Startsida / Inlägg

Viktig skitseger, Helsingborg

av Jonas Gustavsson

Fint besked, Helsingborg.
Skåningarna besegrade Storvreta med 9-5 på hemmaplan.
Snyggt?
Glamouröst?
Nej, inte speciellt. Storvreta hade mest boll i den här matchen, speciellt i de två första perioderna, men lyckades aldrig sätta det där monumentala trycket mot Helsingborgs kasse – för där fanns nämligen ett smart, aggressivt och uppoffrande hemmalag som inte bjöd på speciellt mycket.
Som täckte massor av skott.
Som inte gav upp någon situation.
Backarna var otroligt bra, både i närkampsspelet och i kylan när Alexander Rudd & Co började trilla boll på sedvanligt vis. Det är lätt att tappa tålamodet i de lägena, rusa på och bli bortgjord, men hemmalaget föll inte i den fällan.
Det var också backarna som avgjorde:
Jonathan Skoglösa pangade in 5-4-bollen med en projektil från kanten.
Anders Lindberg följde med i en spelvändning, fick en perfekt macka av Daniel Johnsson och prickade in 6-4.
Ifrågasatte Juha Kivilehto, en assist på sju matcher inför kvällen, klev sedan in i rampljuset: spelade fram Hampus Dargren till 7-4, satte själv 8-4 och spelade sedan fram Dargren till 9-5.
På något sätt var det talande att det var grovjobbarna, backarna, som fick avgöra matchen, för det var de som personifierade insatsen. Även Kivilehto – som jag sett några gånger i höst, men som gjorde sin absolut mest solida insats jag sett hittills – var en grovarbetare i den här fajten.
Helsingborg hade blåkläderna på, om vi säger så.
Skåningarna har ju haft en svag höst resultatmässigt, även om man prestationsmässigt inte varit s-å dåliga, men man har haft svårt att få ihop allt under en hel match. Men idag klickade det. Man lät Storvreta ha bollen, fokuserade på defensiven, gjorde grundjobbet. Jag efterlyste blod, svett och tårar för att Helsingborg skulle tippa över vågskålen i egen favör – och just det tycker jag att man såg i den här fajten.
Man hade till och med råd med några markeringsmissar som ledde till Storvreta-mål, en ovanlig Jonathan Paulsson-tavla och någon klantig utvisning.
Eller som Linus Nordgren förklarade:
– Vi kommer alltid göra misstag. Grejen är att vi måste göra sju, åtta, nio mål framåt, för då gör det inget som vi gör några misstag. Att vi får upp effektiviteten är viktigt och den fick vi ordning på idag.
Just precis så var det.
Nordgren föresten. Har han någonsin varit bättre?
Leder poängligan dessutom, förutom all den speltid han äter upp, och det stora jobb han lägger ner över hela banan.
– Jag vet inte om det är min bästa säsong, det är tidigt att säga, men jag har aldrig börjat så här bra, sa han och förklarade sitt uppsving:
– Jag har känt mig pigg i år och går mer rakt på mål och skjuter mer. Framförallt är det målproduktionen som har ökat. Jag har slickat lite mycket sarg innan, nu tar jag mer in i banan mer och går på mål.
Storvreta?
Förde spelet, men skapade inte speciellt många superchanser. När man väl satt upp sitt spel, så kom skott utanför, exempelvis av Jimmie Pettersson och Rasmus Sundstedt. Alexander Rudd var på spelhumör och trollade boll, men fick ut ganska lite ändå. Debuterande SSL-keepern Jonas Gustafsson (Viktor Klintsten var sjuk) ska inte lastas för förlusten för även om han inte gjorde någon ”extra” räddning så svarade han inte heller för några tavlor.
Det mest anmärkningsvärda var väl att Storvreta tappade tålamodet lite väl snabbt i sista perioden och tillät Helsingborg vända på spelet och på så vis dra ifrån. Det var lite för ivrigt, något som hemmalaget verkligen utnyttjade.
Ingen fara på taket i Uppsala, men idag mötte man en motståndare som ville mer.
Vänder det för Helsingborg nu?
Inte alls omöjligt.
En sådan här lagseger, där alla bidrog, där alla skitade ner sig, var precis vad man behövde.

***

Matchens mest obalanserade?
Storvretas Nicklas Paulsson.
Rusade robust in som tredjeman efter ruff duell mellan Jani Kukkola och Wiktor Bladh, körde över Kukkola och fick en femma. Då gjorde Helsingborg två mål.
Sedan drog Paulsson på sig ytterligare en tvåa, och vevade med armarna mot publiken (såg bisarrt ut faktiskt). Då gjorde Helsingborg mål igen.
Han vill nog dra ett fett streck över den här matchen.

***

I helgen rullar SSL vidare. Både dam och herr.
Uppsnack under morgondagen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB