Startsida / Inlägg

Upp till bevis nu, Sirius

av Jonas Gustavsson

Ifjol skrev Sirius historia när man för första gången tog sig till slutspel i SSL.
Från att tidigare ha levt på en tajt defensiv och strålande målvaktsspel så hittade man ifjol också den offensiva dimensionen i spelet, framförallt tack vare skyttekungen Billy Nilsson som gick i bräschen för poängproduktionen, och det gjorde Sirius till ett mer komplett lag – och ett slutspelslag.
Jag trodde att laget skulle vara redo för nästa steg i år.
Varför?
Alla kuggarna var kvar.
Ende som lämnade var Kim Johansson.
In kom Lenard Parli och Johan Widh (som dock inte lirat än på grund av skador).
Plus, minus noll. Typ.
De unga talangerna har blivit ett år äldre.
Slutspelet måste ha gett blodad tand.
Men framförallt så fick man behålla alla pjäser, har kunnat fokusera på att bygga vidare från fjolåret istället för att tvingas börja om, foga in nya pjäser och skapa nya hierarkier.
Ja, det mesta har talat för Sirius, tycker jag.
Starten på säsongen har dock varit dyster. Efter förlust i premiären så blev det tre raka vinster, men sedan fem raka förluster. En trend som gjort att laget just nu ligger näst sist i tabellen. Nu har man i och för sig mött jäkligt bra lag de fem senaste matcherna (Linköping, Pixbo, Warberg, Mullsjö, Falun) och det är jämnt i sammandraget och ”bara” sex poäng upp till slutspel, men ändå: Sirius är inte alls så bra som jag förväntade mig.
Förklaringen?
Ja, vi kan ju kolla på målsnitten:
Ifjol: 5,85 gjorda mål per match, 4,9 insläppta mål per match.
I år: 4,0 gjorda mål per match, 6,2 insläppta mål per match.
Den sedvanligt starka defensiven har inte varit lika bra. Fjolårets sprudlande offensiv har svalnat.
Att hitta enskilda förklaringar är svårt. Jag har inte sett alla matcher, bara en del, men i en hel del fajter har man ändå stått upp ganska bra, stundtals spelat helt okej, men haft dippar där man blivit otroligt straffade. Misstagen har varit för många för att man ska orka vinna matcher. Dessutom har inte nyckelspelarna klivit fram som de måste göra.
Dags att måla fan på väggen?
Inte riktigt än.
Sirius startade ju risigt ifjol också med bara fyra segrar på de elva första matcherna. Sedan vaknade man och hade tio vinster och en oavgjord på de femton avslutande matcherna.
Det är ju inte omöjligt att laget visar samma kurva i år.
Då vaknade man typ vid den här tiden.
Nu väntar hemmamatch mot Karlstad.
Jätteviktig kamp för Sirius naturligtvis: hemmamatch mot ett lag som håller till i skapligt samma poängregion.
En match som man bör vinna i den här serien.
Jag tror man gör det också.
Baserat på känslan att någon gång måste det vända för Uppsala-gänget, för man är bättre än man visat hittills. Det blir ingen lätt fajt, men nu är det lite upp till bevis för David Ahlmarks gäng.
Laget blev demolerat av Falun i senaste omgången, men sköt ändå säsongsbästa åtta mål framåt (låt gå för att sex av dem kom i sista perioden när matchen var körd, men ändå) och fick bevis på att man faktiskt kan leverera framåt efter en trubbig höst. Det beviset kan vara mycket värt.
Och som sagt, laget vaknade ju efter en risig start ifjol. Nu måste man bevisa att man kan göra det igen.

***

Då ska helgens matcher tippas och vi börjar med herrarna.

Lördag:

Sirius – Karlstad 1: Alltså, är det inte dags för Sirius att vakna snart? Det borde vara så. Uppsala-laget ligger näst sist i tabellen och har fem raka förluster. Karlstad är bra och har varit så hela säsongen och får med den bakgrunden gälla som favoriter i den här matchen och det borde också vara logiskt att dra in en tvåa, men som sagt, någon gång måste det vända för Sirius – och detta känns som att det skulle kunna vara ett sådant tillfälle.

Pixbo – Linköping X: Ett stormöte mellan två riktiga lagmaskiner med djupa laguppställningar. Lagen kanske inte har imponerat väldiga på slutet (Pixbo vann ”bara” med uddamålet mot Granlo, hade trubbel mot Helsingborg, Linköping hade en jämn match mot Karlstad senast, en plump mot Warberg innan dess) även om man tar sina poäng. Lär bli lite holmgång över det här och jobbar in ett kryss.

Söndag:

Falun – Granlo 1: Sorry Granlo, i den här matchen har ni inte en suck. Kan inte se gästerna ha en chans att rubba de trefaldiga mästarna som är i riktigt bra form med sju raka segrar och 21 gjorda mål på de två senaste matcherna. Granlo hade en formtopp som genererade tre raka segrar, men har nu två raka förluster och känns lite på nedåtgående.

Gävle – Storvreta 2: Nej, ser inte att Storvreta ska kunna falla igenom i den här matchen även om formen inte är lika furiös som i inledningen av hösten. Uppsala-gänget åkte ju till Höllviken ifjol och fick pisk, och jag tror inte att man gör samma misstag igen, plus att man har ett mer harmoniserat lag nu. Bra tillfälle för spelare att få islossning i poängkolumnen också, som Alexander Rudd och Henrik Stenberg som börjat varva upp på den fronten, men som fortfarande kan mycket mer.

Måndag:

Växjö – Warberg X: Öppen match som kan gå hur som helst, känns det som. Det skiljer en futtig poäng i tabellen, även om Warberg då lirat en match mindre. Växjö är i bra form med två raka segrar där man gjort 19 mål och där André Andersson vräkt in tio pinnar. Warberg åkte på en rejäl plump senast, 1-9 mot Mullsjö, och lär vara taggade, fokuserade och disciplinerade. Som sagt: den här fajten kan gå hur som helst. Kryss känns inte alls ologiskt.

***

Damerna i helgen – där den stora grejen givetvis är Anna Jakobssons jakt på att bli SSL:s bästa målskytt genom alla tider. Hon tangerade Hermine Dahlerus rekord i den senaste matchen – 448 mål – och lär slå rekordet i helgen, hemma mot Huddinge. Jakobsson har gjort mål i nio av tio matcher i höst och brukar sällan lämna planen utan minst en registrerad boll i nät – och allt talar för att att minst en boll sitter under söndagen, vilket i så fall betyder rekord. Här kommer helgens tippning:

Lördag:

Dalen – Täby 2: Dalen hängde med i början mot Kais Mora under fredagen, men föll sedan igenom och förlorade ganska klart. Känslan är ändå att Umeå-gänget är på rätt väg. Det finns möjligheter att lugga Täby på poäng, men de är ganska små. Täby är liksom Kais Mora en sylvass offensiv maskin som fick in hela sju mål på Iksu senast, och jag tror inte Dalens defensiv orkar stå emot.

Söndag:

Endre – Huddinge 1: Känns som en given etta, Endre är i bra form trots att man hade det jobbigt mot Rönnby i den senaste omgången. Huddinge sköt in lite självförtroende i och med segern mot Linköping i torsdags, men jag tror inte det räcker. Det här kommer bli Endres, och rekordjagande Anna Jakobssons, show.

Jönköping – Malmö 2: Blytung förlust mot Falun senast för Jönköping så klart och nu känns det som att småländskornas säsong är körd. Det här kan man aldrig klara. Ska någon form av hopp leva kvar måste det bli seger mot Malmö, men det tror jag inte på. Skånskorna stod upp bra mot Pixbo senast, och är ett betydligt bättre lag än Jönköping. Det kommer att ge utslag.

Linköping – Iksu 2: Intressant match, Linköping har visat att man kan ta poäng mot alla lag i den här serien, har ju luggat både Rönnby och Kais Mora på pinnar, och har potential att överraska Iksu också. Umeå-gänget vann med uddamålet mot Täby i en målrik match senast och studsade därmed tillbaka efter Pixbo-nederlaget. Iksus bredd är överlägsen Linköpings – och det tror jag nog ger utslag till slut.

Kais Mora – Falun 1: Första poängen senast för Falun som vann ödesmatchen mot Jönköping, men det var nog bara konstgjord andning, det finns inte på kartan att laget klarar sig kvar. Något hett derby mot överlägsna Kais Mora är det inte tal om heller, här gäller det bara för Falun att hålla ner siffrorna. Allt talar för tvåsiffrigt, tyvärr.

Pixbo – Uppsala 1: Succélaget Uppsala fortsätter att ta skalper, krossade ju Karlstad med hela 7-1 senast. Någon seger mot ett topplag har det dock inte blivit ännu, och jag tror man får svårt mot kompakta och försvarsstarka Pixbo som maler på och som slog tillbaka Malmö med klara siffror senast. Tror hemmalaget ror hem det här, hyfsat komfortabelt också, men det blir inget målkalas.

Karlstad – Rönnby 2: Rönnby har bevisat i flera matcher nu att man är på gång tillbaka, att man är ett lag för slutspel och ett lag för toppen. Karlstad har sprattlat till under hösten, men är stukade efter förnedringen mot Uppsala senast, och lär få svårt att lugga Rönnby som har ett lag på pappret som är ett par klasser bättre. Känner mig ganska säker på tvåan.

***

Fullt fokus på söndagen i första hand.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB