Startsida / Inlägg

Så går det i kvartsfinalerna

av Jonas Gustavsson

Sista SSL-omgången avverkad. Slutspelsvalen gjorda. Redan nu får ni ett snabbtips:

Pixbo – Helsingborg 4-0

Drabbade samman i kvartsfinalen ifjol också och då vann Pixbo i fyra raka, men samtliga matcher gick till övertid. Det kommer bli samma resultat den här gången, men marginalerna kommer vara större. Pixbo har vuxit ut till ett storlag i år och är ett par klasser bättre än ett tunt Helsingborg som dessutom saknar målkungen Daniel Johnsson som missar slutspelet med en spräckt njure. Pixbo har besegrat Helsingborg två gånger i år – med den sammanlagda målskillnaden 19-6 (!). Det är en indikation på vad som väntar.

Falun – Sirius 4-0 

Sirius har varit en stor positiv överraskning i år och är nu i första slutspelet någonsin. Någon chans att ta sig förbi kvartsfinalen har man dock inte. Dubbla mästarna Falun är i bra form, har ett minst lika bra lag som ifjol och kommer ta hem den här matchserien enkelt eftersom man sitter på både bättre spets och bredd än Uppsala-laget. Intressant matchserie för Sirius-stjärnan Billy Nilsson som tog hem hela SSL:s poängliga – och som vann guld med Falun så sent som ifjol.

Linköping – Warberg 4-2 

Både Linköping och Warberg var sensationellt bra under hösten – för att sedan ha dippat rejält under våren. Inget av lagen har hittat tillbaka till formen från inledningen vilket gör matchserien öppen och intressant. Linköping har dock imponerat mer än Warberg på slutet, har vunnit båda matcherna mot hallänningarna under säsongen och har dessutom hemmafördel – det gör att östgötarna tar hem den här matchserien till slut.

Mullsjö – Växjö 4-3 

Den absolut mest ovissa matchserien mellan två lag som har omställningarna som främsta adelsmärke. Det finns en rivalitet mellan klubbarna vilket borgar för en het serie som avgörs först efter sju matcher, där Mullsjös hemmafördel kommer att fälla avgörandet till slut. Båda lagen har ett gäng heta retstickor – inte minst säsongens skandalomsusade David Gillek i Mullsjö – vilket gör att det kommer brinna av heta känslor mellan de här lagen.

***

Hur var eftermiddagen då?

Det var ju upplagt för dramatik – och det blev det också till viss del. Storvreta stod upp oväntat bra mot Falun och med lite studsar med sig hade det kunnat bli annorlunda där. Och mellan Helsingborg och Warberg var det jämnt. I de andra matcherna var det inget snack dock: Mullsjö vann klart mot Dalen, Växjö hade inga problem mot Granlo, Sirius vann som väntat mot Kais Mora.

Och som jag tippade inför så blev det Storvreta och Dalen som brände slutspel.

Sensationellt ändå att Storvreta missar slutspel. Även om man känt att det varit på gång, så tar man liksom inte in det förrän nu. Innebandykartan har ritats om, det finns inga givna matcher eller placeringar längre. Det är Storvreta sannerligen ett bevis på.

***

Jag valde att följa Falun-Storvreta samt Helsingborg-Warberg idag.

Och jag måste säga att Storvreta kommer undan med hedern i behåll från Falun. Trodde faktiskt inte att man skulle ha en chans. 0-3 efter första tycker jag inte speglade perioden, och det kunde varit helt annorlunda – för Fredrik Holtz sköt i stolpen och Victor Andersson hade ett kalasläge innan 0-1 kom.

Istället för att bryta ihop så kom Storvreta ut riktigt bra i andra, sköt sensationellt nog tre raka mål och såg helt plötsligt stekheta ut. Victor Andersson satte ju en boll i stolpen då också.

Men när Storvreta var på gång så kom nästa kalldusch. Jonas Adriansson skickade in 4-3 för Falun bara minuten efter 3-3 och då orkade inte Storvreta repa sig igen, även om man försökte.

I sista perioden hade man ett numerärt överläge i spel fem mot tre och hade man satt två bollar där hade man kunnat nå ikapp till 7-7. Men skärpan och självförtroendet fanns inte där – som det varit hela säsongen.

Falun var bättre och vann rättvist. Men Storvreta ska ha heder av sin insats. Med några studsar rätt, som vid stolpträffarna, så att man fått ledningen någon gång, kanske man hade kunnat ändra på matchens utgång. Men nu blev det inte så.

Storvretas facit sedan VM-uppehållet är sannerligen svagt: fem segrar på 14 matcher. Segrarna har kommit mot Höllviken, Granlo, Kais Mora, AIK och Helsingborg. Fyra av vinsterna mot lag som inte haft med slutspelsstriden att göra alltså. Vinner man inte mot slutspelslagen så har man inget i slutspelet att göra. Så enkelt är det, Storvreta.

Man jag kan inte annat än att lida med Alexander Rudd. Ifjol missade han slutspelet för att Falun stängde av honom – i år missar han för att laget inte var tillräckligt bra. En artist som man verkligen vill se i slutspelssammanhang.

***

Helsingborg mot Warberg var inte lika underhållande som matchen mellan Falun och Storvreta, men hade sina ljusglimtar. Till slut vann Helsingborg med 5-4 efter övertid.

Men Warberg, som hade ett trassligt utgångsläge och som riskerade att missa slutspelet för första gången på 15 år, redde alltså ut en slutspelsbiljett trots att man bara var tia innan omgången och trots att man inte vann och bara tog en poäng. Snacka om jackpott med de andra resultaten.

På något sätt känns det ändå signifikativt för Warbergs säsong: detta är ett år när man haft marginalerna med sig.

Faktum är ju att Warberg borde plockat hem bataljen mot Helsingborg med tanke på spelövertaget, men bredden på spetsen framåt är svag. Hade man inte haft Rikard Eriksson – som jag tycker tagit hästkliv som både spelare och ledare i år – som lok så vet i fasen om man nått slutspel. Det är han som driver laget och offensiven, som jag ser det.

Helsingborg? Lyckades, tack vare tre mål av Marcus Gullstrand, hålla undan i slutspelsstriden. Men det var på håret, minst sagt.

***

Om Warberg var dagens stora vinnare, så var Dalen den stora förloraren. Laget hade en slutspelsplats inför omgången, men orkade inte störa Mullsjö, utan föll och hamnade nia i tabellen där bara målskillnad separerade Umeå-gänget från en slutspelsbiljett. Tungt givetvis, men Dalen har ändå gjort en bra säsong sett till förutsättningarna och förhandstipsen.

***

I övrigt från sista omgången kan ju konstateras att Pixbo höll på att schabbla bort seriesegern, efter att ha tappat ett 6-2-övertag till 6-6 i den sista perioden mot AIK. Nu vann man på övertid till slut och blev etta – men det var inte långt borta att man bjöd Falun på förstaplatsen. Vem som avgjorde mot AIK? Måltjuvarnas måltjuv Patrik Malmström så klart.

***

Ser fram emot kvartsfinalerna.

Är övertygad om att Pixbo och Falun seglar igenom utan problem – men Linköping-Warberg och Mullsjö-Växjö kommer bli två riktigt bra serier.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB