Startsida / Inlägg

Talangen med i exklusiva skaran

av Jonas Gustavsson

Det finns vissa individer som skulle kunna lyckas inom vilken idrott som helst.
Som har den där multitalangen.
Det är bara att tacka för dem som väljer innebandyn, trots att det inte är någon stor sport, och trots att man inte kan skapa sig någon ekonomisk trygghet som i en del andra sporter.
Kim Nilsson är ett exempel på en multitalang som valt innebandy.
Klara Molin är en annan.
17-åringen är succélaget Uppsalas succéspelare.
Hon som är stortalang i fotboll och landslagstestats i bandy har valt att lira innebandy. Det är förstavalet.
Otroligt kul.
Och vilken utveckling:
Mest på bänken ifjol, en assist på 24 matcher.
Nu nyckelspelare, matchas som både center och back, har gjort 14 poäng på tio matcher.
– Det var mitt första år ifjol och jag fick mest sitta på bänken. Jag fick inte riktigt chansen. Jag och många andra har mått bra av coachbytet i laget, nu har jag ett annat förtroende och självförtroende, berättade hon för mig nyss.
– Nu har jag kommit in i SSL-tempot, kommit in i laget och är verkligen jättenöjd. Samtidigt kan jag bli ännu bättre.
Känns som hon kan bli hur bra som helst, där finns inte bara tekniken och speluppfattningen, utan också fysiken och skallen.
Uppsala körde över Karlstad ikväll. Seger med 7-1. Klara Molin satte två av bollarna.
Därmed tillhör hon en exklusiv SSL-skara.
Anna Jakobsson, Moa Tschöp, Anna Wijk, Cornelia Fjellstedt, Malin Andréason och Molin har nämligen en sak gemensamt: de är de enda lirarna i höst som gjort poäng i alla omgångar. Fem superstjärnor, fyra av dem VM-spelare och en reserv, plus Molin alltså.
– Oj, det hade jag ingen aning om men det var enormt kul att höra, sa Molin när hon fick reda på det.
Ska bli skoj att följa hennes framtid.
Och Uppsalas.
Laget fortsätter att imponera.

***

På tal om spelarna som gjort poäng i alla omgångar: Kais Mora-stjärnan Anna Wijk skickade in sju poäng ikväll när Dalen besegrades med klara 10-6.
– Jag tror jag gjort åtta poäng i någon match, men det händer inte så ofta. Men kul. Jag spelar med bra spelare, det har stor del i det.
Wijk är stjärnan som sannerligen inte kaxar upp sig.
– Du får tråkiga svar som vanligt, medgav hon när jag försökte klämma ut något.
Jag frågade om hon vinner poängligan.
– (lång betänketid)… Jag vet inte, det hade varit kul.
Anna Wijk-citat i ett nötskal.
Men fasen vad hon levererar på plan. Världens bästa innebandylirare, så klart.
Malin Andréason dunkade in fyra bollar och var nog extra tänd för att visa förbundskapten Andreas Lundmark att han gjorde fel som ratade henne i VM-truppen.
– Det är trist att hon inte är med, jag gillar att spela med henne och hon är en målskytt som inte går att hitta någon annanstans. Vi har bra kemi. Det spelar ingen roll om hon får en passning i knähöjd eller på backen, hon får in bollarna ändå, berömde Wijk.
Jag ska inte ta ifrån Andréason något – men alla som spelar med Wijk öser in mål.
Så är det bara.

***

Övriga matcher ikväll:

Falun – Jönköping 5-2: De två jumbolagen som båda hade ödesmatch – och det var Falun som vann, tog sina första poäng i höst och sköt in lite, lite hopp i säsongen, även om det fortfarande är långt upp till lagen ovanför nedflyttningsstrecket. Jönköping tog ledningen med 2-0 innan Falun vända via fem raka mål. Lagkaptenen Erika Andersson har gått i bräschen hela säsongen – och svarade för tre poäng ikväll också.

Iksu -Täby 8-7: Målkalas, minst sagt. Trodde det skulle bli snålare, att Iksus starka defensiv skulle orka stå emot Täbys spetsiga offensiv bättre, men det rasslade på väldigt mycket i den här matchen. Iksu har en annan offensiv dimension i sitt spel i år, och då kan man vinna trots att man släpper in sju – det hade man inte förmått ifjol.

Malmö – Pixbo 2-7: Inte så mycket att snacka om till slut. Hade ett halvt öga på den här matchen, Malmö stod upp bra i två perioder även om det var Pixbo som förde spelet, men i sista perioden orkade man inte stå emot lavinen längre och gästerna kunde dra ifrån och ta en klart rättvis seger. Dessutom helt väntat.

***

Herrarna då.
Som lirade en match ikväll.
AIK mot Dalen.
Dalen fick en drömstart med en tidig 3-0-ledning – bland annat ett snyggt omställningsmål av stortalangen Anton Åkerlund – och det kändes som att Umeå-gänget skulle segla iväg.
Så blev det inte: ett tålmodigt AIK tuggade sig in i matchen, blev bättre och bättre, och fick också utdelning och nådde ikapp till 3-3 i den sista perioden.
Sedan steg frälsaren in igen.
Ni vet han som kom in mitt under säsongen ifjol, från frysboxen i Storvreta, och lyfte hela AIK och mer eller mindre på egen hand såg till att reda upp det risiga tabelläget som skapats av en usel höst.
Jag snackar så klart om Rickie Hyvärinen.
Sex raka matcher utan seger och 0-3 i baken borde ha knäckt vilket lag som helst, men inte AIK.
Och inte Hyvärinen.
När han fick sin chans gick det fort.
Spelvändning i slutet, Hyvärinen fick med sig bollen, vann kampen mot sin back och la iskallt in den bakom en chanslös Måns Parsjö-Tegnér.
Vilken kyla.
Vilken klass.
Det är precis det som AIK behöver från Rickie Hyvärinen.
Det gav 4-3-segern.
– Det var mer vilja än finess, sa Hyvärinen till mig efteråt.
Kanske det. Men det är inte många som kan göra det där, hur mycket de än vill.
Jag har sett AIK:s två senaste matcher: den mot Storvreta och den mot Dalen. Man gjorde det bra mot Storvreta, spelade smart, men tappade tålamodet. Nu fick man en usel start, men växte in och gjorde en heroisk vändning.
Det känns som man är på gång.
Dock:
I båda matcherna har coach Mikael Karlberg matchat hänsynslöst på två femmor. Tio spelare.
Kommer de orka det i längden?
Det känns som ett frågetecken.

***

Detta hände igår:

Helsingborg – Mullsjö 6-4: Drog ju in ett kryss på den här matchen, men det blev Helsingborg som drog längsta strået, tack vare en vass start där man hade 3-1 efter första perioden och fick 4-1 snabbt i den andra akten, och sedan höll man undan. Två ass av Linus Nordgren, två mål av Daniel Johnsson bland annat. Och Helsingborg har ännu inte blivit poänglösa hemma i höst. Den där skånska segern skapar dessutom ett getingbo kring slutspelsstrecket – härlig dramatik.

Huddinge – Linköping 5-4: Trodde på Linköping, men det blev hemmalaget Huddinge som bröt sin förlusttrend och plockade hem alla tre poängen efter ett sent avgörande. Gästerna ledde med 4-3 efter två perioder innan Huddinge kvitterade och avgjorde i sista perioden, där 5-4 slogs in med mindre än två minuter kvar att spela av Carolina Malmstedt. Huddinge lyfte därmed i tabellen och är nu nia.

***

Uppsnack inför resten av helgen imorgon förmiddag. Mycket plast just nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB