ifjol, har ”bara” dunkat in två mål. Det är en spelare som måste vakna om Karlstad ska börja inkassera pinnar.

Oj: Redan sju poäng upp till nästjumbon Falun. Det går snabbt i tabellen när man inte tar poäng.

Prognos: Prioritet ett är att säkra nytt kontrakt, något som blivit ännu mer påtagligt efter den svaga starten, även om det svåra spelprogrammet ställt till det. Dock inte helt lätt att bara hitta självförtroende mot ”de sämre” lagen. Kommer få jobba ordentligt framöver, men bör, med tanke på spelarna man har, fixa nytt kontrakt.

***

Under torsdagen är det dags att snacka förutsättningar inför omstarten. Plus traditionell tippning. Häng med!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB