Startsida / Inlägg

Öden kan avgöras redan nu

av Jonas Gustavsson

Två omgångar kvar i herrarnas SSL.

Och redan i helgen, i näst sista omgången, kan en hel del avgöras i kampen om de sista slutspelsplatserna.

Jag vet: det har varit en följetång ett bra tag nu, men nu ställs mycket på sin spets.

Pixbo och Falun är ohotade i toppen. Linköping är helt klara för slutspel.

Mullsjö, Helsingborg, Växjö, Dalen, Warberg, Sirius och Storvreta ryms sedan inom fem poäng. Sex poäng kvar att spela om. Sju lag, men bara fem slutspelsplatser.

Grejen är att Storvreta – jag vet att jag tjatar om Storvreta, men det är snackisen för tillfället – skulle kunna bli avhängda redan nu. Förlorar man hemma mot Helsingborg, samtidigt  som Warberg övertidsvinner mot Dalen och Växjö tar poäng mot AIK, så är det klart. Då bränner Uppsala-laget – en av favoriterna inför säsongen – en slutspelsbiljett. Scenariot är inte helt otänkbart.

Nu tror jag visserligen att Storvreta kniper någon pinne mot Helsingborg, men det är absolut inte ristat i sten.

Helt klart är i alla det blir en rysare i helgen. För många lag.

***

Mullsjö presenterade Isaac Rosén som nyförvärv igår. Snacka om stjärntillskott inför hösten. Sedan tidigare har ju förre U19-landslagsliraren Jesper Kivipaasi kritat på och rykten gör gällande att även Schweiz-proffset Henrik Olofsson ska hamna i klubben. Känslan är att Mullsjö blir ett absolut topplag nästa säsong, under förutsättning att man får behålla stjärnorna som man redan har idag. Ett lag för en stabil topp-4-plats.

Kul satsning.

Men man är ju med redan i år och kommer, som det känns, bråka rejält i slutspelet, precis som man gjorde ifjol när man tvingade kvartsfinalserien mot Storvreta till sju matcher.

***

Tippning. Herrarna först.

Lördag:

Sirius-Höllviken 1: Måstematch för nykomlingen Höllviken för att det inte ska vara kört inför slutspurten – och att man spelar dagen innan Granlo kan bli en fördel, om man vinner mot Sirius, eftersom det skapar press på Granlo som har tuff bortamatch under söndagen. Men: det känns tveksamt om Höllviken rår på formstarka Sirius. Känslan är att nykomlingens hopp släcks – och att Sirius slutspelshopp får ännu mer energi.

Söndag:

Storvreta-Helsingborg X: Svårtippat. Storvreta är, som påtalats x antal gånger nu, inte alls i harmoni, har ett spel som inte synkar och uppträdde svajigt mot Dalen senast. Framförallt så fortsätter man ju att sumpa målchanser. Helsingborg är i bra form och har tagit många viktiga poäng på slutet – och tippar att man luggar Storvreta på minst en pinne i Uppsala. Dessutom är ju Magnus Anderberg tillbaka i båset efter sin timeout vilket säkert kan ge en effekt. Föresten: Alexander Rudd poänglös i två raka matcher för Storvreta, det har inte hänt tidigare under säsongen.

Warberg-Dalen X: Ytterligare en svårtippad match mellan två lag som tampas om slutspelsplatserna. Vinnaren i den här bataljen skapar sig stor fördel inför fortsättningen – och förloraren kan bränna slutspelet. Warberg är i risig form medan Dalen har dubbla uddamålsvinster i bagaget. Drar till med ett kryss. Kanske någon fördel Dalen till och med, som har Alexander Bodén och Ketil Kronberg – nu tillsammans igen – i bra slag.

Pixbo-Granlo 1: Motivation slår klass heter det – och kontrakts-jagande Granlo bör ju vara mest motiverade i den här fajten. Dock så har Pixbo överlägsen klass, och bör vinna ändå, speciellt eftersom gästerna saknar superstjärnan Johan Samuelsson. Tippar hemmaseger där Martin Östholm fortsätter lasta in poäng (fem mål och åtta poäng på de tre senaste matcherna).

Växjö-AIK X: AIK har inget att spela för – Växjö har massor att spela för. Det doftar etta, men tror ändå att AIK kan nypa någon pinne, laget har visat gott gry på sistone och det finns lite hetta mellan de här två lagen efter några tidigare incidenter, så AIK lär inte vika ner sig. Dessutom har ju Växjö en tendens att spela kryss titt som tätt.

Mullsjö-Kais Mora 1: Kais Mora är klara för spel i allsvenska nästa säsong och kommer inte orka stå emot formstarka Mullsjö på hemmaplan. Västgötarna går för att säkra minst en fjärdeplats i tabellen för att därmed få hemmaplansfördel i kvarten. Det tror jag man fixar.

Linköping – Falun 2: Toppmöte mellan trean och tvåan i tabellen, även om det skiljer elva poäng. Tror inte att Linköping rår på dubbla mästarna, spelet de senaste omgångarna ger inga starka indikationer på att höstformen är på väg tillbaka, utan Falun tar hem det här. Dock intressant att se om Mikael Karlsson vaknar till på allvar nu: två mål och två assist senast mot Kais Mora lovar gott.

***

Damerna.

Lördag:

Karlstad-Iksu 2: Karlstad jobbar för att säkra nytt SSL-kontrakt utan kval men kommer inte rå på Iksu på hemmaplan, även om Umeå-laget varit måttligt imponerande på sistone, Täby-segern senast till trots. Men visst tar Iksu detta.

Telge-Falun 2: Nyckelmatch i botten – Telge har chansen att ta tillbaka kommandot och gå om Karlstad, samtidigt som Falun definitivt kan säkra SSL-kontraktet. Båda lagen har långa förlusttrender bakom sig, men Falun känns i grunden som ett bättre lag. Samtidigt har Telge hemmaplan. Ovisst. Men dunkar in tvåan.

Djurgården-Rönnby X: Toppmöte, men där jag tror Rönnby drar längsta strået eftersom man är ett par klasser bättre än mästarna just nu. Dock intressant med Djurgården där Brigitte Lersbryggen, 40 år, enligt rapporter ska vara redo för debut redan nu. Tippar dock att Madelene Backlund – som tidigare visat att hon kan vara de stora matchernas spelare – avgör för Rönnby.

Söndag:

Dalen-Endre 1: Endre känns inte övertygande just nu, och frågan är om man verkligen rår på ett slutspelsjagande Dalen på bortaplan. Tror inte det. Umeå-laget slår ett stukat Endre (en vinst på de sex senaste matcherna) med en eller två bollar.

Pixbo-Uppsala 1: Uppsala imponerade genom att besegra Endre senast och skjuta in ny energi i jakten på en slutspelsbiljett, men att vinna borta mot Pixbo blir inte enkelt – ett Pixbo som i år dessutom har ett bra facit mot lagen utanför topp-6. Hemmalaget, med Sara Helin och Johanna Dahlin i fin poängform, vinner.

Kais Mora-Jönköping 1: Omgångens mest givna match, där Jönköping inte kommer räcka till mot serieettan och storfavoriten Kais Mora. Visserligen pressade Jönköping mot Kais Mora i höstas, men dalalaget drog ifrån i sista. Tippar på större vinstsiffror än 9-6 för Kais Mora den här gången.

***

Mycket som avgörs nu, känns det som.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB