Startsida / Inlägg

Innebandy Winter Classic x 2

av Jonas Gustavsson

Nyårsdagen har ju blivit synonym med NHL Winter Classic.

Ni vet jippot där NHL flyttar en match utomhus, i år i Washington, spelar inför storpublik och startar en enorm PR-apparat, där inte minst tv-programmet ”Road to Winter Classic” blivit en monumental succé. Biljetterna säljer slut direkt. Den sportsliga upplevelsen på plats är kanske begränsad, man ser inte så mycket – men grejen är att vara där, uppleva något speciellt.

Efter nyår, imorgon söndag, körs det Innebandy Winter Classic. Gånger två, dessutom.

Linköping flyttar in i hockeyarenan Saab Arena för att spela mot Helsingborg.

Pixbo, både damerna och herrarna, flyttar in i hockey- och VM-arenan Scandinavium för möten mot Karlstad respektive AIK.

Okej. Det är en blek kopia av NHL:s version, biljetterna säljer inte som smör, PR-apparaten är begränsad och det blir ingen ”Road to Scandinavium”. Men det är ändå färgklickar i serielunken. Det där med arenamatcher har ju funnits länge inom innebandyn, men mig veterligen har inte tre matcher spelats samma dag i två olika arenor. Förhoppningsvis lockar det lite extra folk till innebandyscenen, även om jag personligen fascineras av de tajta, kokande arenorna, där publiken kommer nära. Där gör sig innebandyn bäst.

Ett fullsatt Scandinavium, som under VM, är också en upplevelse, men på ett annat sätt.

Men: arenamatcherna fyller en funktion, gör att innebandyn kan hitta lite ny publik, skapar lite hajp.

Som sagt: jag gillar det.

***

Igår levererade AIK en bomb som fick Kristoffer Kranberg-värvningen att verka som knallskott. Rickie Hyvärinen värvas från Storvreta, ansluter till tisdagens match mot Höllviken och återförenas med Caperiotäby-kompisen Patrik Hagberg.

Det är synd att säga att Hyvärinen glänst i Storvreta i höst, men att han har skills och rutin är det ju inget snack om.

Han blir absolut en tillgång i AIK. Och till skillnad från Kranberg så behöver han ingen uppstartsträcka. Att kalla honom topp-5 i världen, som tränaren Maimon Abdallah gjorde, är väl lite att ta. Eller ja, han är inte i närheten. Bara rakt ur huvudet så är ju Kim Nilsson, Alexander Rudd, Rasmus Enström, Alexander Galante-Carlström och Martin Östholm de fem bästa. Hyvärinen kanske inte ens är topp-20. Men skit samma: det är en jäkligt bra spelare. AIK behöver ju göra mer mål, och där har han sin kompetens. I offensiven.

Jag måste imponeras av AIK:s värvningsarbete i krisen. Det är fasen inte lätt att hitta kvalitativa spelare just nu. Då dammar man av Kranberg som ju faktiskt ”bara” är 33 år och plockar in en spets som Hyvärinen. Spelare som kommer göra skillnad. Starkt.

Återstå att se vad konkurrenterna kontrar med: Linköping vill ha en ersättare för Martin Karlsson, Helsingborg letar en back efter Joachim Rosengrens försvinnande och Växjö, även om det inte är uttalat, vill nog ha in något efter att Simon Nilsson försvunnit. Kan de leverera liknande bomber?

***

Det händer grejer på damsidan också.

Telge har värvat Matilda Rotevall som därmed upphäver sin pensionering, jumbon Karlstad har lånat in förre RIG-backen Lisa Rengärde från Iksu och Huddinge har plockat in Cecilia Jansson från konkurrenten Djurgården. Dessutom är Jonna Mäkelä ju klar för en comeback i Kais Mora.

Inga bomber ännu, att Mäkelä eventuellt skulle tillbaka har ju varit en diskussion sedan förra säsongen, och intensifierades i och med Amanda Hills frånvaro.

Vi får se om det smäller till med någon riktig bomb framöver även på damsidan.

***

Tippningen.

Först damerna.

Lördag:

Iksu – Djurgården 2: Jo, det har varit uppehåll igen och det är vanskligt att studera formkurvor, men det går inte att blunda för att Djurgården vräkt in mål på slutet och har en spetskompetens som just nu är överlägsen Iksus. Samtidigt har Iksu en något vassare bredd. Något säger mig dock att stockholmarna – där Emelie Lindström gjort tolv poäng på de två senaste matcherna – tar hem detta.

Huddinge – Dalen X: Oj, vad detta doftar kryss. Huddinge har förvisso fyra raka nederlag, men pressade Kais Mora senast, och det känns som det börjar bli dags för poängutdelning snart. Dalen lyckades ju inte betvinga jumbon Karlstad senast utan fick nöja sig med kryss och lär ha en del revanschlusta, men frågan är om man har kunnandet att dyrka upp defensivt skickliga Huddinge. Jag tvivlar.

Söndag:

Endre – Telge 1: Tror inte på någon Matilda Rotevall-effekt för Telge. I alla fall inte i den här stentuffa bortamatchen, där hemmalaget Endre i senaste Södervärn-matchen motade tillbaka lagmaskinen Iksu. Någon gotländsk underskattning lär det inte heller bli tal om. Anna Jakobsson har gjort mål i sex raka matcher (totalt 14 bollar). Säker etta.

Pixbo – Karlstad 1: När lagen möttes i premiären vann Pixbo med knappa 3-2, men det lär bli betydligt större siffror nu. Tror jag. Lagmaskinen Pixbo har börjat öka på målmarginalen i vinstmatcherna på sistone, och ska vinna enkelt mot värmländskorna som fastnat i den absoluta SSL-bottnen.

Kais Mora – Falun 1: Derby i Dalarna. Storlaget mot uppstickaren. Sett på pappret så är det inget snack: Kais Mora ska vinna detta och man ska göra det klart. Nu dessutom förstärkta av storkeepern Jonna Mäkelä. Derby är derby – men Real Mora kommer motsvara favorittrycket.

Täby – Rönnby 2: Lite lurig match, Täby har spelat tre bortamatcher i rad, pressat Djurgården, Kais Mora och föll sedan lite större mot Pixbo, och gör verkligen en kanonsäsong. Laget har stor chans att lugga Rönnby på poäng, men min magkänsla säger ändå att Västerås-gänget tar hem detta. Noterbart: Adina Augustsson har gjort mål i fem raka matcher.

Uppsala – Jönköping 1: Jönköping vann knappt mot Uppsala i premiären, men jag tror inte småländskorna orkar upprepa den bedriften igen. Ett Uppsala, som luggade Iksu senast, och med Amanda Delgado-Johansson i bra form, tar hem detta. Inga stora siffror, men heller ingen fara på taket.

Över till herrarna.

Söndag:

Granlo – Sirius 1: Sirius är inte speciellt bra på bortaplan och jag tror inte man rår på ett Granlo som överraskat på mig en hel del under hösten. Man sitter i en ekonomisk kris, men levererar ändå på plan, där man luggat Växjö på poäng borta och betvingat AIK ganska enkelt hemma, den senaste tiden. Stjärnorna Johan Samuelsson, Anton Samuelsson och Robin Nilsberth är dessutom i bra form. Spikar ettan.

Storvreta – Warberg X: Klassiskt möte. Och jätteintressant. Ett Storvreta som alltjämt brottas med identiteten, som skeppat iväg Rickie Hyvärinen, och som förlorat två matcher i rad. Mot ett Warberg som kanske ändå är i en liten dipp, men som ändå känns gedigna. Drar in ett kryss, men känner att det kan gå lite hur som helst. Uppsala-laget lär ju vara revanschsugna för Warbergs klara 6-3-seger tidigare i höstas.

Linköping – Helsingborg 1: Linköping kom till korta mot Pixbo senast och tappade stjärnan Martin Karlsson. Tungt så klart. Jag ser ändå att laget är favoriter mot tombolan Helsingborg, som kan bjuda på lite vad som helst. Skåningarna ligger bra till i tabellen, men förlorar man nu blir det svårt att nå topp-3.

Pixbo – AIK 1: Pixbo är storfavorit i Scandinavium och kommer också att vinna mot AIK tack vare sin bättre bredd och spets. Jag tror inte att AIK, trots att jag tycker att man såg bra ut senast mot Mullsjö, har så mycket att hämta här. Dessutom är Patrik Malmström i bra målform med baljor i fyra raka matcher – och han vill säkert visa att han kan vara en frekvent målgörare i VM-arenan i Göteborg.

***

Intensiv innebandy-vecka. Matcher söndag, tisdag, lördag och söndag. Välkommen, 2015.

Och just det, till alla läsare: god fortsättning!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB