Startsida / Inlägg

Känns mer ovisst än på länge

av Jonas Gustavsson

Då var det dags för premiär i damernas SSL också.
Riktig premiär alltså. Torsdagens batalj mellan Karlstad och Kais Mora var bara en tjuvpremiär, en match framflyttad från en senare omgång, men det är nu det börjar på riktigt.
Om Kais Mora var grundmurade favoriter ifjol så är det ett betydligt mer öppet race i år.
Toppen har tryckts ihop.
De klassiska topplagen har tappat mycket spets:
* Kais Mora får klara sig utan stjärnkeepern Jonna Mäkelä, backdirigenten Silvana Nötzli, klassliraren Amanda Larsson och talangen Johanna Hultgren.
* Rönnby mister fjolårets poängdrottning Madelene Backlund plus veteranen Helena Lundqvist.
* Iksu äntrar en säsong utan ikoner som Susanne Ekblom, Victoria Wikström, Theresé ”Mini” Andersson och Elin Tjärnström.
* Pixbo tappar återigen poängsprutan Johanna Dahlin.
Samtidigt har jägarna rustat:
* Endre har boostat defensiven med blivande världsbackarna Stina Ander och Elin Gabrielsson samt breddat forwardssidan med grythundarna Mathilda Groth Nilsson och Tanja Stella.
* Täby har fyndat i Djurgårdens dödsbo och fått in ess som Emelie Frisk, Malin Eriksson, Jenny Gustafsson, Matilda Sjödin och Ranja Varli.
Sex lag som faktiskt har potential att vinna guld.
Kais Mora, Rönnby och Iksu är alltid med där uppe. Pixbo har byggt upp ett nytt storlag och kommer också vara med i toppen. Endre och Täby har verkligen uppgraderat.
Jag sätter min slant på Rönnby i år – men årets toppstrid har potential att bli något alldeles, alldeles extra för den som gillar att bita på nagelband.
Bakom topp-6 är Dalen ett tämligen givet slutspelslag men sedan utkristalliserar sig ett getingbo om den åttonde och sista slutspelsbiljetten, där nykomlingarna Malmö och Linköping, revanschsugna Karlstad och Amanda Delgado Johansson-spetsade Uppsala alla har potential att nå dit, i min bok.
Toppstriden och slutspelskampen känns mer oviss än på länge.
Det borgar för en rafflande säsong.

***

Jag har redan synat damtrupperna i detalj i en mastig guide (PLUS-låst) där jag också delgav min tippning av tabellen. Men för ordningens skull, precis som för herrarna, så levereras tipset här också:

1 Rönnby
Förvisso tappat Madelene Backlund och Helena Lundqvist, men har en av seriens bästa målvakter, ett solitt försvar och tillräckligt med spets för att producera framåt.

2 Kais Mora
Tappat ett knippe guldhjältinnor och har inte samma slagstyrka som ifjol, men har värvat smart och har också sparkapital i kvalitetsspelare som fick nöta en hel del bänk ifjol. Guldkandidat igen.

3 Iksu
Gör en nystart. Ett gäng veteraner och ikoner har försvunnit och den nya generationen med Emelie Wibron i främsta ledet ska ta över fanan. Har SSL:s bästa försvar på pappret – och ett bra lag över hela linjen.

4 Endre
Endre tog ett stort kliv framåt ifjol. Nu har man boostat truppen ytterligare, fått in både bredd och spets, och känns redo att bråka på allvar. En stor guld-outsider.

5 Pixbo
Jonas Eliasson-ledda Pixbo lutade sig mot en smal spets ifjol och med Johanna Dahlin borta krävs att fler kliver fram. Sitter på massor av intressant potential – men har en del att bevisa.

6 Täby
Djurgårdens uttåg ur SSL blev jackpott för Täby. Lastat in en landslagsmässig femma från fjolårskonkurrenten och ser oerhört spännande ut. En stor outsider som kan skrälla rejält.

7 Dalen
Stabilt. Så kan man väl sammanfatta Dalen. Sticker sällan ut varken positivt eller negativt och lär segla med till slutspel utan större problem, men överlever inte kvarten. Som vanligt.

8 Linköping
Spännande nykomling med ikonen Stefan Hedlund som coach. Landade stjärnan Amanda Larsson, har ett intressant lag och kan skrälla.

9 Karlstad
Miserabel säsong ifjol men så dåligt är inte det här laget egentligen. Rivit upp en del av det gamla, kryddat truppen och känns som en slutspelsutmanare.

10 Uppsala
Tappat många viktiga pjäser – men fick behålla fixstjärnan Amanda Delgado Johansson. Hon är hoppet om slutspel, men det känns oroväckande tunt bakom henne.

11 Huddinge
Det känns inte som att Huddinge är mogna att ta ett steg till. Fått behålla spetsen från ifjol men bredden är urholkad. En plats i ingenmansland, som brukligt, känns mest troligt.

12 Malmö
Har dominerat i ettan ett par och har ett lag som dryper av talang med stjärnan Ellen Rasmussen i spetsen. År ett lär bli en kamp – men håller man sig kvar så kan det här laget växa rejält. Sitter på härlig potential.

13 Jönköping
Lindansarlag som levt på nåder ett tag. Stark säsong ifjol och nosade på slutspel, men har tappat mycket, inte minst stjärnbacken Stina Ander. Kan bli en jobbig säsong.

14 Falun
Hanna och Frida Lindgren tackade nej till fortsatt spel och därmed rann det sista hoppet ut för Falun, som redan tappat för mycket. Tunna, bleka och orutinerade.

***

Då smackar vi upp ett tips inför dampremiären också:

Lördag:

Falun – Pixbo 2: Jag har svårt att se Falun ta så många poäng den här säsongen och de man tar gnetar man nog till sig hemma i så fall. Men inte mot Pixbo som är klasser bättre på alla positioner. Detta kan rinna iväg.

Karlstad – Endre 2: Nja, Karlstad orkade inte alls stå emot Kais Mora i tjuvpremiären i torsdags utan föll tungt och torskade med hela 0-8. Nu gäller det att komma upp på banan för att inte få en lika risig start som ifjol, men jag har svårt att se att man ska kunna rubba boostade Endre som verkligen har snäppat upp sin trupp i år.

Malmö – Huddinge 1: Rutinerade och smarta Huddinge mot frejdiga nykomlingen Malmö. Ganska svårtippat, men jag tror att ett inspirerat och hungrigt Malmö plockar hem den här matchen på rent adrenalin. Men det blir tajt.

Rönnby – Iksu 1: Stormöte redan i premiären mellan två lag med starkt försvarsspel och bra målvakter. Laget med mest tålamod och disciplin kommer ta hem den här fajten och jag tror ändå att Rönnby i kraft av hemmaplan grejar det.

Söndag:

Linköping – Jönköping 1: Precis som för Malmö så tror jag att Linköpings premiärlusta kommer att bära dem fram mot en trea. Jönköping har haft en högre spelaromsättning än hemmalaget och det i kombination med bortaplan tror jag gör det svårt för småländskorna i första matchen.

Kais Mora – Täby 1: Det är bara att erkänna, Täby ska bli ett av de mest intressanta lagen att följa i årets SSL med tanke på DIF-förstärkningarna. Regerande mästarna Kais Mora får dock gälla som favoriter och jag tror dalalaget motsvarar förväntningarna, inte minst med tanke på storsegern mot Karlstad i torsdags.

Uppsala – Dalen X: Ganska lynnig match att förutspå. Amanda Delgado Johansson mot Dalens försvar, typ. Det kanske var att hårdra det, men jag tror att stjärnan ensam kan säkra Uppsala-poäng i den här matchen, men att Dalen är tillräckligt stabila för att få med sig någon pinne hem. Sätter ett kryss, men kan gå hur som.

***

Herrarna bränner av sin andra omgång i helgen också (eller ja, sex av av sju matcher i alla fall).

Lördag:

Gävle – Karlstad 2: Nykomlingsmöte. Och ska Gävle ha någon chans att hålla sig kvar är detta en match man måste vinna. Men – det blir tufft mot ett Karlstad som tog en stark seger mot Warberg i premiären, och som sitter på ett bredare och vassare spelarmaterial. Drar in en tvåa.

Falun – Pixbo 1: Falun föll överraskande mot AIK i torsdags – och kommer vara rejält revanschsugna och taggade inför den här bataljen, så det är sämsta möjliga läge för Pixbo att möta de trefaldiga mästarna. Pixbo gjorde en solid insats mot Mullsjö i premiären och är gedigna, men jag tror ett hungrigt Falun vinner med ett par bollar.

Söndag:

Granlo – AIK 2: En av omgångens mest svårtippade matcher. Granlo spelade snålt i premiären och höll på att lugga Storvreta på poäng medan AIK skrällde och hemmavann mot Falun. Nu spelar Granlo hemma, där man är starka men där man också kommer lira mer boll, och jag är inte säker på att det passar laget lika bra. Känslan är AIK kan nypa poäng igen. Ovisst, men sätter en slant på tvåan ändå.

Sirius – Helsingborg X: Doftar kryss så det skriker om det. Sirius var ganska bleka i premiären mot Dalen och lär vilja snäppa upp, inte minst på hemmaplan. Helsingborg vann mot Växjö i premiären, men svajade efter en stark start, och har en tradition av att vara lite upp och ner.

Växjö – Linköping 2: På förhand känns som det en ganska tajt match, men jag tror att Linköpings kontinuitet och rutin kommer räcka väldigt långt mot ett Växjö med ett knippe nya spelare som fortfarande letar efter system och identitet. Det kommer nog inte bli några stora siffror – men östgötarna vinner knappt.

Mullsjö – Storvreta 1: Omgångens höjdpunkt? Känns lite så faktiskt. Kvartsfinalserien mellan lagen för ett par år sedan är ju redan legendarisk. Mullsjö var sådär i premiären och kommer vara hungriga hemma och jag tror faktiskt man tar en ganska komfortabel seger mot ett Storvreta som inte imponerade i hemmapremiären mot Granlo.

***

Späckat innebandy-schema i helgen alltså.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB