Startsida / Inlägg

Får vi se svarta ögon hos stjärnorna?

av Jonas Gustavsson

I måndags togs VM-truppen ut.
Nu är det dags för vardagslunk innan VM-förberedelserna drar igång och damerna drar av dubbla omgångar här i veckoslutet och helgen innan det blir uppehåll.
VM-lirarna i all ära, det mest intressanta i de här matcherna blir att följa de förbannade stjärnorna.
De som blev ratade i den slutliga truppen.
Framförallt har Malin Andréason och Ranja Varli visat sin besvikelse i media. Men det har varit fokus på sina egna tårar, ingen massiv kritik mot förbundskaptenen Andreas Lundmark, och det har ju sina logiska förklaringar: lirarna är trots allt ”bara” en skada från en VM-biljett. Ett återbud räcker för att man ska få chansen. Då har man knappast någon fördel av att ha hängt ut förbundskaptenen.
Det känns som de petade tagit de negativa beskeden med rätt känslor.
I alla fall offentligt.
Både Andréason och Varli har varit besvikna, tycker att de kulle ha varit med (så klart…), men har stannat där och de har inte kastat någon skit.
Men som sagt: dubbla SSL-omgångar kvar, mycket kan hända, spelare kan bli skadade. VM-dörren är inte helt stängd.
Därför ska det bli hyperintressant att se Malin Andréason, Ranja Varli och även rutinerade Julia Larsson – alla sidsteppade alltså – i helgen.
Knyter de näven i fickan och blixtrar extra i helgen?
Har det negativa VM-beskedet skjutit humöret i sank?
Jag vet vad jag tror.
Alla tre spelar borta:
Andréasons Kais Mora lirar mot Dalen.
Varlis Täby spelar mot Iksu.
Larssons Pixbo ställs mot Malmö.
Jag tror att vi får se svarta ögon hos de här lirarna. Jag tror de kommer att vara rejält sugna på att bevisa att Andreas Lundmark gjorde fel – och de kommer vilja bevisa att de ska vara förstavalet om det skulle bli en öppning i VM-truppen.
Jag tror det kommer blixtra om trion.
Jag hoppas det.
Det är tre förbannat bra spelare.
Malin Andréason är en exceptionell målskytt som lastat in flest mål i hela SSL, Julia Larsson en rutinerade poängmaskin som alltid levererar och Ranja Varli är en mönsterbrytande tekniker som både kan lira fram och smacka in bollen själv.
Tre världsstjärnor.
Att de inte kom med i VM handlar inte om att de är dåliga spelare, det handlar om att Sverige har en sanslös pool av skickliga spelare, att konkurrensen är stenhård och att det inte fanns plats för just deras rolltyper i det här landslaget.

***

Då så, tippar dammatcherna:

Torsdag:

Huddinge – Linköping 2: Huddinge öppnade säsongen med två raka vinster men har sedan bara tagit två pinnar, en suddenseger mot Jönköping, på sju matcher och letar efter vägar att vinna matcher. Frågan är om man verkligen hittar det mot Linköping som fortsätter att imponera, som luggade Rönnby på poäng senast, och som plockat en hel del poäng på sistone. Tror inte det: nykomlingen tar alla tre pinnarna.

Fredag:

Falun – Jönköping 2: Jumbofinal. Och livsviktig match för båda lagen. Falun har åtta poäng och JIK sju poäng upp till strecket. Ett under ska till för att något av lagen ska klara nytt kontrakt, men laget som vinner den här fajten skjuter i alla fall in lite hopp i den fortsatta jakten på lagen ovanför. Falun har lyft sig på slutet, men tror ändå Jönköping grejar det här. Man är ett lite bättre lag, tycker jag. Målsnål match, kan man misstänka.

Iksu – Täby 1: Hyperintressant match givetvis, där Iksu tappade serieledningen efter förlusten i toppmatchen mot Pixbo senast, och där Täby tagit två raka segrar. Matchen i matchen: Täbys offensiva spetsar mot Iksus stabila försvar. Vem som tar den fajten? Jag tror Iksus defensiv klarar av Täby-offensiven, och därmed vinner också hemmalaget, om än inte med några stora siffror.

Dalen – Kais Mora 2: Dalen fick en perfekt omstart efter uppehållet genom att slå Huddinge borta och kanske äntligen är på rätt spår. Laget lär dock inte rå på offensiva maskinen Kais Mora – som körde över Uppsala senast – men det betyder inte så mycket, egentligen. Det här är ingen match som Dalen ska eller behöver vinna.

Uppsala – Karlstad X: Kan Uppsala studsa tillbaka efter överkörningen uppe i Dalarna senast? Succélaget föll med hela 2-11. Det tror jag, men Karlstad är en lurig motståndare, har en vass förstafemma och har spelat fem bortamatcher och bara blivit utan poäng i en av de fajterna (mot Pixbo). Känns lite kryssvarning här tycker jag.

Malmö – Pixbo 2: Ett hemmasvagt Malmö mot genomsolida segermaskinen Pixbo? Det bör bara kunna sluta på ett sätt… med bortaseger. Det är jag ganska övertygad om att det gör också, även om jag inte tror att siffrorna rinner iväg. Malmö gjorde en bra insats mot Täby senast och var inte så långt från poäng, även om det blev en 8-6-förlust till slut.

***

SSL-schemaläggaren på herrsidan tog uppenbarligen fram gödselspridaren när hen planerade den här veckan för det är sannerligen spridda skurar: en match torsdag, en match fredag, två matcher lördag, två matcher söndag, en match måndag. Tippar torsdagens och fredagens matcher nu – så kommer ett uppsnack inför resten av helgen under lördagen.

Torsdag:

Helsingborg – Mullsjö X: Oj, snacka om svårtippat möte. Någonstans tror jag mer på Mullsjö, ett blixtsnabbt lag med härliga spelvändningar som visade hänsynslös effektivitet senast mot Warberg, som kan passa utmärkt mot ett stundtals trögt Helsingborg. Å andra sidan, Helsingborg har en hög högstanivå, gjorde det riktigt bra i senaste hemmafajten mot Storvreta. Nja, drar in ett kryss.

Fredag:

AIK – Dalen X: Oj, en svårtippad match till, även om det skiljer fem placeringar och åtta poäng i tabellen till Dalens fördel. Umeå-laget slog tillbaka Helsingborg senast, har fyra raka segrar och är uppenbarligen i riktigt bra form. Lite för bra form, kanske. Tror att det kommer ett bakslag snart – kanske redan mot AIK, som gjorde en okej insats mot Storvreta senast men som tappade tålamodet till slut och då rasslade det iväg. Nä, fegar in ett kryss till. Lutar dock mer åt ettan än tvåan.

***

Svag bevakning under torsdagen, full kraft under fredagen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB