Startsida / Inlägg

Äntligen dags: David Gillek-comeback

av Jonas Gustavsson

Ny vecka, nya matcher.

Snackisen nu handlar ju givetvis om comebacken för Mullsjö-veteranen David Gillek. Ni vet forwarden som inledde säsongen med att smälla till AIK-backen Erik Andersson, inte be om ursäkt och efter ytterligare två spelade matcher fick en dom som hindrat honom från spel i de sex senaste omgångarna.

Ett beslut som Gillek själv tyckte var horribelt.

Mullsjö överklagade ju domen till RIN (Riksidrottsnämnden) som dock valde att låta domen stå fast. Och stämmer det jag hört så var RIN snarare inne på linjen att förlänga avstängningen, snarare än att förkorta den.

– De kollade på det först efter jag varit avstängd i fem matcher, då var det så dags. Då spelade det ingen roll. Det är galet att det ska ta så lång tid. Det är fel på hela systemet, sa David Gillek när jag snackade med honom nyss, och han är fortfarande förbannad på straffet.

– Det är fullständigt obegripligt. Vissa kommer undan med tre matcher för en crosschecking, jag kan inte förstå resonemanget och att jag fick sex matcher. Det kommer jag aldrig att köpa.

Oavsett, nu har Gillek avtjänat sitt straff och är redo för spel, något som jag tror majoriteten av den generella innebandy-publiken applåderar, även om kommande Mullsjö-motståndare helst hade sluppit den fysiske, hårt arbetande och stundtals småfule Gillek som har en tendens att reta gallfeber på motståndarna. Han skjuter in energi i hela Mullsjö.

Så länge han kan hålla sitt eget huvud kallt, vill säga.

– Jag är sjukt sugen på att spela, men vet också vilken nivå jag ska lägga adrenalinet på. Det är inget problem, sa han när jag förde comebacken på tal.

Under avstängningstiden hann ju Gillek bli uttagen i förbundskapten Jan-Erik Vaaras bruttotrupp på 30 man till VM. Vilket var en rejäl skräll, då veteranen inte varit med i blågult på ett och ett halvt år, och då var det en comeback efter en lång tids frånvaro.

– Det är kul, givetvis. Men jag kommer att vara reserv i första hand, det har jag redan fått veta. Men visst hade det varit sjukt kul att spela VM på hemmaplan. Jag har spelat i både Tjeckien och Finland, och det var verkligen bra drag, speciellt i Hartwall Arena. Jag tror inte det blir lätt att skapa samma tryck i Scandinavium, men vi får se.

Truppen är inte uttagen, du kan ju komma med…?
– Jag får väl gå in och göra fem mål i varje match (haha).

Mullsjö startade ju säsongen starkt men har sedan förlorat fyra av sex matcher under Gillek-frånvaron. Så det är klart att han betyder mycket för det unga västgötska laget som håller på att etablera sig i SSL-toppen.

– Vi har varit lite för ojämna hittills. Spelat ett spel vi inte behärskat. Kanske trott att vi är lite bättre än vi är. Det håller inte. Det roligaste som finns är att spela slutspel, men vi får inte glömma hur vi tar oss dit.

Gillek-comebacken blir i Mullsjös hemmamatch mot Helsingborg under onsdagen.

***

Frågor inför omgången:

* Granlos Anton Samuelsson har avgjort två raka övertider – orkar han en tredje?

* Åtta mål på fem senaste matcherna – hur länge orkar Ketil Kronberg bära Dalen?

* Faluns Jonas Svahn har en assist på den fem senaste matcherna – hur är det med formen?

* Tolv poäng på de fem första matcherna för Linköpings Jesper Johansson – nu noll poäng på fyra matcher. Vad hände?

* Warbergs Rickard Eriksson gjorde noll mål på fem matcher – nu fem mål på fyra matcher. Fortsätter målformen?

* Tio poäng på tre matcher – fortsätter Växjös Filip Kjellsson ösa in poäng?

***

Så, den traditionsenliga tippningen (Dalen-Granlo ikväll, resten imorgon onsdag):

Dalen – Granlo 1: Dalen har börjat hitta formen och har gnetat till sig tre raka segrar och av bara farten tror jag man klipper Granlo också, även om Sundsvalls-laget visat fin form på sistone med två uddamålsvinster. Dalens form, poängformen hos Ketil Kronberg och Alexander Bodén samt fördelen av hemmaplan gör att det mesta talar för Umeå-laget.

AIK – Linköping X: Det här är ett väldigt intressant möte. Linköping har ju gått som tåget under hösten, men omstarten efter landslagsuppehållet slutade med förlust mot Storvreta, även om det var tight. Dock inget att skämmas över, och formen lever nog kvar. AIK har ju haft en miserabel höst men körde över – ja, körde över – mästarna Falun senast. 11-3. Klart rättvist. Dessutom vaknade lagets spetsar: Kevin Björkström och Simon Jirebeck, vilket var oerhört viktigt för Solna-laget. Oerhört svårtippat, men tror faktiskt på AIK, men lutar mig ändå mot ett kryss.

Sirius – Storvreta 1: Derby! Det enda riktiga derbyt vi har i SSL, dessutom. Styrkeförhållandet har alltid varit tydligt mellan klubbarna där Sirius är lillebror och Storvreta är storebror, men den här säsongen är förutsättningarna mer ovissa än någonsin. Ett Sirius som plockat poäng i alla hemmamatcher mot ett Storvreta som svajat på bortaplan (även om man nu i praktiken spelar hemma) gör att jag tror mest på hemmalaget – vars spetsar Billy Nilsson, Peter Berlin och Johan Eriksson är i kalasform – men ändå trycker dit ett kryss, eftersom derby är derby.

Falun – Kais Mora 1: Falun imponerade inte alls mot AIK senast och 3-11-förlusten var faktiskt förnedrande. Men: det var inte bara dalalaget som var grått, ett effektivt AIK gjorde mästarna dåliga. Laget lär vara rejält revanschsugna inför dala-kampen mot Kais Mora och det kommer generera en seger. Kais Mora var nära en trea mot Helsingborg senast men tappade i slutet och har också en revansch-bank att ta av, men kunnandet räcker inte till här.

Mullsjö – Helsingborg 1: Hemmaplan, David Gillek-comeback och bra hemmaspel under majoriteten av hemmamatcherna ger Mullsjö-seger mot ett lynnigt Helsingborg, som visserligen gnetat till sig poäng i tre raka bortamatcher, men som kommer få jobbigt här. Det kommer dock bli riktigt tight, och skåningarnas centerduo Linus Nordgren och Jani Kukkola är i bra form. Tror dock mycket på Mullsjö som kommer leva på en hel del Gillek-energi.

Warberg – Växjö X: Fem raka hemmasegrar är en imponerande svit för Warberg men någonstans börjar det kännas som att det kommer att avslutas snart. Segern mot Mullsjö senast var i knappaste laget och flera av poängspetsarna har svalnat lite på slutet (Daniel Karlander, Mattias Hasselström). Det i kombination med tunga, fysiska och breda Växjö som förlorat två uddamålsmatcher och är tämligen förbannade just nu, gör att jag tror på ett kryss. Jag inbillar mig att Växjös tyngd passar Warberg ganska illa.

Höllviken – Pixbo 2: Höllviken har inte förlorat hemma i Halörhallen ännu men nu väntar svårast möjliga motstånd då Pixbo, som dessutom har en förlust i ryggen, kommer på besök. Skåningarnas defensiv har varit grym i hemmakåken i inledningen, men nu möter laget en Patrik Malmström som varit mållös i två matcher – så känslan är att det kommer explodera där. Det blir inte enkelt alls för Pixbo, men visst är man storfavoriter i den här matchen.

***

Till nästa gång – kolla in Isabell Krantz renoverade tandrad.

Fy fan.

Vem sa att det inte var hårt att spela innebandy?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB