Steensäkert – men fortsatt ovisst

av Jonas Gustavsson

Precis som alla förutspått så blir det fem matcher mellan Endre och Rönnby – den på förhand mest ovissa kvarten.
Det står klart efter att Endre tagit en steensäker seger på bortaplan, en seger som stannade vid hela 7-2.
Efter två bittra sudden-nederlag så studsade Endre tillbaka på ett imponerande sätt, vanhelgade långfredagen med att inte bjuda på någon lååång spänning, utan gjorde processen kort med hemmalaget.
Endre körde över Rönnby från start, seglade ifrån till 4-0 i första perioden, hade 6-0 efter andra, och var också det klart bättre laget i de två akterna.
Stjärnorna Anna Jakobsson, tre mål, och Corin Rüttimann, två mål, visade som brukligt vägen för Endre.
Men inte bara dem.
Sara Steen såg oerhört spelsugen ut. Hon dunkade in 2-0-målet från en fin position i slottet, och sopade sedan 4-0 i Tomas Holmström-position framför kassen där hon förvaltade en retur i powerplay.
Steensäkert, som sagt.
Hela Endre pumpade på i de två första perioderna.
Det kunde varit mer än 6-0 då också faktiskt, för Rönnbys försvarsspel var otroligt virrigt. Talande var när playmaker-backen Elin Gabrielsson – en av många bra Endre-lirare – bröt sig fram genom en orkan av passiva Rönnby-spelare, och gavs utrymme att slå en fantastisk passning till en fri Jakobsson på bortre stolpen som retfullt enkelt rullade in bollen. Rönnby var liksom inte där.
Anna Jakobsson lurade Rönnby-backar på löpande band och kunde ju rullat in dubbelt så många mål.
Men.
Det känns ändå ganska öppet inför den femte och avgörande matchen på Gotland under söndagen. Visst smög sig en omedveten avslappning in i Endre i tredje perioden, men Rönnby steppade absolut upp, visade mer vilja och vann också den perioden med 2-1. En period som man får ta med sig till den femte matchen.
Rönnby är ett rutinerat slutspelslag, har förmågan att koppla bort förluster och ladda om som inget hänt, har redan visat att man kan vinna på bortaplan i den här serien, och kommer ha skruvat upp skärpan sju steg nästa match.
Dessutom kan laget slå ur underläge, eftersom Endre får leva som favorit i kraft av bättre placering i tabellen, hemmaplan och resultatet ikväll.
Jag tippar och tror att Endre klarar det här.