Startsida / Inlägg

Nu är det upp till bevis, Pixbo

av Jonas Gustavsson

Slutomgången i SSL hade potential att bli spännande eftersom Linköping, Helsingborg och Mullsjö alla darrade i sina matcher och gav AIK chansen att sno en slutspelsbiljett.
Men – det blev aldrig spännande eftersom Pixbo vann klart mot AIK, och därmed hade övriga lag till slut inget att oroa sig för.
Mest pustade givetvis Mullsjö ut, som torskade mot redan nedflyttningsklara Granlo, men som tack vare Pixbos vinst grejade slutspel.
Därmed blev det samma åtta lag som hade slutspelsplatserna inför omgången som också spelar slutspel.
Laget som blir mest intressant att följa i slutspelet?
Pixbo.
För nu är det upp till bevis tycker jag.
Efter en strålande grundserie ifjol så kraschlandade hela laget i kvarten mot Helsingborg och åkte sensationellt ut efter att ha blivit utmanövrerade av skickliga skåningar. David Jansson och hans mannar hade inga verktyg för att hindra härdsmältan.
Nu har man återigen gjort en stark grundserie.
Under nye coachen Per Tjusbergs ledning har det skett förändringar: det har skiftats i positioner och formationer under säsongen, allt för att bli mer dynamiska och ha fler alternativ och verktyg att ta till just i slutspelet.
Kort sagt: Pixbo har under säsongen byggt något som ska vara som bäst nu.
Att man ändå var bäst i grundserien är imponerande. Jag vet att även veteranen Daniel Calebsson är överraskad över det, att man kunnat vinna så mycket trots allt laborerande.
Men som sagt: nu är det upp till bevis för Pixbo.
Det är nu laget ska vara som bäst.
Seriesegrare innebär per automatik en favoritstämpel.
Pallar Pixbo pressen den här gången?
Vad lärde man sig från fjolåret?
Vad händer om Pixbo torskar första matchen i kvartsfinalen?
Många frågor, men ännu inga svar.
Att möta Linköping blir inte enkelt. Östgötarna har förvisso inte imponerat formmässigt på slutet, men har ett slutspelsbyggt lag med bredd och spets i alla lagdelar. De är dessutom tuffa att möta och kommer att trivas med både slutspelsinnebandyn och rollen som underdogs.
Det blir något att bita i för Pixbo.

***

Dagens resultat:
AIK-Pixbo 5-8
Granlo-Mullsjö 5-4
Gävle-Helsingborg 6-9
Falun-Warberg 7-5
Karlstad-Storvreta 5-6 (ot)
Linköping-Dalen 4-2
Växjö-Sirius 9-4

***

Så här tippar jag kvartsfinalerna:

Pixbo – Linköping 4-3
Jag tror det här blir en stenhård serie. Linköping har förvisso inte imponerat på sistone, men är ett slutspelsbyggt lag med spetskvaliteter i alla lagdelar och som framförallt har en stark bredd. Pixbo har varit bra i år, men fjolårets slutspelshärdsmälta kommer säkert skapa lite oro. Tror ändå Pixbo reder ut stormen till slut.

Falun – Mullsjö 4-0
Mullsjö är inne i en rejäl formsvacka och torskade även slutmatchen mot Granlo, en match som man behövde vinna för att själva säkra slutspelsbiljetten. Coachen Mikael Hill har mycket att oroa sig över. Falun brukar vara bäst när det gäller, har bra statistik mot Mullsjö och lär vinna den här matchserien klart. Tveksamt om västgötarna ens snor en enda match.

Storvreta – Helsingborg 4-1
Storvreta är i kalasform – sju raka segrar – och verkar ha toppat formen och trimmat laget perfekt till slutspelet. Enda frågetecknet är bredden – men då passar det å andra sidan utmärkt att möta just Helsingborg, som också har sitt frågetecken just kring bredden. Skåningarna överraskade stort i kvarten ifjol, men det tror jag inte man klarar av igen.

Växjö – Dalen 4-2
Växjö och Dalen är två av säsongens stora sensationslag – många trodde inte att de skulle vara i slutspel alls, men de slutade alltså fyra och femma i tabellen. Växjö har vunnit båda mötena under säsongen och har hemmafördel –  det tror jag kommer avgöra den här matchserien som kommer bli lite av ett taktiskt krig mellan två kontringsstarka lag.

***

Samlar ihop damomgången imorgon!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB