Startsida / Inlägg

Hon vågade – och det avgjorde

av Jonas Gustavsson

Imponerande, Tobias Ljungholm.
Sedan han tog över huvudansvaret i Täby så har laget, som var så haussat inför säsongen men som var en besvikelse under hela hösten, blivit som ett helt nytt lag, lyft sig flera klasser och börjat göra skäl för Real Täby-benämningen (ja, det kanske var jag som satte stämpeln…).
Slutspelet har bjudit på hyllningar av stjärnkeepern Emelie Frisk, de landslagsmässiga backarna och arsenalen av spets i forwardsleden, och det med rätta.
Men två lirare som fått alldeles för lite uppmärksamhet är centrarna Geraldine Rossier och Josefin Ulvhag, två nyckelpjäser som limmar ihop försvar och anfall, som tar gigantiskt ansvar, som skapar balans i stjärngalleriet. Av det jag sett i den här kvarten har det varit två av lagets bästa spelare – och grundfundament i det försvarsspel som så när knäckte Kais Mora.
Laget gjorde en heroisk kvartsfinalserie mot mästarna.
Det var så när – trots att stjärnornas stjärna Ranja Varli saknats i de två senaste matcherna – att det räckte hela vägen till semi.
Laget spelade taktiskt perfekt, hittade rätt i balansen mellan hjärta och hjärna, offrade sig i alla lägen i den femte kvarten. Det gav ett 2-0-övertag efter halva matchen, och trots Amanda Larssons 1-2-reducering där mitt i matchen så kändes det ändå som att Täby hade fått matchen dit de ville med ledning inför sista tredjedelen.
Många av Kais Moras stjärnor har stångat sig blodiga mot Täby-muren i den här kvarten, inklusive femte matchen, men i sista perioden steg en av de stora fram – och det blev avgörande.
Moa Tschöp, SSL:s bästa offensiva back, tog saken i egna händer, vågade bryta mönster och fixade det här för mästarna.
Hon tog initiativet och bröt in i slottet vilket föranledde Amanda Larssons 2-2-boll bara 21 sekunder in i slutakten.
Hon förvaltade Anna Wijks passning i powerplay mitt i perioden, drog på en backbomb från kanten som satt högt och otagbart bakom Emelie Frisk.
Det såg länge krampaktigt och nervöst ut i Kais Mora, men Moa Tschöp vågade ta för sig, vågade bli hjälte, och blev också det.
Men Kais Mora var skakade i slutet. Täby vann dueller, slängde in långskott som skapade kalabalik framför Amanda Hill, och det fanns ingen självklarhet eller självförtroende i hemmalagets spel.
Förrän sista två minuterna.
För efter timeouten efter 58.18 så var Kais Mora riktigt jäkla bra, vann dueller, städade bort, höll Täby utanför sig. Det kändes länge kritiskt för Kais Mora, men inte under de två sista minuterna. Då visade laget rutin.
Nu blir det semi, efter en betydligt tuffare batalj mot Täby än jag kunde förställa mig.
Där väntar Iksu.
En ny utmaning som heter duga för de regerande mästarna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB