Startsida / Inlägg

Talangens uppvisning – mot serieettan

av Jonas Gustavsson

16 år.
Äldre är inte supertalangen Frida Swahn.
Lägg det namnet på minnet.
Det har Pixbo redan gjort.
Serieettan ledde med 5-3 mot Karlstad inför den sista perioden, men sedan klev Swahn in i  handlingen.
Hon sköt 4-5 efter fin förarbete av veteranen Madeleine Ellilä (14 år äldre!), betalade tillbaka genom att frispela Ellilä till 5-5 och sopade sedan – efter att ha snappat upp en indianare – in det poänggivande 6-6-målet med bara 35 sekunder kvar att spela.
Totalt svarade Swahn för fyra poäng.
Hon har gjort 19 poäng på 18 SSL-matcher i vinter.
Galet starkt, så klart.
Tolv av poängen har kommit under de sex senaste matcherna.
– Hon hade det tyngre under hösten, men det är inte konstigt. Det är första gången hon kör en tung försäsongsträning, sa tränaren Henrik Flognman när jag fick tag på honom.
– Efter distriktslags-SM i januari, där hon fick spela med jämnåriga, så fick hon upp självförtroendet. Efter det har hon varit riktigt bra.
Karlstad har ju satt ihop en riktigt spännande kedja där Swahn lirar med jämnåriga Sara Dahlström samt veteranen Madeleine Ellilä, 30.
Medelåldern blir 21 år.
Men Ellilä känner sig inte som en mamma.
– Nej, på innebandyplanen tänker man inte på ålder, alla spelar innebandy på samma sätt, sa hon och passade också på att hylla Swahn:
– Hon är ruskigt bra. Hon pallar trycket. Hon är 16 år och ska inte vara en bärande spelare, men just nu bär hon laget. Men vi ska inte glömma Sara Dahlström, det är hon som gör grovjobbet i vår kedja och som gör att jag och Frida kan lira offensivt. Hon är också riktigt bra.
Matchen då:
Karlstad avgjorde till slut på övertid fram till 7-6 genom backen Dragana Mrksic – och värmländskorna svarade därmed för en rejäl skräll.
Laget är med i slutspelskampen där fem lag gör upp om den åttonde och sista slutspelsbiljetten. Alla fem lagen finns inom sex poäng med bara sex matcher kvar att spela (men då har Linköping en match mindre spelad, en hängmatch som spelas under lördagen).
Raffinerat alltså.
En stor kontrast för Karlstad att vara med i den kampen jämfört ifjol då laget kämpade för sin existens.
– Det är en skön känsla att bara blicka uppåt. Mycket bättre än ifjol, sa Ellilä.
Pixbo förlorade och släppte in hela sju mål. Laget inte vana vid att varken förlora eller släppa in speciellt många mål den här säsongen.
Sedan är det ju inte varje dag man ställs mot 16-åringar heller.

***

Det kändes som att det var enligt plan när Endre seglade upp i en 4-1-ledning mot Täby på hemmaplan efter en mittperiod där målmaskinen Anna Jakobsson skickat in dubbla bollar.
Men sista perioden blev speciell.
Inte minst för Ranja Varli.
Täby-stjärnan sköt tre mål – med tre raka skott. Hattrick på 1.22.
Bara sju sekunder från det rekord på snabbaste hattrick som Svenska Innebandyförbundet har i sina noteringar, då Faluns Malin Dalbjer dunkade in tre mål på 1.15.
Varli är en av SSL:s bästa offensiva lirare och visade verkligen det här. De två första målen var nästan identiska, med fina skott ur snäv vinkel som satt i samma kryssmaska, och sedan alltså ytterligare ett mål.
Snacka om effektivitet.
– Det är sjukt, jag fattar inte vad som hände. Jag har ingen aning. Jag kan inte förklara, sa Varli efter matchen, samtidigt som hon beställde kvällens välförtjänta mat.
Rekordet hade hon inte koll på:
– Jag visste inte att jag var så nära rekord. 82 sekunder känns väldigt kort, sa hon.
Ja, det small verkligen snabbt.
Vilket gör rekordet än mer imponerande, eftersom det smällde ännu snabbare då.
Matchen då.
Täby – utan Jennifer Stålhult och där Louise Wickström fick bryta i sista – visade fin moral i tredje perioden.
Hela sista perioden var föresten riktigt bra. Lite slutspelskänsla. Det kändes som det var väldigt mycket på spel. Två lag som verkligen bjöd upp till innebandyunderhållning och där det kunde avgjorts för det saknades inte chanser, men till slut fick lagen dela på poängen efter 4-4.
Säkerligen en missräkning i Endres plan, men fakta kvarstår: laget har fortfarande inte lämnat den nya hemmaborgen utan poäng. Det är något att ta med sig.
Täby – ja, laget verkar ha lyft sig efter tränarbytet.
Något som Ranja Varli var inne på redan innan uppehållet, då jag surrade med henne efter den starka vinsten mot Rönnby.
Täby har en tämligen tunn trupp – speciellt jämfört med toppkonkurrenterna – men har sylvass spets. Är alla hela så kan laget kanske krångla sig till semifinal, men då känns det verkligen som att alla måste vara med.
Annars blir det inte lätt att orka en kvartsfinalserie mot Iksu, Pixbo, Kais Mora eller Endre – för något av dem lagen kommer man att få möta där.

***

Repris på vårens SM-final – och då tog Kais Mora revansch för höstens förlust och slog tillbaka Rönnby med 6-2.
Amanda Larsson, som Linköping lånat ut till Kais Mora resten av säsongen, fick måla direkt i sin comeback i sin gamla klubb då hon satte 1-0-målet – och hon gjorde också en solid match där hon direkt fick chansen i förstakedjan med Anna Wijk och Malin Andréason medan Therése Karlsson fick finna sig i att lira i andrakedjan.
Wijk svarade föresten för ett koststycke när hon på volley och ur snäv vinkel på något sätt fick in 2-3-bollen.
Segern var rättvis för Kais Mora, men grundlades till stor del tack vare Amanda Hills fina spel i målet. Hon gjorde flera högkalibriga räddningar för Rönnby skapade en hel del, inte minst genom sina sedvanliga spelvändningar.
Hill visade att tjeckiska nyförvärvet Lenka Kubickova inte kommer ha någon given plats som etta i kassen.

***

Iksu ångar på och vann som väntat mot Huddinge – men det dröjde, precis som i derbyt mot Dalen, till den sista perioden innan utdelningen kom.
Iksu ledde ”bara” med 3-2 efter 40 minuter, innan det blev in islossning i sista där det blev hela 7-0, och således seger med 10-2 till slut.
Umeågänget maler på och till slut orkar motståndarna inte stå emot.
Matchens stjärna?
Schweiziska importsuccén Nina Bärtschi som sköt hela fem mål. Kanske är hon på gång på allvar efter sin skadeperiod, för utdelningen efter den har inte varit i närheten med den fina starten på säsongen.
Skyttedrottningen Emelie Wibron? Noll baljor.
I och med segern, och Pixbos oväntade poängtapp mot Karlstad, så leder nu Iksu serien med en poängs marginal.

***

Uppsalas första poängtapp under 2016 är ett faktum.
Efter sex raka trepoängare så tog sviten stopp mot nästjumbon Jönköping, även om det blev seger. Matchen slutade 5-4 efter övertid.
Uppsala låg under med 1-3 efter första, men sköt tre raka mål i andra och ledde med 4-3 inför sista, men då kvitterade U19-landslagsliraren Ellen Svensson med sitt andra mål för kvällen vilket räddade poäng för småländskorna. Sedan avgjorde Uppsala på övertid.
Resultatet innebär dock inget för lagen, egentligen:
Uppsala är redan klara för slutspel.
Jönköping kommer åka ur.

***

Det är fördel Malmö i slutspelskampen just nu.
Tack vare en stark andraperiod – 3-0-där – så blev det en 6-4-seger borta mot Falun till slut, och därmed gick nykomlingen upp på 24 poäng och har åttondeplatsen i sammandraget med tre poängs marginal ner till nykomlingskollegan Linköping (som dock har en match mindre spelad).
Rutinerade målskytten Rebecca Mårtensson skyfflade in två bollar mot Falun.

***

Mer innebandy i helgen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB