Startsida / Inlägg

Jag tror ingen vill åka till Umeå

av Jonas Gustavsson

Sista omgången i herrarnas SSL under lördagen.
Fyra lag slåss om tre slutspelsplatser.
Men hur mycket nerv blir det?
Jag tror att Helsingborg och Mullsjö vinner sina matcher mot Gävle respektive Granlo tämligen komfortabelt.
Visst, bottengängen har inget att spela för, kan lira avslappnat och har hemmaplan, men jag tror inte det räcker. Helsingborg och Mullsjö är så pass bra lag att de ska vinna de här fajterna, om inte i kraft av klass så i kraft av motivation.
Nä, nerven blir kampen mellan Linköping och AIK – men jag har en stark känsla av att Linköping grejar slutspelsbiljetten till slut.
Men det blir en kamp.
Dalen kan absolut besegra Linköping.
AIK kan absolut slå tillbaka Pixbo.
Men både Linköping och Pixbo får anses vara favoriter och jag har svårt att se två favoritfall på samma gång.
Jag tippar således att tabellen står sig (kolla in tippningen nedan!) och att de lag som nu är de åtta bästa i tabellen också är det när vi summerar lördagen.
Det är många spekulationer kring slutspelsvalen nu.
Jag kan inte heller låta bli.
Det första jag konstaterar är: jag tror ingen vill åka till Umeå.
Dels är det en lång och besvärlig resa, dels så är Dalen en av slutspelets stora outsiders med sitt kompakta försvarsspel.
Jag tror Dalen blir femma – men jag tror ingen vill välja dem.
Känslan är:
Pixbo, som troligen får välja först, tar Linköping som man har bra statistik mot och som inte visat fjolårets silverform.
Falun, som väljer sedan, väljer säkert mellan Mullsjö och Helsingborg, men den kortare resan till Mullsjö kan mycket väl avgöra. Dessutom så slog ju Falun ut Mullsjö i semin ifjol, och har ett mentalt övertag där.
Storvreta väljer i så fall Helsingborg, som man har bra statistik mot och som man ju 12-3-krossade  i januari.
Kvar blir Växjö mot Dalen.
Bara en spekulation – men det skulle bli fyra intressanta matchserier.
Slutspelet känns mer öppet än på länge.
Men först ska vi spela sista omgången.

***

Då tippar vi helgens matcher och först ut är herrarna, som spelar samtliga matcher under lördagen:

Karlstad – Storvreta 2: Inget av lagen har något att spela för – men jag tror att Storvreta kommer ta hem det här, dels i kraft av sin fina form, dels eftersom man säkert gärna ta med sig en seger in i slutspelet. Sex raka treor för Uppsalalaget lär bli sju raka – och nio raka med poäng.

AIK – Pixbo X: Måstematch för AIK. Hemmalaget måste vinna samt få med sig något annat resultat för att nå slutspelet – och jag tror absolut att laget kan att rubba serieettan Pixbo, men har svårt att se laget ta tre pinnar. AIK har bra form, hög moral och större motivation men Pixbo är ett i grunden bättre lag, går för seriesegern och kommer sälja sig dyrt. Tippar kryss.

Gävle – Helsingborg 2: Att Helsingborg skulle bränna sin slutspelsbiljett genom att torska borta mot jumbon Gävle förefaller högst osannolikt. Skåningarna har visat fin form på slutet och de matcher man förlorat har det varit tajt. Jag tror Helsingborg vinner tämligen komfortabelt.

Granlo – Mullsjö 2: Tuff match för Mullsjö, så klart. Granlo är ett bra lag – men frågan är hur mycket av luften som gick ur laget efter förlusten mot Warberg senast, som förkunnade att laget spelar i Allsvenskan nästa säsong? Jag tror inte hemmagänget orkar mobilisera om – och att Mullsjö vinner.

Falun – Warberg 1: Precis som för Granlo så finns det risk att luften har gått ur Warberg. Efter en slitsam och stressig säsong lyckades det klassiska laget ro i hamn SSL-kontraktet i förra omgången. Hallänningarna har inget att spela för och jag tror ett seriesegerjagande Falun plockar hem det här tämligen komfortabelt.

Växjö – Sirius 1: Växjö slog tillbaka Dalen i förra matchen och lade därmed beslag på fjärdeplatsen som man har chansen att säkra nu – mot Sirius som inte har något att spela för. Den skillnaden i motivation borde avgöra den här matchen – plus Växjös styrka på hemmaplan. Tippar klar etta.

Linköping  – Dalen 1: Svårtippat möte mellan två lagmaskiner som maler på, där Dalen lär krypa hem och spela på kontring, medan Linköping får föra spelet och mala på med sina tre tunga kedjor. Jag tror hemmalaget reder upp det här, tar en trea och därmed grejar en slutspelsbiljett.

Damerna då, där kampen om den sista slutspelsplatsen fortgår. Dags för näst sista omgången!

Lördag:

Falun – Dalen 2: Måstematch för Dalen om drömmen om slutspel ska leva vidare. Med bara sex poäng kvar att spela om har Umeålaget nämligen fyra pinnar upp till åttondeplatsen. Men visst grejar Dalen det här mot tokjumbon Falun. Sedan gäller det att laget får med sig andra resultat också – annars kan slutspelschansen ändå vara körd.

Pixbo – Kais Mora 1: Pixbo med poäng i sexton raka matcher mot Kais Mora med nio raka vinster – ett möte mellan två topplag i bra form, där Pixbo varit bra hela säsongen och där Kais Mora sannerligen varvat upp under den senaste tiden. Jag tror ändå Pixbo, med sin solida defensiv, tar hem den här matchen.

Söndag:

Linköping – Uppsala 1: Måstematch för Linköping om slutspelschansen ska leva vidare. Laget har fyra poäng upp till åttan Malmö – som man möter i sista omgången – med bara sex poäng kvar att spela om. Sensationslaget Uppsala har tappat fart på slutet och står på tre raka nederlag – och jag tror det blir ett fjärde. Tippar att Linköping plockar hem den här fajten.

Endre – Jönköping 1: Endre har fortfarande chansen på tredjeplatsen i tabellen – och således chansen att få välja kvartsfinalmotståndare av de två som är kvar när Pixbo och Iksu gjort sina val. Fyra poäng skiljer upp till nuvarande trean Kais Mora. Hur som helst: det blir en enkel seger hemma mot redan nedflyttningsklara Jönköping.

Iksu – Malmö 1: Iksu har vunnit 14 av de 15 senaste matcherna – enbart torsk mot Pixbo – och lär fylla på den vinstkvoten mot Malmö. Allt annat än en hemmaseger vore sensationellt. Emelie Wibron är i bra målform med sju baljor på de två senaste kamperna.

Rönnby – Huddinge X: Huddinge har gjort det bra på slutet, vann mot Linköping och fixade en poäng mot Endre och är, trots en extremt tunn trupp, uppenbarligen på formmässig uppgång. Rönnby är favoriter så klart, men svårdefinierade just nu, och jag tror Huddinge kan sno någon pinne faktiskt.

Täby – Karlstad X: Karlstad åkte förvisso på pisk mot Rönnby senast, men är i ganska bra slag och jagar sista slutspelsplatsen. Jag tror värmländskorna har kapacitet att lugga Täby på poäng. Hemmalaget har visserligen visat ganska bra form på sistone, men känslan säger att det här kan landa i ett kryss.

***

Mycket innebandynerv i helgen alltså!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB