Startsida / Inlägg

Så bra är finallagen

av Jonas Gustavsson

Det börjar närma sig finaler. Drar igenom lagen och sätter betyg på alla lagdelar (ja, herrlagen drog jag redan inför kvartarna, men har uppdaterat lite grand).

DAM

KAIS MORA

Målvakter +++++
När laget fick in Jonna Mäkelä i laget igen så fick man också in en av världens bästa målvakter. Har spelat många stora matcher förr och har massor av rutin. Bra backup i lettiskan Lauma Visneska.

Backar +++++
Vilket stjärngalleri. Silvana Nötzli och Moa Tschöp är två av SSL:s bästa offensiva backar medan Elin Reinestrand är en tvåvägsback i landslagsklass. Djupet är också imponerande, med bland annat norskan Tone Einstulen och lagkaptenen Martin Löf (som dock är vadskadad).

Forwards +++++
En klasslirare som Ingela Hansson får inte lira på två femmor – det säger det mesta. Har innebandyvärldens mest kompletta lirare i Anna Wijk som nav, och spetsforwards som Therése Karlsson, Malin Andréason, Amanda Larsson, Johanna Hultgren och storstjärnan Johanna Holmbom, som varit strålande i slutspelet efter att ha gjort comeback efter skada först i januari.

Tränare ++++
Roger Jonsson har ändrat upplägget lite i år, för att Kais Mora ska vara som bäst när det gäller som mest. Återstår att se om han lyckas.

Kommentar: Oj, vilket stjärnlag. Trots den fina bredden har Roger Jonsson gått hårt på två femmor i slutspelet, inte minst mot Pixbo, och så lär det bli i finalen också.

Totalt: 19+

RÖNNBY

Målvakter +++++
Laura Louisa har varit en sensation i år. Finskan blev utsedd till årets målvakt under sin första säsong i SSL.

Backar ++++
Sanna Scheer, som haft en strulig säsong, är försvarsnestor och en av SSL:s bästa backar. Nyförvärvet Åsa Tjusberg, industribacken Alexandra Högberg och blommande Julia Johansson gör att man har en stark fyra, men djupet kan inte mätas med Kais Mora.

Forwards +++++
Spetsigt. Att veteranen Helena Lundqvist gjorde comeback var en viktig pusselbit, eftersom Evelina Rösnäs gick sönder. Poängmaskinen Madelene Backlund är den stora stjärnan, men centerstrategen Adina Augustsson, finska succé-liraren Mira Wickman och irrationella Malin Wikström är också klasspelare. Har bra djup.

Tränare +++++
Pelle Alvin har varit med om det här förr och vet precis hur han ska coacha ett lag för att kräma ur det bästa ur varje individ.

Kommentar: Rönnby har sannerligen ett homogent och brett lag med en superspets i Madelene Backlund. Det vimlar av lirare med matchvinnarstämpel. Det talar för Västerås-laget.

Totalt: 19+

HERR

FALUN

Målvakter +++++
Har SSL:s bästa målvaktsduo i VM-keepern Johan Rehn och påläggskalven Måns Parsjö-Tegnér. Båda kan vinna matcher åt Falun.

Backar +++++
Snacka om att ha både bredd och spets. Landslagsklass på Emil Johansson och Thomas Holmgren, men man har också robusta killar som Adam Fernqvist och Mattias Carlgren som är starka i defensiven. Plus duktiga Jack Kvist och Ciya Hajo (som även lirar center).

Forwards +++++
Tappade Alexander Rudd och Billy Nilsson till i år – men är ändå sylvassa framåt med Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström i spetsen. Bra bredd också, då Alexander Hallén slagit igenom, Johannes Skog hittat målet igen och Tero Tiitu varvat upp. Plus att Jonas Adriansson varit sensationellt bra.

Tränare +++++
Thomas Brottman har rutin så det räcker och blir över. Och vet hur man coachar det här laget till guld.

Kommentar: Falun har vunnit guld två år i rad – och är favoriter att vinna ett tredje raka.

Totalt: 20+

LINKÖPING

Målvakter ++++
Har två bra målvakter i rookie-succén Robin Laakso och veteranen Henrik ”Bea” Quist där den sistnämnde lär få chansen i finalen.

Backar +++++
Riktigt bra backbesättning som har både fysik och fart. Fyra kanonbackar i Anton Karlsson, Jesper Johansson, Martin Hovlund och Tobias Gustafsson som hela gänget skulle kunna lira i landslaget. Plus Johan Kapple som växer.

Forwards ++++
Att Martin Karlsson – härföraren och pådrivaren – gick sönder var ett avbräck. Men styrkan ligger i kollektivet och Linköping förfogar över tre kompetenta kedjor som maler på och där alla tre är pålitliga defensivt, men där alla också kan chippa in offensivt.

Tränare +++
Johan Astbrant är fortfarande orutinerad – men har sannerligen lyckats i sitt första slutspel. Men är han beredd på vad som väntar i Globen?

Kommentar: Östgötarna har ett lag som är byggt för slutspel med sin fysik, tyngd och noggrannhet. Har inte samma spets som Falun, utan lever på kollektivet.

Totalt: 16+

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB