Startsida / Inlägg

Upp till bevis, Warberg

av Jonas Gustavsson

SSL-slutspurten blir sannerligen ett drama i kampen om slutspelsplatserna.

Precis som man vill ha det. Åtta lag slåss om sex platser och det kan faktiskt gå hur fasen som helst.

Med tre omgångar kvar så finns det tre lag som jag tycker har en hel del att bevisa:

* Storvreta, som tagit en poäng på tre matcher, blivit taktiskt utmanövrerade av Mullsjö och derbybesegrade av Sirius. Laget är inte i harmoni, spelet stämmer inte, stjärnorna levererar inte.

* Linköping, som växte fram som en ångvältsliknande lagmaskin i höstas och malde ner sina motståndare, men som efter Martin Karlsson-skadan tappat identitet och famlar efter ett fungerande spel. Två trepoängare på tio matcher är svagt.

* Warberg, som var uträknade från start men som var höstens sensation med sitt smarta, taktiska och luriga spel, som luggade poäng av i princip alla lag, och som på något sätt alltid lyckades väga över marginalerna på sin sida. Nu grinar istället marginalerna emot, toppkedjan har svalnat och förlusterna har radats upp (en trepoängare på åtta matcher).

Tre lag med problem som måste lösas. Inte för att i första hand bli ett slutspelshot, utan primärt för att ens ta sig till slutspel.

Jag är mest fascinerad av läget för Warberg. Detta lag som inför säsongen tippades missa slutspel på grund av alla sina spelartapp, men som gjorde en stark höst med jämna prestationer där poängen kontinuerligt tickade in.

Nu: tre raka förluster, bara en trepoängare på åtta matcher, ett ras till sjundeplatsen i tabellen och bara en poängs marginal ner till slutspelsstrecket.

Pressat läge för Warberg för första gången den här säsongen, efter att hallänningarna haft en till synes säker slutspelsplats hela vägen fram tills nu.

Jag har ju tidigare hyllat rookie- och succé-coachen Oscar Lundin. Det gör jag fortfarande. Med tanke på förhandstipsen så har Warberg fortfarande överraskat i min bok. Men nu är det alltså skarpt läge och en press på laget som inte existerat på hela säsongen. Det ska bli ytterst intressant att se hur Lundin och laget reagerar på läget. Om man orkar resa sig.

Jag har min egna enkla analys av lagets ras, utan att ha sett alla Warbergs-matcher. Ett uträknat lag som överraskar brukar komma till en punkt där man tror att man är bättre än man är – och där någonstans tror jag att Warberg hamnat nu. I början var det 100 % fokus på noggrannhet, taktisk perfektion och utpumpning till sista svettdroppen, just för att bevisa alla experter att de hade fel som tippade laget utanför slutspel. Sedan, i takt med framgångarna, så växer tuppkammen, man tummar på saker, tror att vagnen rullar av sig självt. Helt naturligt. Antagligen inte ens medvetet. Men livsfarligt.

Warbergs framtid handlar om att inse att det är samma noggrannhet, disciplin och uppoffring som man levererade i början av säsongen som gäller nu i slutspurten.

Annars kan det sluta med en missad slutspelsplats.

Upp till bevis nu, Warberg.

***

Storvreta? Allvarligt talat så ser jag ingen lösning för laget just nu. Har man inte fått igång det här laget på hela säsongen, så tror jag inte man får det nu heller. Jag börjar tvivla rejält på att Uppsala-laget grejar slutspel.

***

Linköping? Jag säger det igen: avsaknaden av Martin Karlsson är abnorm. En spelare, eller ledare rättare sagt, som inte går att ersätta. Han är loket som drar tåget. Linköping fixar slutspelsbiljetten, men inte mer än så. Mest tack vare poängen man redan spelat in.

***

Tippning. Herrarna först.

Lördag:

Kais Mora – Linköping 2: Linköping må snubbla sig fram lite nu, senast blev det ju ”bara” en pinne hemma mot AIK, men visst vinner man mot avsågade Kais Mora borta, även om hemmalaget vill stå upp på hemmaplan och kan spela ut. Linköping har mycket mer spets, inte minst i form av glödhete Matej Jendrisak.

Söndag:

Warberg – Falun 2: Warberg är inne i en svag trend. Den svagaste i år och nu får överraskningslaget sannerligen bekänna färg. Tre raka förluster i viktiga matcher mot konkurrenter i närområdet i tabellen har gjort att man halkat ner som sjua i sammandraget och flera lag flåsar tätt bakom. Insatsen mot Växjö senast gav inga indikationer på en vändning, och jag tror knappast man rår på Falun med den här formen. Falun har Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström i praktslag, och även Tero Tiitu levererar mycket just nu.

Dalen – Storvreta 1: Jätteviktig match, givetvis. Ett svajande Storvreta som föll i derbyt mot Sirius senast, där coachen Stefan Forsman också skällde ut keepern Viktor Klintsten, är pressat. Som påtalat innan: harmonin saknas i Uppsala-laget. Efter ett gäng svaga insatser så vann Dalen senast mot Granlo och kan vara på gång igen. Umeå-laget lär ju vara övermotiverade med tanke på tabelläget också, där man kan gå om just Storvreta. Känslan säger etta.

Mullsjö – Pixbo X: Ganska svårtippat möte, faktiskt. Pixbo vann först efter övertid mot Höllviken senast, medan Mullsjö föll mot Helsingborg, men lagen har ju uppvisat generellt bra form på slutet. Tror absolut att Mullsjö kan arbeta sig till ett kryss, även om Pixbo – med en stekhet Martin Östholm – är knapp favorit.

Höllviken – Växjö 2: Det doftar lite kryss här. Växjö kryssar mycket, lagen kryssade senast och Höllviken ger sig sällan enkelt på hemmaplan. Nu är det ju dessutom desperat läge för Höllviken som måste vinna. Men: Växjö är i bra form (0-8 mot Sirius undantaget) och jag tror man ändå tar en trea i kraft av att man har ett bättre lag.

AIK – Granlo 1: Höllviken under nedflyttningsstrecket har inte gett upp jakten på nytt kontrakt, så AIK och Granlo lär inte slå av på takten eftersom de vill säkra kontraktet så snart som möjligt. Två saker gör att jag spikar ettan: AIK gjorde en bra insats senast mot Linköping och Granlo kommer till spel utan fältherren Johan Samuelsson.

Sirius – Helsingborg 1: Sexpoängsmatcherna i slutspelsstriden avlöser varandra. Helsingborg vann visserligen mot Mullsjö senast, men tror man får svårt att rå på ett Sirius som är i rejält uppsving nu, efter 8-0-vinsten mot Växjö och derbysegern mot Storvreta. Tror att man av farten klipper skåningarna också. Sirius toppenhet med Billy Nilsson, Dan Johansson och Johan Eriksson är i toppslag – det avgör.

***

Damerna.

Lördag:

Karlstad – Telge 1: Snacka om ödesmatch i botten. Karlstad är sist på elva poäng, Telge näst sist på tolv poäng. Mycket på spel, då jumbon åker ur direkt medan nästjumbon får chansen att hålla sig kvar via kval. Telge är inte bra just nu, så tror Karlstad tar det här trots att man kanske saknar viktiga Tilda Flodell.

Falun – Huddinge X: Faluns kontrakt är inte klart, Telge och Karlstad är fyra respektive fem poäng bakom. Således behöver laget ta fler poäng. Motivation brukar slå klass – och så kan det bli mot Huddinge, men tror ändå att gästerna – som redan börjat förlänga med flera lirare, senast Sara Svensson – gnetar till sig ett kryss.

Kais Mora – Pixbo 1: Oj, snacka om toppmöte. Viktig match för tabellen också, då första- eller andraplatsen i tabellen ger hemmafördel i slutspelet. Ettan Kais Mora har tre poängs försprång på trean Pixbo. Jag tror också att Kais Mora drar längsta strået, men det är mest en känsla. Kan gå hur som helst. Båda lagen är i bra form. Skön stjärn-fajt: Anna Wijk har gjort poäng i alla matcher hittills, Sara Helin och Julia Larsson har båda gjort mål i elva raka matcher.

Söndag:

Jönköping – Djurgården 2: I höstas vann Djurgården med 10-1. Det drar nog inte iväg så stort nu, men visst vinner Djurgården klart. Stockholmarna har ju hittat en ny superduo: Emelie Lindström och Malin Sjödin kombinerade in tolv poäng (!) i senaste matchen.

Dalen – Rönnby 2: Jo, tror stenhårt på Rönnby som har ett klart bättre lag, och som också fick en perfekt comeback av Helena Lundqvist senast då hon smällde in dubbla mål redan i första matchen. Hon sätter nog ett par bollar till och Västerås-laget vinner tämligen klart.

Uppsala – Endre X: Lite svårtippat. Uppsala har fyra poäng upp till slutspelsstrecket och behöver vinna matcher, där detta är en av de bästa chanserna man har under ett svårt avslutningsschema. Endre är dock bra, men Uppsala kan nog ta någon pinne i alla fall. Uppsala-stjärnan Amanda Delgado-Johansson har gjort mål i sju raka matcher.

Täby – Iksu 2: Iksu föll mot Kais Mora senast och har halkat efter i kampen om att slåss om de fyra främsta platserna i tabellen. Nu gäller det i första hand att försvara sjätteplatsen. Täby är fem poäng efter, så matchen har stor betydelse. Tror dock att Iksu grejar det här trots att laget har stukat självförtroende efter två raka förluster.

***

Högoktanig helg. Härligt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB