Startsida / Inlägg

Falun behöver inte vara oroliga

av Jonas Gustavsson

Förlust mot AIK i premiären.
Ny torsk idag, då Pixbo vann med 8-7 efter förlängning.
Faluns säsongsstart har sannerligen inte gnistrat med några mästartakter, utan det har hackat i maskineriet, och då främst i defensiven.
Det var tydligt idag mot Pixbo också, där det fanns en virrighet på egen planhalva som inte brukar vara synonym med Falun, men där Pixbo tilläts slå crosspassningar och raka in bollar i tomt nät bakom stackars Johan Rehn, där backarna tappade spelare bakom ryggen och där man var förvånansvärt ouppmärksamma på Pixbos finurliga och kvicka spelvändningar.
Men jag tror inte Falun behöver vara oroliga.
Kvaliteten finns, spelarna har rutin och Thomas Brottman är krävande – det kommer inte tillåtas att man springer runt på samma sätt som i de här två inledande matcherna, utan man kommer bryta ner spelet, börja om och bygga upp.
Man är inte så dåliga defensivt som man visat upp hittills. Det har Johan Rehn och backbesättningen – som är intakt sedan guldåret ifjol – bevisat förr.
Och offensiven har inte varit dålig, även om den kanske inte blixtrat ännu. Laget har ändå smackat in sju mål i båda de inledande matcherna och hade inte Jon Hedlund varit så magiskt bra som han var ikväll så hade Pixbo inte vunnit den här matchen heller, trots att man pillade in åtta bollar framåt.
Hedlund svarade för flera prakträddningar – oavsett om han såg eller inte såg bollen. Han var i zonen, om man säger så.
Grejen var väl egentligen att målvakterna var matchens bästa spelare – och det säger ju lite när en batalj slutar 8-7. Det var mycket öppna spjäll, mycket anfallsspel.
Pixbo då?
Jodå, jag tycker man gjorde det bra. Det är inte lätt att möta Falun, men man spelade smart och effektivt, och då ska man minnas att man saknar Oskar Henriksson och Kasper Hydén, och hade en comebackande Martin Östholm som inte var helt fit for fight, vilket syntes.
Förutom fantom-Hedlund så var jag imponerad av Alessandro Agus, en spelare som verkligen tog för sig och som blir ett tillskott för Per Tjusberg-gänget.
Matchen kunde gått lite hur som helst – men att Pixbo vann var inte orättvist alls. Man hade en glödhet keeper och tog tillvara på chanserna framåt. Då går det ofta bra.

***

Surrade kort med Faluns Alexander Galante Carlström – som för ovanlighetens skull lämnade planen mållös och som inte vill skylla på att han hans inkörda klubba gick sönder under matchen – som var besviken, men inte orolig, över Faluns säsongsstart:
– Nu handlar det om att jobba in självförtroende och inse vad som händer. ”Brolle” (Tomas Brottman, tränare) har lagt upp en plan men jag tycker inte att vi följer den. Vi kör något eget race och det går inte. Vi måste rannsaka oss, se oss i spegeln och börja om från scratch.

***

I dagens andra match möttes nykomlingarna Gävle och Karlstad i hockeyarenan Gavlerinken.
Och som sagt, ska Gävle mot alla odds överleva den här SSL-säsongen så måste man vinna hemma, och man måste sannerligen göra det mot ett lag som Karlstad.
Men det lyckades man inte med.
Karlstad var snäppet bättre. Det fanns lite mer tyngd, lite mer spets hos gästerna. Bröderna Adam och Tom Colling var ju två av de bästa på planen, till exempel, och kombinerade in hela åtta poäng.
Värmlänningarna hade ganska bra kontroll på händelserna, och Gävles två snabba mål i sista perioden, som tog laget till ett 4-5-underläge, kändes faktiskt mest som konstgjord andning – vilket det också blev. Karlstad rann ifrån i slutet och vann med 9-4.
Karlstad har ju därmed fått en perfekt start på säsongen.
Dubbla segrar.
Det är ju helt klart att man är bättre än senast man var uppe, men det är svårt att se hur laget ska hålla sig kvar ur perspektivet att man då måste ta någon annans plats.
Är man bättre än Granlo?
Vassare än nyrenoverade Warberg eller Växjö?
Starkare än Dalen eller Sirius?
Jag har ändå svårt att se det.
Men jag har haft fel förr.

***

Damerna då:

Falun – Pixbo 0-11: Jo, hintade ju om att det kunde rinna iväg i den här matchen och det var precis vad som hände. Falun har inget SSL-mässigt gäng den här säsongen och kommer få ruggigt jobbigt, vilket premiären också ger en ganska tydlig indikation om. Spetsduon Julia Larsson och Sara Helin producerade omgående för Pixbo genom att kombinera in fem av kassarna.

Karlstad – Endre 3-8: Nu har förvisso Karlstad haft ett ruggigt tufft spelprogram, men att förlora dubbla hemmakamper, först mot Kais Mora och sedan Endre idag, skapar lite flashbacks från fjolåret där värmländskorna höll på att förlora SSL-statusen just på grund av sin urusla start. Nåväl, ingen kris att torska mot Endre, men tufft att starta säsongen med två raka hemmaförluster.

Malmö – Huddinge 3-5: Jag trodde att Malmö skulle ha tillräckligt med energi för att vinna premiären, men skånskorna orkade alltså inte rubba Huddinge. Det stod 2-2 efter två perioder innan Huddinges spetsvärvning Therése Andersson sköt viktiga 3-2 – och det greppet släppte sedan inte stockholmskorna. Hajpade Elin Rasmussen i Malmö? Facit: en assist.

Rönnby – Iksu 3-5: Styrkebesked av Iksu, givetvis. Umeå-gänget ledde med 3-1 men Rönnby knaprade ikapp till 3-3, kvitteringen kom så sent som 58.05, men trots det lyckades Iksu slå tillbaka och skjuta två nya mål under de avslutande minuterna där Emelie Wibron – den som ska bära laget nu när massor av veteraner försvunnit – lastade in den matchvinnande bollen.

***

Back on track imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB