Startsida / Inlägg

Klassiska storlagen i brygga

av Jonas Gustavsson

En omgång kvar.

Utanför slutspel just nu: Storvreta och Warberg.

Två klassiska storlag som riskerar att missa slutspel alltså. Storvreta, som nyligen vann tre raka guld 2009-12, har elva raka slutspel i ryggen. Warberg, som vann tre guld på mitten av 2000-talet och som spelade SM-final så sent som 2011, har fjorton raka slutspel bakom sig.

Nu ligger lagen nia och tia i tabellen och har inte sitt slutspelsöde i egna händer. Man måste vinna sina matcher, och sedan lita till andra resultat.

Klassiska storlag i brygga.

***

Storvreta gjorde i alla fall sitt jobb idag. Laget vann med 4-2 hemma mot Helsingborg. Hade man inte gjort det hade slutspelsplatsen varit rökt.

Vem som avgjorde? Alexander Rudd? Henrik Stenberg? Mika Kohonen? Fredrik Holtz?

Nej. Victor Andersson. Doldiscentern – som ibland lirar forward, ibland back – i tredjefemman klev fram med dubbla mål, både 1-o och 4-2, och det var också hans kedja som fixade 3-0-målet när genombrottspelaren Nicklas Paulsson serverade Albin Sjögren som avslutade med ett distinkt skott.

Däremellan hade Joakim Olsson gjort 2-0 efter att ha följt upp ett bränt Rasmus Sundstedt-friläge.

De stora namnen levererade inte (Olsson är bra, men inte en av de stora), då klev andra fram. Snacka om att Storvreta behövde det.

Konstellationen Andersson, Paulsson, Sjögren var dessutom ny.

– Vi har inte lirat ihop innan utan bara kört en träning tillsammans. Men vi vill spela samma typ av innebandy, sa Andersson.

Jag sa succé. Victor höll med.

Ändå anmärkningsvärt att killar som Rudd, Stenberg, Holtz kliver av poänglösa i en måstematch. Det är ju de som ska göra det. Annars var jag imponerad av Storvreta, i alla fall i början, speciellt i första perioden, där man agerade med en bestämdhet som jag tycker saknats tidigare. Man var verkligen där och visade att man ville vinna till varje pris. Det blev darrigare allteftersom, men man höll ändå ihop det imponerande bra.

Storvreta hade en poäng på fyra matcher innan bataljen, så det var kanske inte konstigt att det blev lite spänt stundtals.

Snacka om att det blir en glödhet sistaomgång nu. Falun mot Storvreta. Alexander Rudd tillbaka i sin gamla hemmaarena, och kan missa slutspelet igen. Han fick ju inte lira ifjol, eftersom Falun stängde av honom efter att Storvreta annonserat att man värvat honom.

– Vi har lite mer att spela för än dem, förhoppningsvis ger det oss lite fördel. Vi måste vara mer desperata, sa Andersson om sista matchen, och ville inte summera säsongen ännu.

– Folk har sagt att om vi missar slutspel så är det ett fiasko men det har vi inte gjort än. Vi får summera när det är klart. Jag vill inte lägga någon energi på att utvärdera säsongen ännu.

Landslagsbacken Mattias Samuelsson skadade föresten knäet. Tungt avbräck.

Helsingborg? Svag och virrig start, arbetade sig in, men räckte inte till. Lite så kändes det. Linus Nordgren och Daniel Johnsson var lite för ensamma som offensiva hot. Samtidigt var försvarsspelet stundtals inte bra alls.

***

Warberg har ju inte rosat marknaden på sistone och stod på fyra raka förluster inför matchen mot Dalen.

Inget självförtroende på topp, alltså. Laget startade vasst, sprang ifrån till 3-0, men orkade inte hålla uppe koncentrationen i kombination med att Dalen arbetade sig in i matchen. Umeå-laget knaprade ikapp och gjorde också 4-3 i sista perioden, men Warberg lyckades kvittera till 4-4 i slutet.

Det målet kan visa sig bli hur viktigt som helst.

En hel del chanser på övertiden, vilket var överraskande. Att släppa in ett mål hade ju varit förödande, men det kändes som att båda lagen gick för segern.

– Vi tänkte ta keepern sista minuten på övertiden, men fick inte fatt i bollen. Men visst var det lite speciellt läge där man inte visste vad man skulle göra, sa poängräddaren Rikard Eriksson när jag surrade med honom efteråt.

Nåväl: det blir mer och mer tydligt att Warberg är beroende av sin förstakedja med Rikard Eriksson, Mattias Kongstad och Daniel Karlander. Idag stod de för alla målen. Bakom dem. Ja, där finns ju Simon Palmén. Typ. I viss mån Mattias Hasselström, men han har svalnat ganska ordentligt på slutet. Inget mer, egentligen.

Ska Warberg till slutspel så är det förstakedjan som ska göra det.

Helsingborg borta är sista matchen. Tufft minst sagt, eftersom man förutom att vinna mot skåningarna måste lita till andra resultat.

– Jag har inte helt koll, jag är mest fokuserad på våra egna matcher. Jag vill bara vinna vår match så får vi se var det leder. Men det är jobbigt att inte ha det i egna händer. Jag tycker ändå att vi spelat okej på slutet, som idag mot Dalen, så vi tror på det vi håller på med, sa Eriksson.

Anmärkningvärt att Warberg hamnat i det här läget. Uträknade inför säsongen, sensationellt bra under hösten, men ett vrak under 2015: en trea på tio matcher.

– Det är så himla svårt att säga varför det blivit så här. I höstas vann vi många uddamålsmatcher. Knöt ihop säcken i täta matcher. Efter nyår har vi inte lyckats med det. Det märks i tabellen. Sedan har vi inte gjort tillräckligt med mål heller, försökte Eriksson förklara.

Med tanke på den fina hösten trodde jag att Warberg skulle ta en slutspelsbiljett tämligen enkelt. Så blev det inte.

Dalen då? Gnetar vidare, vägrar ge sig i slutspelskampen och skapade okej fördel inför slutspurten, även om man avslutar med tuff match mot Mullsjö. Laget visar ju sannerligen karaktär, och idag visade man också bra skytte. Som Alexander Bodéns 1-0 till exempel.

***

Resten av matcherna.

Mullsjö – Kais Mora 12-4: Väntad överkörning, mellan ett formstarkt och topp-4-jagande Mullsjö och ett redan avsågat Kais Mora som lirar allsvenskt till hösten. I och med resultatet så är Mullsjö slutspelsklara och har bra läge att gå för hemmaplansfördel i kvarten.

Linköping – Falun 5-6 (ot): Linköping ledde med 3-0 – som Falun åt ikapp till 3-3. Linköping ledde med 5-3 – som Falun åt ikapp till 5-5. Sedan avgjorde fyramålsskytten Alexander Galante-Carlström på övertid. Starkt av Falun att brotta sig tillbaka dubbla gånger i matchen och knipa dubbla poäng. Samtidigt starkt av Linköping – där Matej Jendrisak svarade för 2+2 – att lugga mästarna på poäng.

Växjö – AIK 9-5: Svängigt. Växjö rann ifrån till 5-0 i första och såg ut att springa ifrån till en säker seger mot AIK som inte hade något att spela för. Men AIK kom tillbaka: sköt tre mål i mittperioden och sedan 4-5 bara 30 sekunder in i slutakten. Men Växjö svarade och vann, bland annat tack vare tre Linus Jämtdal-mål i slutakten. Nu måste mycket gå fel i sista omgången för Växjö om man ska bränna slutspel.

Pixbo – Granlo 13-3: Serieettan Pixbo mot Granlo som inte hade något att spela för eftersom Höllviken förlorade under lördagen. Gästerna dessutom utan härföraren Johan Samuelsson. Då blev det så här. Pixbo hade runnit ifrån till 10-0 redan efter halva matchen.

Igår:

Sirius – Höllviken 13-3: Överkörning. Och då ledde Höllviken ändå med 2-0 efter den första perioden och det stod 3-3 efter drygt halva matchen. Sedan rann det ifrån och Sirius vann slutakten med 8-0. Sirius skapade fördel i slutspelskampen, Höllviken åker ur.

***

Damerna då.

Igår:

Karlstad – Iksu 4-6: Väntad seger för Iksu, givetvis, även om Karlstad fick en överraskande 2-0-ledning. Umeå-lagets seger gör att man nu har hugg på den viktiga fjärdeplatsen i tabellen, för att få hemmafördel i kvarten. Laget är fortfarande sexa i tabellen dock. Karlstad är tabelljumbo igen – men har nog bäst spelschema kvar av bottenkonkurrenterna.

Telge – Falun 4-3: Oj, vilken nyckelseger för nykomlingen Telge. Falun ledde med 3-2 i sista perioden, men hemmalaget vände och vann. Därmed tryckte Telge ner Karlstad till jumboplatsen igen. Trion Falun, Telge och Karlstad ryms nu inom två poäng med tre matcher kvar att spela – snacka om rysare. Rafflande avslutning.

Djurgården – Rönnby 4-8: Dubbla mål av comebackande Birgitte Lersbryggen, men det hjälpte inte Djurgården som föll mot övermakten Rönnby. Madelene Backlund noterade fem poäng för Västerås-laget och är nu uppe på 72 poäng i poängligan – hon har ju därmed redan, med tre matcher kvar, slaktat den där tränarprofetian från Pelle Alvin på 60 poäng som lät väl tilltagen. Starkt.

Idag:

Pixbo – Uppsala 4-3: Pixbo sprang ifrån till 4-0 innan Uppsala knaprade ikapp i slutet, men kom aldrig ända fram. Pixbo befäste tredjeplatsen, Uppsala sluggar vidare för att nå ikapp Dalen på sista slutspelsplatsen.

Dalen – Endre 1-5: Nej, Dalen fortsätter att gå kräftgång (en seger på de sex senaste) och kommer få slåss med näbbar och klor för att försvara sin slutspelsplats. Endre, som föll mot Uppsala senast, är tillbaka på banan, fick fem poäng av Anna Jakobsson och plockade tillbaka den viktiga fjärdeplatsen i tabellen.

Kais Mora – Jönköping 8-5: Omgångens mest väntade seger. Johanna Holmbom smackade in säsongens första hattrick och verkar ha varvat upp på allvar efter sin comeback. Nu har hon gjort sju mål på sina tre senaste hemmamatcher. Och laget är fortsatt i serietopp på bättre målskillnad än Rönnby.

***

Intensiv kommande vecka: full damomgång fredag, sista omgången för herrarna på lördag, full damomgång på söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB