Startsida / Inlägg

Finaltipset 2015

av Jonas Gustavsson

Strax dags för säsongens innebandy-höjdpunkt (sorry, innebandy-VM) då SM-finalerna går av stapeln, nu tillbaka i Globen efter ett antal år i Malmö. Jag kör en rip-off på Per Bjurmans bejublade finaltips inför Stanley Cup, men innebandy-style, och låter helt enkelt ett gäng random personer tippa hur det går i finalerna där Falun och Linköping möts på herrsidan och Kais Mora ställs mot Rönnby på damsidan.

50 mail, 19 svar (nä, ska inte hänga ut er 31 som inte svarade, men känner ni er träffade så kan tipset kompletteras…).

Nåväl, here we go:

– Falun-Linköping, 6-2. Faluns rutin av stora matcher fäller utslag. KAIS – Rönnby, 4-3. Ovisst tycker jag. Lite bättre bredd i Mora, vilket kan bli avgörande. Backlund gör dock tre poäng!
Niklas Jihde, före detta innebandy-stjärna och numera studioankare i Viasat 

– Blir daladans i Globen?
Kais Mora – Rönnby 4-3 sd: Tror att vi får se en ganska avvaktande och försiktig inledning av matchen. Båda lagen har haft fokus försvar under slutspelet och jag gissar att vi kommer att få se något liknande i finalen. Jämn match mellan Sveriges två bästa lag och det brukar bli tuffa matcher. Oavgjort och sudden eller straffar känns närmast. Wijk avgör.
Falun – Linköping 6-2: Tror att Falun kommer att vinna ganska enkelt. Försiktig inledning även här men när Falun väl har ledningen och Linköping tvingas till anfall i sista perioden avgör Falun och Galante med två snabba mål, varav ett via dragskott efter ca 50 minuter och ett från bortre stolpen i en kontring i minut 56.
Andreas Lundmark, förbundskapten damlandslaget

– Kais Mora-Rönnby 2-3; Det blir tätt och elakt. Målsnålt och taktiskt. Det låter tråkigt, men jag tycker tvärtom. Jag tar hellre den sortens finaler före exempelvis Iksus 7–1-knock 2012.
Falun-Linköping 8-4: Falun vann två suddensegrar i gruppspelet. Nu kommer det penslas på ett lager nervositet på Jendrisaks och Johanssons blad medan Falumaskinen bara ökar farten. Finalen är avgjord efter 30 minuter.
Kristoffer Bergström, journalist på Sportbladet

– Damerna: Jag tror på en jämn finalmatch där KAIS Mora vinner med uddamålet. Möjligen får vi se ett avgörande mål i öppen kasse av Amanda Larsson som innebär 5-3. Madelene Backlund kommer att bära sitt Rönnby i inledningen av matchen och sätta två kassar innan KAIS Mora vaknar till liv och vänder på underläget. Suget efter en finalseger hos Mora är större i och med fjolårets tunga förlust i sudden.
Målskyttar KAIS Mora: Karlsson 2, Wijk 1, Nötzli 1, (Larsson 1 i öppen bur). Målskyttar Rönnby: Backlund 2, Wickman 1.
Herrarna: Här blir det inte lika jämnt. En av anledningarna till det är att spelarna i Falun är betydligt mer erfarna av att spela arenamatcher än sina motståndare i Linköping. Atmosfären i Globen är speciell och jag minns själv hur märkligt det kändes att spela där inne för första gången. Falun är just nu överlägsna i innebandyvärlden och kommer att vinna finalen med 8-2. Men den kommer att vara fylld med känslor. Vi kommer att få se underbara dueller mellan hårdföra backar i bägge lagen mot bolltrollande forwards. Det kommer att smälla rejält samtidigt som jag tror på en välspelad final. Tredje raka guldet för Falun, det är respekt.
Målskyttar Falun: Galante Carlström 3, Thomas Holmgren 1, Joans Svahn 1, Tero Tiitu 1, Johannes Skoog 1.
Målskyttar Linköping: Marcus Johansson 1, Jesper Johansson 1.
Patrik Åman, AIK-bollstoppare och skjutjärnsjournalist

– Falun vinner med 2–0. Det är baserat på hur många spelare jag känner igen i varje lag. Kais Mora vinner med 5–3. Jag litar på magkänslan.
Emil Lagnelius, PLUS-general på Sportbladet

– Kais Mora segrare på damsidan och Falun på herrsidan. Tycker båda lagen har varit bäst sett till hela säsongen så de är värdiga vinnare.
Henrik Stenberg, målmaskin i Storvreta och guldskytt i VM-finalen

– Jag tippar att det blir 5-4 till Rönnby och att Adina Augustsson är den som pallar trycket och gör avgörande målet. Kais Mora kommer förmodligen att äga mycket av spelet men Rönnby kommer fortsatt att vara ruskigt effektiva.
Anna Jakobsson, Endre-stjärna, Årets Spelare och skyttedrottning i SSL

– Ja, jag har ju tippat i Expressen redan och då sagt 5-2 till Falun och 5-4 till Rönnby efter straffar. Det vore oerhört svagt av mig att ändra tipset bara några dagar senare så jag står naturligtvis fast vid det.
Damerna: Kais Mora har på pappret det bästa laget, men de har haft svårt att få ut allt i de två finalerna de spelat. Jag tror tyvärr, för Moras del, att det blir så en tredje gång. Anna Wijk är förmodligen Sveriges bästa spelare, men det räcker inte. Rönnby älskar finaler och har många matchvinnare. Ingen Karolina Widar denna gång, men väl en Madelene  ”jag har gjort 103 poäng den här säsongen” Backlund som säkerligen sätter minst två kassar i finalen. Det finns inga nerver där inte. Det mest intressanta är väl om hon och Helena Lundqvist har laddat för en ny nakendans vid guld?
Herrarna: Linköpings chans är helt klart att det är en final och inte en matchserie, för där hade Falun varit alldeles för starka. Trots det ser jag dalagänget som stora favoriter. De har rutinen, bredden, spetsen, matchvinnarna och en slug tränare i Thomas Brottman. Jag jämför gärna Falun med Skellefteå AIK i hockey. Och Linköping känns som ett Växjö Lakers med en mycket stark och uppoffrande defensiv med landslagsstjärnan Anton Karlsson som viktig bricka. De är ett kollektiv som ska försöka störa Faluns superstjärnor. De lär lyckas ett tag i Globen, men orkar inte i 60 minuter.
Anders Borgström, innebandyexpert på Expressen

– Mora – Rönnby 6-3 – Mora är ett bättre lag än Rönnby och vinner relativt komfortabelt. Det enda som kan stoppa dem är samma finalnerver som fällt dem tidigare år.
Falun – Linköping 6-4 – Fysisk match som kommer bli tight. Falun vinner på rutin och en vassare forwardsuppsättning.
Jon Hedlund, Pixbo-stjärna och framtida landslagskeeper

– Till att börja med kan jag säga att jag sett exakt noll minuter innebandy. Har läst lite i media endast.
Det närmsta jag kommit ett innebandylag denna säsongen är att jag åkt på samma flyg som AIK innebandy när de skulle till Helsingborg i seriespelet, när jag själv var på väg hem från Stockholm. Men here we go!
I herrfinalen tror jag att Falun drar det längsta strået. Man var ganska många poäng före Linköping i serien och det var bara målskillnad som gjorde att man inte vann serien. Hade marginalerna på sina sida i semifinalen med tre raka suddensegrar, som till och med jag som hockeynörd hörde talas om. Så SM-guld till Falun.
I damfinalen fortsätter jag på spåret ”vinnare från Dalarna”. Jag tror att det är dags för Kais Mora nu. Trea, tvåa senaste två åren, borde väl innebär etta nu? När man är i Mora på hockey hör man talas om Kais och det säger en del om att laget betyder något för folket i byn. Nu har de ”samlat ihop” till ett SM-guld. Även om jag misstänker att Rönnby är en riktigt vass motståndare.
Johan ”Mr Madhawk” Svensson, storbloggare i Expressen och hockeyns avslöjarkung

– Rönnby vs KAIS Mora: Tror och hoppas på en knallhård, målglad och spännande drabbning mellan landets just nu absolut bästa damlag. Tippar Rönnby som mästarinnor efter sudden där matchvinnarduon Helena Lundqvist och Madelene Backlund kombinerar med varandra.
Falun vs Linköping: Kul och intressant match up där världens offensivt bästa klubblag (Falun) möter sin dito beträffande det defensiva (Linköping). De regerande svenska tillika europamästarna är förstås storfavoriter och har också erfarenheten och vinnartraditionen vilket jag också tror fäller avgörandet – dock efter en riktig holmgång. Trotjänaren Johannes Skog får gärna avgöra om jag får bestämma.
Mika Packalén, tidigare tränare och numera TV4-jobbare

– SM-finaler i Globen igen och det är väl bara att tacka för när man bor i norra Sverige.
På damsidan blir det en superfinal mellan de två bästa lagen i Sverige i år. Rönnby klarade av ett för säsongen blekt Iksu i semifinalen och fick dessutom snabbt in Helena Lundqvist Cabrera när Evelina Rösnäs skadade sig. Rönnby ser starka ut och med en Madelene Backlund i storform kan de absolut klara av Kais Mora i finalen. Min favorit är dock Kais Mora sett till att de trots allt har en ännu större bredd på spetsen än Rönnby. Två enormt bra lag, men då Kais Mora även fått igång Therese Karlsson så blir det det sista halmstrået i stacken som väger över till Moras fördel.
På herrsidan så är jag enormt imponerad av Linköping. De hade med Anton Karlssons återkomst en mycket stark backsidan och med Matej Jendrisak och Marcus Johanssons tjänster så blev även forwardssidan stärkt. IBF Falun är på förhand stora favoriter – så klart. Men den absolut stora nyckeln Linköping har är att inte vara nöjda med att de är i final. Det är en klyscha, men något av det värsta jag vet är lag som överaskar när de går till en final och sedan går ut med uttalanden som ”vi har inget att förlora”. Då vill jag bara skrika tillbaka – ”jo, ett SM-guld”. Vi har sett det tidigare i sportens värld och kan Linköping inse att ett silver inte är värt något så kan de absolut överaska i finalen, även om Martin Karlsson med största sannolikhet inte kommer till spel. Hjärnan säger Falun, men jag trotsar den och tippar Linköping som guldvinnare.
Som sista ord vill jag flika in att Robin Nilsberth och Anna Jakobsson var helt rätt val som årets spelare. Mycket välförtjänt.
Lars Lindberg, före detta stjärnbloggare och numera sportkommentator och studioman

– Falun-Linköping 6-3: Linköping har gjort en grym säsong och tagit flera kliv och har kanske Sveriges bästa backuppsättning men Falun är helt enkelt för bra. Ett lagbygge som har allt, spelsinne, målskytte, tvåvägsspel, tyngd, grym keeper och vinnare. Det enda som kan slå Falun är Falun själva.
Mora-Rönnby 3-5: Mora har grymma spelare och borde kanske vinna här, men Rönnby har något speciellt och inte minst en stekhet Madelene Backlund. Det känns dessutom som Rönnby och Alvin lyckats bevara vinnarmentaliteten från den tidigare guldgenerationen och det tror jag blir avgörande.
Karl-Johan Iraeus, AIK-kugge och landslagskapten

– Rönnby – Kais Mora: Två kompletta lag! Bägge har duktiga sista utposter i Jonna Mäkelä respektive Laura Loisa, rutinerade backar i Moa Tschöp, Silvana Nötzli, och Elin Reinestrand (Mora) samt Sanna Scheer och Åsa Tjusberg (Rönnby). Framåt handlar det i Mora främst om kedjan med Anna Wijk, Amanda Larsson och Malin Andréason, men även Johanna Holmberg, Tess Karlsson och Ellinor Bergling. Idel landslagsspelare. Rönnbys bästa mest producerande kedja har varit den med poängdrottningen Madde Backlund, Mira Wickman och Linnea Nilsson. Kedjan med Helena Lundqvist, Adina Augustsson och Matildha By behöver komma igång bättre. Mora har hittills haft två producerande femmor medan Rönnby har fått förlita sig på en. Bägge lagen har spetskompetens medan Mora har större bredd, speciellt backsidan rankar jag något högre.
Rönnby har spelat fem SM-finaler på 10 år, medan Mora har spelat en. När det gäller matchvinnare anser jag att Rönnby har den störste av dem alla, nämligen Madde Backlund. Om Mora hittar ett sätt att neutralisera henne, är man nära vinst. Annars tror jag på en jämn match mellan Sveriges två bästa lag och magkänslan säger att Rönnby vinner i sudden Death.
Tips: 6-5 sd
Falun – Linköping: Regerande svenska mästarna Falun fick med hela nio spelare i den senaste landslagstruppen, medan Linköping har en uttagen. Det säger en del om det här mötet, men långtifrån allt. Falun är storfavoriter med många rutinerade och meriterade lirare i alla lagdelar. Linköping benämns mer som ett kollektiv där den tunga defensiven har tagit laget till föreningens första SM-final. Det är nog så stort att ta sig hela vägen fram och få spela i magiska Globen, mycket nytt i matchförberedelser och kringaktiviteter som kan ta fokus.
Jag tippar att Faluns sevärda offensiv fäller avgörandet och att Alexander Galante Carlström blir matchvinnare.
Tips: 7-4
Gittan Ahonen Gunnarzon, innebandybloggare och damexpert

– Segrare: Falun. Motivering: Har mängder med landslagsspelare och en trupp som innehåller så mycket klass. Två raka guld och andra titlar gör att en enorm erfarenhet från att spela och vinna finaler finns i laget. Matchvinnartyper såväl offensivt som defensivt.
Per Magnusson, frilansjournalist

– Damfinalen: Kul att det blev Rönnby-Mora i final! Helt rättvist om man ser till hur tabellen slutade. Detta var i särklass de två bästa lagen på damsidan. Min känsla är att Mora hade vunnit en längre matchserie. (Bäst av 5 eller 7) Men i en enda helt avgörande match tror jag att Rönnby vinner. Rönnbys väldigt vassa duo, Backlund & Wickman, fäller avgörande. I serien vann dessutom Rönnby båda matcherna. 7-5 hemma och 4-6 borta.
Tips: Rönnby vinner med 7-5
Herrfinalen: Det var skrällarnas år på herrsidan. AIK, Pixbo, och Storvreta föll bort. Det är väldigt roligt att Linköping är i final. Men frågan är om det blir lika roligt för åskådarna i Globen. Det här kan rinna iväg. Falun har Sveriges bästa offensiv och framförallt rutinen av att spela på den stora scenen. Linköping har aldrig varit i final. Men har dock haft årets bästa försvar. Falun har så extremt många skickliga spelare att det inte blir samma press på en enskild att kliva fram. I Linköping måste Jendrisak göra sitt livs match. Precis som försvaret och målvakt Qvist. Linköpings enda chans att störa Falun är om de kan få det till en fysisk match och sätta sin defensiv. I serien var det två jämna matcher som avgjordes i sudden. Det här är något helt annat.
Tips: Falun vinner 8-3.
Felix Hall, TV4-kommentator

– När semifinallagen var klara skrev jag i HD att Falun var astronomisk favorit att ta tredje raka guldet och det är väl så det fortsatt bör vara med tanke på att halva landslaget har sin bas och utväxling i Dalarna.
Men.
Två men.
Ett att seriematcherna krävde förlängning (Galante avgjorde båda).
Ett annat att Linköping är oerhört starkt bakåt och är byggt för slutspel. Fysiken och ”fulheten” finns.
Efter att ha följt FCH och Linköping noga och nära i den ena semin känns den potentiella skrällen inte helt greppad i det blå.
Det jag ändå tror avgör är Faluns brutala spets framåt, inget lag i världen kan mätas med den.
Så därför, Falun tar, med möda, sitt tredje raka guld. Varför inte efter förlängning igen?
Jag längtar vansinnigt mycket till Globen!
Tips Falun-Linköping 5-4 (e förl)
Mattias Hjälm, språkligt geni och journalist på Helsingborgs Dagblad

Det blir spännande att se om innebandyn får en ny mästarklubb. Eller kanske två. Men tipset måste ändå bli att klubbarna med guldrutin vinner igen, nu när SM-finalerna äntligen är tillbaka i Globen.
På damsidan är det roligt att säsongens två klart bästa lag gör upp i finalen. Rönnbys tränare Pelle Alvin lovade redan på upptaktsträffen att Madelene Backlund skulle bli tungan på vågan den här säsongen. Och hittills har han ju haft rätt. Backlund lär göra poäng och mål i finalen. Frågan är bara hur många?
Jag unnar verkligen Kais Mora en titel efter de sura finalförlusterna 2012 och 2014. Inte minst vinnarskallen Anna Wijk, som kanske mer än någon annan är värd glädjetårar. De övriga topparna Karlsson, Larsson, Andréason och Nötzli är alla potentiella matchvinnare.
Men jag tror att Loisa vinner den finska målvaktsduellen mot Mäkelä, och att Sanna Scheer får lyfta SM-bucklan för Rönnby.
När det gäller herrarna är det ju klart lockande att tippa Linköping. Vore ju på ett sätt poetiskt om innebandygrabbarna lyckades med det som stadens hårdsatsande hockeylag ideligen har misslyckats med. Och spelevinken Micke Karlsson som möjlig guldjoker. Vem hade kunnat tro det?
Jag sätter ändå mina slantar på att Falun återupprepar Haninges (99-01) och Storvretas (10-12) bravader, och tar klubbens tredje raka SM-guld. Galante Carlström och Enström är en ung veteranduo som lär göra skillnad igen. Dalalaget har spelat hur många stora matcher som helst de senaste åren, och den rutinen är svår att bortse ifrån när det ska tippas en vinnare.
Linköping har visat att ett välsvarvat LAG (bara en spelare på topp-30 i SSL:s poängliga) kan ta sig hela vägen till en avgörande match. Men väl där behövs mer spets. Den har Falun.
Rönnbys matchvinnande mål görs av Adina Augustsson, och Faluns av Emil Johansson.
Robert Tennisberg, innebandyfrälst Viasat-kommentator

– Jag trodde Martin Karlssons långtidsskada skulle påverka Linköping mer än vad det har gjort. Man har gjort en imponerande resa under grundserien och hela vägen fram till SM-finalen – men här tar det tyvärr stopp. Jag skulle egentligen älska om Linköping chockar och skrällvinner i Globen, för innebandyn behöver någon eller något som bryter upp Faluns starka ställning men jag har helt enkelt svårt att se hur Linköping ska kunna rubba Falun även om det är i bäst av en. För det vimlar ju av världsstjärnor i Falun som bara älskar den här situationen och man har gjort det förr med två raka SM-guld. Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström vet hur det känns att spela i en SM-final, de kommer varva upp när det hettar till och de kommer givetvis att leverera i år igen. Fakta: Falun är innebandyns svar på Skellefteå i SHL och dynastin kommer leva vidare, på gott och ont. Det blir ett tredje raka SM-guld till Dalarna. Finaltipset: 6-2.
Daniel Hultqvist, ex-journalist på Aftonbladet och nu på Hallpressen

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB