Startsida / Inlägg

Arenamatcher – en bra krydda

av Jonas Gustavsson

I helgen blir det arenamatch.
Dammatchen Jönköping-Karlstad och herrmatchen Mullsjö-Warberg flyttar in i hockeytemplet Kinnarps Arena i Jönköping.
Jag gillar upplägget. Dels att Jönköping och Mullsjö kan samarbeta så att det blir dubbla SSL-matcher i arenan, dels att man skapar ett koncept med sidoaktiviteter, dels att man vill göra en innebandymanifestation i området för att få fler att få upp plastögonen.
Jag hoppas matcherna drar rejält med folk. Precis som matcherna i Saab Arena, där Linköpings herr- och damlag lirar arenamatch 2 januari. 6 000 personer kom till Saab Arena när Linköping lirade där ifjol, kan Kinnarps Arena locka lika många så är det fantastiskt.
Sedan, som jag varit inne på när det gällde SM-finalen på Tele2 Arena, så tycker jag inte detta ska vara innebandyns vardag.
Det ska vara en krydda, men inte mer än så.
Innebandyn ska spelas i mindre, tajta grytor där det kan skapas rejält tryck, där man kommer nära spelet, upplever den fantastiska farten. Som i Nyhemshallen, där Mullsjö normalt lirar sina matcher. Mullsjö-publiken kommer säkerligen bänka sig i Kinnarps Arena också – men det kommer inte alls bli samma tryck som i Nyhemshallen.
Man kommer längre ifrån spelet.
Ropen, frustrationen, snacket från klacken kommer bli mindre påtagligt både för resten av publiken och spelarna ute på planen.
Närheten försvinner.
Arenamatcherna kryddar säsongen, sätter innebandyn i perspektiv, öppnar upp ögonen för nya fans – men är inte plastens ordinarie hemmatillhåll.
Tycker jag.
Mullsjö mot Warberg då.
Jätteintressant möte.
Mellan ett Mullsjö som vunnit matcherna man ska, men inte stört något av topplagen, och ett Warberg som varvat upp rejält, har en formstark förstafemma, och går bättre än förväntat. En match som på förhand är oviss, som kan gå hur som helst, som kommer rinna ner till ganska små marginaler gissar jag.
Att kampen spelas i Kinnarps Arena raderar bort lite av Mullsjös hemmafördel, och det tror jag ett smart Warberg kan dra nytta av.
Jag har en känsla av att gästerna kan stjäla poäng i den här matchen.
Kanske till och med alla tre.

***

Dags för tippning, först ut är herrarna.

Lördag:

Linköping – Karlstad 1: Både Christian Persson och Anton Vestlund är tillbaka för Karlstad i den här matchen vilket ökar värmlänningarnas möjligheter, men jag har ändå svårt att se succénykomlingen kunna rubba maskinen Linköping på bortaplan, speciellt eftersom hemmalaget lär ha fått en uppsträckning av coachen Johan Astbrant efter den – enligt honom – mindre bra insatsen mot Warberg innan uppehållet och östgötarna kommer vara taggade till tusen. Skickar in ettan.

Granlo – Pixbo 2: Det här är faktiskt en ganska lurig match. Granlo blandar och ger friskt, men har visat bra högstanivå, och spelar man ett tajt försvarsspel och håller bollrullande Pixbo utanför sig så är det inte omöjligt att man kan frustrera stjärngänget från Göteborg. Det borde ju finnas en hel del jävlar anamma hos hemmalaget efter härdsmältan mot Karlstad senast (0-7 i sista perioden!). Nåväl, tror väl ändå att Pixbo reder upp detta till slut. Faktiskt.

Söndag:

Mullsjö – Warberg 2: Arenamatch i Kinnarps Arena vilket raderar bort lite av Mullsjös hemmafördel, även om man kommer ha bra stöd ändå. Warberg är i bra slag såväl mål- som poängmässigt och har verkligen fått igång sin förstafemma som bär laget. David Gillek-lösa Mullsjö har hittills vunnit matcherna man ”ska”, men inte orkat störa topplagen. Detta kanske är en match man ska vinna sett till tabell och förväntningar, men jag tror Warberg kan sno poäng. Dundrar in en tvåa.

Sirius – Falun 2: Formsvaga Sirius mot formstarka Falun? Det kan ju inte sluta på något annat sätt än att Falun vinner, eller? Nej, jag tror mästarna fixar det här. Sirius har en liten skrällchans om man lyckas med sin taktik som lär bli att parkera bussen på egen planhalva och sedan satsa på sina spelvändningar – men problemet är bara att lagets spetsar har blött krut i bössan för tillfället. Falun grejar det här.

Dalen – Helsingborg 2: Stark seger mot Storvreta senast för Helsingborg som där äntligen fick ihop hela laget i en hel match, något som man haft förtvivlat svårt med tidigare i höst. Jag tror att den matchen kan få det att lossna för det underpresterande gänget. Nu fick man se vad resultatet blir när alla gör sitt jobb. Dalen borta är ingen lätt match, det kommer bli tätt, men tror ändå skåningarna tar en trea.

Gävle – Växjö 2: Växjö är inget glamourgäng som kommer åka till Träffen med inställningen att plocka hem tre gratispoäng, utan jag tror smålänningarna har förmågan att ställa in sig på skitjobbet – och då kommer man också plocka tre pinnar här, för på pappret är man ett par klasser bättre än Gävle, och har framförallt vassare spetsspelare. Bör vara en given tvåa.

Måndag:

AIK – Storvreta 2: Storvreta har ett par torsk nu, först hemma mot Dalen och sedan borta mot Helsingborg, utan att för den delen ha varit riktigt dåliga, i alla fall inte mot Helsingborg. Det grinar lite emot just nu dock, man saknar Robin Nilsberth på backen (men han lär säkert vara med här), led lite av att Viktor Klintsten inte var med senast, men jag tror det vänder här: Storvreta vinner mot AIK. Man känns betydligt stabilare än hemmalaget som bara inkasserat två poäng på de fem senaste matcherna.

***

Damerna!

Lördag:

Iksu – Pixbo X: Ren seriefinal och helgens höjdpunkt på damsidan, givetvis. Inför säsongen var det Rönnby och Kais Mora som rankades högst, men de här två gängen har verkligen imponerat i säsongsinledningen; Iksu med sin offensiv, Pixbo med sin defensiv. Jag håller Iksu – trots att Cassandra Edberg överraskande slutet – som knapp favorit, men detta blir en hyperintressant match som kan gå hur som helst, och där dagsform lär avgöra. Fegar ur med ett kryss.

Söndag:

Jönköping – Karlstad X: En match som liras i hockeyarenan Kinnarps Arena, ett faktum som raderar delar av Jönköpings hemmafördel. Men: småländskorna har lyft sig på slutet, fått ordning på försvarsspelet, och kan mycket väl lugga Karlstad på poäng. Hyfsat öppen match i min bok och det lär bli en ganska målsnål historia. Kryss ligger nära till hands.

Endre – Falun 1: Breda lagmaskinen Endre kryddad med spjutspetsarna Anna Jakobsson och Corin Rüttimann kommer köra över jumbon Falun. Något annat scenario finns egentligen inte. Mest intressant i matchen blir Jakobssons måljakt – hon är nära att bli SSL:s bästa målskytt någonsin. Tre bollar från att tangera Hermine Dahlerus, fyra ifrån att bli ensam måldrottning. Fyra Jakobsson-baljor mot Falun? Inte alls omöjligt.

Huddinge – Dalen 2: Dalen är ett lag som nog mådde extremt bra av ett landslagsuppehåll där man fått tid och arbetsro efter den tunga starten. Någon gång lär det vända för Umeå-gänget. Det här kan mycket väl vara en sådan match, även om Huddinge är bra hemma. Magkänslan säger tvåa.

Rönnby – Linköping 1: Ytterst intressant test för Rönnby som varvat upp efter en svag start, som besegrat både Kais Mora och Uppsala borta, och som har tre raka vinster. Linköping är ingen lätt motståndare, men Rönnby känns på gång och en seger här blir den sista pusselbiten i kvittot på att laget är tillbaka på banan igen. Tror hemmalaget vinner och att Linnéa Nilsson – som verkar ha fått igång målskyttet – avgör.

Kais Mora – Uppsala 1: Uppsala har haft en stark höst men nu väntar tuffare matcher då man ska börja avverka topplagen. Att vinna mot Kais Mora borta tror jag blir en övermäktig uppgift för skrällgänget, och jag tror mästarna tar en hyfsat komfortabel seger.

Täby – Malmö 1: Malmö har varit starka på bortaplan hittills i höst men jag tror ändå inte att man rår på Täby som kommer mer och mer även om man ännu inte skruvat färdigt på lagmaskinen. Nu har laget fått chansen att slipa, svetsa och justera under uppehållet, och det tror jag har gjort nybygget gott, och att man kommer snäppa upp ytterligare. Bör bli en klar, om än inte överlägsen, seger mot skånskorna.

***

Tipsar återigen om veckans listor:
Sveriges 10 bästa herrspelare – någonsin (PLUS)
Sveriges 10 bästa damspelare  någonsin (PLUS)

***

Hårdbevakning på söndag, som vanligt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB