Startsida / Inlägg

Hetaste lag 2015: Dalen (!)

av Jonas Gustavsson

Dalen – ett slutspelslag våren 2015?

Ja, inte alls omöjligt efter den fina formkurva som laget just nu visar upp. 8-5 mot mästarna Falun idag innebar fjärde raka segern och ett skutt upp till sjätteplatsen i tabellen, där man nu bara är en pinne efter Linköping och Helsingborg, som förvisso har en match mindre spelad.

Sedan Dalen spräckte sin superfemma och spred ut sina offensiva spelare har man två istället för en fungerande enhet, och det har varit en stor del i framgången just nu. Som idag – två nya mål av Martin Tokos som gått från sval till stekhet.

– Att vi har gjort om i kedjorna har stor del i framgången. Vi hade fastnat lite i det gamla och vi ville testa något för att få igång fler spelare, sa Dalen-härföraren Ketil Kronberg, som dock saknar att spela med Alexander Bodén.

– Jag gillar att spela med honom och vi fungerar bra, men det är något vi kan komma tillbaka till om det här inte fungerar. Huvudsaken är att laget levererar.

Kronberg har placerats med Tokos och succé-nyförvärvet Albin Andersson medan Alexander Bodén huserar med Johan Eriksson, som nyligen gjorde comeback efter skada, och Milan Tomasik. Två enheter som fungerar riktigt, riktigt bra. Tokos och Tomasik var ju iskalla innan förändringarna, till exempel, men lastar nu in poäng.

– Vi ska inte glömma att Johan Eriksson kommit tillbaka, spelar han en hel säsong gör han 40, 50 poäng, sa Kronberg.

Kronberg själv har varit bra i år. Inte superstrålande, men bra. Men så har han ju varit hämmad av sin fot typ hela säsongen också. Hur som helst: han är kärnkraftverket som driver Dalen, den som ser till att tåget tuffar. En av seriens viktigaste MVP, helt klart.

Det är tätt i kampen om slutspelsplatserna, men Dalen är absolut med i racet.

– Ambitionen är att gå till slutspel. Vi har ett bättre lag i år än ifjol och vi håller absolut för slutspel, sa Kronberg.

Hur ska ni göra för att hålla i ert spel?
– Göra grymma träningar. Det kan låta som ett enkelt och tråkigt svar, men det man gör på träning gör man också på match. Det gäller att fortsätta pumpa, sätta formationerna ytterligare och bara jobba på.

Ni spelade nyligen två raka SM-finaler, kan ni gå dit igen?
– Oj, jag har inte tänkt så långt. Första året vi var i final så hade vi ett grymt lag och nämndes som utmanare. I år känns det kanske mer som andra året i så fall, då vi hade tappat många bra spelare och ingen räknade med oss. Vi får se. Vi ska till slutspel och väl där kan vi ställa till med problem, det tror jag verkligen.

Falun? Tappade i toppkampen mot Pixbo. Men inte mer än så. Fortfarande en het guldkandidat.

***

Kollade på västkustderbyt mellan Warberg och Pixbo.

Satt och mös lite där i första perioden när ett vasst Warberg smög upp till 2-0 och när Rikard Eriksson sedan smällde in 3-0 i början av andra så trodde jag verkligen att min tippade etta skulle slå in. Så blev det ju dock inte, David Jansson gjorde några justeringar i spelet, Pixbo började mullra igång, sköt sex raka mål och vann till slut med 6-4.

Matchens gigant? Utan tvekan Martin Östholm. Idag visade han sannerligen varför han anses vara världens bäste back. Otrolig pondus både offensivt och defensivt, tog tag i spelet själv, agerade, löpte, visade energi. Han var den enkilt viktigaste delen i att Pixbo kunde vända och vinna så pass övertygande som man gjorde.

Viktigt för Pixbo att Östholm tog den rollen idag, då härföraren och motorn Daniel Calebsson saknades och där laget såg vilset ut i första perioden.

Styrkebesked av Pixbo, som också drog ifrån i serietoppen eftersom Falun något överraskande torskade mot formstarka Dalen.

Warberg lyckades med sin taktik till fullo i början, neutraliserade bort Pixbo och förstakedjan med Rikard Eriksson, Daniel Karlander och Mattias Kongstad ställde om blixtsnabbt, skapade chanser i var och vartannat byte och kunde satt några bollar till under den första tredjedelen. Det som händer sedan är en kombination av Pixbos ändringar och koncentration, och att Warberg får lite vattenskalle. Talande var 3-2-målet där Warberg vann bollen i box play och genom Mattias Kongstad sökte en offensiv passning istället för att spela safe – och pang, Pixbo vände spelet och Östholm dunkade in bollen. Saker som jag inte sett Warberg göra tidigare under säsongen, faktiskt.

Pixbo var värdiga vinnare, laget var klart bättre i andra och tredje perioden.

***

Höll ett öga på matchen mellan Mullsjö och Höllviken också.

Mest för att se vad det var för David Gillek vi skulle få se. Inte så att jag trodde han skulle hitta på fler dumheter, absolut inte, men ville se lite hur han skulle agera som spelare efter turbulensen de senaste dagarna. Nu blev det ganska svårbedömt mot ett tokdefensivt och totalt uddlöst Höllviken, men Gillek var – liksom hela förstakedjan med Jimmie Pettersson och Sebastian Palmqvist – en av de klart bästa i hemmalaget som vann med 9-2. Han såg inte påverkad ut alls – han spelade riktigt bra innebandy.

Stjärnan svarade för ett mål och två assist och var inblandad i fler mål trots att det inte gav avtryck i poängprotokollet. Hans mål var en delikatess: han hade bollen på offensiv planhalva, täckte bort bollen för försvararen, rundade honom och hela målburen och lirkade in bollen köksvägen. Bara så där, helt på egen hand.

Riktigt, jäkla snyggt. Och fräckt.

Det är den David Gillek vi vill se.

Jag har dock lite svårt att få grepp om Mullsjö just nu. De fick ju en raketstart på säsongen, dippade sedan, men känns lite på uppgång igen. Inget givet slutspelslag som det känns, faktiskt.

Höllviken? Alltså, av det jag såg idag så finns det inga mirakel som kan rädda kvar laget i SSL. Nykomlingen parkerade på defensiva tredjedelen av spelplanen, hade ett uddlöst power play-spel och förmådde inte skapa något eget spel. Keepern Carl Hansson var fenomenal, speciellt i första perioden, och Höllviken får tacka honom för att det inte rasade iväg värre. Och då blev det ändå 9-2. Nej, det här kan inte ens Vidar Jonsson rädda.

***

Kais Mora greppade sista halmstrået genom att 6-5-vinna efter övertid mot AIK. Nykomlingen har en match mindre spelad och är nu sex poäng bakom AIK i sammandraget – det lag som man får förlita sig till att komma ikapp.

Kais Mora ledde med 4-2 en bit in i sista perioden, men AIK vände och ledde med 5-4 i slutminuten innan Kais Mora kvitterade med 33 sekunder kvar genom Dennis Wallin och sedermera avgjorde på övertid genom Max Wahlgren.

Som sagt, sista halmstrået för Kais Mora, men jag tror inte man klarar det ändå.

***

Tippade ju faktiskt kryss mellan Storvreta och Granlo och så blev det också, innan Storvreta kunde avgöra på övertid.

Men faktum kvarstår: Storvreta är inget topplag den här säsongen. Stormakten från Uppsala har haft många tillfällen att bevisa att man ska haka på toppen men inte tagit dem, och nu spelar laget sämre än man gjort under stora delar av säsongen. Såg inte matchen idag, men sett en hel del tidigare, och det finns liksom ingen harmoni. Alexander Rudd dominerar inte och bakom förstafemman så är det väldigt blekt. Även om Mika Kohonen och Fredrik Holtz börjar varva upp lite så är de långt ifrån sina fornstora dagar.

Det är bara att konstatera: Storvreta får i första hand jobba för att fixa en slutspelsbiljett. Något som inte alls är givet i den här serien.

Granlo? Fortsätter att göra en bra säsong, sett till förutsättningarna. Kändes på förhand som man skulle bli indragna i den absoluta botten, men även om man är en bra bit från slutspel så är man också en bra bit från nedflyttningsstrecket.

***

Välkommen tillbaka, Hermine Dahlerus.

”Jag är ingen frälsare”, sa hon när comebacken var klar. Jo, tjena. Första matchen i SSL på typ två och går in och dunkar in dubbla bollar direkt, varav det matchvinnande 6-3-målet i Djurgårdens 7-5-seger mot Huddinge. Båda gångerna dessutom framspelad av Emelie Lindström, som alltså valde att komma tillbaka till klubben trots utebliven ersättning.

En gång stjärna, alltid stjärna.

– Det var överförväntan, sa ”Minne” ödmjukt efter matchen.

Drömcomeback?
– Om man menar att jag lyckades peta in två mål och att vi vann så kan man väl kalla det drömcomeback. Men det kändes faktiskt ringrostigt, jag var inte helt och hållet där.

Hur bedömer du din match?
– Den är godkänd, men det finns mycket mer att hämta. Det kommer ta lite tid. Det är framförallt närkampsspelet som inte fanns där. Sedan blev jag trött ganska fort.

Galet alltså. Två mål direkt. Två felträffar enligt henne själv visserligen, men ändå. Allt detta efter att inte ha lirat i SSL på väldigt länge. Givetvis imponerande.

Som tippat så pusslade ju lagledningen ihop kedjan med Dahlerus, Lindström och Matilda Sjödin. Den sistnämnda, duracellkaninen, river upp sår och får sköta löpningarna medan veteranerna bygger spelet.

– Det är tidigt att säga för mycket, men det var kul att spela med henne (Sjödin), sa Dahlerus.

***

Två SSL-matcher imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB