Startsida / Inlägg

Vad händer nu, David Gillek?

av Jonas Gustavsson

Det blev ju ett urtrist efterspel efter Sirius seger mot Mullsjö under måndagskvällen, då Sirius-backen John Barck gick ut och menade att Mullsjö-forwarden David Gillek spottat på honom efter hemmalagets 6-3-mål. Chockerande uppgifter som backades upp av folk på läktaren.

Det fanns egentligen ingen anledning att inte tro på Barck, dels för att det hade varit en absurd anklagelse att kasta ur sig om den var tagen ur luften, dels för att andra på läktaren menade att de såg vad som hände, dels för att det var David Gillek som pekades ut.

Under tisdagen kom också bekräftelsen: David Gillek, och Mullsjö, erkänner att det var en spottloska och ber om ursäkt.

Bra så.

Men vad händer nu?

David Gillek har blåst värre än Egon den här säsongen.

Han satte en ful armbåge på AIK:s Erik Andersson redan i SSL-premiären, sa i TV-sändningen att det var bra att han träffade honom och ännu bättre att han slapp straff, ångrade sig i efterföljande intervjuer och menade att det var en olyckshändelse, och tog sedan fram den stora motorsågen och var oförstående när han fick sex matchers avstängning.

Sedan blev han anklagad av Kais Mora för att ha ropat en rasistisk kommentar mot Filip Mbanza, något som anmäldes men där Gillek friades, i brist på bevis och eftersom ord stod mot ord.

Och nu spottloskan.

Många är förvånade att Gillek ber om ursäkt. Men denna gång, efter att det visat sig att det finns tv-bilder, så hade han inget val. Erik Andersson-smällen kunde han snacka bort, det är en bedömningsfråga. När det gäller Filip Mbanza så står ord mot ord. Men nu fanns inget försvar alls. Då var det bara att krypa till korset.

Men vilket beteende…

Eller som John Barck sa: ”Det är inte okej någonstans”.

Nej, det är det verkligen inte. Är det något man lär sig tidigt i idrotten så är det att respektera sina motståndare. Man kan tacklas, munhuggas och vara i luven på varandra – men att spotta på någon är långt över gränsen för accepterat beteende.

Mullsjö skriver i sitt pressmeddelande att David Gillek kommer erbjudas stöd. Jag hoppas klubben menar allvar, för nu har det blåst lite för mycket kring honom och detta var ett rejält övertramp.

Men finns det någon stake i Mullsjö nu så spelar inte David Gillek nästa match. I sitt pressmeddelande skriver klubben att man inte står bakom handlingen, men för att visa allvar med det påståendet, för att visa ungdomar att beteendet är oacceptabelt, så kan man inte kasta in Gillek i spel nästa match. Han måste stå utanför laget ett tag som en rejäl markering, dels mot honom som spelare, men framförallt för att klubben ska kunna stå där med hedern i behåll.

Annars bedömer jag Mullsjös ord som tomma.

En del menar att David Gillek är större än Mullsjö. En helig ko i boskapsskaran. Någon som ingen rör. Inte kritiserar. Att han skulle vara för stor för det. Jag vet inte om det är så, men om det är så är det dags att sätta ner foten nu.

***

Då så, herrarna lirar onsdag och torsdag. Så här går det:

Onsdag:

Falun – Dalen 1: Dalen är förvisso i riktigt bra form och har två fungerande enheter, men jag tror inte man rår på mästarna Falun som sett bra ut ett tag nu och som inte kommer slå av på takten nu när man är uppe i den absoluta toppen av tabellen.

Storvreta – Granlo X: Storvreta är ett lag i gungning, har förlorat fyra av de fem senaste matcherna där man bara segrat mot nykomlingen och formsvaga Höllviken. Således är det många frågetecken som måste redas ut inför hemmakampen mot Granlo, som har fått vittring på slutspelet, och jag tror gästerna absolut kan störa Uppsala-laget.

Kais Mora – AIK 2: Rickie Hyvärinen-frälsta AIK gjorde en stark insats mot Warberg och vann på hemmaplan, och nu kommer en riktigt nyckelmatch – vinner man mot Kais Mora så är kontraktet än mer i säker hand och man kanske kan börja blicka uppåt. För Kais Mora är detta sista chansen att haka på Solna-laget ovanför nedflyttningsstrecket, men jag tror inte man klarar av att ta sista livlinan.

Warberg – Pixbo 1: Västkustderby igen där Pixbo vann första mötet med 8-6. Samma Pixbo som körde över Storvreta senast. Känslan är dock att detta kan bli hemmaseger, Warberg lär vara revanschsugna efter nederlaget mot AIK och kan bättre. Saknar dessutom Pixbo alltjämt sina ordinarie gubbar i andrakedjan kan det bli jobbigt mot ett så bra lag som Warberg. Dunkar in ettan.

Mullsjö – Höllviken 1: Trots David Gillek-turbulensen så tror jag inte Mullsjö fallerar mot Höllviken, som har det blytungt just nu med elva raka nederlag i bagaget. Mullsjö åkte ju på stryk med hela 8-4 nere i Halörhallen i höstas och kommer inte underskatta skåningarna en gång till.

Torsdag:

Sirius – Linköping 1: Trenderna är tydliga. Sirius är på uppgång och Linköping är på nedgång. Visst, trender är till för att brytas, men även om Linköping lyfter sig efter de fyra raka förlusterna man spelat in så vet i katten om man rår på ett hemmastarkt Sirius med ett gäng formstarka lirare med Billy Nilsson i spetsen. Trots allt ganska säker på ettan.

Helsingborg – Växjö X: Oerhört svårtippat så får dra till med ett kryss. Helsingborg bröt ju en fin segersvit genom att förlora mot Dalen senast så nu vet man inte riktigt var man har skåningarna. Samtidigt som Växjö slog tillbaka ett formsvagt Linköping hemma senast, men å andra sidan är smålänningarna halvrisiga borta. Som sagt: kryss.

***

En dammatch också under onsdagen – och inte vilken match som helst.

Djurgården – Huddinge 1: Comeback för Hermine Dahlerus och dessutom Emelie Lindström tillbaka efter att ha missat en match – det radarparet är innebandygodis och kommer se till att Djurgården spelar hem det här derbyt. Huddinge 9-4-vann ju första derbyt och har därför en bra känsla, men tror inte man orka upprepa en skräll till. Speciellt inte nu när Djurgården fyllt på med kvalitativa lirare igen efter förra veckans turbulens.

***

Får vi se David Gillek mot Höllviken? Tror inte det.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB