Startsida / Inlägg

Inte den Mange-effekt Warberg tänkt sig…

av Jonas Gustavsson

Ifjol levde Warbergs slutspelssvit farligt, men till slut, via ett likaresultat i sista omgången och ett par andra resultat som gick hallänningarnas väg, så blev det ett 15:e raka slutspel.
I år lever slutspelssviten ännu farligare, känns det som.
Idag var det total härdsmälta.
1-9 borta mot tippade topplaget Mullsjö i Kinnarps Arena var en sak.
1-9 hemma mot nykomlingen Karlstad, dessutom med en färsk negativ trend i ryggen, något helt annat.
Warberg blev faktiskt förnedrade på hemmaplan.
Karlstad bjöd kanske inte på någon All Star-underhållning, men gjorde en perfekt bortamatch med hängivet och stundtals hänsynslöst försvarspel och kombinerade det med blixtrande spelvändningar, distinkta passningar och rappa avslut.
Värmlänningarna rullade verkligen upp hemmalaget vid ett par tillfällen.
Riktigt snygga mål.
Det såg så enkelt ut.
Givetvis ett resultat av lagets skicklighet – men framförallt ett resultat av Warbergs under armen-spel. Det kändes otroligt naivt stundtals.
Warbergs trubbighet framåt, avsaknaden av spetskompetens i offensiven, har varit ett debattämne ett tag. I den här matchen blev det verkligen påtagligt. Warberg hade helt enkelt inte verktygen för att lirka upp en stark Karlstads-box.
Någon ”Mange”-effekt var det alltså inte tal om.
Magnus Svensson fick som väntat chansen i förstafemman omgående, bildade enhet med Rikard Eriksson och Daniel Karlander, och var… sådär. Han cirkulerade runt motståndarburen, skrapade fram lite halvchanser, men var egentligen aldrig nära att sopa in någon boll.
Det var lite ringrost där.
– Det sjukaste är att kroppen kändes bättre ju längre matchen. Det var enda ljuspunkten för min egen del, sa Svensson efter matchen.
Han var besviken så klart:
– Det är ett resultat som inte är bra. Det är mycket som inte är bra. Jag vill spela om matchen. Så känns det, sa han och fortsatte:
– Hade jag åkt på 1-9 när jag var inne i hetluften på riktigt så hade jag mått jävligt dåligt. Jag mår dåligt nu också, men har lite distans till det. Jag ska hjälpa det här laget men idag hjälpte jag inte ett skit. Vår femma var en katastrof, det hände ingenting.
Jag tror han blir en injektion.
Även om han inte var det idag.
Sju raka torsk för Warberg nu.
En svit som inleddes med 1-9 mot Mullsjö, och där den senaste matchen alltså slutade 1-9 mot Karlstad.
Tufft läge.
Kris?
– Nej, det är det inte. Det är klart att vi hellre hade firat jul med en seger, men nu har vi tid på oss att gå samman som lag och diskutera hur vi ska agera framöver. Vi måste vara öppna med vad vi känner, vad vi behöver jobba med. Vi har verktygen. Men vi skulle behöva vinna en fajt för att få in den känslan igen, sa Lundin när jag surrade med honom efteråt.
Karlstad då? Jodå, förtjänta av segern tack vare den solida defensiven och effektiviteten framåt. Adam Colling var stekhet med fem baljor och totalt sex poäng. Inga tveksamheter när läget kommer där inte.
Någon sådan spets har inte Warberg, helt enkelt.
Om inte Magnus Svensson hittar sin målform, så klart. Hallänningarnas behov av en målskytt är stor.

***

Johan Eriksson är i målform.
Både Dalens och Sirius version av Johan Eriksson, alltså.
Dalens Johan Eriksson sköt 1-0 mot Sirius, och gjorde därmed mål för fjärde matchen i rad, och under de fyra matcherna har han gjort totalt sju mål.
Sirius Johan Eriksson kvitterade till 2-2, vilket också blev slutresultatet, och han har därmed gjort nio mål på de sex senaste fajterna.
Oavgjort alltså.
Misstänker att Sirius inte är helt nöjda, eftersom man är i skriande behov av poäng. Men känslan är fortsatt att formkurvan pekar åt rätt håll för Uppsala-laget.
Dalen?
Fortsätter plocka pinnar och gör en riktigt fin säsong.

***

Helsingborg bärgade dubbla poäng mot Växjö på bortaplan.
Starkt.
Och givetvis var det storstjärnan Linus Nordgren som klev fram och avgjorde matchen. Exakt en minut in på övertiden slog han in det avgörande målet.
Hans andra fullträff i matchen.
Skåningen har därmed gjort poäng i alla omgångar hittills – som ende herrspelare i SSL. En imponerande bedrift i dagens tajta och jämna serie. Att kunna leverera i varje match, trots att alla motståndare vet att det är just Nordgren man ska få stopp på, tyder på riktig klass.
I min bok är han nog höstens bästa spelare i SSL.

***

Jag tippade att spetsen skulle avgöra mellan Falun och AIK.
Så blev det ju också.
9-5 slutade matchen.
Spetsarnas spets, Alexander Galante Carlström, dunkade in fyra av bollarna. När han är på sådant målhumör är det inte lätt att stoppa de trippla mästarna.
Falun är bra i år.
Också.
Inte för att vi trodde något annat, men när vi nu spelat halva säsongen så är det bara att konstatera att det är Falun som är laget att slå. Igen.

***

Nej, Gävle.
Det gick inte den här gången heller.
Som väntat.
Maskinen Linköping vann med 8-1 i Träffen till slut.
Temat för Gävle höll sig: man stod upp helt okej till en början, låg ”bara” under med 0-1 efter första och 0-3 efter andra, men sedan rann det iväg rejält i sista perioden – som det brukar göra för nykomlingen.
1-5 blev det i slutperioden.
Ridå igen, Gävle.
Och en dag på jobbet för Linköping.

***

Sista kvällen med gänget.
Det var det för Amanda Delgado Johansson som fick chansen att spela en sista match med Uppsala innan flytten norrut till Umeå där hon ska spetsa ett redan spetsigt Iksu.
Måste ha varit en speciell känsla.
Det medgav hon också när jag pratade med henne:
– Jag har varit i klubben i flera år och så jag ville spela och avsluta så bra som möjligt. Det är klart det var speciellt, men jag försökte njuta så mycket jag kunde, sa hon och fortsatte:
– Jag vet inte hur coacherna resonerade men jag ville absolut spela. Jag ville göra ett ordentligt avslut.
Några poäng blev det inte, men däremot en seger.
5-4 efter övertid mot Linköping.
Starkt av Uppsala som fortsätter bärga poäng.
Det ska bli intressant att se hur bra laget blir framöver, utan fixstjärnan ”DJ” i uppställningen. Hon har förvisso inte alls gjort lika mycket poäng som ifjol, men hon betyder enormt mycket för laget. Motståndarna fokuserar inte minst mycket på henne.
Nu ska hon till Iksu.
Snacka om att Umeå-laget spetsas ytterligare.
– Jag ser fram emot att spela i Iksu. De hade sin storhetstid när jag växte upp och jag såg upp till dem. Det blir lite av en barndomsdröm att spela där, sa ”DJ”.
Iksu ser nog minst lika mycket fram emot att få ha henne i laget.
Seglar Iksu fram som den stora guldkandidaten nu?
Det känns så.

***

Fler dammatcher idag:

Huddinge – Rönnby 1-10: Styrkebesked av Rönnby att ta en storseger borta mot Huddinge. Det var väntat med vinst och att den skulle bli tämligen klar, men överraskande med sådana utklassningssiffror. Hela fyra tvåmålsskyttar hos Rönnby också, bland annat spirande stjärnorna My Kippilä och Linnea Nilsson. Västeråslaget har sannerligen hittat formen efter den tröga starten.

Dalen – Falun 13-3: Precis som Rönnby så verkar Dalen verkligen ha hittat rätt spår efter en risig start, och laget körde över slagpåsen Falun. Bakom storsiffrorna gömmer sig hela nio målskyttar för Umeålaget – vilket givetvis är ett styrkebesked för laget som inte förlitar sig på enskilda stjärnor utan på kollektivet. Falun? Som sagt innan: det blir allsvenskt spel nästa säsong.

Karlstad – Täby 3-10: Karlstad, som tappat fler spelare i truppen på sistone, orkade inte stå emot spetsiga Täby. Gästerna vann med tvåsiffrigt till slut, och spetsarna antecknade sig själva i målprotokollet så klart: Ranja Varli, Louise Wickström och Jennifer Stålhult hittade alla målmaskorna. Starkt att vinna direkt efter VM-uppehållet, efter två tunga bortaförluster dessförinnan.

***

Därmed önskar jag alla läsare God Jul!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB