Startsida / Inlägg

Slår ni in matchbollen, Dalen?

av Jonas Gustavsson

Sju av åtta slutspelslag är klara i damernas SSL.

Nu återstår kampen om den åttonde och sista slutspelsplatsen där Dalen, Uppsala, Jönköping och Huddinge har den teoretiska chansen att nå åttondeplaceringen i tabellen med två omgångar kvar att spela.

Jag ger dock inte Jönköping – som har Rönnby samt Endre kvar – och Huddinge – som har Pixbo och Kais Mora kvar – någon chans att fixa det.

Nej – det här är en kamp mellan etablerade Dalen och uppstickaren Uppsala.

En poäng skiljer lagen åt.

Och har gjort ett tag, då båda lagen haft trubbel med att spela in vinster på sistone. Dalen har fyra poäng på de sju senaste matcherna, Uppsala har en seger på de fyra senaste.

Målskillnaden talar för Uppsala – man har -6 jämfört med Dalens -27.

Så det räcker troligen för Uppsala att äta ikapp en pinne och hamna på samma poäng som Dalen för att gå förbi.

Inte alls omöjligt, faktiskt.

Sett till spelschema så är det dock matchboll Dalen. Först Telge hemma, sedan Karlstad borta. Två lag i den absoluta botten – men å andra sidan två lag som spelar med kniven på strupen.

Uppsala har det knivigare, med bortakamp mot Djurgården och hemmamatch mot Iksu. Uppsala är ojämna, lever mycket på Amanda Delgado-Johansson, men har en förmåga att sprattla till ibland. Att vinna mot både Djurgården och Iksu är ingen omöjlighet. Att vinna någon av dem kanske till och med troligt, eftersom man har mer att spela för än de andra lagen som är slutspelsklara och mer eller mindre har gett upp hemmaplansfördelen i kvarten (Endre kommer greja fjärdeplatsen om inget under sker).

Men Dalen har som sagt matchboll. Och lyckas man inte ta de poäng som behövs av bottengängen Telge och Karlstad, så har man inte i slutspel att göra. Så enkelt är det.

Allt kan förresten avgöras redan under söndagen, i näst sista omgången. Om Dalen vinner mot Telge samtidigt som Uppsala faller mot Djurgården, så är Dalen i slutspel.

Min känsla säger dock att det inte kommer vara avgjort. Jag tror nämligen att Uppsala luggar poäng av Djurgården.

Men vi får se.

Tippning:

Jönköping – Rönnby 2: Visst är Jönköping hungriga på en slutspelsplats, men man kommer inte räcka till mot ett formstarkt och offensivt högoktanigt Rönnby. Siffermarginalen blir dock inte speciellt stor, men Rönnby kommer att ta en tydlig seger.

Djurgården – Uppsala X: Väldigt intressant match. Inte alls någon given etta som kan tippas på förhand, utan en typisk match som slutspelsjagande Uppsala mycket väl skulle kunna skrälla i. Speciellt om Amanda Delgado-Johansson är i bra slag. Dunkar in ett kryss här.

Iksu – Endre 1: Intressant kamp eftersom det mycket väl kan vara en försmak på ett kvartsfinalmöte – Endre lär, oavsett om man torskar mot Iksu eller inte, bli fyra i tabellen och då blir det troligen Iksu man får möta, eftersom inget av topplagen lär välja Umeå-laget. Iksu vinner den här kampen med en eller två bollar.

Dalen – Telge 1: Dalen har varit i fritt fall ett tag nu och hade inte så mycket att hämta i derbyt mot Iksu i senaste omgången. Umeå-laget har bara vunnit en av de sju senaste matcherna och slutspelsplatsen har bara räddats av att Uppsala förlorat sina matcher. Men visst ska man klippa Telge på hemmaplan. På pappret är det inget snack, men där avgörs inga matcher. Tror ändå att Dalen får ordning på formen, någon gång måste det ju vända.

Falun – Karlstad 2: Falun svarade för en rejäl skräll genom att övertidsvinna mot Pixbo i senaste bataljen, och det liksom bara doftar bakslag om en sådan prestation. Därför tror jag att dalalaget faller mot jumbon Karlstad som slåss med näbbar och klor för att lämna jumboplatsen. En tippning mot logiken – men den känns ändå logisk.

Täby – Kais Mora 2: Kais Mora är i praktslag just nu. Täby säkrade första slutspelsbiljetten på fem år i senaste omgången och har inte så mycket att spela för, och därför ger jag inte heller laget speciellt stor chans i den här bataljen. Uddamålsseger i senaste mötet med Täby för Kais Mora, men det blir större siffror nu.

Pixbo – Huddinge 1: Pixbo har, anmärkningsvärt nog, åkt på några rejäla plumpar efter nyår, först hemmaförlusten mot Karlstad och sedan, i senaste omgången, övertidsförlusten mot Falun. Men man torskar inte mot Huddinge hemma. Inte en chans.

***

Trevlig söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB