Startsida / Inlägg

Hur tacklar ni det här, Mullsjö?

av Jonas Gustavsson

Veckans snackis: David Gillek.
För några dagar sedan fick han sin dom efter tacklingen mot Karlstads Christian Persson. Sju matchers avstängning. Att lägga till de två han redan fått innan, så totalt nio matchers avstängning i ett svep.
Sju matcher är mastigt, men Juridiska Nämnden hänvisade till tidigare incidenter – två avstängningar ifjol, en tidigare i år – vilket ökade på antalet straffmatcher.
Meningarna om straffets längd går isär – och jag ska inte grotta ner mig i det, utan litar på att Juridiska Nämnden har belägg för sina beslut.
Det mest intressanta i detta är istället hur Mullsjö hanterar hela den här situationen.
Än så länge, när dessa rader skrivs under fredagsförmiddagen, har man varit tysta.
Ingen kommentar, är beskedet från sportchefen Jesper Axell.
Men det kommer inte vara tyst för evigt.
Enligt vad jag hört så överlägger klubben internt om hur man ska gå vidare. Jag vet inte hur man resonerar. Om man kommer ta David Gillek i försvar, överklaga senaste domen och påtala häxjakten av honom, eller om man kommer att – likt efter situationen med spottloskan mot John Barck ifjol – ta avstånd från det som David Gillek gjort.
Jag sällar mig till skaran som anser att det finns en viss häxjakt på David Gillek, det räcker med minsta lilla sak veteranen är inblandad i för att det ska börja skrikas och gapas, motståndarna pekar på honom innan man ens vet om det var han som var där, han döms innan situationen granskats av oberoende.
Det är förvisso inget unikt i sig: det vimlar av exempelvis hockeyspelare som döms på förhand på grund av sin historik.
Med den historik som David Gillek nu har, så kommer han få leva med det där länge.
Men: det som gör det mer irriterat i innebandyn är att det är klubbarna som anmäler incidenter mot varandra vilket skapar pajkastning. En oberoende gransknings- och anmälningsapparat hade tagit bort det där, då hade alla tveksamma situationer – oavsett vad klubbarna tycker om varandra – granskats. Nu känns det som att vissa incidenter anmäls bara för att en viss spelare är inblandad (läs David Gillek) eller för att någon klubb ska hämningsanmäla bara för att den andra klubben anmält något tidigare. När händelser dessutom börjar cirkulera i media och sociala medier så sätts klubbar under press att göra en anmälning bara för det, fast man kanske egentligen inte vill.
Ett förfarande som givetvis inte är hållbart i längden.
Sedan är det givetvis inte tillfälligheter att just David Gillek hamnar i tveksamma situationer, även om motståndarna givetvis försöker utnyttja tillfället när han finns i närheten.
Det går att vrida och vända på detta.
På ett sätt tycker jag synd om David Gillek som hela tiden hamnar i skottgluggen.
På ett sätt undrar jag hur han hela tiden lyckas hamna i de där tveksamma situationerna.
Som sagt: det intressanta i det här är hur Mullsjö kommer agera.
Att ha en lagkapten – en spelare som ska representera föreningen, klubbens värderingar och vara den som går i bräschen – avstängd i sammanlagt nio matcher (och totalt 19 matcher på två säsonger) är inte bra, det är nog alla överens om.
Jag väntar spänt på klubbens kommentar.
Sportsligt då?
Det är klart att Mullsjö blir ett sämre lag utan David Gillek i uppställningen. Han är en sjuhelvetes bra innebandyspelare. En spelare som kan göra skillnad.
Mullsjö är bra ändå.
Men jag tror inte man är en medaljkandidat utan sin lagkapten på plan.

***

Då går vi igenom helgens matcher och börjar med herrarna.

Lördag:

Mullsjö – Sirius 1: Man är lite nyfiken – vad händer i Mullsjö, nu? Lagkaptenen David Gillek rök på en avstängning till, sju matcher, och är borta fram till jul. Hur tacklar laget dels det faktum att ångloket är borta, dels allt snack som blir runtomkring? Vi får se. Tror dock att man i kraft av hemmaplan slår tillbaka ett för tillfället ihåligt Sirius – 24 insläppta bollar på tre matcher – som är i en svacka. Men tror också att Sirius kommer spela snålt, och att det blir en målmässigt ganska tajt tillställning.

Falun – Gävle 1: Ja, mina damer och herrar, detta kan bara sluta på ett sätt. Storseger för Falun. Har oerhört svårt att se något annat scenario mellan trefaldiga mästarna som varvat upp rejält och staplat skalper på hög – 7-4 borta mot Linköping senast, inte minst – och nykomlingen som bara vunnit en enda match hittills.

Söndag:

Pixbo – Helsingborg 1: Repris på den omtalade kvartsfinalen från i våras, där Helsingborg skrällde och slog ut serievinnarna Pixbo. Jag tror inte att Pixbo läkt alla sår efter den snöpliga sortin, och det tror jag kommer vara tillräcklig tändvätska för att plocka fram det extra som krävs för att ta en ganska komfortabel seger. Helsingborg har för övrigt inte tagit någon trea sedan i premiären.

Warberg – Linköping X: Ytterligare en kvartsfinalrepris, där Linköping svepte Warberg i våras efter att hallänningarna halkat med i slutspelet i den sista omgången. Det här är en av omgångens mest intressanta fajter mellan två formstarka lag. Linköping är bättre egentligen, men tror att Warberg kan lösa någon pinne, speciellt i kraft av hemmaplan.

Storvreta – Dalen 1: Storvreta har vunnit allt utom bortafajten mot Falun i höst och är givetvis storfavorit att spöa Dalen på hemmaplan också. Ser heller ingen anledning till att det inte skulle bli så, speciellt inte eftersom Storvretas förstafemma börjat varva upp på slutet, vilket ger laget mer spets framåt. Dalen skrällde förvisso mot Pixbo senast, men jag tror inte man orkar göra samma sak i Fyrishov.

Växjö – AIK 1: En av de mer svårtippade matcherna i omgången. Växjö har fyra raka förluster, men har då mött Pixbo, Storvreta och Falun innan man föll mot Granlo senast, så vi ska inte dra för stora växlar av den negativa sviten. AIK hade tre raka nederlag innan man med nöd och näppe fick oavgjort mot Karlstad senast, och känns inte i kanonslag. Magkänslan säger att Växjö reder ut detta.

Karlstad – Granlo X: Granlo har varvat upp på slutet och tagit tre raka segrar. Laget känns på gång. Men Karlstad är bra, även om man tappade en ledning till oavgjort mot AIK senast. Värmlänningarna är favorit i kraft av sin hemmaplan och formen på skyttekungen Adam Colling, men jag har en känsla av att ett Granlo med lite flyt kan gneta till sig en pinne och smackar in ett kryss.

***

Även full omgång för damerna i helgen!

Lördag:

Pixbo – Endre 1: Ju mer man vinner, desto närmare kommer man en förlust heter det ju. Pixbo har gått rent hus hittills men har nu en av sina svårare matcher då Endre kommer på besök. Då kommer Pixbos försvar, som varit solitt hittills, att sättas på rejält prov. Tror dock att Pixbo vinner till slut ändå – hemmaplan och självförtroendet avgör.

Falun – Iksu 2: Falun har förvisso tajtat upp spelet på sistone och har hållit nere förlustsiffrorna, frågan är dock om jumbon verkligen mäktar med att fortsätta på den inslagna linjen mot den malande maskinen Iksu, som imponerat rejält i säsongsinledningen. Jag tror inte det – utan att Umeå-laget rusar mot en kassaskåpssäker seger.

Karlstad – Huddinge 1: Karlstad känns lite på gång. Visst, man föll mot Malmö i senaste hemmamatchen, men har efter det tagit poäng mot Iksu och gjorde en solid insats mot Pixbo senast, prestationer som lär ha gjutit in lite självförtroende. Det tror jag kommer ge utdelning mot Huddinge.

Dalen – Jönköping 1: Seriens två största besvikelser hittills? Så känns det, eftersom Rönnby nu börjat vinna. Rejält viktig match för Jönköping givetvis, laget ligger under nedflyttningsstrecket med en poäng och är två bakom Dalen. Förlust och gapet uppåt är fem poäng – vinst och man går förbi Dalen. Det är en gigantisk skillnad. Dalen har bara vunnit en enda match hittills – men jag tror man tar den här kampen.

Uppsala – Rönnby X: Superintressant match tycker jag. För Uppsala som vunnit fem av sex matcher och ser vassa ut är det nu upp till bevis när man ställs mot ett tippat topplag. Rönnby slog ju tillbaka Falun och tog en skrällseger borta mot Kais Mora senast, och frågan är om de matcherna blir vändningen efter en risig säsongsstart? Jag fegar ur med ett kryss.

Söndag:

Linköping – Täby 2: Alltså, ett Linköping med en Amanda Larsson i högform (sex poäng senast) ska man aldrig räkna bort, men Täby har ett bättre och bredare lag på pappret och det borde ge utslag. Efter två raka nederlag mot topplagen Pixbo och Endre så lär det dessutom finnas en del revanschlusta som kommer hälla i lite extra bensin i tanken. Vansklig match, men drar in en tvåa.

Malmö – Kais Mora 2: Detta ska ju vara en bortaseger så klart, men Malmö är lite lynniga, är upp och ner, har visat att man kan mäta sig med de bästa lagen, så det blir ingen enkel resa för mästarna som åkte på ett bittert nederlag mot Rönnby i SM-finalreprisen senast. Kais Moras spets bör dock avgöra den här tillställningen.

***

Ni har väl inte missat all annan innebandy-godis i veckan? För er som har PLUS-abonnemang (om inte, så skaffa) så plockade jag ut 20 SSL-lirare som slagit igenom, eller tagit kliv framåt, under hösten och som tillhör svensk innebandys framtid:
10 spelare på frammarsch på herrsidan (PLUS)
10 spelare på frammarsch på damsidan (PLUS)
Och dessutom en rejäl artikel om Warbergs otroliga division 4-lag, som lär ha den fetaste CV-samlingen i innebandy-Sverige just nu:
De är mest överlägsna i Sverige (PLUS)

***

Som brukligt hårdbevakning på söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB