Startsida / Inlägg

Vad sänder det för signaler?

av Jonas Gustavsson

Det small inte så mycket på damsidan när övergångsfönstret stängde.
Det blev bara en betydande övergång – men det var å andra sidan en rejäl smällkaramell:
Amanda Larsson, VM-liraren och en av SSL:s absolut bästa spelare, spelar i Kais Mora resten av säsongen efter att ha lånats ut av Linköping.
En jackpott för Kais Mora så klart, som hackat lite under säsongen men som nu får in en ödmjuk världslirare som känner klubben utan och innan, och som inte behöver någon acklimatisering utan som bara kan gå in och köra.
Men: varför släppte Linköping sin superstjärna?
Det sänder ju knappast några bra signaler, varken till fans, intressenter eller det egna laget.
Nykomlingen har gjort en strålande säsong – alla minns ju hur illa det gick senast laget var uppe i SSL – och innehar just nu den sista slutspelsplatsen.
Det känns som att sju lag mer eller mindre säkrat sina slutspelsbiljetter, men det är verkligen en tajt kamp om åttondeplatsen. Fem lag slåss där, alla inom tre poängs marginal.
Att då släppa sin bästa spelare, motorn som driver laget, spelaren som gör störst skillnad, hon som drar med sig resten, kan kännas konstigt.
En signal på mättnad.
Eller kanske en aktion för att hållas sig väl med sin stjärna.
Amanda Larsson har kontrakt med Linköping nästa säsong också och kommer att återvända till klubben efter den här säsongen, och jag kan förstå att klubben är otroligt tacksam över att hon valde att flytta hem och lira i SSL-nykomlingen, en spelare som man annars inte inte kunde drömma om att kunna värva. Jag förstår att man vill hålla henne glad och går henne till viljes när alternativet om en comeback i Kais Mora kom på tal – hon är enormt viktig och man har helt enkelt inte råd att hamna på kollissionskurs med henne.
Samtidigt: hade jag varit lirare i Linköping, eller supporter, så hade jag blivit enormt besviken.
Lagets chanser till att spela ett slutspel minskade drastiskt.
Ett slutspel som hade kunnat ge truppen enormt med rutin inför kommande säsonger.
Ett slutspel som hade bättrat på klubbens rykte, gjort klubben attraktivare på transfermarknaden.
Ett slutspel som skapat fler rubriker, mer innebandyhajp i Linköping.
Nej, att släppa Amanda Larsson sänder inga vidare signaler från klubbens håll, tycker jag.
I viss mån tycker jag detsamma om Amanda Delgado Johanssons uppbrott från Uppsala för att gå till Iksu, men den övergången kom tidigare, var en permanent transfer och något som – om jag förstått det rätt – inte kom som en blixt från en klar himmel.
Det här kom däremot som en stor överraskning.
Uppsala verkar, i alla fall inte ännu, påverkats av tappet av ”DJ”.
Hur reagerar Linköping?
Klarar laget slutspel?
Jag är tveksam.

***

Då tippar vi fredagens och lördagens matcher, damerna först ut.

Fredag:

Falun – Malmö 2: Falun är körda. 15 poäng upp till strecket med 21 poäng kvar att spela om och en usel målskillnad – och torskar laget mot Malmö, som man lär göra, så är hoppet ute (ja, det lever fortfarande i teorin om Huddinge, Dalen eller Karlstad förlorar, men i praktiken är det kört). Malmö är starka borta och tar det här.

Iksu – Huddinge 1: Huddinge har vunnit två av de nio senaste matcherna – mot bottengängen Falun och Jönköping – och har inte visat upp någon vidare form den senaste tiden. Laget har så klart ingen chans på bortaplan mot slåttermaskinen Iksu som kör över det mesta just nu. Solklar etta.

Rönnby – Kais Mora 2: Intressant match och en repris på förra årets SM-final. Rönnby vann överraskande det första mötet i höstas, i Mora. Det här är två lag som inte är speciellt formtoppade just nu, men känslan är att Kais Mora – som nu också får in Amanda Larsson – tar det här. Laget har en bättre grundkapacitet än hemmagänget. Tvåa, således.

Endre – Täby 1: Endre har ännu inte lämnat nya hemmaborgen utan poäng och det lär man knappast göra mot Täby heller. Gästerna har förvisso några av ligans bästa spetsspelare (Jennifer Stålhult saknas), men det är för tunt för att rubba ett solitt och bra hemmalag. Anna Jakobsson och Corin Rüttimann är föresten stekheta och på de tre senaste matcherna har duon kombinerat in 21 (!) poäng.

Uppsala – Jönköping 1: Uppsala, som redan är slutspelsklara, fortsätter att imponera. Laget verkar bara bli bättre och bättre ju mer spets som tappas. Det försvann ett knippe bra lirare efter förra säsongen och sedan stack Amanda Delgado Johansson i december – men laget bara vinner ändå. Bottenlaget Jönköping lär bli nästa skalp.

Karlstad – Pixbo 2: Pixbo gör en kanonsäsong vilket gör guldkampen än mer raffinerad, för det känns som det är många lag som kommer göra upp om de ädla medaljerna den här säsongen. Karlstad har tappat en del spelare under vinterns gång men står upp oväntat bra, men lär inte orka rubba serieettan.

Lördag:

Linköping – Dalen 2: Oviss match på förhand – och den stora frågan är naturligtvis hur Linköping reagerar på tappet av Amanda Larsson. Det är förståeligt att klubben vill hålla sin världsstjärna glad och därför släpper henne till Kais Mora – men det sänder inga vidare signaler kring klubbens satsning och slutspelsjakt. Nåväl, tror ett smart och tajt Dalen gnetar till sig tre pinnar.

Och så en herrmatch under lördagen också:

Helsingborg – Dalen 1: Väldigt svår match att sia om mellan två lag som är svåra att veta var de står just nu. Helsingborg storförlorade mot Storvreta för att sedan besegra Pixbo och succégänget Dalen har helt plötsligt förlorat tre raka matcher. Dock: Helsingborg är grymt starka hemma och det bör avgöra. Dunkar in ettan – och att överraskningen Jonathan Nilsson gör mål för sjunde (!) matchen i rad.

***

Missa inte heller att jag även listat säsongens 25 bästa SSL-spelare på damsidan (herrlistan har jag redan tipsat om):
25 bästa spelarna i damernas SSL (PLUS).

Intressant fredagskväll!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB